Beveiliging van het blockchainnetwerk
CryptoNight is een ASIC-resistent algoritme dat een belangrijke rol vervult binnen verschillende blockchainnetwerken. Dit algoritme wordt gebruikt om een van de belangrijkste taken van een blockchain uit te voeren, namelijk: het creëren van nieuwe blokken die aan de keten kunnen worden toegevoegd, en het beveiligen van het netwerk. CryptoNight wordt onder andere gebruikt door Monero (XMR), Beldex (BDX) en Bytecoin (BCN).
Hoe werkt CryptoNight?
Het CryptoNight-algoritme is een hashfunctie die is ontworpen om te worden toegepast in cryptocurrency’s en blockchain-ecosystemen. Een hashfunctie is een wiskundige formule die gegevens van willekeurige grootte, omzet in een vaste grootte van cijfers en letters. Deze vaste grootte van cijfers en letters staat bekend als de ‘hashwaarde’. De hashwaarde is uniek voor elk stukje gegevens en fungeert als een vingerafdruk voor de inputgegevens.
ASIC-resistent
In tegenstelling tot sommige andere veelgebruikte hashfuncties (zoals bijvoorbeeld SHA-256 die door het Bitcoin-netwerk wordt gebruikt), is CryptoNight ontworpen om ASIC-resistent te zijn. ASIC’s (Application-Specific Integrates Circuits) zijn gespecialiseerde hardware-apparaten die enorm efficiënt zijn in het uitvoeren van specifieke berekeningen, zoals de zware berekeningen die nodig zijn voor het minen van sommige crypto-activa. Door het gebruik van ASIC’s binnen blockchain-ecosystemen wordt er een oneerlijk voordeel gecreëerd voor miners, die toegang hebben tot deze gespecialiseerde en geavanceerde mining-apparatuur.
Eerlijker speelveld voor miners
Om ASIC-mining te ontmoedigen, maakt CryptoNight gebruik van geheugen-intensieve bewerkingen. Het vereist een aanzienlijke hoeveelheid RAM (Random Access Memory) om de hashwaarde te berekenen. Het idee hierachter is dat ASIC’s niet zo effectief zijn in het gebruik van geheugen, als ze zijn in het uitvoeren van specifieke berekeningen. Hierdoor wordt het minen van cryptovaluta met ASIC’s minder rendabel, wat leidt tot een eerlijker speelveld voor miners en een meer gedecentraliseerd blockchainnetwerk.
PoW en PoS
CryptoNight speelt een cruciale rol bij het faciliteren van de consensus-mechanismen binnen blockchaintechnologieën, zoals bijvoorbeeld Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). Het PoW-mechanisme vereist dat miners complexe wiskundige puzzels oplossen om nieuwe blokken te maken en transacties te valideren. Het CryptoNight-algoritme zorgt ervoor dat het mining-proces eerlijk en gedecentraliseerd blijft. Wanneer miners in het blockchainnetwerk een nieuw blok willen maken, dan moeten ze een nonce (een willekeurig getal) vinden dat, wanneer gecombineerd met andere gegevens in het blok, een hashwaarde oplevert die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld een hashwaarde die begint met een bepaald aantal nullen. Het vinden van de juiste nonce vereist veel rekenkracht en geheugengebruik. CryptoNight verzekert dat zelfs degenen zonder gespecialiseerde ASIC’s een eerlijkere kans hebben om de hashwaarde te berekenen, en nieuwe blokken aan de blokketen toe te voegen.
Welke cryptocurrency’s maken gebruik van CryptoNight?
Onder meer de volgende cryptocurrency’s maken gebruik van het CryptoNight-algoritme:
- Monero (XMR)
- Bytecoin (BCN)
- Beldex (BDX)
- Electroneum (ETN)
- Conceal Network (CCX)
- Sumokoin (SUMO)
- Electronero (ETNX)
Houd er rekening mee dat de gebruikte cryptocurrency-technologieën evolueren. Daarom is het mogelijk dat bovenstaande cryptovaluta inmiddels andere algoritmen gebruiken. Kijk daarom voor de meest actuele informatie over de gebruikte algoritmen op de officiële websites van de coins.
Andere hashing-algoritmen
Naast CryptoNight worden er nog verschillende andere hashing-algoritmen gebruikt binnen blockchain-ecosystemen, waaronder:
- SHA-256
- Scrypt
- Equihash
- X11
- Blake
- BMW
- Whirlpool
- Groestl
- JH
- Keccak
- Skein
- Luffa
- Cubehash
- Shavite
- Simd
- Echo
- Tiger
Conclusie
CryptoNight is een belangrijk algoritme binnen verschillende blockchain-ecosystemen. Het zorgt ervoor dat het minen van cryptovaluta eerlijk en gedecentraliseerd blijft door ASIC-resistent te zijn en veel geheugen te vereisen. Door deze eigenschappen te combineren, draagt CryptoNight bij aan de veiligheid en stabiliteit van blockchainnetwerken, die het algoritme gebruiken voor hun consensus-mechanismen. Het algoritme wordt onder meer gebruikt door Monero (XMR), Conceal Network (CCX) en Sumokoin (SUMO).
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!