Wat is Ethereum?

Ethereum wordt door veel mensen inmiddels bestempeld als ‘wereldcomputer‘. Het is een decentraal platform dat is ontwikkeld door de Ethereum Foundation, onder leiding van de Russische computerprogrammeur Vitalik Buterin Samen met een aantal andere computerwetenschappers zoals Joseph Lubin en Gavin Wood stond hij aan de wieg van dit platform. Onder de indruk geraakt van de in 2008 ontwikkelde bitcoin en de technologie die daar achter schuil ging, besloot hij dat er snel een platform moest komen voor gedecentraliseerde toepassingen.

Ethereum logo, ijspegels

Hoe is Ethereum tot stand gekomen?

Dit project is in 2014 door middel van crowdfunding gefinancierd door supporters uit verschillende landen. Ethereum is een platform zonder winstoogmerk. Vitalik Buterin wilde dat er een tegenhanger zou komen van het bitcoinnetwerk. Dat gebeurde ook en de Ethereum-community ontwikkelde zijn eigen blockchain. De crowdfunding werd gerealiseerd met bitcoins. De officiële start van het platform was in juli 2015 en werd gepresenteerd als platform voor Decentrale Autonome Organisaties (DAO) en programmeerbare transacties. Programmeerbare transacties staan ook wel bekend als “smart contracts”.

 

 

Wat is de cryptocurrency van Ethereum?

Net zoals het Bitcoin-netwerk is Ethereum een digitaal gedistribueerd grootboek, dat een eigen intrinsieke cryptocurrency heeft: Ether (ETH). Deze virtuele valuta kan worden uitgewisseld tussen verschillende accounts en worden gebruikt als beloning voor miners (nodes) voor het valideren van blokken. Voor de uitvoering van smart contracts maakt het netwerk gebruik van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Deze gedecentraliseerde en turingcomplete EVM kan automatisch de scripttaal uitvoeren waarin de digitale overeenkomsten zijn geschreven.

Ethereum logo

Wat is Ethereum-GAS?

Ethereum is een openbare (permissionless) blockchain. In tegenstelling tot Bitcoin biedt Ethereum de mogelijkheid voor het creëren van decentrale applicaties. Deze zogenaamde dApps kunnen boven op de Ethereum-blockchain worden gebouwd, door iedereen die dat maar wil. Wanneer deze dApps en smart contracts worden uitgevoerd maken zij gebruik van GAS.

Introducing Ethereum en Solidity.

 

Op welke programmeertaal is Ethereum gebaseerd?

Bitcoin is gebaseerd op de programmeertaal C++. Ethereum daarentegen is gebaseerd op JavaScript. Het is voor programmeurs die al redelijk goed overweg kunnen met JavaScript dan ook relatief eenvoudig om de programmeertaal Solidity te leren. Solidity is momenteel (mei 2019) de belangrijkste programmeertaal van Ethereum die onder andere wordt gebruikt voor het schrijven van smart contracts.

Vitalik Buterin geeft uitleg over het Ethereum Blockchain Protocol tijdens een lezing. Een conferentiescherm op de achtergrond.
Vitalik Buterin geeft een lezing over het Ethereum Blockchain Protocol

 

 

Wat is de Ethereum Enterprise Alliance (EEA)?

De Ethereum Enterprise Alliance is een non-profit samenwerkingsverband dat bestaat uit verschillende blockchainondernemers, onderzoeksgroepen, banken en het bedrijfsleven. Samen onderzoeken zij de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen en bedrijfsoplossingen voor allerlei verschillende sectoren. Inmiddels hebben er zich al meer dan 150 organisaties bij de EEA aangesloten waaronder:

 

Ethereum

Ethereum schakelt over van Proof of Work naar Proof of Stake

Op dit moment worden de blokken binnen het netwerk van Ethereum nog gevalideerd aan de hand van Proof of Work (PoW). Om deze PoW te realiseren wordt gebruikgemaakt van het Ethash algoritme. Hierbij worden er door de miners complexe berekeningen uitgevoerd, net zoals dat bij de Bitcoin het geval is. Ethereum zal in de toekomst gebruik gaan maken van een andersoortig validatieproces: Proof of Stake (PoS). Hierbij worden de blokken binnen het netwerk niet meer gegenereerd door middel van mining, maar worden de transacties gevalideerd op basis van cryptobezit.

 

Meer weten?

Lees dan ook:

 

Wat is Ethereum 2.0?

De roadmap van de Ethereum blockchain.

Wat zijn de verschillen tussen Bitcoin en Ethereum?

Is Proof of Stake een goed alternatief voor Proof of Work?

Wat is het verschil tussen Ethereum en blockstack?

Metropolis: Ethereum update in twee etappes.

Wat is het Proof of Stake algoritme Casper?

Waarom wordt de Constantinople hard fork uitgevoerd?

Wat was The DAO (Decentralize Autonomous Organization)?

Waardoor wordt de prijs van Ethereum bepaald?

Wat is de beste Ethereum wallet? Veilig op de cryptomarkt!

Identiteitsbeheer in het Crypto Valley van Europa.

Wat is het verschil tussen Hyperledger Fabric, Ethereum en de Corda blockchain?

Waarom is Zwitserland het walhalla voor cryptocurrency-technologie?

Bij Bitvavo kun je verschillende cryptocurrency’s aanschaffen, waaronder Ether, Bitcoin en Litecoin

 

Bronnen:

Ethereum: The ultimate guide to understanding Ethereum platform, blockchain, smart contracts and decentralized apps (Kindle Edition), Christian Newman

Ethereum: Blockchains, Digital Assets, Smart contracts, Decentralized Autonomous Organisations, Henning Diedrich

Introducing Ethereum and Solidity: Foundations of cryptocurrency and blockchain programming for beginners, Chris Dannen

Mastering Ethereum: Building smart contracts and dApps, Andreas Antonopoulos en Gavin Wood

The Ultimate guide to the World of Ethereum, mining, investing, smart contracts, dApps and DAO’s, Ether, blockchaintechnology, Ikuya Takashimi

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter