Is Bitvavo betrouwbaar? Een review van het cryptoplatform!

met Geen reacties

Handelen op de cryptomarkt vereist een betrouwbaar handelsplatform. Daarom ben ik erg enthousiast over Bitvavo, een Nederlandse aanbieder van cryptocurrency’s die gevestigd is in Amsterdam. Overheden zitten steeds meer in hun maag met de wijze waarop zij nu precies met de opkomst van digitale betalingseenheden en blockchaintechnologie moeten omgaan. Met name de wet- en regelgeving omtrent cryptomunten is een lastig element. In Den Haag gaan stemmen op om de cryptocurrency’s te verbieden, maar dat is geen haalbare kaart. Daarom gaat onze overheid intensief met andere landen samenwerken om misbruik van virtuele valuta door criminelen en terreurorganisaties tegen te gaan. Ook het beschermen van consumenten tegen de financiële risico’s van cryptocoins staat inmiddels op de politieke agenda.

Trust in cryptocurrency's, Bitcoins kopen bij Bitvavo.

Consumentenbescherming en tegengaan van criminele activiteiten

De overheid wil reclame voor risicovolle cryptoproducten verbieden om de consumenten te beschermen. Vooral de zogenaamde binaire opties en futures zijn een doorn in het oog van onze politici. Bij dergelijke opties wordt gespeculeerd met de verwachte waarde van digitale betalingseenheden zoals de Bitcoin. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is belast met het toezicht op de naleving van het verbod op deze reclame-uitingen. De overheid gaat strenge eisen stellen aan handelsbeurzen voor cryptocurrency’s en deze ondernemingen zullen zich dan ook moeten houden aan dezelfde wet- en regelgeving als traditionele financiële instellingen. Dat houdt dan automatisch in dat deze bedrijven verplicht worden om hun klanten te onderzoeken op illegale praktijken, zoals witwassen of terroristische activiteiten. Anoniem handelen in cryptocurrency’s zal in dat geval tot het verleden gaan behoren. Over de winst die met cryptomunten wordt gerealiseerd moet ook gewoon belasting worden betaald.

Cryptocurreny museum. Bij Bitvavo kun je 14 verschillende cryptocurrency's aanschaffen.

Nederland moet het voortouw nemen bij het ontwerpen van Europese wetgeving

Minister Hoekstra van Financiën wil dat Nederland het voortouw neemt in het ontwerpen van Europese wetgeving ten aanzien van digitale betalingseenheden. Inmiddels zijn meer dan een half miljoen Nederlanders in het bezit van cryptomunten. Niet alleen hebben zij massaal Bitcoins aanschaft, maar ook cryptocurrency’s zoals Ether, Litecoin, Ripple, Monero en Dash zijn de afgelopen jaren flink verhandeld. Bitcoin en Ethereum hebben in 2017 laten zien hoe grillig cryptomunten zich kunnen gedragen. Aan het begin van 2017 stond de koers van de Bitcoin op zo’n 1000 dollar en acht maanden later stond de koers op meer dan 5000 dollar. Dat is natuurlijk een enorme waardestijging, maar we hebben ook gezien dat de waarde van de Bitcoin op één dag gemakkelijk met 21% kan dalen. Ook andere virtuele valuta hebben het voorbije jaar flinke koersschommelingen laten zien.

Koers. grafiek.

Verantwoord omgaan met digitale betalingseenheden

Verantwoord omgaan met cryptocurrency’s is makkelijker gezegd dan gedaan. Cryptoland is een digitaal wilde westen, waarin niet alleen betrouwbare aanbieders opereren, maar er zijn ook behoorlijk wat cowboys actief die het niet zo nauw nemen met de consumentenbescherming en eerlijke voorlichting. Veel mensen staan argwanend tegenover de ontwikkeling van blockchaintechnologie en zien de opkomst van cryptocurrency’s dan ook niet zitten. Toch denk ik niet dat digitale betalingseenheden eendagsvliegen zijn. Overal ter wereld worden op dit moment allerlei soorten decentrale applicaties ontwikkeld. Deze decentrale toepassingen (dapps) worden ontworpen en gefinancierd met behulp van cryptocoins, die vaak via ICO’s (Initial Coin Offerings) worden verzameld. Doordat de investeringen in deze applicaties worden gedaan met cryptomunten, ontstaat er als het ware een geheel nieuwe economische situatie.

Cryptocurrency, mining, Ethereum.

Gezond verstand bij de keuze voor een cryptocurrency platform

Niet alleen de Europese overheden buigen zich over de cryptocurrency’s, maar vooral in Azië vraagt men zich af hoe nu precies met virtuele valuta moet worden omgegaan. Met name in Zuid-Korea en China zijn Bitcoins enorm populair. De Chinese overheid ziet cryptocurrency’s zelfs als een reële bedreiging voor de traditionele Chinese munteenheid. Voor iedereen die wil gaan handelen in digitale betalingseenheden is het kiezen van een betrouwbaar en veilig handelsplatform, dan ook meer noodzaak dan luxe. Maar hoe weet je nu precies of een platform betrouwbaar is? Dat is een kwestie van het gezond verstand gebruiken en niet zomaar als een kip zonder kop in cryptomunten gaan beleggen.

Dame met een cryptocurrency bril.

Breng alle risico’s in kaart

Bij de keuze voor een crypto exchange moet je uitzoeken wat alle risico’s zijn van het handelen op het desbetreffende platform. Je moet daarbij niet alleen afgaan op online reviews, maar je moet voor jezelf goed in kaart brengen wat de eventuele negatieve gevolgen van cryptocurrency trade zijn en uitzoeken hoe je die risico’s zo klein mogelijk kunt maken. Je moet je daarbij afvragen wat het veiligheidsniveau van het platform is, in welke cryptomunten je precies wilt gaan handelen, wat de kosten van de transacties zijn, maar je moet vooral kijken naar de kwaliteit van de klantenondersteuning. Als er iets misgaat, dan is het belangrijk dat je op dat moment zo snel mogelijk wordt geholpen met de oplossing van het probleem.

Man achter laptop, aankoop bij Bitvavo.

 

Is Bitvavo betrouwbaar?

Ik denk dat Bitvavo een veilig en betrouwbaar platform is. Deze Nederlandse aanbieder wil digitale valuta beschikbaar maken voor iedereen. Bij Bitvavo draait alles om een veilige aankoop en opslag van cryptomunten. Deze aanbieder voert een actief beleid om fraude met virtuele valuta te voorkomen. Wanneer Bitvavo het vermoeden heeft van niet legitieme handelingen, dan zal het bedrijf zelf contact opnemen met de bevoegde instanties, in plaats van enkel medewerking te verlenen als het bedrijf benaderd wordt door deze instanties met een rechtsgeldig verzoek. Door deze handelswijze is Bitvavo veel beter in staat, om preventief op te treden tegen misbruik en frauduleuze handelingen. Dat draagt natuurlijk bij aan de betrouwbaarheid van het platform.

Logo iDEAL

Bitvavo biedt een gevarieerd aanbod van virtuele valuta

Op het platform van Bitvavo worden 48 verschillende cryptomunten aangeboden en deze kunnen eenvoudig worden aangekocht via iDEAL of door middel van een bankoverschrijving. Bitvavo heeft een veilige inlogprocedure, waarbij gebruik gemaakt kan worden van twee-staps verificatie. Daarbij wordt een smartphone applicatie gekoppeld aan je Bitvavo account en kun je alleen inloggen als je ook daadwerkelijk je telefoon bij de hand hebt. Aan de hand van een QR-code wordt er vervolgens een cijfer gegenereerd die je moet invullen op de website. Daarnaast moet je opgeven welke apparaten je gaat gebruiken voor het inloggen op de website. Inlogpogingen vanaf apparaten en locaties die niet bij Bitvavo bekend zijn, moeten middels e-mail verificatie worden bevestigd. Die extra beveiligingslaag maakt een en ander een stuk veiliger.

Digitale betalingseenheden, Bitcoin, Ethereum, Ripple.

Bitvavo payments en Bunq Bank

Een element dat pleit voor Bitvavo is dat alle tegoeden van gebruikers worden ondergebracht bij een onafhankelijke stichting: Bitvavo payments. Dat betekent dat de fondsen zijn veiliggesteld in geval van bijvoorbeeld een faillissement. Offline opslag van de digitale betalingseenheden betekent ook dat de coins niet door diefstal kunnen worden ontvreemd, simpelweg omdat hackers er niet bij kunnen komen. De tegoeden worden opgeslagen bij Bunq Bank, die voldoet aan alle richtlijnen van de EU. Bitvavo slaat enkel een klein gedeelte van de virtuele valuta online op, om gebruikers in staat te stellen snel digitale munten te verhandelen op het gewenste moment.

Bitcoin app op een Iphone. Bitcoins kopen bij Bitvavo.

Bij Bitvavo kun je eenvoudig storten, opnemen, kopen en verkopen

Saldo opnemen, storten, kopen en verkopen bij Bitvavo is zeer eenvoudig. Het is mogelijk om zowel eurotegoeden als virtuele valuta op te nemen. Het overmaken van eurotegoeden naar je eigen bankrekeningnummer duurt tussen de één en vijf werkdagen. Voor het opnemen van eurotegoeden is verificatie van je bankrekeningnummer vereist. Als je saldo in de digitale wallet van Bitvavo wilt storten, dan kan dat binnen een paar minuten. Je selecteert in dat geval de valuta die je wilt gaan storten, je kiest de hoeveelheid van die desbetreffende cryptomunt en de betalingsmethode die je voor de storting wilt gaan gebruiken.

Identiteitskaart. Identiteitscontrole.

Verificatie van je identiteit boven bedragen van €5000

Bitvavo heeft geen limiet voor het handelen in digitale betalingseenheden. Voor het storten en opnemen van cryptomunten wordt gevraagd om een identiteitsbewijs. Voor stortingen boven de €5000 is verificatie van je identiteit verplicht. Overboekingen vanaf je bankrekening kunnen tot 5000 euro zonder identiteitsverificatie worden gedaan. Als een gebruiker meer dan deze €5000 stort, dan worden de gestorte eurotegoeden aan de balans toegevoegd, op het moment dat de identiteit van de gebruiker is gecontroleerd. Uitbetaling op je bankrekeningnummer bij de verkoop van cryptocurency’s, kan tot 5000 euro zonder identiteitsverificatie. De verificatie kan plaatsvinden aan de hand van een scan van je paspoort of een scan van je identiteitsbewijs. Een scan van je rijbewijs wordt door Bitvavo niet als identiteitsbewijs geaccepteerd.

Bitvavo verificatie van de identiteit.

 

Bitvavo logo

 

Wat zijn de voordelen van Bitvavo?

 

Cryptocurrency exchange van Hollandse bodem

Bitvavo is een Nederlandse onderneming en heeft haar hoofdvestiging in Amsterdam. Op alle handelingen met cryptocurrency’s is Nederlands recht van toepassing en dat biedt handelaren dan ook een hoge mate van zekerheid. Bitvavo accepteert momenteel alleen klanten uit Europese landen. Het bedrijf gaat zeer zorgvuldig om met haar klantgegegevens en bewaard persoonlijke gegevens in datacentra in Nederland en Duitsland. Het beleid van Bitvavo voldoet aan de Europese AML richtlijnen (Anti-Money Laundering Directive) en de Nederlandse Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

 

Eenvoudig geld overmaken

Het aanschaffen en verkopen van digitale betalingseenheden kan eenvoudig met iDEAL, maar ook het uitvoeren van transacties door middel van een overboeking behoort tot de mogelijkheden.

 

Duidelijkheid en transparantie

De transparantie bij Bitvavo is groot. Alle prijzen die door Bitvavo in rekening worden gebracht, zijn gebaseerd op de actuele koers. Het bedrijf is duidelijk over de manier waarop zij opereren. De handelscommissies en kosten voor opnames worden helder gecommuniceerd. Voor transacties met Bitcoin hanteren zij 1,5% commissie en voor alle overige transacties geldt een vergoeding van 2,5%.

 

Geen extra kosten bij stortingen

Bitvavo rekent geen extra kosten voor het storten van euro’s of digitale betalingseenheden via iDeal. Daarnaast zijn bankoverschrijvingen geheel gratis. Ook voor opnames van eurotegoeden naar uw eigen bankrekening worden geen extra kosten in rekening gebracht. De kosten voor opnames van digitale betalingseenheden, verschillen per cryptocurrency.

 

Digitale valuta voor iedereen

Bitvavo wil cryptocurrency’s voor iedereen beschikbaar maken. Daarom hanteren zij geen minimum bedragen voor stortingen of trading. Zowel voor grote als kleine aankopen worden dezelfde kosten in rekening gebracht.

 

Een account aanmaken in een paar eenvoudige stappen

Het is gemakkelijk om je op Bitvavo te registreren. Aan de hand van een gebruiksvriendelijk dashboard maak je in een paar eenvoudige stappen een account aan. Na het aanmaken van een account meld je je aan, stort je het gewenste saldo en ben je klaar voor het handelen op de cryptomarkt.

Registratieprocedure bij Bitvavo

 

Gevarieerd aanbod van cryptocurrency’s

Bitvavo heeft een gevarieerd aanbod van cryptocoins en dat maakt de exchange erg aantrekkelijk, voor iedereen die met verschillende digitale betalingseenheden aan de slag wil. Op dit moment (november 2018) biedt Bitvavo 48 verschillende digitale betalingseenheden: Bitcoin, Bitcoin Cash, Cardano, Dash, Ethereum, Litecoin, NEM, NEO, Qtum, Ripple, Stellar, Verge en Zcash.

 

Hoog veiligheidsniveau

Bitvavo hanteert een aantal beveiligingsstappen die het risico van diefstal en misbruik aanzienlijk verkleinen. Gebruikers dienen vooraf aan te geven vanaf welke vertrouwde apparaten zij inloggen en moeten deze apparaten vervolgens per e-mail bevestigen. Twee-factor-authenticatie (2FA) bij het inloggen op de website, zorgt voor een extra beveiligingslaag bij de inlogprocedure. Alle handelingen die je op Bitvavo uitvoert zijn gelinkt aan je IP adres. Als je IP adres wijzigt, dan dien je opnieuw in te loggen op de website. Misbruik van je account wordt daardoor tot een minimum beperkt. Een veiligheidslogboek laat zien met welke apparaten er op de website is ingelogd.

 

Veilige opslag van digitale betalingseenheden

De cryptotegoeden van Bitvavo-gebruikers worden ondergebracht bij de Stichting Bitvavo Payments die is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 69228922. Zogenaamde “koude opslag” van digitale betalingseenheden en het onderbrengen van de tegoeden bij een onafhankelijke stichting, zorgen ervoor dat je tegoeden gewaarborgd blijven bij een eventueel faillissement van Bitvavo. Het grootste deel van de digitale betalingseenheden worden bewaard in cold wallets en zijn dan ook niet verbonden met het internet. Hierdoor kunnen kwaadwillenden nooit bij de cryptomunten komen, als het systeem van Bitvavo onverhoopt ten prooi zou vallen aan hackers. De cold wallets worden zorgvuldig beheerd door een aantal medewerkers van Bitvavo. Alleen zij hebben fysieke toegang tot de koude opslag.

 

Overzicht over alle transacties

Op het platform van Bitvavo heb je door middel van een transactie logboek een duidelijk overzicht van alle transacties die je hebt uitgevoerd. Alle data van stortingen en opnames staan netjes op een rij.

Transactie geslaagd

Een ideale combi van offline en online opslag

Bitvavo beheert je publieke en private sleutels zorgvuldig. Voor een snelle verwerking van alle aankopen, verkopen en opnames op het platform, wordt slechts een klein deel van de cryptocurrency’s in een online wallet geplaatst. Daarnaast zijn fondsen verplaatsbaar naar een eigen wallet.

 

Snelle klantenondersteuning

Als er problemen ontstaan ten aanzien van transacties met cryptocurrency’s, dan is het belangrijk dat je snel wordt geholpen. Bitvavo biedt een snelle en goede klantondersteuning.

 

Ideaal platform voor beginners

Niet alleen voor ervaren handelaren is Bitvavo een gebruiksvriendelijk platform, maar zeker ook voor beginners. Wie voor het eerst wil gaan handelen met cryptomunten heeft behoefte aan eenvoud en duidelijkheid. Bij Bitvavo zijn zij dan aan het goede adres.

 

Geen technische kennis nodig

Bitvavo beschikt over een geavanceerd platform met veel mogelijkheden, maar voor het handelen op de cryptomarkt is geen technische kennis vereist. Hierdoor kan iedereen veilig en vertrouwd transacties uitvoeren met digitale betalingseenheden.


Minimalisering van de risico’s

De cryptomarkt is een grillige markt en onder bepaalde marktcondities kan het lastig zijn om de digitale betalingseenheden te verkopen. Dat kan gebeuren als de markt een zogenaamde “limit move” bereikt, als er sprake is van onvoldoende liquiditeit binnen de cryptomarkt. Net zoals dat geldt voor alle beleggingen en transacties met traditionele valuta, geldt ook voor cryptocurrency’s: het is nooit zonder risico’s en behaalde resultaten uit het verleden, bieden geen enkele garantie voor resultaten in de toekomst. Daarbij moet iedere gebruiker die gaat handelen in digitale betalingseenheden zich goed realiseren, dat de risico’s ten aanzien van cryptocurrency trade, minder duidelijk zijn dan de risico’s van handelen met traditionele valuta. De wet- en regelgeving omtrent cryptovaluta is nog steeds een grijs gebied. Houd altijd de ontwikkelingen goed in de gaten en zorg ervoor dat je heel goed weet waar je mee bezig bent. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar handelsplatform, met een goede klantenondersteuning. Wat mij betreft biedt Bitvavo dat platform!

 

Cryptocurrency transactie.

 

Wat zijn de nadelen van Bitvavo?

 

Bitvavo is een nieuw cryptocurrency platform

De wijze waarop Bitvavo de digitale betalingseenheden opslaat en het veiligheidsprotocol toepast scheppen dan wel veel vertrouwen, we moeten ons echter wel realiseren dat deze crypto-aanbieder nog niet zolang actief is. Bitvavo heeft nog geen reputatie opgebouwd en zal zich de komende tijd nog moeten bewijzen.

 

Opslag van virtuele valuta bij een derde partij

De opslag van cryptocurrency’s vindt plaats bij een derde partij (gebruikers hebben de private en publieke sleutels dus niet in eigen beheer). Bitvavo biedt alle gebruikers echter wel de mogelijkheid om tegoeden naar een eigen wallet op te nemen als je dat graag wilt.

 

Een cooldown periode

Bitvavo hanteert een cooldown periode voordat gebruikers virtuele valuta kunnen opnemen. Het bedrijf doet dit om banken en betalingsverwerkers in de gelegenheid te stellen, om eventuele frauduleuze activiteiten en niet legitieme transacties aan Bitvavo te kunnen melden. Wat mij betreft is die cooldown periode ten aanzien van de veiligheid, dan ook niet echt een nadeel.

 

Na verificatie nieuwe bankrekening 72 uur geen opnames van cryptomunten

Na het verifiëren van een nieuw bankrekeningnummer duurt het 72 uur voordat je cryptocurrency’s kunt opnemen.

 

Geen refunds mogelijk

Een transactie die eenmaal is uitgevoerd is onomkeerbaar. Het is dan ook belangrijk dat je de bedragen goed controleert en dat je ervoor zorgt dat je de transacties uitvoert naar de correcte adressen.

 

Welke cryptomunten kunnen er bij Bitvavo worden gekocht?

 

Bitvavo biedt o.a. de volgende cryptocurrency’s aan:

 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Bitcoin SV (BSV)
 • Ethereum (ETH)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Litecoin (LTC)
 • Ripple (XRP)
 • Cardano (ADA)
 • NEO (NEO)
 • Verge (XVG)
 • Stellar (XLM)
 • NEM (XEM)
 • Qtum (QTUM)
 • Tron (TRX)
 • EOS (EOS)
 • ReddCoin (RDD)
 • Steem (STEEM)
 • Decred (DCR)
 • IOTA (MIOTA)
 • LISK (LSK)
 • VeChain (VET)
 • OmiseGO (OMG)
 • ICON (ICX)
 • Zilliqa (ZIL)
 • Aeternity (AE)
 • 0X (ZRX)
 • Golum (GNT)
 • Status (SNT)
 • Waltonchain (WTC)
 • IOS Token (IOST)
 • Aion (AION)
 • Basic Attention Token (BAT)
 • Loopring (LRC)
 • Aelf (ELF)
 • CyberMiles (CMT)
 • Substratum (SUB)
 • Storm (STORM)
 • Request Network (REQ)
 • Aragon (ANT)
 • Ark (ARK)
 • DigiByte (DGB)
 • Gas (GAS)
 • Nano (NANO)
 • Nebulas (NAS)
 • Ontology (ONT)
 • Power Ledger (POWR)
 • Stratis (STRAT)
 • Vertcoin (VTC)
 • Waves (WAVES)

Bitvavo, crypto coins kopen en verkopen.

Conclusie

Bitvavo is een nieuwe onderneming op de cryptomarkt en zal zich dan ook eerst moeten bewijzen als betrouwbare crypto-dienstverlener. Echter ben ik over de opzet van dit Nederlandse platform erg enthousiast. Ondanks dat de digitale betalingseenheden worden opgeslagen bij een derde partij en de publieke en private sleutels ook door deze derde partij worden beheerd, denk ik zeker dat Bitvavo de juiste maatregelen heeft getroffen om consumenten een veilige dienstverlening te kunnen bieden. Met name het gegeven dat de virtuele valuta offline worden opgeslagen en zijn ondergebracht bij een onafhankelijke stichting, schept vertrouwen en zekerheid. Bitvavo is helder over de transactiekosten, hanteert een veilige inlogprocedure en biedt een goede klantenondersteuning. Uiteraard moet je je zelf altijd goed verdiepen in het bedrijf waar je mee in zee gaat. Lees reviews op allerlei verschillende platformen en zorg ervoor dat je zelf heel goed weet, wat de risico’s zijn van handelen in virtuele valuta. Wat mij betreft is Bitvavo dan een goede start van je crypto-avontuur!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter