Wat zijn de meest populaire privacy-coins?

met Geen reacties


Privacy-coins zijn speciaal ontworpen om de identiteit en transactiegegevens van gebruikers beter te beschermen. Dit houdt in dat iedere transactie die met deze cryptovaluta wordt uitgevoerd, niet gemakkelijk kan worden gevolgd of geïdentificeerd door derden. De meest bekende privacy-coins zijn Monero, Zcash en Verge. Deze crypto-activa bieden verschillende soorten privacy-functies, zoals het maskeren van transactiebedragen, het verbergen van transactieadressen en het gebruik van technieken zoals ‘ring signatures’ en ‘stealth adressen’, om de anonimiteit van gebruikers te waarborgen. Privacy-coins worden vooral gebruikt door mensen die veel waarde hechten aan privacy en veiligheid bij het uitvoeren van financiële transacties. Echter worden deze cryptocurrency’s ook vaak gebruikt door criminelen die zich bezighouden met activiteiten, waarvoor anonimiteit belangrijk is.

 

Welke technologieën en protocollen worden vaak gebruikt door privacy-coins?

Wat zijn de meest populaire privacy-coins op de cryptomarkt?

Waarom zouden mensen hun financiële transacties willen beschermen?

Hoe worden privacy-coins gereguleerd onder de nieuwe Europese crypto wetgeving?

Conclusie

 

Cryptografische versleuteling, privacy-coins

 

Welke technologieën en protocollen worden vaak gebruikt door privacy-coins?

Privacy-coins maken vaak gebruik van geavanceerde privacy-technologieën, om persoonlijke gegevens en transactie-informatie optimaal te beschermen, waaronder:

 

Wat zijn zero-knowledge proofs?

Sommige privacy-coins maken gebruik van zogenaamde nulkennisbewijzen, ook wel bekend als zero-knowledge proofs (ZKP’s). Deze ZKP’s zijn cryptografische technieken die de mogelijkheid bieden om een cryptocurrency-transactie op de blockchain te valideren, zonder dat daarbij extra aanvullende informatie hoeft te worden prijsgegeven. Met behulp van nulkennisbewijzen kunnen gebruikers hun adres en fysieke locatie verbergen en volledig anoniem blijven. De zero-knowledge proofs maken gebruik van algoritmen die kunnen bevestigen of bepaalde informatie juist is, zonder de transactiegegevens zelf bekend te maken. Een voorbeeld van dergelijke nulkennisbewijzen zijn de zogenaamde ‘zk-SNARKs’.

 

Wat zijn zk-SNARKs?

Zk-SNARKs staat voor ‘zero-knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge’ en is een cryptografisch protocol dat wordt gebruikt om de privacy van gebruikers op de blockchain te waarborgen. Het is ontwikkeld door het team achter de cryptovaluta Zcash, maar wordt nu ook gebruikt door verschillende andere cryptocurrency’s. Met zk-SNARKs kunnen gebruikers bewijzen dat ze over bepaalde informatie beschikken, zonder die informatie ook daadwerkelijk te onthullen. Dit wordt gedaan door middel van een wiskundig algoritme dat een ‘bewijs/proof’ genereert dat kan worden geverifieerd door andere partijen, zonder dat deze de informatie zelf hoeven te kennen. Hierdoor kan de privacy van gebruikers worden gewaarborgd, terwijl de integriteit van het blockchainnetwerk wordt behouden. Er zijn verschillende privacy-coins die gebruikmaken van zk-SNARK’s, waaronder Zcash (ZEC), Verge (XVG), Horizen (ZEN), Pirate Chain (ARRR) en Komodo (KMD).

 

CryptoNote

CryptoNote is een krachtige, revolutionaire technologie die wordt gebruikt in verschillende privacy-gerichte cryptovaluta. Het is ontworpen om gebruikers een hoge mate van anonimiteit en veiligheid te bieden bij het uitvoeren van transacties. Het CryptoNote-protocol wordt onder meer gebruikt door de privacy-coins Monero (XMR), Bytecoin (BCN) en Aeon (AEON). Het protocol maakt gebruik van geavanceerde cryptografie om de afzender, ontvanger en het transactiebedrag van iedere transactie te verbergen. Dit betekent dat transacties volledig anoniem zijn en niet kunnen worden gekoppeld aan specifieke gebruikers.

Open-source

CryptoNote is gebaseerd op open-source technologie, wat betekent dat de broncode voor iedereen beschikbaar is om te bekijken en te controleren. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de veiligheid en werking van het protocol verifiëren en verbeteren. Investeerders hechten vaak veel waarde aan privacy bij het uitvoeren van financiële transacties. Traditionele cryptocurrency’s (zoals Bitcoin) bieden weliswaar ‘pseudonimiteit’ (verborgenheid onder een schuilnaam), maar het is nog steeds mogelijk om transacties te analyseren en gebruikers te identificeren. Privacy-coins met CryptoNote-integratie gaan een stap verder, door volledig anonieme transacties te ondersteunen. Hierdoor genieten gebruikers maximale veiligheid en privacy.

 

Ring signatures

Een essentieel onderdeel van CryptoNote zijn ring signatures. Deze technologie mengt de handtekeningen van verschillende gebruikers, waardoor het bijna onmogelijk wordt om te bepalen welke gebruiker daadwerkelijk de transactie heeft ondertekend. Dit verhoogt de privacy en verbergt de echte afzender tussen een ‘ring’ van andere gebruikers.

 

Stealth-adressen

CryptoNote maakt ook gebruik van stealth-adressen. Wanneer een transactie wordt uitgevoerd, genereert het systeem automatisch een uniek en eenmalig adres voor iedere transactie. Dat betekent dat ontvangers verschillende adressen kunnen gebruiken, zonder hun echte identiteit prijs te geven.

 

One-Time Keys

One-Time Keys (OTK) zijn een krachtige beveiligingstechnologie die wordt gebruikt om gevoelige informatie te beschermen. One-Time Keys zijn unieke en tijdelijke versleutelingssleutels, die slechts eenmaal worden gebruikt voor een specifieke gegevensoverdracht of -uitwisseling. Het eenmalige gebruik van de sleutels minimaliseert het risico van gegevensinbreuk of ongeautoriseerde toegang, omdat een eenmaal gebruikte key niet meer bruikbaar is voor toekomstige communicatie. Door het gebruik van OTK wordt het cryptografische beveiligingsniveau verhoogd. Traditionele statische versleutelingssleutels kunnen door aanvallers worden onderschept en gekraakt. Met One-Time Keys is dit vrijwel onmogelijk, omdat iedere sleutel uniek is en slechts een korte tijd geldig blijft.

 

Ring Confidential Transactions (RingCT)

Ring Confidential Transactions (RingCT) is een geavanceerde technologie die is ontwikkeld, om de privacy en veiligheid van transacties binnen cryptovaluta te verbeteren. RingCT wordt onder meer gebruikt door de privacy-coin Monero (XMR). Het voornaamste doel is om de specifieke details van een transactie te verbergen (inclusief het bedrag dat wordt verzonden, de afzender en de ontvanger). Traditionele cryptocurrency-transacties (zoals bijvoorbeeld transacties met Bitcoin), onthullen meestal het transactiebedrag en de adressen van de afzender en ontvanger. Hierdoor kan iemand de transacties analyseren en mogelijk gebruikers identificeren, wat de privacy in gevaar brengt. RingCT lost dit probleem op.

 

CoinJoin (coin mixing)

CoinJoin (coin mixing) is een innovatieve technologie die wordt gebruikt in bepaalde privacy-coins, om de privacy en anonimiteit van transacties te vergroten. Coin mixing is een methode om de privacy van cryptocurrency-transacties te verbeteren, door meerdere transacties samen te voegen in één gezamenlijke transacties. Het doel is om de bron van de fondsen te verbergen en te voorkomen dat specifieke transacties kunnen worden geïdentificeerd. In een CoinJoin-transactie voegen meerdere gebruikers vrijwillig hun transacties samen, waardoor het moeilijk wordt om individuele transacties te koppelen aan specifieke afzenders of ontvangers. Dit proces vindt plaats zonder dat er een centrale autoriteit bij betrokken is, waardoor het gedecentraliseerde karakter van de cryptovaluta behouden blijft.

 

Dandelion

Ook Dandelion is een innovatieve privacytechnologie die wordt gebruikt door privacy-coins om de anonimiteit van transacties te vergroten. Dandelion is een protocol dat is ontworpen om de manier waarop transacties worden verspreid in een blockchainnetwerk te verbeteren. Net zoals de eerdergenoemde privacy-protocollen, is ook dit protocol speciaal ontwikkeld om de privacy en veiligheid van gebruikers in het netwerk te beschermen. Bij traditionele blockchains worden transacties vaak verspreid via meerdere nodes, voordat ze worden opgenomen in een blok. Dandelion verandert dit proces door transacties eerst door te geven aan één enkele node (de zogenaamde ‘stemnode’).

Stem-node

Deze stem-node is verantwoordelijk voor het doorgeven van de transactie naar andere willekeurige nodes. Deze stap wordt de ‘Dandelion-stap’ genoemd, vanwege de manier waarop de transactie als een ‘pluizenbol’ wordt verspreid. De Dandelion-stap helpt de privacy van gebruikers te beschermen door te voorkomen dat transacties worden gevolgd tot aan de oorsprong. Met Dandelion wordt het moeilijker voor malafide actoren om de echte afzender of ontvanger van een transactie te identificeren.

 

Kovri

Ook Kovri is een baanbrekende technologie die wordt gebruikt door privacy-coins, om de anonimiteit van gebruikers te vergroten. Kovri is een gedecentraliseerd en open-source project dat is ontwikkeld om de communicatie tussen deelnemers in blockchainnetwerken te versleutelen en te anonimiseren. Dit blockchain-protocol maakt gebruik van het ‘I2P’ (Invisible Internet Project) protocol voor extra veiligheid. I2P is een overlay-netwerk dat is ontworpen om een veilige en anonieme digitale omgeving te bieden, voor communicatie op het internet. Kovri integreert het Invisble Internet Project in het blockchainnetwerk, waardoor de privacy van gebruikers sterk wordt vergroot. Het Kovri-protocol maakt gebruik van geavanceerde versleuteling en routingstechnieken, om de identiteit van gebruikers te beschermen. Hierdoor worden IP-adressen van de deelnemers verborgen en is het vrijwel onmogelijk om hun echte locatie te achterhalen.

 

 

Wat zijn de meest populaire privacy-coins op de cryptomarkt?

Hieronder volgt een lijst met de meest populaire privacy-coins:

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Monero

 

Monero (XMR)

Monero (XMR) is een privacy-coin die zich onderscheidt door zijn focus op privacy en anonimiteit. In tegenstelling tot Bitcoin (waarbij alle transacties openbaar zijn), maakt Monero gebruik van technologieën zoals ‘ring signatures’ en ‘stealth-adressen’ om de identiteit van gebruikers te verbergen. Dit maakt de coin populair onder gebruikers die zich zorgen maken over hun online privacy en veiligheid. Naast privacy biedt XMR ook een hoge mate van decentralisatie en beveiliging.

Controverse

Monero is gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk van gebruikers die transacties verifiëren en valideren, waardoor deze minder kwetsbaar is voor aanvallen en manipulatie. Dit heeft bijgedragen aan de groei van een actieve Monero-community van ontwikkelaars en gebruikers, die zich inzetten voor de ontwikkeling en promotie van XMR. Het gebruik van Monero door cybercriminelen voor illegale activiteiten (zoals ransomware-aanvallen en witwaspraktijken) heeft echter voor de nodige controverse gezorgd. Daarom hebben crypto-handelsbeurzen in sommige landen (waaronder Zuid-Korea en Australië) ervoor gekozen, om XMR en andere privacy-coins voorlopig in de ban te doen. Desondanks blijft XMR een populaire cryptovaluta.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptocurrency Verge (XVG)

 

Verge (XVG)

Verge (XVG) is een privacy-coin die veilige, anonieme en snelle transacties mogelijk maakt. Een van de belangrijkste kenmerken van Verge is het zogenaamde ‘Wraith Protocol’, dat gebruikers de mogelijkheid geeft om te kiezen tussen een openbare of privé-transactie. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van TOR-netwerken en I2P-infrastructuur. XVG maakt ook gebruik van meerdere mining-algoritmen, waaronder Scrypt, X17 en Lyra2rev2. Het gebruik van meerdere algoritmen zorgt voor een betere decentralisatie en beveiliging van het blockchainnetwerk. Verge wordt verhandeld op verschillende crypto-handelsbeurzen en kan worden opgeslagen in verschillende crypto-wallets.

Concurrentie met andere privacy-coins

XVG is niet zo bekend als sommige van de meer populaire cryptovaluta zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, Tether, BNB, Cardano, USD Coin, XRP, Solana, Dogecoin, Polygon of Polkadot. Desondanks heeft Verge toch een zeer toegewijde community van gebruikers en investeerders. Of XVG op de lange termijn succesvol zal zijn, zal grotendeels afhangen van hoe goed deze cryptovaluta kan concurreren met andere crypto-activa (en dan met name andere privacy-coins), en hoe goed de munt kan voldoen aan de behoeften en wensen van zijn gebruikers.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Bytecoin (BCN)

 

Bytecoin (BCN)

Bytecoin (BCN) is een privacy-coin die is ontwikkeld met het doel om veilige, anonieme en ontraceerbare transacties te bieden aan particuliere gebruikers en professionele beleggers. Een van de belangrijkste kenmerken van Bytecoin is het zogenaamde ‘CryptoNote-protocol’. Dit blockchain-protocol zorgt voor een hoge mate van privacy en anonimiteit door de transactiegegevens te versleutelen en te verbergen. Bytecoin maakt gebruik van een Proof of Work (PoW) algoritme genaamd ‘CryptoNight’. Deze hashfunctie maakt het minen van BCN mogelijk op gewone computers en biedt gebruikers een hoge mate van beveiliging binnen de blockchain.

Gebruikersnut en toepassingsmogelijkheden

BCN kan worden verhandeld op verschillende crypto-exchanges en kan worden opgeslagen in verschillende crypto-wallets. En hoewel Bytecoin niet zo bekend is als bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of Tether, heeft deze cryptovaluta wel een loyale en actieve community van gebruikers en investeerders. Het succes en de populariteit van BNC in de toekomst zal grotendeels afhangen van hoe goed (of hoe slecht) deze crypto-activa kan concurreren, met andere privacy-coins. Daarnaast zal het succes van Bytecoin afhangen van het gebruikersnut en de toepassingsmogelijkheden.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptocurrency Zcash (ZEC)

 

Zcash (ZEC)

Ook Zcash (ZEC) is een privacy-coin die zich richt op privacy en anonimiteit van transacties. ZEC is gebaseerd op het eerdergenoemde Zero-Knowlege Proof-protocol zk-SNARKs. Dit protocol is een ‘nulkennis-mechanisme’, dat transacties versleutelt en informatie over de verzender, de ontvanger en het transactiebedrag verhult. Een dergelijk nulkennis-protocol kan de geldigheid van een transactie bewijzen, zonder de specifieke details van de transactie openbaar te maken. Dat betekent dat het mogelijk is om een transactie effectief te verifiëren, zonder de privacy van de betrokken partijen of het transactiebedrag te compromitteren.

Elliptische krommen

De zk-SNARKs maken gebruik van geavanceerde cryptografische technieken, waaronder zogenaamde ‘elliptische krommen’ en ‘hashfuncties’, om de transactiegegevens te versleutelen en te verbergen. Het zk-SNARKs-protocol maakt het mogelijk om een kort cryptografisch bewijs te produceren, dat kan worden geverifieerd zonder de expliciete details van de ZEC-transactie te onthullen. Gebruikers van Zcash kunnen kiezen tussen het uitvoeren van ‘gewone’ transacties (die publiekelijk zichtbaar zijn op de blockchain) of afgeschermde transacties (die volledig privé zijn).

Equihash

Zcash maakt gebruik van het PoW-algoritme ‘Equihash’, waardoor het mogelijk is om ZEC te minen met behulp van GPU’s en CPU’s, in plaats van met gespecialiseerde (meestal dure) hardware. Doordat iedereen met een gewone computer aan het mining-proces kan deelnemen, wordt de decentralisatie van de Zcash-blockchain bevorderd. ZEC kan worden verhandeld op verschillende crypto-handelsbeurzen en worden opgeslagen in verschillende cryptocurrency-wallets. Zcash heeft een grote en actieve community van gebruikers, ontwikkelaars en investeerders, die alsmaar groeit. Ook het succes en de populariteit van deze privacy-coin in de toekomst, zal voor een groot deel afhangen van hoe goed ZEC kan concurreren met andere op privacy gerichte cryptocurrency’s en de toepassingsmogelijkheden.

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Decred (DCR)

 

Decred (DCR)

Decred (DCR) is een open-source privacy-coin die is ontworpen om een democratisch en veilig alternatief te bieden voor traditionele valuta. DCR gebruikt zowel Proof of Work (PoW) consensus als Proof of Stake (PoS) consensus, voor het beveiligen en beheren van het blockchainnetwerk. Met PoW kunnen de crypto-miners nieuwe DCR-coins verdienen door complexe wiskundige berekeningen uit te voeren, die zorgen voor een betrouwbaar en solide blockchainnetwerk. Met PoS kunnen DCR-houders hun coins vastzetten als ‘stake’ en beloningen verdienen als stimulans voor het beveiligen en beheren van het netwerk. Door het combineren van PoW en PoS hoopt Decred de voordelen van beide consensus-mechanismen te behouden, terwijl de nadelen van deze twee blockchain-protocollen worden geminimaliseerd.

DCRDEX

Decred is ook gericht op het bevorderen van governance en stemrechten van de community. DCR-houders kunnen bijvoorbeeld stemmen over voorstellen voor veranderingen in het protocol en belangrijke beslissingen, over de richting waarin het project zich zou moeten bewegen. Deze stemrechten worden uitgeoefend met behulp van een mechanisme dat ‘Politeia’ wordt genoemd, een stemplatform (bestuurssysteem) dat is geïntegreerd in de Decred-blockchain. Naast deze unieke kenmerken heeft Decred ook een aantal andere functies, zoals privacy-functies, cross-chain Atomic Swaps en een gedecentraliseerde crypto-exchange genaamd: DCRDEX.

Veelzijdige cryptovaluta

Al deze functies maken Decred tot een veelzijdige cryptovaluta. Met een hybride consensus-mechanisme, on chain governance en een ingebouwd voorstel- en financieringssysteem, heeft Decred een sterke basis voor verdere ontwikkeling en groei. Met ambitieuze plannen voor de toekomst en een groeiende community van DCR-gebruikers en ontwikkelaars, heeft deze privacy-coin dan ook het potentieel om een belangrijke speler te worden op de cryptomarkt.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Firo

 

Firo (FIRO)

Firo (FIRO) is een gedecentraliseerde privacy-coin die is ontwikkeld om gebruikers te voorzien van volledige anonimiteit en veiligheid bij het uitvoeren van transacties. Deze cryptovaluta maakt gebruik van geavanceerde encryptie-technologieën om ervoor te zorgen dat de transacties op de blockchain veilig kunnen worden uitgevoerd, en het netwerk optimaal wordt beschermd tegen aanvallen. Ook Firo maakt gebruik van een Zero-Knowledge Proof of Work (ZKP) om de privacy van gebruikers te beschermen. Deze coin is vooral interessant voor gebruikers die op zoek zijn naar snelle, veilige en anonieme transacties.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptocurrency Komodo (KMD)

 

Komodo (KMD)

Komodo (KMD) is een privacy-coin die is gebouwd op de technologie van de cryptovaluta Zcash. KMD is speciaal ontworpen om een aantal problemen op te lossen, die verband houden met traditionele crypto-activa (zoals schaalbaarheid, interoperabiliteit en beveiliging). Komodo heeft een eigen blockchainnetwerk dat gebruikmaakt van een zogenaamd delayed Proof of Work (dPoW) consensus-algoritme. Een van de belangrijkste kenmerken van Komodo is de mogelijkheid om verschillende crypto-activa en blockchain-ecosystemen met elkaar te verbinden, waardoor gebruikers gemakkelijker kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren tussen verschillende platformen. Het flexibele en veelzijdige Komodo-netwerk biedt ontwikkelaars dan ook veel mogelijkheden voor het bouwen en implementeren van decentrale applicaties (dapps).

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin The Status Network (SNT)

 

The Status Network (SNT)

The Status Network (SNT) wordt niet beschouwd als een privacy-coin in de traditionele zin van het woord, omdat het niet specifiek is ontworpen om volledige privacy te bieden. In plaats daarvan biedt The Status Network end-to-end-encryptie voor berichten en transacties in de mobiele app. The Status Network is gebaseerd op ERC-20 (de tokenstandaard van Ethereum), waardoor SNT compatible is met het Ethereum-netwerk. De transacties die op de Ethereum-blockchain worden uitgevoerd zijn in principe allemaal openbaar en traceerbaar. Dat betekent dat de privacy van gebruikers binnen de Status Network-app wordt beschermd, maar de transacties op de blockchain nog steeds zichtbaar zijn voor iedereen die toegang heeft tot het netwerk.

Veelbelovende cryptocurrency

The Status Network is een veelbelovende cryptocurrency met een focus op gedecentraliseerde communicatie, transacties en interacties op de blockchain. De Status Network-app bied een gebruiksvriendelijke interface en een breed scala aan functies, waaronder een ingebouwde web3-browser, een chatfunctie en de mogelijkheid om Status Network Tokens (SNT) te gebruiken, voor transacties en interacties binnen de app. Deze gedecentraliseerde app maakt gebruik van end-to-end-encryptie waardoor The Status Network een hoge mate van privacy en veiligheid kan bieden aan gebruikers.

Breed scala aan dApps

The Status Network heeft een actieve community van ontwikkelaars en supporters, die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de app en continu nieuwe functies voorstellen. Dit heeft inmiddels geleid tot een breed scala aan dApps die op de app beschikbaar zijn, waardoor gebruikers toegang hebben tot een groeiend digitaal ecosysteem van gedecentraliseerde diensten en functies.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptovaluta BEAM

 

Beam (BEAM)

Beam (BEAM) is een privacy-coin die is gebouwd op de zogenaamde ‘Mimblewimble-technologie’. Mimblewimble is een op privacy gericht gedecentraliseerd protocol, dat een geheel nieuwe manier gebruikt om transacties op de blockchain te structureren en op te slaan. BEAM is een open-source project dat zich focust op het bieden van vertrouwelijke en ontraceerbare transacties, zonder dat hierbij persoonlijke informatie openbaar wordt gemaakt. Binnen het digitale ecosysteem van BEAM worden transactiegegevens versleuteld, en alleen beschikbaar gemaakt voor de afzender en de ontvanger van de transactie.

Transactie-kernels

BEAM heeft een aantal unieke functies zoals bijvoorbeeld het gebruik van zogenaamde ‘transactie-kernels’, om de grootte van transacties te minimaliseren. Daarnaast biedt BEAM ondersteuning voor atomic swaps, waardoor gebruikers hun BEAM-tokens kunnen ruilen voor andere cryptocurrency’s, zonder een tussenpersoon te hoeven gebruiken. BEAM is ontwikkeld door een team van experts op het gebied van blockchaintechnologie en wordt actief onderhouden en verbeterd door de BEAM-foundation. De BEAM-foundation is een non-profit organisatie die is opgericht om de ontwikkeling en acceptatie van BEAM te stimuleren.

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Oasis Network (ROSE)

 

Oasis Network (ROSE)

Oasis Network (ROSE) is een veilig en programmeerbaar blockchainplatform, dat speciaal is ontworpen om privacy en schaalbaarheid te bieden voor gedecentraliseerde applicaties (dApps). Het platform heeft zijn eigen ‘native’ cryptovaluta: ROSE. Deze cryptocurrency wordt onder meer gebruikt als beloning voor het beveiligen van de blockchain en als betaalmiddel voor decentrale applicaties. En hoewel Oasis Network zich richt op het bieden van privacy voor dApps, is ROSE niet specifiek ontworpen als een privacy-coin. Door privacy te bieden aan dApps houden gebruikers meer controle over hun gegevens en over wie precies toegang krijgt tot deze data. Daarbij maakt Oasis Network gebruik van een technologie, waarbij gegevens eerst worden versleuteld en verwerkt op de computer van een gebruiker, voordat deze informatie naar het blockchainnetwerk wordt verzonden.

ParaTimes

Het platform van Oasis Network maakt ook gebruik van zogenaamde ‘ParaTimes’. ParaTimes is een mechanisme om de verwerkingssnelheid binnen het digitale ecosysteem te verhogen, en de belasting van het netwerk te verminderen. Hierdoor is Oasis Network in staat om meer transacties per seconde (TPS) uit te voeren dan veel andere blockchain-ecosystemen. Om dApps te bouwen op het Oasis Network kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van verschillende programmeertalen, waaronder Rust en Go. Oasis Network richt zich niet alleen op privacy-gevoelige dApps, maar ondersteunt ook de ontwikkeling van smart contracts (programmeerbare computerprogramma’s die automatisch de uitvoering van een overeenkomst tussen verschillende partijen regelen). Het Oasis Network maakt gebruik van een Proof of Stake (PoS) consensus-mechanisme.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptomunt Beldex (BDX)

Beldex (BDX)

Beldex (BDX) is een op privacy-gerichte crypto-exchange die in 2018 werd geïntroduceerd. Het platform heeft als voornaamste doel om een veilige en anonieme handelsomgeving te bieden, voor gebruikers die zich zorgen maken over hun privacy. Beldex maakt gebruik van verschillende privacy-technologieën zoals bijvoorbeeld RingCT en stealth-adressen, om de transacties van gebruikers effectief te verbergen en hun identiteit te beschermen. Dat betekent dat gebruikers anoniem transacties op het netwerk kunnen uitvoeren, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun persoonlijke gegevens.

Mobiele app

Beldex biedt een gebruiksvriendelijk platform met een breed scala aan handelsparen en geavanceerde handelsopties voor ervaren crypto-handelaren. Daarnaast biedt het platform een eigen privacy-coin: BDX. Dit token kan onder meer worden gebruikt om handelskosten te betalen en andere voordelen te ontvangen (zoals bijvoorbeeld lagere handelskosten en toegang tot exclusieve functies op het platform). Beldex heeft ook een mobiele app waarmee gebruikers wereldwijd toegang hebben tot de handelsbeurs. De app biedt dezelfde functionaliteit als de desktopversie en stelt gebruikers in staat om transacties uit te voeren, hun account te beheren en de marktgegevens te bekijken.

Goede reputatie

Het Beldex-platform is nog een relatief nieuwe crypto-exchange, maar heeft in de 5 jaar van zijn bestaan inmiddels al een goede reputatie opgebouwd binnen de crypto-wereld. Dat komt met name door de nadruk op privacy en veiligheid. Beldex is vooral interessant voor investeerders en andere gebruikers, die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke en betrouwbare crypto-handelsbeurs.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Keep Network (KEEP)

 

Keep Network (KEEP)

Keep Network (KEEP) is geen echte privacy-coin. In plaats daarvan is het een blockchain-protocol dat is ontworpen om de privacy en beveiliging te verbeteren door het creëren van zogenaamde ‘private Keeps’, die fungeren als beveiligde off-chain containers voor gevoelige informatie en smart contracts. Keep Network is gebouwd bovenop de Ethereum-blockchain en maakt voor de uitvoering van smart contracts gebruik van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Het protocol biedt een beveiligde digitale infrastructuur voor het opslaan en beheren van privégegevens, zodat gebruikers volledige controle hebben over hun eigen data en zelf kunnen bepalen wie toegang heeft tot deze gegevens.

Privacy-gerichte protocollen

En hoewel Keep Network geen privacy-coin is, kan het netwerk wel worden gebruikt in combinatie met privacy-tokens en andere op privacy-gerichte protocollen, om de beveiliging en privacy verder te verbeteren. Keep Network biedt dan ook een belangrijke bouwsteen, voor het creëren van een veiliger en meer privégericht ecosysteem voor blockchaintoepassingen.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte crypto-coin AEON

 

Aeon (AEON)

Aeon (AEON) is een privacy-coin die zich richt op het bieden van privacy en anonimiteit aan gebruikers. Het maakt gebruik van verschillende technologieën (zoals bijvoorbeeld ‘ring signatures’) om de identiteit van afzenders en ontvangers van transacties te verbergen, en het zeer moeilijk te maken om te traceren wie de transacties hebben uitgevoerd. AEON ontstond in 2014 als een ‘fork’ van de privacy-coin Monero (XMR) en is ontworpen als een lichtere versie van deze cryptomunt, met een kleinere blockchain en snellere transactietijden.

Focus op mobiele apparaten

AEON heeft een lagere minimale ringgrootte voor de ring signatures dan Monero, waardoor er minder computationele middelen voor transactieverificatie zijn vereist. Bovendien is het platform toegankelijker voor gebruikers met minder geavanceerde hardware. De AEON-wallet is vooral geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, zodat gebruikers gemakkelijk transacties kunnen verzenden en ontvangen, terwijl ze onderweg zijn. Eveneens biedt deze privacy-coin een mobiele mining-app, waarmee gebruikers AEON op hun mobiele apparaten kunnen minen. AEON heeft een toegewijde en gedreven community van ontwikkelaars en gebruikers, die enthousiast werken aan nieuwe innovatieve toepassingen en de voortdurende ontwikkeling van het platform.

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Sumokoin (SUMO)

 

Sumokoin (SUMO)

Sumokoin (SUMO) is een privacy-coin die in 2017 is afgesplitst van Monero (XMR). SUMO maakt gebruik van het CryptoNight-algoritme om het netwerk te beveiligen. De transacties worden geanonimiseerd met behulp van onder meer ring signatures en stealth-adressen, waardoor de identiteit van gebruikers en de transactiebedragen optimaal worden beschermd. Het Sumokoin-netwerk is gebaseerd op een PoW-consensus-mechanisme en ontworpen om aanvallen effectief te voorkomen. Het SUMO-project heeft een zeer actieve community van ontwikkelaars en gebruikers en er zijn regelmatig updates en verbeteringen aan het netwerk, om de veiligheid en stabiliteit te kunnen waarborgen. Sumokoin kent lage transactiekosten, waardoor deze privacy-coin een aantrekkelijke optie is voor mensen die internationale transacties willen uitvoeren of grote bedragen willen verzenden, zonder hoge kosten te betalen.

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptocurrency Pirate Chain (ARRR)

 

Pirate Chain (ARRR)

Pirate Chain (ARRR) is een privacy-coin die in 2018 werd gelanceerd. ARRR is gebaseerd op de technologie van de cryptovaluta Komodo (KMD). Het netwerk maakt gebruik van zk-SNARKs (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge). Met deze geavanceerde techniek kan transactie-informatie worden verborgen en de privacy van gebruikers optimaal worden beschermd. Pirate chain maakt gebruik van een hybride consensus-protocol van Proof of Work (PoW) en delegeted Proof of Work (dPoW), waardoor er een hoog niveau van beveiliging tegen 51%-aanvallen en ‘double spending’ kan worden geboden.

Toepassingsmogelijkheden

Pirate Chain werkt samen met verschillende andere crypto-projecten en bedrijven, wat kan leiden tot nieuwe innovatieve blockchaintoepassingen. Het netwerk hanteert lagere transactiekosten dan veel andere cryptocurrency’s en heeft een hoge transactiesnelheid. Dit maakt Pirate Chain aantrekkelijk voor mensen die snel willen handelen op de cryptomarkt. Omdat het netwerk gebruikt maakt van de technologie van Komodo, is Pirate Chain in staat om schaalbaarheid te bieden voor grote transactievolumes en toekomstige groei. Bovendien is deze privacy-coin compatible met andere cryptovaluta, waardoor ze kunnen worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden.

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Horizen (ZEN)

 

Horizen (ZEN)

Horizen (ZEN) is een openbaar gedecentraliseerd blockchainnetwerk, dat in 2017 werd gelanceerd onder de naam ZenCash. Later werd het project omgedoopt tot het huidige Horizen. Het platform streeft ernaar om privacy, schaalbaarheid en interoperabiliteit te bieden, voor ontwikkelaars en gebruikers. Horizen heeft een eigen privacy-coin (ZEN) die kan worden gebruikt voor verschillende toepassingsmogelijkheden, waaronder het uitvoeren van snelle en veilige transacties. Ook dit netwerk maakt gebruik van de zk-SNARKs-technologie, waardoor de transacties op het platform volledig privé en niet-traceerbaar zijn. Dit betekent dat de identiteit van de afzender, ontvanger en de transactiebedragen verborgen blijven voor derden.

Sidechains

Horizen maakt gebruik van een Proof of Work-protocol en biedt de mogelijkheid van geavanceerde sidechain-implementatie. Sidechains stellen ontwikkelaars in staat om hun eigen toepassingen te bouwen op het Horizen-netwerk, zonder de hoofdblockchain (mainchain) te belasten. Horizen biedt verschillende toepassingen, waaronder ‘TokenMint’, een tool die is ontwikkeld om het proces van het maken en uitgeven van tokens op het ZEN-netwerk te vereenvoudigen. Met TokenMint kunnen gebruikers gemakkelijk hun eigen tokens creëren en deze op de Horizen-blockchain uitgeven, zonder dat er technische kennis of ervaring is vereist. Horizen biedt een breed scala aan functionaliteiten om de ontwikkeling van nieuwe innovatieve dApps te ondersteunen en is geschikt voor verschillende industrieën en bedrijfsmodellen.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptovaluta Secret Network (SCRT)

 

Secret Network (SCRT)

Ook Secret Network (SCRT) is een privacy-coin die zich richt op het bieden van gegevensbescherming en veiligheid, aan gebruikers van het blockchainnetwerk. Secret Network is gebouwd op de Cosmos SDK, maar heeft zijn eigen privacy-georiënteerde blockchain ontwikkeld met behulp van het Tendermint-consensus-algoritme. Het belangrijkste kenmerk van het Secret-netwerk is het gebruik van ‘Secret contracts’, die worden uitgevoerd op een privé-laag die niet toegankelijk is voor de rest van het netwerk. Deze Secret contracts maken gebruik van geavanceerde encryptietechnologieeën om gevoelige informatie te beschermen. Hierdoor kunnen gebruikers transacties uitvoeren, zonder openlijk de details van de transacties te onthullen aan het publiek of deelnemers in het netwerk.

Hoog niveau van gegevensbescherming

Door de focus op privacy is Secret Network aantrekkelijk voor gebruikers die op zoek zijn naar een veilige manier om financiële transacties uit te voeren, zonder dat hun informatie openbaar wordt. Het Secret-netwerk leent zich vooral voor gedecentraliseerde applicaties die een hoog niveau van gegevensbescherming vereisen, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg en de financiële sector.

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptocurrency Navcoin (NAV)

 

Navcoin (NAV)

Navcoin (NAV) is een privacy-coin die in 2014 werd gelanceerd onder de naam ‘SummerCoinV2’. Twee jaar later werd het crypto-project omgedoopt tot ‘Navajocoin’, wat uiteindelijk verbasterde in Navcoin. Het NAV-token is gebouwd op een eigen blockchain en heeft als voornaamste doel om een veilige, snelle en goedkope transactiemethode te bieden, waarbij de privacy van gebruikers wordt gewaarborgd. Navcoin maakt gebruik van een Proof of Stake (PoS) consensus-mechanisme, wat ervoor zorgt dat het netwerk een hoge energie-efficiëntie heeft en adequaat kan worden beschermd tegen aanvallen van buiten af.

Verschillende privacy-technieken

Een van de belangrijkste aspecten van Navcoin is de mogelijkheid om anonieme transacties uit te voeren. Om de transacties te anonimiseren maakt deze privacy-coin gebruik van verschillende technieken, waaronder het privacy-protocol BLSCT (BLS Commitment Scheme Threshold) en stealth-adressen. Daarnaast maakt Navcoin gebruik van Dandelion++, een communicatie-mixing-protocol, waarbij de link tussen een bericht en de bron van een bericht wordt verbroken. Navcoin heeft een eigen dApp-platform: Navcoin Community Fund. Op dit platform kunnen ontwikkelaars hun eigen gecentraliseerde applicaties bouwen. Ontwikkelaars kunnen financiering aanvragen vanuit het fonds, waarna de Navcoin-community kan stemmen over welke projecten de voorkeur hebben.

NavBridge

Bovendien kunnen gebruikers hun eigen tokens creëren die op de Navcoin-blockchain worden uitgevoerd. Deze tokens kunnen worden verhandeld via smart contracts. Navcoin heeft een eigen gedecentraliseerde exchange (NavBridge) en maakt gebruik van een geautomatiseerd marktmaker-algoritme, waardoor de beste prijzen kunnen worden gevonden. Bovendien biedt de crypto-handelsbeurs de mogelijkheid voor de uitvoering van atomic swaps. Dankzij de sterke technologische basis en de toegewijde Navcoin-community, heeft deze privacy-coin de potentie om in de toekomst een belangrijke speler te worden op de cryptomarkt.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin DASH

 

Dash (DASH)

DASH is een open-source, gedecentraliseerde privacy-coin die in 2014 werd geïntroduceerd als een afgeleide van Bitcoin. Deze cryptocurrency heeft als voornaamste doel om gebruikers een snelle, veilige en private transactiemethode te bieden. Een van de belangrijkste kenmerken van deze cryptovaluta is het gebruik van een zogenaamd ‘two-tier-netwerk’, dat bestaat uit twee aparte lagen op de blockchain. De eerste laag bestaat uit masternodes die extra beveiliging, privacy en snelheid aan het netwerk bieden. De tweede laag bestaat uit crypto-miners die nieuwe DASH-coins creëren en de transacties op de blockchain verifiëren.

X11

De DASH-coin maakt gebruik van het PoW-algoritme X11 (een combinatie van 11 verschillende hashing-algoritmes). Doordat dit algoritme minder energie verbruikt dan het PoW-algoritme dat wordt gebruikt door bijvoorbeeld Bitcoin, kan DASH efficiënter en milieuvriendelijker worden gemined. DASH biedt verschillende functies voor het vergroten van de privacy en anonimiteit bij het uitvoeren van transacties. Een van deze functies is de mogelijkheid om een betaling te doen via ‘privateSend’, een methode die gebruikmaakt van een mix van verschillende transacties om het privacy-niveau te verhogen.

Gebruikersnut

De privacy-coin DASH kan worden verhandeld op verschillende crypto-exchanges en kan worden gebruikt in combinatie met verschillende soorten crypto-wallets. Net zoals Monero, Verge, Bytecoin en Zcash, heeft ook DASH een toegewijde community van gebruikers en investeerders. Ook voor DASH geldt dat het succes van de coin in de komende jaren deels zal afhangen, van hoe goed deze kan concurreren met andere crypto-activa en het gebruikersnut.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptomunt DERO

 

Dero (DERO)

DERO is een blockchain-project en privacy-coin die is ontworpen om gebruikers snel, veilig en anoniem transacties te laten uitvoeren. Dit project maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals bijvoorbeeld Rocket Bulletproofs, Elliptic Curve Signature Algoritme (ECDSA) en Homomorphic Encryption Blockchain Protocol’ (DHEBP), om de privacy en veiligheid van gebruikers en transacties te kunnen waarborgen. DERO heeft een eigen schaalbaarheidsoplossing ontworpen om de schaalbaarheid van het netwerk te vergroten, en biedt de mogelijkheid voor het gebruik van sidechains om de hoofdblockchain te ontlasten. De sidechains kunnen onder meer worden gebruikt voor de uitvoering van veilige en private smart contracts.

Dero Virtual Machine (DVM)

DERO heeft een eigen Turing-complete machine: Dero Virtual Machine (DVM), die speciaal is ontworpen om de smart contracts te ondersteunen. De DVM biedt een hoog niveau van programmeerflexibiliteit en veiligheid. Met behulp van de DVM kunnen DERO-ontwikkelaars verschillende complexe smart contracts bouwen, zoals dApps, tokens en andere DeFi-gerelateerde functionaliteiten. DERO is een Proof of Work (PoW) blockchain en maakt gebruik van het ASIC-bestendige ‘AstroBWT’ consensus-algoritme.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin PIVX

 

Pivx (PIVX)

PIVX is een privacy-coin waarmee snelle en anonieme transacties kunnen worden uitgevoerd. Dit project maakt gebruik van het zogenaamde ‘Zerocoin-protocol’ en masternodes, om de privacy, beveiliging en decentralisatie van het project te waarborgen. Naast snelle, private transacties biedt PIVX ook lage transactiekosten. PIVX maakt gebruik van een Proof of Stake (PoS) consensus-mechanisme, waarbij gebruikers hun coins kunnen ‘staken’ om het netwerk te beveiligen en beloningen te verdienen. Dit crypto-project heeft een actieve community en een toegewijd ontwikkelingsteam, dat voortdurend werkt aan de verbetering van het netwerk en de implementatie van nieuwe functies.

Gedecentraliseerde governance-structuur

PIVX heeft een gedecentraliseerde governance-structuur (middels een DAO), waarbij community-leden kunnen stemmen over belangrijke beslissingen. Het potentieel van PIVX ligt in zijn vermogen om te profiteren van de groeiende behoefte aan privacy-coins. Naarmate het bewustzijn over gegevensprivacy toeneemt, kan PIVX aantrekkelijk zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar veilige en anonieme transactiemogelijkheden.

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Haven Protocol (XHV)

 

Haven Protocol (XHV)

Haven Protocol (XHV) is een privacy-coin die specifiek is ontworpen om veilige en anonieme transacties mogelijk te maken. Dit crypto-project is gebouwd op de technologie van de privacy-coin Monero (XMR), die bekend staat om zijn sterke privacyfuncties. Met een focus op privacybescherming stelt Haven Protocol gebruikers in staat om financiële transacties uit te voeren, zonder hun identiteit of de details van hun transacties prijs te geven. Met dit blockchainproject kunnen gebruikers hun digitale activa omzetten in zogenaamde ‘xAssets’ die worden ondersteund door stabiele munten, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of de euro. Zo kunnen gebruikers de waarde van hun cryptovaluta behouden, zonder blootstelling aan de volatiliteit van de cryptomarkt. Haven-gebruikers kunnen hun coins naar xAssets omwisselen tegen een vaste wisselkoers. Dit biedt stabiliteit en voorkomt grote prijsschommelingen.

Haven Vault

Haven Protocol heeft een unieke functie genaamd ‘Haven Vault’. Dit is een veilige en anonieme opslagmethode voor crypto-activa. Gebruikers kunnen hun xAssets opslaan in de Haven Vault, waardoor ze optimaal worden beschermd tegen hackers of andere beveiligingsrisico’s. Net zoals bij andere privacy-coins is de bescherming van persoonlijke gegevens van gebruikers, een van de belangrijkste aspecten van dit project. Voor de bescherming van de privacy maakt Haven Protocol gebruik van verschillende cryptografische technieken, zoals ring signatures en stealth-adressen. Ring signatures ‘mixen’ transacties van verschillende gebruikers, waardoor het moeilijk is om de specifieke afzender te identificeren. Stealth-adressen zorgen ervoor dat de details van de transactie alleen zichtbaar zijn voor de betrokken partijen.

Verdere uitbreiding

Het team achter Haven Protocol blijft werken aan verdere ontwikkelingen en verbeteringen van de munt en heeft plannen om het blockchain-ecosysteem verder uit te breiden. Daarbij wil het team nauw samenwerken met andere crypto-projecten en nieuwe functies aan het netwerk toevoegen. Haven Protocol is dan ook een interessant project voor het uitvoeren van snelle, veilige en anonieme transacties.

 

Linkt naar de pagina over de op privacy gerichte cryptocurrency Conceal Network (CCX)

 

Conceal Network (CCX)

Conceal Network is een gebruiksvriendelijk, op privacy gericht blockchainproject, dat zich focust op het waarborgen van de vertrouwelijkheid en veiligheid van crypto-transacties. Deze privacy-coin maakt gebruik van ring signatures, stealth-adressen en confidential transactions, om de identiteit van de betrokken partijen en de details van de transacties te beschermen. Hierdoor kunnen gebruikers vol vertrouwen handelen met CCX-tokens, zonder dat derden toegang hebben tot hun gevoelige informatie. De wallet-software van Conceal Network biedt functies zoals versleuteling en privésleutelbeheer, waardoor gebruikers de volledige controle hebben over hun cryptovaluta en optimaal worden beschermd tegen mogelijke bedreigingen.

Autonomie en onafhankelijkheid

Als gedecentraliseerd blockchainproject biedt Conceal Network gebruikers de voordelen van autonomie en onafhankelijkheid. Er is geen centrale autoriteit die de controle heeft over het netwerk, waardoor gebruikers zelf eigenaar zijn van hun gegevens en transacties. Dit zorgt voor weerstand tegen censuur en het biedt gebruikers de vrijheid om financiële transacties aan te gaan, zonder tussenkomst van derde partijen. Het ontwikkelingsteam van Conceal Network werkt voortdurend aan het verbeteren van de gebruikerservaring en de implementatie van nieuwe functies, om het gebruiksgemak verder te vergroten.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin Particl Network (PART)

 

Particl Network (PART)

Particl Network (PART) is een privacy-coin die gebruikmaakt van het Proof of Stake-consensus-algoritme. Deelnemers kunnen hun PART-tokens inzetten als stake, om zo bij te dragen aan de beveiliging van het netwerk en beloningen te verdienen. Particl Network streeft naar gebruiksgemak en brede toegankelijkheid. Het platform biedt een aantal intuïtieve crypto-wallets en gebruikersinterfaces, waarmee zowel technisch onderlegde gebruikers als niet technisch onderlegde gebruikers, moeiteloos kunnen deelnemen aan het netwerk. Daarnaast heeft Particl Network een reeks applicaties en diensten ontwikkeld, zoals de Particl Marketplace (waar gebruikers digitale goederen en diensten kunnen verhandelen) en Particl Mixer (een privacytool voor het mixen van tokens).

Uitbreiding van het protocol

Particl Network heeft een actieve community van ontwikkelaars en werkt voortdurend aan de verbetering en uitbreiding van het protocol. Het Particl-team richt zich vooral op het vergroten van de schaalbaarheid en integratie met andere blockchain-oplossingen, om zo meer functionaliteit en adoptie mogelijk te maken. Met de groeiende vraag naar privacy-gerichte oplossingen en de voortdurende evolutie van blockchaintoepassingen, heeft dit crypto-project het potentieel om een belangrijke speler op de cryptomarkt te worden.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin GRIN

 

Grin (GRIN)

Grin (GRIN) is een open-source project en privacy-coin die in 2019 werd gelanceerd en snel aan populariteit gewonnen heeft. Deze cryptocurrency is gebaseerd op het Mimblewimble-protocol, dat bekend staat om zijn nadruk op vertrouwelijkheid en schaalbaarheid. GRIN heeft als voornaamste doel om financiële transacties  privé en censuurbestendig te maken, waarbij de identiteit van de afzender, ontvanger en het transactiebedrag optimaal worden beschermd. In tegenstelling tot traditionele cryptovaluta (zoals Bitcoin) maakt GRIN gebruik van het Confidential Transactions-protocol om transactiedetails te versleutelen. Dit betekent dat alleen de betrokken partijen de inhoud van een transactie kunnen zien, terwijl derden (zoals toezichthouders en externe waarnemers), geen toegang hebben tot deze informatie.

CoinJoin-protocol

Bovendien maakt GRIN gebruik van het zogenaamde ‘CoinJoin-protocol’ om transacties te combineren en te mengen met die van andere gebruikers. Dit helpt bij het vervagen van de transactiegeschiedenis en het waarborgen van de anonimiteit van GRIN-gebruikers. Met CoinJoin wordt het moeilijker om de oorsprong en bestemming van fondsen te achterhalen, waardoor de privacy verder wordt beschermd. Een ander belangrijk voordeel van deze privacy-coin is de schaalbaarheid en efficiëntie.

Verbeterde prestaties

Het Mimblewimble-protocol, waarop GRIN is gebaseerd, maakt gebruik van compacte transactiegegevens en een vereenvoudigde blockchain-infrastructuur. Hierdoor kan GRIN transacties sneller verwerken en neemt de omvang van de blockchain aanzienlijk af. Dit verbetert de algehele prestaties en maakt het mogelijk om grote hoeveelheden transacties efficiënt te verwerken. Het GRIN-project wordt ondersteund door een actieve community van ontwikkelaars en privacy-voorstanders. Bovendien moedigt dit project de deelname van individuen aan, en staat het open voor bijdragen vanuit verschillende bronnen. Dit heeft inmiddels geleid tot een groeiend blockchain-ecosysteem van diensten, crypto-wallets en uitwisselingen die compatible zijn met GRIN.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin PRCY

 

PRivaCY Coin (PRCY)

PRivaCY Coin (PRCY) is een cryptocurrency die is ontwikkeld om gebruikers een verbeterde privacy-bescherming te bieden. Met PRCY kunnen gebruikers hun financiële transacties en persoonlijke gegevens verbergen voor nieuwsgierige ogen. Deze cryptovaluta maakt gebruik van de ‘Zerocoin-protocol-technologie’, waardoor gebruikers anonieme transacties kunnen uitvoeren. Dat betekent dat de afzender, de ontvanger en de transactiebedragen volledig verborgen blijven, waardoor het voor derden moeilijk wordt om de identiteit van de gebruikers te achterhalen.

TOR-integratie

PRCY maakt ook gebruik van TOR-integratie. TOR is een netwerk dat internetverkeer versleutelt en anonimiseert door middel van het doorsturen van gegevens, via verschillende willekeurige knooppunten over de hele wereld. Met de TOR-integratie kan PRivaCY Coin gebruikers verbinden met het blockchainnetwerk via het TOR-netwerk, waardoor hun IP-adressen worden verborgen en hun identiteit verder wordt beschermd. PRCY heeft ook een ingebouwde mixerfunctie, die het mogelijk maakt om coins te mixen en te scheiden. Dit voegt een extra laag van privacy-bescherming toe, omdat het de traceerbaarheid van transacties vermindert. Het belangrijkste doel van PRCY is om gebruikers volledige controle te geven over hun privacy. Het team achter PRivaCY Coin hecht dan ook veel waarde aan transparantie en decentralisatie, en streeft ernaar om gebruikers een veilige en privacy-vriendelijke ervaring te bieden.

 

Linkt naar de pagina over de privacy-coin BitcoinZ (BTCZ)

 

BitcoinZ (BTCZ)

BitcoinZ (BTCZ) is een privacy-coin die in 2017 werd gelanceerd, met als doel om de oorspronkelijke visie van Bitcoin (BTC), als gedecentraliseerd P2P-transactienetwerk te behouden. BTCZ is open-source, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de cryptovaluta controleert. In plaats daarvan wordt dit crypto-project beheerd door een community van gebruikers wereldwijd. BitcoinZ maakt gebruik van geavanceerde cryptografische protocollen (waaronder zk-SNARKs), om transacties te beveiligen en de identiteit van gebruikers te beschermen. Daarnaast maakt BTCZ gebruik van het PoW Equihash-algoritme dat mining met GPU’s mogelijk maakt, en tegelijkertijd ASIC-mining ontmoedigt. Hierdoor kan er voor de miners een eerlijker speelveld worden gecreëerd en worden voorkomen dat grote mining-pools de controle over het netwerk overnemen. BitcoinZ heeft een maximale voorraad van 21 miljard BTCZ-tokens, vergelijkbaar met Bitcoin.

 

Waarom zouden mensen hun financiële transacties willen beschermen?

Dat criminelen hun financiële transacties willen anonimiseren ligt natuurlijk voor de hand. Met behulp van privacy-coins hebben ze nieuwe mogelijkheden om geld wit te wassen en illegale praktijken te financieren. Maar op privacy gerichte cryptocurrency’s bieden zeker niet alleen maar voordelen voor criminelen. Ook voor mensen die gewone alledaagse legale transacties willen uitvoeren, kunnen er tal van redenen zijn waarom ze hun transacties graag privé willen houden, waaronder bijvoorbeeld:

 

Persoonlijke veiligheid tijdens politieke instabiliteit of economische beperkingen

Privacy-coins beschermen gebruikers tegen de toenemende surveillance en monitoring van financiële transacties. Door gebruik te maken van op privacy gerichte cryptocurrency’s kunnen mensen meer controle krijgen over hun financiële gegevens, en voorkomen dat derden inzicht krijgen in hun betalingen. Er kunnen tal van legitieme redenen zijn waarom sommige mensen hun transacties graag privé willen houden. Ze kunnen bijvoorbeeld bezorgd zijn over hun persoonlijke veiligheid en willen daarom worden beschermd tegen financiële censuur. Dit kan gewenst zijn in omstandigheden waarin sprake is van politieke instabiliteit of economische beperkingen.

 

Voorkomen van discriminatie

Bovendien kunnen privacy-coins helpen bij het voorkomen van discriminatie. In sommige gevallen kan het openbaar maken van financiële transacties leiden tot discriminatie of negatieve repercussies. Privacy-coins bieden gebruikers de mogelijkheid om hun handelsactiviteiten te beschermen en te voorkomen dat hun transacties worden gebruikt, om hen op basis van hun transactie-informatie te beoordelen of te benadelen.

 

Bedrijfsvertrouwelijkheid

Bedrijven en instellingen kunnen privacy-coins gebruiken om hun zakelijke financiële transacties en betalingsstromen te beschermen. Dit kan vooral belangrijk zijn in sectoren waar concurrentie hevig is en het belangrijk is om zakelijke transacties en partnerschappen vertrouwelijk te houden. Op privacy gerichte crypto-activa kunnen ook helpen bij het beschermen van persoonlijke financiële informatie tegen mogelijke datalekken en identiteitsdiefstal. Door gebruik te maken van privacy-coins kunnen bedrijven en particuliere gebruikers hun gevoelige financiële gegevens privé houden, en de kans op misbruik of blootstelling minimaliseren. Daarnaast kunnen gebruikers zelf beslissen met wie ze hun financiële informatie delen.

 

Handeboeien en rechtershamer, criminaliteit

 

Misbruik van privacy-coins

Echter heeft het gebruik van privacy-coins ook een keerzijde. Deze cryptovaluta zijn zeer populair geworden bij criminelen, omdat ze een effectief middel bieden om illegale activiteiten te verhullen. Het feit dat op privacy gerichte cryptocurrency’s anoniem kunnen worden gebruikt en transactiestromen niet kunnen worden getraceerd, maakt het voor toezichthouders op de financiële markten moeilijk om malafide transacties op te sporen. Privacy-coins maken het voor wetshandhavingsinstanties praktisch onmogelijk om witwassen van geld, belastingontduiking en de financiering van terrorisme te bestrijden. Dit heeft geleid tot grote bezorgdheid bij regelgevers en beleidsmakers.

 

Cryptocurrency, Europese vlag, MiCA regulering

 

Hoe worden privacy-coins gereguleerd onder de nieuwe Europese crypto wetgeving?

De wet- en regelgeving ten aanzien van privacy-coins varieert per land en rechtsgebied. Waar sommige landen de op privacy gerichte cryptovaluta oogluikend toestaan, hebben andere landen het gebruik van deze coins volledig verboden. De Europese lidstaten proberen een evenwicht te vinden tussen het beschermen van financiële integriteit en het respecteren van de privacyrechten van mensen. De Europese Unie werkt momenteel aan een nieuwe Europese crypto wetgeving, die de cryptomarkt beter moet gaan reguleren en consumenten beter moet gaan beschermen. Het is echter nog niet helemaal duidelijk welke gevolgen de nieuwe EU-regels zullen hebben voor het gebruik van privacy-coins. De nieuwe wetgeving wordt naar verwachting eind 2024 ingevoerd.

 

Conclusie

Privacy-coins bieden een belangrijk instrument om de privacy van financiële transacties te waarborgen. Sommige mensen hebben legitieme redenen om anonieme transacties uit te voeren, maar de coins vinden ook gretig aftrek bij criminelen die deze cryptovaluta kunnen gebruiken, om hun criminele geldstromen te verbergen. Het is dan ook nog zeer onduidelijk hoe deze crypto-activa in de toekomst zullen worden gereguleerd.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter