De waarde van een cryptocurrency wordt voor een groot deel bepaald door de technologie die erachter zit. Ook wordt de waarde van een token sterk beïnvloed door het aanbod en de vraag naar het token. Een beperkt aanbod kan leiden tot schaarste, waardoor een coin vaak meer waard wordt, vooral als de vraag toeneemt. Op deze pagina leg ik uit hoe de waarde van crypto-activa precies wordt bepaald.
Waarom duurt het zolang voordat de laatste Bitcoin wordt gemined?
Is de prijs van een cryptocurrency hetzelfde als de waarde?
Waarom wordt Bitcoin vaak beschouwd als een digitale versie van goud?
Wisselwerking met traditionele valuta
Complexe wisselwerking van factoren
Limiet vastgelegd in de code
Veel crypto-activa (zoals bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) hebben een vast aanbod. Dat betekent dat er slechts een bepaald aantal tokens beschikbaar is. Het vaste aanbod van Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen cryptomunten en dat betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop kunnen zijn. Deze limiet is vastgelegd in de code van Bitcoin en kan niet worden veranderd, zonder een consensus van het netwerk (wat uiterst onwaarschijnlijk is). Op dit moment (29 augustus 2024) is er ongeveer 19,75 miljoen BTC in omloop en naar verwachting zal de laatste Bitcoin zo rond het jaar 2140 worden gemined.
Waarom duurt het zolang voordat de laatste Bitcoin wordt gemined?
De reden dat het zo lang duurt voordat de laatste Bitcoin in omloop komt, ligt in het ‘halveringsproces’ van Bitcoin. Iedere 4 jaar vindt er een zogenaamde ‘halving’ plaats, waarbij de beloning voor het minen van een nieuw blok wordt gehalveerd. In 2009 (toen Bitcoin werd gelanceerd), was de beloning 50 BTC per blok. Na verschillende halvings is de beloning voor miners nu nog maar 3.125 BTC per blok. Door deze regelmatige halvering vertraagt het aantal nieuwe Bitcoins dat in omloop komt steeds meer. Het halveringsproces zorgt er dus voor dat de creatie van nieuwe Bitcoins uiteindelijk ‘asymptotisch’ afneemt.
Nooit helemaal nul
Asymptotisch wil zeggen dat de coin steeds dichterbij een bepaalde waarde komt, maar die waarde nooit helemaal bereikt. Dit betekent dat hoewel de beloning nooit helemaal nul zal worden, deze uiteindelijk zo klein wordt dat er nog maar een fractie van een Bitcoin wordt gemined. Het halveringsmechanisme zorgt ervoor dat het laatste beetje van de 21 miljoen Bitcoins pas rond het jaar 2140 zal worden gemined. De langzaam afnemende toevoer van nieuwe Bitcoins draagt bij aan de schaarste van de cryptocurrency en ondersteunt de waarde op de lange termijn.
Is de prijs van een cryptocurrency hetzelfde als de waarde?
Nee, de prijs van een cryptocurrency is niet hetzelfde als de waarde. Prijs en waarde worden vaak door elkaar gehaald, maar ze betekenen iets anders. De prijs van een cryptomunt is simpelweg het bedrag waarvoor het op dat moment wordt verhandeld. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt. Als veel mensen een bepaalde crypto-activa willen kopen, dan stijgt de prijs. Als meer mensen willen verkopen dan daalt de prijs. De prijs kan dus sterk fluctueren.
Fundamentele eigenschappen
De waarde van een cryptocurrency gaat dieper. Het omvat ook de technologie die voor een bepaalde crypto-activa wordt gebruikt, het gebruikersnut van het token en hoe een cryptomunt wordt gebruikt in de echte wereld. De waarde kan ook worden beïnvloed door het ontwikkelingsteam achter een cryptoproject, de community en de toekomstplannen van het token. De prijs van een cryptocurrency geeft dus een momentopname van wat mensen bereid zijn om ervoor te betalen. De waarde daarentegen reflecteert de fundamentele eigenschappen en het langetermijnpotentieel van de munt. Het is dan ook belangrijk om het verschil tussen de prijs en waarde te kennen om verstandige beleggingskeuzes te maken op de cryptomarkt.
Waarom wordt Bitcoin vaak beschouwd als een digitale versie van goud?
Bitcoin wordt vaak beschouwd als een digitale versie van goud, vanwege enkele duidelijke overeenkomsten. Net zoals goud is Bitcoin schaars. Er zullen immers maar 21 miljoen Bitcoins zijn, waardoor het aanbod beperkt is. Dit gegeven maakt de cryptomunt aantrekkelijk voor mensen die waarde willen opslaan. Bovendien is Bitcoin net zoals goud moeilijk te vervalsen. De blockchaintechnologie achter de crypto-activa zorgt ervoor dat transacties veilig en transparant zijn, waardoor gebruikers erop kunnen vertrouwen dat hun BTC echt en uniek is.
Decentralisatie
Ook decentralisatie speel een belangrijke rol. Goud wordt niet gecontroleerd door een centrale bank of overheid. Hetzelfde geldt voor Bitcoin. Het netwerk van Bitcoin wordt wereldwijd beheerd door zijn gebruikers, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Veel mensen zien Bitcoin inmiddels als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Waar mensen vroeger naar goud vluchtten bij financiële onrust, zie je dat mensen nu steeds vaker kiezen voor BTC. Dit komt vooral doordat Bitcoin (net zoals goud) als een ‘hedge’ tegen inflatie wordt gezien. Een hedge is een investering die bedoeld is om het risico van prijsbewegingen in een andere investering te beperken of te compenseren. Bitcoin wordt dus beschouwd als de digitale versie van goud omdat ze kenmerken zoals schaarste, veiligheid, decentralisatie en hun rol als waardeopslag delen.
Vraag en aanbod
De waarde van crypto-activa wordt dus grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag naar een specifieke cryptomunt stijgt, terwijl het aanbod beperkt blijft, zal de prijs stijgen. Dit principe werkt net als bij andere markten. De vraag naar een cryptocurrency kan worden beïnvloed door allerlei factoren, zoals het vertrouwen van investeerders, media-aandacht, adoptie door bedrijven en wet- en regelgeving. De mate van adoptie van een cryptocurrency speelt een centrale rol in het bepalen van zijn waarde. Hoe meer mensen en bedrijven een bepaalde coin gebruiken voor transacties, des te waardevoller deze wordt.
Toepassingsmogelijkheden
Dit is waarom cryptoprojecten met veel toepassingsmogelijkheden (zoals bijvoorbeeld smart contracts op de Ethereum-blockchain) aanzienlijke waarde kunnen creëren. De technologische voordelen en innovaties van een cryptoplatform spelen dan ook een belangrijke rol bij het stimuleren van de adoptie van blockchainnetwerken, omdat dit de vraag verhoogt.
Sentiment in de markt
De cryptomarkt is zeer volatiel en kan snel veranderen. Sentiment in de markt, beïnvloed door nieuws, investeerdersgedrag en sociale media, kan de waarde van crypto-activa enorm beïnvloeden. Beleggers reageren vaak emotioneel, wat vaak leidt tot scherpe prijsbewegingen. Een stijgende markt kan leiden tot meer investeringen, waardoor de prijs stijgt, terwijl een neerwaartse trend juist het tegenovergestelde kan veroorzaken. Ook liquiditeit speelt een belangrijke rol. De cryptomarkt is minder ‘diep’ dan traditionele markten, waardoor grote transacties flinke prijsschommelingen kunnen veroorzaken.
Wisselwerking met traditionele valuta
Hoewel cryptocurrency’s vaak worden gepresenteerd als een alternatief voor traditionele valuta, is er een sterke wisselwerking tussen deze markten. De waarde van crypto-activa kan worden beïnvloed door de prestaties van traditionele valuta. Een zwakke dollar kan bijvoorbeeld leiden tot een stijging van de waarde van Bitcoin, aangezien investeerders dan vaak op zoek gaan naar alternatieven. Daarnaast kunnen ook geopolitieke gebeurtenissen (zoals bijvoorbeeld een oorlog, de Brexit, handelsconflicten, Arabische Lente) en inflatie in traditionele markten ook een impact hebben op de cryptomarkt.
Regelgeving kan de waarde van crypto-activa beïnvloeden
Ook regelgeving speelt een steeds grotere rol in de waardebepaling van cryptocurreny’s. Strengere regels kunnen de waarde van een token drukken door onzekerheid te creëren, terwijl gunstige regelgeving juist een positieve impact kan hebben door legitimiteit te bieden. Daarom is de houding van landen en overheidsinstanties ten opzichte van crypto-activa een belangrijke factor. De introductie van de nieuwe Europese crypto wetgeving ‘Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA)’ kan gunstig zijn voor de waarde van crypto-activa. Wetgeving biedt immers duidelijkheid en zekerheid voor investeerders, wat het vertrouwen in de cryptomarkt vergroot. Regels rondom anti-witwaspraktijken en consumentenbescherming kunnen zorgen voor meer adoptie door traditionele financiële instellingen, wat vervolgens weer kan leiden tot een bredere acceptatie van cryptomunten.
Belemmering van innovatie
Aan de andere kant kunnen strengere regels op de cryptomarkt de groei van cryptoprojecten beperken. Vooral kleinere projecten kunnen daar nadeel van ondervinden. Beperkingen op bepaalde vormen van cryptohandel of ‘staking’ kunnen innovatie van de crypto-industrie belemmeren, waardoor investeerders en ontwikkelaars worden ontmoedigd. De uiteindelijke impact hangt af van de balans tussen regulering en innovatie, maar een solide en adequate wetgeving kan de waarde van cryptomunten op de lange termijn positief beïnvloeden.
Governance
Een ander belangrijk aspect dat de waarde van een cryptomunt beïnvloedt is de interne ‘governance’ en besluitvorming binnen het blockchainnetwerk. Mechanismen zoals stemmen door tokenhouders kunnen invloed hebben op de richting van een cryptoproject en daarmee op de waarde. Blockchainnetwerken met een duidelijke, transparante governance hebben vaak meer vertrouwen van de community, wat kan bijdragen aan een stabiele waarde.
Tokenomics
Een van de belangrijkste onderdelen van een blockchainnetwerk is de zogenaamde ‘tokenomics’, het totale aanbod van een cryptomunt. Tokenomics is de economie achter een cryptocurrency en omvat de regels, beleidslijnen en mechanismen die de uitgifte, distributie en waarde van tokens bepalen. Het vaste aanbod van cryptomunten speelt een kernrol in tokenomics en kan invloed hebben op de prijs, vooral naarmate de vraag toeneemt en het aanbod beperkt blijft.
Litecoin en Cardano
Sommige tokens (zoals Bitcoin) hebben zoals eerder gezegd een vast maximaal aanbod van 21 miljoen BTC. Er zullen nooit meer tokens zijn dan dit maximale aanbod. Hierdoor ontstaat schaarste waardoor de waarde meestal toeneemt. Litecoin (LTC) heeft een maximaal aanbod van 84 miljoen LTC-tokens. Dit is vier keer zoveel als het maximale aanbod van Bitcoin, maar de limiet zorgt nog steeds voor een bepaalde mate van schaarste. Cardano (ADA) heeft een maximaal aanbod van 45 miljard ADA-tokens. Dit maximale aanbod zorgt ervoor dat er op de lange termijn geen oneindige inflatie van het aantal tokens is.
Verbranding van BNB-tokens
Binance Coin (BNB) heeft een initieel (aanvankelijk) maximaal aanbod van 200 miljoen BNB-tokens, maar dit aantal wordt geleidelijk verminderd door het ‘verbranden’ van tokens. Ieder kwartaal gebruikt Binance een deel van zijn winst om BNB-tokens terug te kopen van de markt. Deze teruggekochte tokens worden vervolgens permanent vernietigd. Dit ‘verbrandingsproces’ is transparant en wordt publiekelijk vastgelegd op de blockchain, zodat iedereen kan verifiëren hoeveel tokens er zijn verbrand. Het uiteindelijke doel van Binance is om het totale aanbod van BNB te verlagen van 200 miljoen naar 100 miljoen tokens. Het verminderen van het aanbod kan de prijs van BNB verhogen, mits de vraag naar de cryptomunt stabiel blijft of toeneemt. Het verbrandingsmechanisme helpt om de waarde van BNB op de lange termijn te ondersteunen en gebruikers te stimuleren om de coin vast te houden.
Chainlink, Bitcoin Cash en Stellar
Chainlink heeft een maximaal aanbod van 1 miljard LINK-tokens. Dit aanbod is vastgezet om te zorgen voor een zekere mate van schaarste, naarmate de vraag naar het gebruik van het Chainlink-netwerk toeneemt. Bitcoin Cash (BCH) – een cryptocurrency die is ontstaan na een hard fork van Bitcoin – heeft ook een maximaal aanbod van 21 miljoen tokens, net zoals Bitcoin zelf. Stellar (XLM) had aanvankelijk geen maximaal aanbod, maar de Stellar Development Foundation besloot in 2019 om het aanbod te beperken tot 50 miljard XLM-tokens. Sindsdien zijn er geen nieuwe tokens meer gegenereerd.
Zcash, Dash, XRP en EOS
Evenals Bitcoin en Bitcoin Cash heeft ook de privacy-coin Zcash (ZEC) een maximaal aanbod van 21 miljoen ZEC-tokens. De cryptocurrency Dash (DASH) heeft een maximaal aanbod van ongeveer 18,9 miljoen DASH-tokens. Dit aantal wordt bereikt doordat de beloning voor het minen van nieuwe blokken in de loop van de tijd afneemt. De cryptomunt Ripple (XRP) heeft een vast maximaal aanbod van 100 miljard XRP-tokens. En hoewel het aanbod XRP groot is, wordt een deel ervan beheerd door Ripple Labs en worden de cryptomunten geleidelijk vrijgegeven. De cryptocurrency EOS (EOS) heeft een maximaal aanbod van 1 miljard EOS-tokens. Dit vaste aanbod is ingesteld om te helpen bij de waardebepaling en economische planning binnen het EOS-netwerk.
Uitgiftesnelheid
De uitgiftesnelheid van nieuwe tokens speelt een zeer belangrijke rol bij tokenomics. Bij Proof of Work-systemen (zoals Bitcoin) worden nieuwe tokens langzaam vrijgegeven via het miningproces. Dit creëert een voorspelbare toevoer van nieuwe tokens, wat stabiliteit kan geven aan de waarde. Bij Proof of Stake-systemen daarentegen kunnen nieuwe tokens sneller worden uitgegeven, waardoor er een andere dynamiek op de cryptomarkt ontstaat.
Distributie
Distributie is een belangrijk aspect van tokenomics. Hoe en aan wie de tokens worden verdeeld, kan de waarde beïnvloeden. Als een groot deel van de tokens in handen is van een kleine groep (zogenaamde ‘whales’) dan kunnen zij invloed uitoefenen op de prijs, door grote hoeveelheden te kopen of te verkopen. Een eerlijke, gedecentraliseerde distributie kan echter zorgen voor meer prijsstabiliteit.
Technologie
Ook de gebruikte technologie binnen een blockchainnetwerk heeft invloed op de waarde van een cryptocurrency. De technologie bepaalt hoe snel, veilig en schaalbaar een netwerk is. Betere technologie kan meer gebruikers en ontwikkelaars aantrekken. Innovatie zoals snellere transactietijden of efficiëntere consensusmechanismen (zoals Proof of Work of Proof of Stake), kunnen de waarde van een cryptomunt verhogen. Ook de mogelijkheid om smart contracts of gedecentraliseerde applicaties (dApps) te ondersteunen (zoals bij Ethereum) kan de waarde verhogen.
Veiligheid
Veiligheid speelt een cruciale rol in een blockchain-ecosysteem. Een netwerk dat gebruikmaakt van robuuste cryptografie en goed ontworpen beveiligingsprotocollen kan meer vertrouwen genieten. Dit draagt uiteraard bij aan de waarde van crypto-activa. Wanneer een blockchainnetwerk kampt met technische problemen of kwetsbaarheden, kan dit leiden tot een daling in waarde. Gebruikers verliezen dan het vertrouwen in de technologie, waardoor de vraag naar de cryptocurrency kan afnemen. De technologie die een blockchainnetwerk aandrijft kan dan ook waardebepalend zijn.
Complexe wisselwerking van factoren
De waarde van een cryptocurrency wordt dus bepaald door een complexe wisselwerking van factoren. Tokenomics, technologie, marktvraag, adoptie, regulering en de wisselwerking met traditionele financiële markten spelen allemaal een rol. Als je in crypto gaat investeren is het belangrijk dat je deze elementen goed begrijpt om verantwoorde beleggingskeuzes te maken. Ook is het belangrijk dat je bekend bent met de risico’s van investeren in specifieke crypto-activa. Doe daarom zelf grondig onderzoek naar de cryptoprojecten om het potentieel van de cryptomunten goed in kaart te kunnen brengen.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!
Laat een reactie achter