Deze pagina is onder constuctie
De juridische sector krijgt steeds meer te maken met geavanceerde technologieën en daarom zullen juristen in de toekomst vaker intensief samenwerken met IT’ers. Daarnaast zal van de nieuwe generatie juristen ook steeds vaker worden verwacht dat zij zelf ook voldoende vaardigheden hebben op het gebied van programmeren. De opkomst van blockchaintechnologie en smart contracts creëert nieuwe mogelijkheden voor het vastleggen van wettelijke overeenkomsten en zaken omtrent digitale identiteit. Door de integratie van IoT, kunstmatige intelligentie en big data binnen het juridische landschap, wordt het voor advocaten, notarissen, beleidsmedewerkers bij de overheid en juridisch adviseurs noodzakelijk, om voldoende inzicht te krijgen in digitalisering, privacyaspecten en internationale wet- en regelgeving.
Welke plaats nemen smart contracts in binnen onze huidige wetgeving?
Het programmeren van wettelijke overeenkomsten binnen decentraal gedistribueerde netwerken is een ingewikkelde tak van sport. Het is dan ook nog vrij lastig om blockchaintechnologie en smart contracts exact te definiëren. Ook binnen de Europese Unie wordt op dit moment onderzocht hoe er voor deze complexe toepassingen internationale wetgeving kan worden ontwikkeld. Ook onderzoekt de EU hoe virtuele tokens en Initial Coin Offerings (ICO’s) in de toekomst precies moeten worden gereguleerd.
Waarin verschillen smart contracts met traditionele (papieren/centraal beheerde digitale) contracten?
Bij het opstellen en ondertekenen van traditionele wettelijke overeenkomsten is in veel gevallen een derde partij aanwezig die de overeengekomen afspraken nauwkeurig controleert. Bij smart contracts worden de bindende afspraken verwerkt in onveranderbare computercode, die volledig autonoom binnen een blockchainnetwerk kan worden uitgevoerd. Zo kan een smart contract bijvoorbeeld worden gebruikt bij het afsluiten van een huurovereenkomst, het afhandelen van verzekeringsclaims, maar ook voor het organiseren van de distributie van duurzame energie. Alle voorwaarden voor de uitvoering van een smart contract worden binnen het digitale protocol voorgeprogrammeerd. Wanneer aan alle voorwaarden voor de uitvoering van het contract is voldaan, zal de overeenkomst exact volgens plan worden uitgevoerd.
Is de informatie in een smart contract nog te wijzigen?
In principe kan de informatie die met een smart contract binnen een blockchain-ecosysteem wordt uitgevoerd, niet meer zomaar worden veranderd. Deze eigenschap maakt dat blockchaintoepassingen veel minder gevoelig zijn voor fraude en manipulatie. Tegelijkertijd werpt dit gegeven een aantal belangrijke problemen op. Want wat nu als er foutieve informatie binnen de autonome smart contracts wordt verwerkt en de digitale overeenkomsten op basis van die onjuiste gegevens worden uitgevoerd? In dat geval zou er toch een mogelijkheid moeten zijn om de contracten te corrigeren. Er zal de komende jaren dan ook nog veel onderzoek worden gedaan, naar de juridische implicaties van smart contracts en decentraal gedistribueerde grootboeken.
Tijdens de cursus leer je onder meer:
- Wat een blockchain is.
- Welke verschillende soorten blockchains er worden ontwikkeld.
- Hoe een smart contract is gecodeerd
- Welke programmeertalen er worden gebruikt bij de ontwikkeling van smart contracts, zoals de scripttaal Solidity.
- Hoe je zelf aan slag kunt met programmeren in PHP (je leert de code conceptueel begrijpen).
- Wat de mogelijkheden zijn van smart contracts en andere decentrale toepassingen voor de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.
- Welke nadelen en mogelijke risico’s er verbonden zijn aan de uitvoering van smart contracts.
- Wat de juridische implicaties zijn van blockchaintechnologie en andere autonome digitale systemen.
- Zelf eenvoudige programma’s ontwikkelen voor het doorzoeken van jurisprudentie.
Lees ook:
Aanbieders van smart contract trainingen
Mastering blockchain: basiskennis van blockchaintechnologie
Wat is een Ricardian contract?
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter