Wat zijn Ring Confidential Transactions?

Ring Confidential Transactions (RingCT) is een protocol dat bij cryptocurrency’s kan worden gebruikt om de privacy bij het uitvoeren van transacties op een blockchain te waarborgen. Onder andere de digitale betalingseenheid Monero (XMR) heeft Ring Confidential Transactions geïmplementeerd. Deze toepassing zorgt ervoor dat de hoeveelheden, de herkomst en de bestemming van een bepaalde cryptocoin niet meer zichtbaar zijn, voor partijen die niet betrokken zijn bij de desbetreffende transactie.

Blockchain, netwerk, Ring Confidential Transactions.

Verdeeld in 3 aparte ringen

Monero hanteert de zogenaamde “ring technologie” voor het uitvoeren van digitale handtekeningen op binnen blockchain-ecosystemen. Bij deze techniek worden de handtekeningen van meerdere gebruikers samengevoegd, om uiteindelijk één kenmerkende digitale handtekening te genereren. Deze gegeneerde handtekening kan vervolgens de uit te voeren transactie bekrachtigen. Als Carolien bijvoorbeeld een transactie wil uitvoeren op de blockchain van 15.5 Monero dan wordt deze output verdeeld in drie aparte “ringen” van 5, 0,5 en 10. Het grote voordeel van deze techniek is dat er altijd een ruime hoeveelheid van “ring-leden” op het blockchainnetwerk kunnen worden gevonden, om bij te dragen aan een digitale ondertekening van een transactie. Bij ring technologie kunnen namelijk alleen outputs van dezelfde waarde worden samengevoegd.

Blockchain, privacy.

Inputs en outputs

Een nadeel van deze ring technologie is dat derde partijen kunnen zien, welke hoeveelheden Monero er precies werden verzonden. Om dat probleem te verhelpen werd Ring Confidential Transactions ontwikkeld. Stel nu dat Thomas in het bezit is van 20 Monero en graag 10 Monero aan zijn vriendin Carolien wil overmaken. Een bepaalde output op de Monero blockchain kan nooit tweemaal worden gespendeerd, daarom moet Thomas de output in zijn geheel spenderen. Vervolgens kan hij het restant weer aan zichzelf retourneren. Er is in dat geval dus sprake van een input van 20 Monero en 2 outputs van 10 Monero. Eén output van 10 Monero die bestemd is voor Carolien en de andere output van 10 Monero die retour moet naar Thomas.

Blockchain, Ring Confidential Transactions.

De som van de input moet gelijk zijn aan de output

De voornaamste doelstelling van Ring Confidential Transactions is ervoor zorgen, dat enkel en alleen de deelnemers van een specifieke transactie de exacte hoeveelheid verzonden XMR (Monero) kunnen zien. Voor partijen die niets met de desbetreffende transactie van doen hebben, zijn de verzonden hoeveelheden XMR dan ook niet zichtbaar. Het is uiteraard binnen een blockchainnetwerk echter wel belangrijk, dat de geldigheid van iedere transactie binnen het digitale ecosysteem van Monero kan worden geverifieerd. Om te kunnen bewijzen dat de transactie tussen Thomas en Carolien legitiem is, moet de som van de transactie-input gelijk zijn aan de som van de transactie-output. Dat wil dus zeggen dat in dit geval de input van 20 XMR, gelijk moet zijn aan de output van 20 XMR.

 

 

Consensus

Als gevolg van de cryptografische eigenschappen van Ring Confidential Transactions, is Thomas verplicht om zich te verbinden aan de desbetreffende hoeveelheid output. Dat wil zeggen dat er precies voldoende informatie over de uitgevoerde transactie wordt geopenbaard binnen de blockchain, waardoor het netwerk aan de hand van het consensus-mechanisme, de geldigheid van de transactie kan verifiëren. Een ander belangrijk element van Ring Confidential Transactions is de toepassing van zogenaamde “range proofs”. Deze range proofs stellen het netwerk van Monero in staat om cryptografisch te bewijzen, dat de hoeveelheden bij de uitvoering van een transactie groter zijn dan “nul” en kleiner zijn dan enig ander willekeurig nummer. Deze range proofs moeten voorkomen dat de verzender van een transactie (in dit geval Thomas) een transactie uitvoert met een negatieve waarde. Range proofs waarborgen in principe de totale voorraad XMR, die binnen het Monero-netwerk in omloop zijn.

Gedistribueerd netwerk, Monero blockchain, Ring Confidential Transactions.

RingCT

RingCT is gebaseerd op Ring Confidential Transactions. Net als Ring Confidential Transactions verbergt RingCT de hoeveelheid verzonden XMR bij iedere transactie, maar RingCT maakt betalingen ook nog eens “niet linkbaar”. RingCT beschermt de privacy van gebruikers dus nog meer, dan alleen het maskeren van de hoeveelheden verzonden XMR. Deze privacy-eigenschappen hebben Monero populair gemaakt bij criminelen, omdat dergelijke privacy-coins zich goed lenen voor illegale doeleinden.

Monero logo

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).