Waardoor wordt de waarde van een cryptocurrency bepaald?

met Geen reacties

Waardoor wordt de waarde van een cryptocurrency bepaald? De waarde van een cryptocurrency wordt voor een heel groot deel bepaald door de technologie die erachter zit. Gedecentraliseerde digitale betalingseenheden zijn bestand tegen iedere vorm van censuur en het is voor overheden (in principe) niet mogelijk om ze zomaar van de markt te halen. In de praktijk zien we momenteel dat landen zoals bijvoorbeeld China maatregelen nemen, om de opkomst van cryptovaluta tegen te gaan. Blockchainnetwerken zijn publieke, private of hybride grootboeken waarbij geen derde partijen nodig zijn voor het uitvoeren van betrouwbare digitale transacties.

Ethereum

De veiligheid van blockchains heeft invloed op de waarde

Een belangrijk element van de blockchain is de veiligheid. In het verleden hebben er een aantal incidenten plaatsgevonden, waaruit bleek dat decentrale gedistribueerde netwerken niet altijd helemaal waterdicht zijn. Ook Ethereum heeft hiermee te maken gehad. Het DAO-project waarbij door een bug in de smart contract-code meer dan 3.6 miljoen aan Ether werd buitgemaakt, leidde uiteindelijk tot een splitsing van Ethereum (in een netwerk dat doorging met de oude code en een netwerk dat doorging met de nieuwe code). Naast het Ethereumplatform bestond nu ook Ethereum Classic. Beide cryptocurrency’s kunnen worden verhandeld op cryptohandelsbeurzen.

 

 

Ook de consensus is voor een groot deel bepalend voor de waarde van virtuele valuta

Een dergelijke splitsing van een blockchain wordt meestal een fork genoemd en heeft vrijwel onmiddellijk een grote invloed op de waarde, omdat er geen consensus kan worden bereikt onder de miners en andere deelnemers in het blockchainnetwerk. En juist die consensus is één van de allerbelangrijkste elementen voor het functioneren van een blockchainplatform.

De node count is een graadmeter voor het bepalen van de waarde van een cryptocurrency.

De node count als maatstaf

De node count is een goede graadmeter voor de waarde van een cryptocurrency. Het is een manier om te meten hoeveel actieve wallets er op het netwerk aanwezig zijn. De node count is meestal te vinden op de homepage van de desbetreffende digitale betalingseenheid. Om te bepalen of een cryptocurrency een eerlijke prijs hanteert kunnen gebruikers de node count opzoeken, net als de totale marktkapitalisatie.

 

Cryptogeld

 

Hoe meer nodes, hoe sterker de community

Deze twee indicatoren kunnen vervolgens dan weer worden gebruikt om te vergelijken met de waarde van andere virtuele coins. Dit is een goede manier om te achterhalen of een cryptocurrency bijvoorbeeld is overkocht. De node count geeft ook inzicht in hoe sterk een crypto-community is. Meestal geldt: hoe meer nodes binnen het netwerk, hoe sterker de community is. Deze kennis is belangrijk om te berekenen hoe solide een cryptocurrency is, wanneer er problemen binnen het blockhainnetwerk zouden ontstaan.

Cryptocurrency's en distributie van waarde

Vraag en aanbod

Net als bij traditionele valuta spelen ook vraag en aanbod in cryptoland een hele belangrijke rol. Een cryptocurrency die gebruikt kan worden voor interessante en veelbelovende blockchainprojecten, zal snel in waarde toenemen. Steeds meer bedrijven, instellingen en overheden onderzoeken de mogelijkheden van digitale betalingseenheden en bekijken hoe zij deze technologie binnen hun eigen systemen zouden kunnen integreren. Wanneer meer mensen bitcoins of altcoins proberen aan te schaffen, terwijl anderen bereid zijn om ze te verkopen, dan zal de prijs onherroepelijk omhoog gaan. Ook de beperkte voorraad van een specifieke populaire coin heeft invloed op de waarde.

 

 

 

Nieuwsberichten hebben zeer veel invloed op de waarde van cryptocurrency’s

Nieuwsberichten en geruchten hebben net als bij gewone aandelenbeurzen een sterke invloed op de waarde van virtuele valuta. Een vluchtige opmerking van invloedrijke individuen, kan de waarde van een coin als een raket omhoog laten schieten of in sneltreinvaart omlaag brengen. Softwareontwikkelaar John McAfee heeft op deze manier al meerdere malen gezorgd voor flinke koersschommelingen van cryptocurrency’s.

Rode pijl omlaag

Vrije val

Een andere belangrijke factor is de reputatie van een coin. Wanneer een digitale betalingseenheid te maken heeft gehad met aanvallen door hackers of plotseling wordt gezien als zijnde een scam, dan kan er een domino-effect ontstaan. De prijs van een virtuele coin daalt op dat moment zo snel, omdat veel handelaren en miners hun inmiddels behaalde winsten zo snel mogelijk willen verzilveren. Wanneer dat gebeurt dan kan een bepaalde digitale betalingseenheid ook andere crypto-coins meeslepen in zijn vrije val. We hebben dat al meerdere keren gezien bij Bitcoin, waarbij prijsdalingen hebben geleid tot een correctie van de hele cryptomarkt. Stabiliteit is dan ook ver te zoeken.

 

 

Toepasbaarheid in onze fysieke wereld

Wanneer een cryptocurrency massaal wordt omarmd door het grote publiek, dan zullen de waarde en de prijs van die coin omhoogschieten. Uiteraard komt dat doordat het totale aanbod van cryptocurrency’s op dat moment niet meer kan voldoen aan de vraag. Welke factoren nu daadwerkelijk nodig zijn om cryptocoins populair te maken bij het grote publiek, hangt van een heleboel zaken af. Eén daarvan is de toepasbaarheid in onze echte fysieke wereld. Wat kunnen we ermee doen in ons dagelijkse leven? Het aantal locaties waar cryptocurrency’s worden geaccepteerd is ook van invloed op de waarde. Virtuele valuta die op dezelfde manier kunnen worden gebruikt als onze traditionele valuta, zullen al snel een hele belangrijke rol gaan spelen binnen onze economie.

Blokken

Inflatie van digitale betalingseenheden door een wisselwerking met traditionele valuta

Wanneer de prijs van een traditionele munteenheid omlaag keldert, dan gaat de prijs van de Bitcoin ten opzichte van deze specifieke munteenheid omhoog. Hierdoor kunnen gebruikers meer van die traditionele valuta aanschaffen met Bitcoins. Dit mechanisme werkt in principe hetzelfde als het systeem van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (FED), waarbij steeds meer geld wordt bijgedrukt om de rente kunstmatig laag te houden.

Chain

De waarde wordt ook deels bepaald door de productiekosten van cryptocurrency’s

Ook de directe kosten en opportuniteitskosten van een cryptocurrency hebben invloed op de waarde. Het minen van Bitcoins bijvoorbeeld is een dure aangelegenheid. De mining hardware is prijzig en de energiekosten zijn erg hoog. De elektriciteitskosten van Bitcoin mining lopen op tot wel 6.2 miljard dollar per jaar. Uiteraard lijkt dit een enorme verspilling van energie, maar het is voorlopig nog steeds de enige manier om veilig nieuwe Bitcoins te produceren. Het ingewikkelde miningproces is dan ook de voornaamste reden waarom overheden de Bitcoin blockchain niet eenvoudig kunnen sluiten, als zij dat zouden willen.

Bitcoin, blockchain.

Een Bitcoin is geen aandeel of obligatie

Het aanschaffen van Bitcoin is niet hetzelfde als het kopen van een aandeel of een obligatie. Bitcoin is geen bedrijf, dus er is ook geen sprake van een bedrijfsbalans. Op dit moment (2018) zijn er ongeveer 17 miljoen Bitcoins in omloop. Het aantal Bitcoins dat kan worden gemined ligt op 21 miljoen en dat houdt automatisch in dat er nog zo’n 4 miljoen Bitcoins kunnen worden gegenereerd. Op dit ogenblik is meer dan tachtig procent van de Bitcoins gemined, maar het genereren van de 21ste coin duurt nog wel even. Dat komt door de zogenaamde block halvering. De snelle waardering en populariteit van de Bitcoin hebben inmiddels al geleid tot vergelijkingen met de zogenaamde Tulpenmanie in ons land in de 17de eeuw (een grote economische bubbel), waarbij de prijzen van tulpenbollen werden opgedreven tot extreme hoogten. Het is voor wetsontwerpers dan ook erg belangrijk om wet- en regelgeving te ontwerpen die voldoende bescherming biedt aan investeerders.

Stapel Bitcoins, HODL.

Is de prijs van Bitcoin hetzelfde als de waarde van Bitcoin?

Nee, de prijs van Bitcoin is niet precies hetzelfde als de waarde van Bitcoin. Veel mensen gebruiken deze termen onterecht door elkaar heen. De prijs wordt bepaald door de markt waarin de cryptocurrency wordt verhandeld en door vraag en aanbod. Net zoals de prijs wordt bepaald bij het kopen en verkopen van tweedehands auto’s, een kilo sinaasappelen in de supermarkt en een emmer verf bij de plaatselijke bouwmarkt. Handelaren kunnen Bitcoins verhandelen op crypto-exchanges, waarbij specifieke prijzen op specifieke momenten kunnen worden gehanteerd. Je zou dus kunnen zeggen dat de prijs van Bitcoin voor een groot deel wordt bepaald, door de voortdurende interactie tussen kopers en verkopers.

Man achter laptop, koersen.

Handelaren zijn bereid om meer te betalen als ze denken dat de prijs zal stijgen

Bij het vaststellen van de prijs moet ook rekening worden gehouden met de hoeveelheid kopers die op een bepaald moment bereid zijn, om te betalen voor de toekomstige waarde van een specifieke asset. Dat betekent dat als de markt denkt dat de prijs van een specifieke asset (eigendom), een bepaald aandeel of de Bitcoin in de nabije toekomst zal stijgen, handelaren bereid zijn om er meer voor te betalen. De waarde van de Bitcoin is dus van veel meer factoren afhankelijk dan de prijs.

Wetboeken. Zijn Bitcoins een digitale betalingseenheid?

Wet- en regelgeving

De wetgeving omtrent virtuele valuta stelt nog niet zoveel voor. Naarmate de coins massaal geadopteerd gaan worden door het grote publiek (als dat al ooit gaat gebeuren), dan zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat er passende wet- en regelgeving voor cryptocurrency’s bestaat. Echter zal de ontwikkeling van passende wetgeving ongetwijfeld al snel leiden tot een “centrale” benadering van digitale betalingseenheden. Wanneer dat gebeurt en het decentrale karakter van virtuele valuta wordt aangetast, dan zal dat snel invloed hebben op de waarde. Critici zijn van mening dat er uiteindelijk toch een situatie zal ontstaan, waarbij digitale betalingseenheden door centrale partijen en instanties worden gereguleerd en beheerd of zelfs volledig worden verboden.

Blockchain

Onderzoeken van de potentie van cryptocurrency’s

De waarde van een cryptocurrency kan dus zeer snel veranderen. Alle genoemde factoren hebben veel invloed op de coins en deze factoren maken het dan ook extreem moeilijk, om een voorspelling te doen over de toekomstige waardestijgingen en -dalingen. Daarom moet je als belegger op de cryptomarkt goed onderzoeken wat de werkelijke potentie is, van de digitale betalingseenheid waarin je wilt gaan handelen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter