IIR smart contract training: Programmeren voor Juristen

with Geen reacties

De juridische sector krijgt steeds meer te maken met geavanceerde technologieën en daarom zullen juristen in de toekomst vaker intensief samenwerken met IT-ers. Daarnaast zal van de nieuwe generatie juristen ook steeds vaker worden verwacht dat zij zelf ook voldoende vaardigheden hebben op het gebied van programmeren. De opkomst van blockchaintechnologie en smart contracts creëert nieuwe mogelijkheden voor het vastleggen van wettelijke overeenkomsten en zaken omtrent digitale identiteit. Door de integratie van IoT, kunstmatige intelligentie en big data binnen het juridische landschap, wordt het voor advocaten, notarissen, beleidsmedewerkers bij de overheid en juridisch adviseurs noodzakelijk, om voldoende inzicht te krijgen in digitalisering, privacyaspecten en internationale wet- en regelgeving.

Een weegschaal, wetgeving, Programmeren voor Juristen

Welke plaats nemen smart contracts in binnen onze huidige wetgeving?

Het programmeren van wettelijke overeenkomsten binnen decentraal gedistribueerde netwerken is een ingewikkelde tak van sport. Het is dan ook nog vrij lastig om blockchaintechnologie en smart contracts exact te definiëren. Ook binnen de Europese Unie wordt op dit moment onderzocht hoe er voor deze complexe toepassingen internationale wetgeving kan worden ontwikkeld. Ook onderzoekt de EU hoe virtuele tokens en Initial Coin Offerings (ICO’s) in de toekomst precies moeten worden gereguleerd.

Contract

Waarin verschillen smart contracts met traditionele (papieren/centraal beheerde digitale) contracten?

Bij het opstellen en ondertekenen van traditionele wettelijke overeenkomsten is in veel gevallen een derde partij aanwezig die de overeengekomen afspraken nauwkeurig controleert. Bij smart contracts worden de bindende afspraken verwerkt in onveranderbare computercode, die volledig autonoom binnen een blockchainnetwerk kan worden uitgevoerd. Zo kan een smart contract bijvoorbeeld worden gebruikt bij het afsluiten van een huurovereenkomst, het afhandelen van verzekeringsclaims, maar ook voor het organiseren van de distributie van duurzame energie. Alle voorwaarden voor de uitvoering van een smart contract worden binnen het digitale protocol voorgeprogrammeerd. Wanneer aan alle voorwaarden voor de uitvoering van het contract is voldaan, zal de overeenkomst exact volgens plan worden uitgevoerd.

Rechtershamer

Is de informatie in een smart contract nog te wijzigen?

In principe kan de informatie die met een smart contract binnen een blockchain-ecosysteem wordt uitgevoerd, niet meer zomaar worden veranderd. Deze eigenschap maakt dat blockchaintoepassingen veel minder gevoelig zijn voor fraude en manipulatie. Tegelijkertijd werpt dit gegeven een aantal belangrijke problemen op. Want wat nu als er foutieve informatie binnen de autonome smart contracts wordt verwerkt en de digitale overeenkomsten op basis van die onjuiste gegevens worden uitgevoerd? In dat geval zou er toch een mogelijkheid moeten zijn om de contracten te corrigeren. Er zal de komende jaren dan ook nog veel onderzoek worden gedaan, naar de juridische implicaties van smart contracts en decentraal gedistribueerde grootboeken.

Programmeur, programmeertalen, training Programmeren voor Juristen

Waarom zouden juristen zich nu al moeten verdiepen in blockchaintechnologie en het programmeren van smart contracts?

De ontwikkeling van blockchaintechniek en smart contracts staat nog maar in de kinderschoenen, maar de integratie van deze complexe toepassingen zal de komende jaren waarschijnlijk een zeer belangrijke rol gaan spelen bij allerlei processen. Niet alleen binnen de juridische bedrijfstak, maar zeer zeker ook in andere branches. Daarom biedt IIR (Institute for International Research) een aantrekkelijke training aan voor iedereen die graag wil leren, hoe je als juridisch adviseur zelf met het programmeren van smart contracts aan de slag kunt. Het doel van de training Programmeren voor Juristen is het technisch en juridisch kunnen doorgronden van autonome digitale overeenkomsten. Tijdens deze cursus leer je onder andere:

 

  • Wat een blockchain is.
  • Welke verschillende soorten blockchains er worden ontwikkeld.
  • Hoe een smart contract is gecodeerd
  • Welke programmeertalen er worden gebruikt bij de ontwikkeling van smart contracts, zoals de scripttaal Solidity.
  • Hoe je zelf aan slag kunt met programmeren in PHP (je leert de code conceptueel begrijpen).
  • Wat de mogelijkheden zijn van smart contracts en andere decentrale toepassingen voor de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.
  • Welke nadelen en mogelijke risico’s er verbonden zijn aan de uitvoering van smart contracts.
  • Wat de juridische implicaties zijn van blockchaintechnologie en andere autonome digitale systemen.
  • Zelf eenvoudige programma’s ontwikkelen voor het doorzoeken van jurisprudentie.

Nodes, blockchainnetwerk

Meer kennis en inzicht

IIR biedt een uitdagende praktijktraining voor juristen die voorop willen lopen in hun vakgebied. Hierdoor krijgen zij niet alleen meer kennis van de wisselwerking tussen technologie en juridische processen, maar ook meer inzicht in de mogelijkheden van deze innovatieve ontwikkelingen in de toekomst.

 

Meer weten? Kijk hier voor alle trainingsdata.

 

Lees ook:

Blockchain en educatie

Aanbieders van smart contract trainingen

Boeken over smart contracts

Mastering blockchain: basiskennis van blockchaintechnologie

Blockchain en wetgeving

Wat is een Ricardian contract?

Wetgeving en smart contracts

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Leave a Reply