Wat zijn blockchaintoepassingen?
De blockchaintechnologie biedt kansen aan nieuwe industrieën. Naast de financiële sector zullen blockchaintoepassingen hun intrede maken in verschillende branches. In de reisindustrie, de retail, de wetenschap, de gezondheidszorg, de energiemarkt, de auto-industrie, maar ook overheidsinstellingen zullen waarschijnlijk gebruik gaan maken van blockchaintoepassingen.
Muziekindustrie
Tot nu toe is de blockchaintechnologie vooral toegespitst op de financiële sector, maar de media en telecommunicatiebranche staan al in de startblokken om de blockchaintechnologie te leren kennen. Het is namelijk een hele betrouwbare manier om de intellectuele eigendommen en creatieve digitale producten zoals muziek, teksten en beeldmateriaal te beschermen. Met name de muziekindustrie werkt op dit moment niet zoals het eigenlijk zou moeten. In de afgelopen honderd jaar is de manier waarop deze branche opereert eigenlijk niet veel veranderd.
Gebruiksrechten
Ook loopt deze industrie op het gebied van internet al decennia lang achter de feiten aan en dat heeft voor artiesten de nodige consequenties gehad. Blockchaintoepassingen kunnen de muziekindustrie weer nieuw leven inblazen en de artiesten en tekstschrijvers weer betalen waar zij recht op hebben. De wijze waarop blockchaintoepassingen geprogrammeerd kunnen worden, maakt het mogelijk om de gebruiksrechten vast te leggen op de blockchain.

Stemmen via blockchaintoepassingen?
De cryptografische versleuteling van blockchaintoepassingen – de zogenaamde cryptocurrency – laat ons op een geheel andere wijze tegen online veiligheid aankijken. Uw reis boeken met behulp van een blockchaintoepassing, het registreren van uw voertuigen of het afsluiten van een contract bij een nieuwe energieleverancier? Het uitlezen van uw slimme meter of het registreren van uw stem tijdens verkiezingen? Stemmen met behulp van de blockchaintechnologie zou best nog weleens mogelijk kunnen worden.
Publieke sector
Als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten dan zullen ook de overheden steeds meer gebruik gaan maken van blockchaintoepassingen. Het tegengaan van corruptie en fraude zal steeds eenvoudiger worden door middel van een gedecentraliseerd grootboek. Ook wordt het mogelijk om registergoederen zoals vastgoed, schepen en vliegtuigen vast te leggen.
Banken
In eerste instantie stonden veel banken niet te springen om deze nieuwe technologie. De banken hebben het uitvoeren van transacties en het zorgen voor vertrouwen tussen belanghebbenden nog steeds als belangrijkste taak. Dit is natuurlijk al heel lang zo en daarom zal het voor banken moeilijk zijn om te veranderen. Als de ontwikkeling van blockchaintoepassingen echt een grote vlucht zal nemen, dan zullen de banken wel moeten transformeren. Ze moeten dan één en ander drastisch bijstellen, om te kunnen blijven voortbestaan. Alles moet straks sneller en tegen minder kosten, anders missen banken straks echt de boot.
Moeten banken de blockchaintechnologie echt vrezen?
Ik denk eigenlijk van niet. Banken moeten de blockchaintoepassingen eigenlijk zien als de volgende generatie van het internet. Waar het “oude vertrouwde” internet gebaseerd was op informatie, hebben we nu ook al een tijdje een “internet van geld en van waarde”. De wereld van de financiële dienstverlening zou de blockchaintechnologie ook zeker niet moeten zien als iets dat de hele sector zal verstoren of de bemiddelingsfunctie van de banken wegneemt. Banken zouden de blockchaintechnologie juist moeten aangrijpen om hun hele infrastructuur te veranderen. Eerlijker en transparanter dus.
Veranderende taak
De voornaamste taak van een bank is nog steeds het beheren van rekeningen en het uitvoeren van transacties tussen personen, organisaties of andere banken. Natuurlijk is het zo dat een digitale valuta als de bitcoin een potentiële verstorende factor is, voor het oude vertrouwde bankieren. Het is echter nog lang niet gezegd dat het bankieren zoals wij dat al zolang gewend zijn, ook daadwerkelijk zal gaan verdwijnen. Veel hangt af van de wijze waarop de banken zelf op deze ontwikkelingen zullen gaan reageren. Echter zijn er ook nog vele andere krachten die invloed hebben op het verloop van dit proces. Ook is het nog moeilijk in te schatten op welke manier digitaal geld en contant geld met elkaar een wisselwerking zullen aangaan. Bestaat er straks een digitale euro, pond of dollar? Het is allemaal nog moeilijk te voorspellen.
World Economic Forum
Een digitaal ecosysteem waar niemand meer omheen kan. Dat is eigenlijk de beste manier om de blockchain te omschrijven. Bedrijven doen op dit moment onderzoek naar de voordelen van blockchaintoepassingen en hoe ze die in de toekomst binnen hun organisaties kunnen integreren. Ook het World Economic Forum focust op de blockchaintechologie en bestempelt blockchain als een wereldwijde “mega-trend”.
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!
Leave a Reply