Afgesplitst van Monero

Sumokoin (SUMO) is een privacy-georiënteerde cryptovaluta die in het voorjaar van 2017 werd gelanceerd. Het token werd (net zo als AEON) gecreëerd als een afsplitsing van Monero (XMR) en maakt gebruik van verschillende geavanceerde technologieën zoals ring signatures en stealth-adressen om transacties te verbergen en de privacy van gebruikers te beschermen.

 

Ringgrootte

Stealth-adressen

Welk algoritme gebruikt Sumokoin?

Wat is de bloktijd van Sumokoin?

Welke programmeertalen gebruikt Sumokoin?

Wat is de maximale voorraad van Sumokoin?

Welke wallets biedt Sumokoin?

Waarom kan Sumokoin interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de risico’s en nadelen van Sumokoin?

 

Sumokoin logo

Ringgrootte

De ringgrootte van Sumokoin is ingesteld met een minimale ringmaat van 49, om transacties te verbergen en de identiteit van gebruikers te beschermen. De ringgrootte verwijst naar het aantal transactie-uitgangen dat wordt gebruikt om een ring signature te creëren. Een ring signature is een digitale handtekening die wordt gebruikt om de identiteit van de afzender van een transactie te verbergen. In plaats van de echte afzender aan te wijzen, worden meerdere potentiële afzenders opgenomen in de ring signature, waardoor het onmogelijk is om te bepalen wie de daadwerkelijke afzender is.

Privacy gewaarborgd

Een typische ringgrootte is 5, wat betekent dat er 4 extra uitgangen worden opgenomen naast de werkelijke uitgang, die wordt gebruikt om de transactie te verzenden. Op privacy gerichte cryptovaluta gebruiken vaak verschillende ringmaten. Zo hanteert Monero bijvoorbeeld een ringgrootte van tussen de 11 en 16 en hanteert AEON een ringgrootte van 3. Hoe groter de ringmaat hoe, hoger het niveau van ‘verduistering’ van de transactiegegevens. Sumokoin hanteert een minimale ringgrootte van 49, waardoor de privacy van gebruikers optimaal kan worden gewaarborgd. Met andere woorden: de transacties kunnen niet worden gekoppeld aan gebruikers.

 

Stealth-adressen

Sumokoin maakt ook gebruik van stealth-adressen om transactie-informatie te anonimiseren. Bij het gebruik van gewone adressen om een transactie te ontvangen, wordt het adres openbaar gemaakt op de blockchain, waardoor het mogelijk is om de transactie van een bepaalde gebruiker te volgen en zijn of haar balans te bekijken. Met behulp van stealth-adressen wordt dit voorkomen. Een stealth-adres wordt gegeneerd voor elke transactie en kan alleen worden ontsleuteld door de beoogde ontvanger. In plaats van het openbaar bekendmaken van het werkelijke adres, stuurt de afzender de cryptocurrency naar het stealth-adres van de ontvanger. Het stealth-adres is gecodeerd met de publieke sleutel van de ontvanger en kan alleen worden gedecodeerd met de privésleutel van de ontvanger.

 

Welk algoritme gebruikt Sumokoin?

Sumokoin heeft een Proof of Work (PoW) consensus-mechanisme, dat vergelijkbaar is met dat van Bitcoin. Het PoW-systeem vereist dat de crypto-miners complexe wiskundige problemen oplossen, om transacties te valideren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Het voornaamste doel van Proof of Work is om een gedecentraliseerd en veilig netwerk te bieden waarin alle transacties efficiënt kunnen worden geverifieerd, zonder dat er een centrale autoriteit nodig is.

CryptoNight

Sumokoin maakt gebruik van CryptoNight, een ASIC-resistent algoritme. Dit algoritme wordt gebruikt om het mining-proces van het SUMO-netwerk te faciliteren. Sumokoin maakt gebruik van een ASIC-resistent algoritme om eerlijke en gelijke kansen te bieden aan CPU- en GPU-miners. CryptoNight is een zogenaamd ‘memory hard’ algoritme dat veel RAM-geheugen vereist en dus minder geschikt is voor ASIC-mining-hardware. Een memory-hard algoritme is speciaal ontworpen om het moeilijker te maken voor ASIC-apparatuur, om deel te nemen aan het mining-proces.

Memory-hard

Memory-hard algoritmen vereisen een grote hoeveelheid geheugen om de berekeningen uit te voeren die nodig zijn voor het minen van nieuwe blokken. ASIC’s zijn echter ontworpen om zeer efficiënt te zijn in het uitvoeren van specifieke taken (ze zijn zeer krachtig waardoor ze zware berekeningen kunnen uitvoeren), maar hebben vaak een beperkte hoeveelheid geheugen. Hierdoor kan het memory-hard algoritme de effectiviteit van ASIC’s verminderen, waardoor mining met ASIC’s minder rendabel wordt. Op die manier gaat Sumokoin het gebruik van ASIC-apparatuur tegen en wordt het gebruik van CPU- en GPU-mining-hardware aangemoedigd. Daardoor kan SUMO een meer gedecentraliseerde en eerlijkere distributie van mining-activiteiten en beloningen bieden.

 

Wat is de bloktijd van Sumokoin?

De bloktijd van Sumokoin is ongeveer 2 minuten, dat betekent dat er ongeveer iedere 2 minuten een nieuw blok aan het blockchainnetwerk wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte verwerking van transacties. Een korte bloktijd kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring, maar kan echter ook leiden tot meer concurrentie tussen crypto-miners, omdat ze sneller moeten werken om nieuwe blokken te vinden en beloningen te verdienen.

 

Blockchain ecosysteem

 

Welke programmeertalen gebruikt Sumokoin?

Sumokoin is geschreven in C++ en maakt gebruik van verschillende bibliotheken zoals Boost en OpenSSL. C++ is een populaire programmeertaal die bekend staat om zijn snelheid en efficiëntie, wat belangrijk is voor het werken met blockchaintechnologieën zoals SUMO. Naast de core-code van Sumokoin, zijn er ook verschillende wallet-applicaties en andere tools beschikbaar voor gebruikers, die in verschillende programmeertalen zijn geschreven zoals bijvoorbeeld Java, Python en Rust. Deze tools maken het mogelijk om SUMO-transacties te beheren en te integreren met verschillende andere services en platformen. Er zijn ook Sumokoin-API’s en -bibliotheken beschikbaar in verschillende andere programmeertalen, waaronder:

  • JavaScript: SumoNodeJs en SumoEasy
  • Go: SumoGo
  • Ruby: SumoRuby
  • PHP: SumoPHP

Deze API’s en bibliotheken stellen ontwikkelaars in staat om Sumokoin-functionaliteit te integreren in hun eigen gedecentraliseerde applicaties en diensten. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt om SUMO-transacties te creëren, te verzenden, te ontvangen en om blockchain-gegevens te bekijken en te analyseren.

 

Wat is de maximale voorraad van Sumokoin?

De maximale voorraad van Sumokoin is 88,888,888 SUMO-tokens. Het is een bewuste keuze van de ontwikkelaars om de totale voorraad van SUMO te beperken en zo de inflatie van deze cryptovaluta in de toekomst te minimaliseren. Door de beperkte voorraad wordt het aanbod van Sumokoin schaarser naarmate er meer coins in omloop komen. Dit kan bijdragen aan een toename van de waarde van SUMO op de lange termijn. Bovendien zorgt een voorspelbaar aanbod van nieuwe tokens, wat belangrijk is voor investeerders en gebruikers van SUMO. Het helpt bijvoorbeeld om de volatiliteit en onzekerheid te verminderen en draagt bij aan een stabielere prijs.

Beperkte inflatie

Beperkte inflatie van cryptocurrency’s zoals Sumokoin zorgt voor een betere schaalbaarheid van het blockchainnetwerk, omdat de beloningen voor crypto-miners in de toekomst afnemen. Dit betekent dat de miners zich meer moeten richten op het verwerken van transacties en het handhaven van het netwerk, in plaats van zich te concentreren op het verdienen van beloningen. Op dit moment (april 2023) zijn er ongeveer 52,988,144 SUMO-tokens in omloop.

 

Welke wallets biedt Sumokoin?

Sumokoin biedt Graphical User Interface (GUI) wallets voor Windows, macOS en Linux. Een GUI-wallet is een wallet die wordt geleverd met een gebruiksvriendelijke grafische interface, waarmee SUMO-gebruikers hun cryptovaluta kunnen beheren. De GUI-wallets bieden een eenvoudige en intuïtieve manier voor gebruikers, om toegang te krijgen tot hun crypto-activa en saldo-informatie. Daarnaast biedt Sumokoin een web-wallet waarmee gebruikers vanaf elke locatie met internettoegang transacties kunnen uitvoeren. Bovendien biedt deze web-based wallet ondersteuning voor het opzetten van een Sumokoin-masternode. Naast de software wallets zijn er ook verschillende hardware wallets beschikbaar die SUMO ondersteunen.

 

Waarom kan Sumokoin interessant zijn voor investeerders?

Er zijn verschillende redenen dat Sumokoin interessant kan zijn voor investeerders. In de eerste plaats is dat de beperkte voorraad van 88,888,888 SUMO-tokens. Dit kan bijdragen aan een toename van de waarde van het token op de lange termijn, omdat schaarse goederen nu eenmaal vaak meer waard worden. Ook de hoge mate van privacy die Sumokoin biedt kan voor investeerders een belangrijke beweegreden zijn om in SUMO te gaan investeren. Sumokoin maakt gebruik van geavanceerde privacy-technologieën, zoals ring signatures en stealth-adressen, om de privacy van gebruikers optimaal te beschermen en transacties anoniem te maken.

Snelle transactiesnelheden

Bovendien zorgt de korte bloktijd op het SUMO-netwerk voor een snelle verwerking van transacties en snelle bevestigingstijden. Dit maakt het platform aantrekkelijk voor gebruikers die snel en efficiënt betalingen willen uitvoeren. Een ander voordeel is dat Sumokoin is gebouwd op de beproefde technologie van Bitcoin en gebruikmaakt van geavanceerde beveiligingsfuncties, die de veiligheid en stabiliteit van het netwerk garanderen. Tevens heeft Sumokoin een groeiende community van ontwikkelaars en gebruikers, die continu bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van het blockchain-project.

Lage transactiekosten en waardestijging

SUMO kan worden gebruikt als betaalmiddel voor goederen en diensten. Dit kan bijdragen aan een toename van de vraag naar de coin en een stijging van de waarde. Sumokoin biedt lage transactiekosten in vergelijking met traditionele financiële diensten, wat het aantrekkelijk maakt voor gebruikers die geld willen besparen bij het uitvoeren van transacties. Daarnaast heeft Sumokoin een gebruiksvriendelijke interface, waardoor zowel ervaren gebruikers als beginners gemakkelijk met SUMO aan de slag kunnen. Bovendien biedt Sumokoin investeerders de mogelijkheid om hun crypto-porfolio te diversifiëren en hun risico’s te spreiden, door te investeren in een op privacy gerichte cryptocurrency, naast andere crypto-activa. Al deze factoren kunnen bijdragen aan de aantrekkelijkheid van SUMO voor investeerders, die op zoek zijn naar een cryptovaluta met potentieel voor groei op de lange termijn.

 

Wat zijn de risico’s en nadelen van Sumokoin?

Net zoals bij alle andere cryptocurrency’s is ook de prijs van SUMO zeer volatiel en kan deze snel fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld vraag en aanbod, veranderingen in wet- en regelgeving en marktsentiment. Dit kan resulteren in grote verliezen voor investeerders die niet voorzichtig genoeg handelen. Doe daarom zelf goed onderzoek naar alle mogelijke risico’s en nadelen die met je crypto-investering gemoeid zijn en beleg alleen met geld wat je bereid bent om te verliezen.

Beperkte adoptie en technische risico’s

Hoewel Sumokoin in toenemende mate wordt geaccepteerd als betaalmiddel, is er voorlopig nog geen sprake van een brede adoptie van de coin. Dit kan beperkingen opleggen aan de liquiditeit van SUMO en kan het lastiger maken om de tokens te verhandelen. Daarnaast zijn er ten aanzien van Sumokoin ook een aantal technische risico’s. SUMO maakt gebruik van zeer complexe cryptografische technologieëen (zoals de ring signatures en stealth-adressen), die gevoelig kunnen zijn voor bugs en andere kwetsbaarheden. Dit kan leiden tot verlies van SUMO-tokens en andere problemen, wanneer het netwerk wordt aangevallen door hackers.

Regulatoire risico’s

Een ander risico is de regulatoire onzekerheid. Het regelgevingsklimaat rondom cryptovaluta is nog steeds onzeker en verschilt van land tot land. Sommige landen voeren een actief beleid om het gebruik van crypto-activa te ontmoedigen. Dit kan leiden tot beperkingen op het gebruik van of de handel van Sumokoin in sommige rechtsgebieden. Bovendien bestaat het risico op hoge boetes of andere juridische problemen voor gebruikers, wanneer zij zich niet strikt aan de geldende lokale wet- en regelgeving houden. Blockchaintechnologie en cryptocurrency’s zijn nog een relatief nieuwe ontwikkeling en bestaande regels kunnen op ieder moment veranderen. Houd daar rekening mee voordat je in crypto-projecten gaat investeren.

 

Meer erkenning op de cryptomarkt

Desondanks is Sumokoin een veelbelovende cryptovaluta met een sterke community en een focus op privacy en beveiliging. Met de toenemende vraag naar veilige en anonieme transacties, is de kans groot dat SUMO steeds meer erkenning krijgt op de cryptomarkt. Deze cryptocurrency is dan ook een interessante optie voor iedereen die op zoek is naar een veilige, private en innovatieve cryptomunt.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogt blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).