Experimentele digitale munt
De cryptomarkt begon in 2009 met de lancering van Bitcoin (BTC), een cryptocurrency die werd bedacht door de mysterieuze ‘Satoshi Nakamoto’. Wat destijds een experimentele digitale munt was, groeide in relatief korte tijd uit tot een fenomeen dat de financiële wereld zou opschudden. In de jaren na de lancering van BTC volgden duizenden andere cryptomunten, met allemaal hun eigen functies en doelen. De snelle opkomst van crypto-activa veroorzaakte dan ook een ware hype, waarin beleggers in een mum van tijd enorme winsten of verliezen konden maken.
De traditionele financiële sector uitgedaagd
Crypto-activa met hun eigen specifieke doelen
Gedecentraliseerde marktopslag en privacy
Snelle transacties en internationale betalingen
Hoe gaan cryptocurrency-transacties precies in zijn werk?
Analyseren van markttrends en koerspatronen
De traditionele financiële sector uitgedaagd
De cryptomarkt heeft het financiële systeem flink opgeschud. Cryptomunten bieden immers nieuwe manieren om waarde op te slaan en over te dragen, zonder afhankelijk te zijn van tussenpersonen. Deze technologieën (zoals blockchain) maken niet alleen snelle en goedkope transacties mogelijk, maar crypto-activa zorgt ook voor meer financiële inclusie door mensen toegang te geven tot digitale betalingen (zelfs zonder traditionele bankrekening). Bovendien trekken DeFi-platformen veel investeerders aan die hoge rendementen zoeken. Desondanks blijft de cryptomarkt volatiel, wat zowel kansen als risico’s biedt voor beleggers en instellingen. Cryptomunten blijven de traditionele financiële sector dan ook uitdagen.
Speculatie
De eerste jaren draaide de cryptomarkt vooral om speculatie. De waarde van Bitcoin schoot omhoog, en ook altcoins (zoals Ethereum en Litecoin) kregen steeds meer aandacht. Mensen sprongen massaal in de markt in de hoop snel rijk te worden, maar zo snel als de winsten kwamen, zakten de koersen weer als een kaartenhuis in elkaar. Deze volatiliteit werd een kenmerk van de cryptomarkt. Veel vroege beleggers raakten hierdoor ontmoedigd, terwijl anderen juist enthousiast bleven investeren. Langzaam maar zeker begon de hype af te nemen en maakte deze plaats voor een geleidelijke gewenning aan crypto-activa. Steeds meer mensen begonnen cryptomunten te zien als een serieuze investering en als technologische vooruitgang met veel potentie. Grote bedrijven en zelfs overheden toonden vooral interesse in de achterliggende technologie: de blockchain.
Blockchaintechnologie
De echte kracht van de cryptomarkt ligt niet alleen in de coins zelf, maar vooral in de blockchaintechnologie die eraan ten grondslag ligt. Een blockchain is in feite een gedecentraliseerd netwerk, waarin transacties worden vastgelegd in blokken. Deze blokken zijn openbaar, maar veilig cryptografisch versleuteld. Dit gegeven maakt deze technologie betrouwbaar en transparant.
DEX
Een van de toepassingen van blockchaintechnologie zijn Decentralized Exchanges (DEX). Deze platformen maken het mogelijk om cryptomunten te verhandelen, zonder dat er een centrale partij zoals een bank nodig is. Dit versterkt de kern van de cryptomarkt: decentralisatie en autonomie. Veel investeerders zien DEX-platformen als de toekomst van de cryptohandel, omdat ze een hoge mate van veiligheid bieden en minder gevoelig zijn voor overheidsingrijpen.
Grootste cryptomunten
De cryptomarkt wordt gedomineerd door een paar grote cryptocurrency’s. Bitcoin is uiteraard de bekendste en blijft qua marktkapitalisatie de grootste. Ethereum (ETH) staat op de tweede plaats. Dit cryptoproject onderscheidt zich door zijn smart contracts en de Ethereum Virtual Machine, waarop veel gedecentraliseerde applicaties (dApps) draaien. Andere belangrijke cryptomunten zijn:
- Ripple (XRP)
- Tether (USDT)
- Binance Coin (BNB)
- Solana (SOL)
- USD Coin (USDC)
- Dogecoin (DOGE)
- Toncoin (TON)
- TRON (TRX)
- Cardano (ADA)
- Polkadot (DOT)
- Dai (DAI)
- Polygon (MATIC)
- Shiba Inu (SHIB)
- Avalanche (AVAX)
- Litecoin (LTC)
- Stellar (XLM)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Chainlink (LINK)
- Uniswap (UNI)
- Monero (XMR)
- Ethereum Classic (ETC)
- Aave (Aave)
- Filecoin (FIL).
Crypto-activa met hun eigen specifieke doelen
Sommige van bovenstaande crypto-activa hebben hun eigen specifieke doelen. Zo richt Ripple (XRP) zich vooral op snelle en goedkope betalingen, en richt Cardano (ADA) zich vooral op duurzaamheid en het verbeteren van de schaalbaarheid van cryptocurrency-transacties. Het belangrijkste doel van de cryptomunt USD Coin (USDC) is om stabiliteit te bieden binnen de cryptomarkt, door een cryptomunt te creëren die altijd één-op-één gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Dergelijke zogenaamde ‘stablecoins’ worden gebruikt om transacties te vergemakkelijken, zonder de volatiliteit die bij andere cryptomunten vaak voorkomt.
Interoperabiliteit en orakels
Het voornaamste doel van de cryptocurrency Polkadot (DOT) is het creëren van een interoperabel netwerk dat verschillende blockchains met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen blockchains met elkaar communiceren en gegevens of waarde uitwisselen, waardoor er een gedecentraliseerd internet van blockchains ontstaat. Het cryptoproject Chainlink (LINK) biedt een decentrale ‘orakelservice’ die blockchains verbindt met externe gegevensbronnen, API’s en systemen. Hierdoor kunnen smart contracts toegang krijgen tot real-world data, zoals prijzen en gebeurtenissen, waardoor de bruikbaarheid van deze slimme digitale contracten wordt vergroot.
Gedecentraliseerde marktopslag en privacy
De cryptomunt Filecoin (FIL) is vooral gericht op het creëren van een gedecentraliseerde opslagmarkt. FIL-gebruikers kunnen data opslaan of bandbreedte verhuren, waardoor Filecoin een veilige en efficiënte manier biedt om bestanden te bewaren, zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde cloudopslagdiensten. Het hoofddoel van de cryptocurrency Monero (XMR) is het bieden van volledige privacy bij het uitvoeren van transacties. Deze privacy-coin gebruikt geavanceerde cryptografie om zowel de afzender, ontvanger als het transactiebedrag te verbergen, waardoor gebruikers anonieme transacties kunnen uitvoeren.
Utility token
Net zoals USD Coin (USDC) is ook de cryptomunt Tether (USDT) een stablecoin die is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaans dollar. Het voornaamste doel van USDT is dan ook om meer stabiliteit te bieden binnen de cryptomarkt, zodat gebruikers digitale transacties kunnen uitvoeren zonder blootstelling aan de volatiliteit van andere cryptomunten. De cryptocurrency Binance Coin (BNB) begon ooit als een utility token (ook wel nutstoken genoemd) voor het betalen van transactiekosten op het Binance-platform. Inmiddels heeft dit token veel meer functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld het faciliteren van betalingen en het ondersteunen van dApps op de Binance Smart Chain.
Memecoin
De cryptomunt Dogecoin (DOGE) werd in 2013 gelanceerd als internetgrap (een zogenaamde ‘memecoin’), maar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een serieuze cryptocurrency op de cryptomarkt. DOGE richt zich vooral op toegankelijk- en laagdrempeligheid bij de uitvoering van dagelijkse transacties, door het hanteren van lage kosten en een eenvoudig en snel blockchainnetwerk.
Leenplatform en digitale entertainmentindustrie
Aave (AAVE) is een decentraal leen- en uitleenplatform dat gebruikers in staat stelt om crypto-activa te lenen en uit te lenen zonder tussenpersonen. Het Aave-platform biedt verschillende innovatieve functies, en leningen kunnen doorgaans worden verkregen zonder dat er kredietcontroles nodig zijn. De cryptocurrency Toncoin (TON) is ontwikkeld voor het Telegram Open Network en heeft als doel om een schaalbaar en snelle blockchain te bieden voor betalingen, transacties en gedecentraliseerde applicaties. Daarbij ligt de focus op integratie met messaging-platformen zoals Telegram. Tron (TRX) richt zich vooral op de decentralisatie van het internet en specifiek op de digitale entertainmentindustrie. TRX-gebruikers kunnen content delen en beoordelen, zonder tussenkomst van centrale partijen.
Layer 2-oplossingen en DeFi
Het cryptoproject Polygon (MATIC) heeft als voornaamste doel het vergroten van de schaalbaarheid op de Ethereum-blockchain. Dit cryptoproject biedt een layer 2-oplossing, waarmee transacties sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd, terwijl het nog steeds gebruikmaakt van de beveiliging van Ethereum. De cryptomunt Shiba Inu (SHIB) begon ooit (net zoals DOGE) als een memecoin, maar ook deze cryptocurrency heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een serieus token, dat wordt gebruikt voor verschillende toepassingen zoals DeFi, NFT’s en eigen metaverse. De metaverse is een virtuele, gedeelde ruimte waarin gebruikers via avatars kunnen communiceren, werken, spelen en transacties uitvoeren, vaak met behulp van augmented reality (AR), virtual reality (VR) en blockchaintechnologie.
Gedecentraliseerde stablecoin
Dai (DAI) is een decentrale stablecoin die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Net zoals USD Coin (USDC) en Tether (USDT) heeft ook DAI als belangrijkste doel om stabiliteit te bieden in de cryptomarkt. Maar in tegenstelling tot andere ‘gecentraliseerde’ stablecoins (zoals USDC en USDT die worden ondersteund door fiatvaluta), is DAI ‘gedecentraliseerd’ en wordt ondersteund door ‘overcollateralisatie’ van verschillende cryptomunten. Overcollateralisatie houdt in dat er meer onderpand wordt gegeven dan de waarde van de lening of verplichting waarvoor het dient. DAI wordt dus beheerd door een gedecentraliseerd netwerk, zonder een centrale partij.
Snelle transacties en internationale betalingen
Solana (SOL) is ontworpen om een schaalbare en snelle blockchain te bieden voor dApps. Door hoge transactiesnelheden en lage kosten mogelijk te maken, is SOL uitgegroeid tot een zeer populaire cryptocurrency. Litecoin (LTC) werd ontworpen als een snellere en goedkopere versie van Bitcoin, met als voornaamste doel snellere transacties en lagere kosten voor dagelijkse betalingen. Ook Bitcoin Cash (BCH) heeft als belangrijkste doel om een sneller en schaalbaarder alternatief te bieden voor Bitcoin, met grotere blokken voor meer transacties per seconden en lagere kosten. Het cryptoproject Stellar (XLM) richt zich vooral op het verbeteren van internationale betalingen door een platform te bieden voor goedkope, snelle en grensoverschrijdende transacties, waarbij het verbinden van banken, betalingssystemen en mensen centraal staat.
Directe token-uitwisseling
Uniswap (UNI) is een decentrale exchange (DEX) waarop cryptomunten kunnen worden verhandeld zonder tussenpersonen. Gebruikers van het platform kunnen direct tokens wisselen via geautomatiseerde liquiditeitspools. Het cryptoproject Avalanche (AVAX) biedt een snel en schaalbaar platform voor dApps en blockchainnetwerken, waarbij de focus ligt op hoge transactiesnelheden en lage kosten. De cryptocurrency Ethereum Classic (ETC) is de originele versie van Ethereum, met als doel het behoud van een volledig, onveranderlijk en gedecentraliseerde blockchain, vooral gericht op smart contracts en dApps.
Marktkapitalisatie
Marktkapitalisatie op de cryptomarkt is een maatstaf voor de totale waarde van een cryptocurrency. Het wordt berekend door de huidige prijs van een cryptomunt te vermenigvuldigen met het totale aantal beschikbare munten. Als een bepaalde cryptomunt bijvoorbeeld 11 euro waard is en er zijn 1 miljoen munten in omloop, dan is de marktkapitalisatie 11 miljoen. Deze maatstaf helpt beleggers te begrijpen hoe groot en invloedrijk een bepaalde cryptocurrency is, in vergelijking met andere crypto-activa. Een hoge marktkapitalisatie wijst vaak op een gevestigde coin met veel gebruikers en vertrouwen. Een lage marktkapitalisatie daarentegen kan wijzen op een jongere of minder gevestigde munt met mogelijk hogere risico’s, maar ook hogere groeimogelijkheden. De marktkapitalisatie biedt dus snel inzicht in de grootte en relatieve stabiliteit van een cryptocurrency.
Bekende blockchain-experts
Een van de belangrijkste blockchain-experts die actief is op de cryptomarkt is Vitalik Buterin (de oprichter van Ethereum), die wordt beschouwd als een pionier in de ontwikkeling van blockchaintoepassingen, zoals smart contracts en dApps. Zijn inspanningen maakten de weg vrij voor decentrale financiën (DeFi), NFT’s en een hele nieuwe industrie rondom blockchaintechnologie. Buterins visie op een programmeerbare blockchain heeft de grenzen van wat mogelijk is met crypto-activa aanzienlijk verbreed. Zijn bijdragen blijven de cryptomarkt vormgeven en innoveren.
Andere prominente figuren op de cryptomarkt
Ook Joseph Lubin (medeoprichter van Ethereum en ConsenSys) is een prominente figuur binnen de cryptowereld. ConsenSys is een toonaangevend blockchainsoftwarebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties en infrastructuur, voornamelijk op het Ethereum-netwerk. Dit bedrijf biedt onder andere tools zoals MetaMask (een crypto-wallet en browser-extensie) en Infura (een infrastructuurplatform dat dApp-ontwikkelaars in staat stelt om zonder eigen servers verbinding te maken met de Ethereum-blockchain). ConsenSys speelt dan ook een belangrijke rol in het bevorderen van Ethereum-gebaseerde oplossingen, waaronder smart contracts en DeFi-platformen.
Een belangrijke rol in de cryptowereld
Andere bekende namen binnen de cryptowereld zijn Stani Kulechov (oprichter van het DeFi-platform Aave) en Nick Szabo (een pionier in blockchaintechnologie en smart contracts). Ook Roger Ver (een vroege investeerder en promotor van Bitcoin), Ben Goertzel (oprichter van SingularityNET, een platform dat kunstmatige intelligentie (AI) en blockchain combineert) en Muneeb Ali (medeoprichter van Stacks, een blockchaintplatform dat Bitcoin uitbreidt met smart contracts en dApps), spelen een belangrijke rol in de cryptowereld.
Gavin Wood
Een andere belangrijke figuur binnen de cryptowereld is Gavin Wood, een van de medeoprichters van Ethereum en de bedenker van de programmeertaal ‘Solidity’, die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van smart contracts. Wood heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van blockchaintechnologie en de cryptomarkt in het algemeen. Zo is hij ook de oprichter van Polkadot (DOT), een blockchainplatform dat verschillende blockchains met elkaar verbindt om schaalbaarheid en interoperabiliteit te verbeteren. Gavin Wood staat bekend om zijn visie op een gedecentraliseerd web en blijft een belangrijke innovator in de cryptomarkt.
Scams en financieel wanbeheer
Bovenstaande blockchain-specialisten hebben sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van blockchaintechnologie en een positieve invloed gehad op de cryptomarkt. Echter, wordt de crypto-industrie regelmatig geplaagd door scams en financieel wanbeheer. De criminele activiteiten van omstreden figuren zoals Samuel Bankman-Fried (oprichter van FTX), Do Kwon (medeoprichter van Terra (LUNA), Ruja Ignatova (oprichtster van OneCoin), Chen Bo (medeoprichter van PlusToken) en Satish Kumbhani (oprichter van BitConnect), hebben de reputatie van de cryptomarkt geen goed gedaan en geleid tot grote verliezen voor investeerders.
Gebruik een veilige wallet
Wanneer je je op de cryptomarkt begeeft, is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, om veilig met cryptomunten te kunnen handelen. Gebruik altijd een veilige wallet. Kies voor een hardware wallet of een betrouwbare software wallet om je crypto-activa op te slaan. Vermijd het gebruik van wallets op onbekende platformen. Activeer tweefactorauthenticatie (2FA) om je accounts te beschermen en veilig in te kunnen loggen. Beveilig je privé-sleutels door ze offline op te slaan en deel de sleutels met niemand. Als iemand toegang heeft tot je sleutels, heeft diegene toegang tot je cryptocurrency’s. Gebruik VPN’s en sterke wachtwoorden om je internetverbinding te beveiligen en je privacy te beschermen.
Doe goed onderzoek naar de cryptoprojecten en tokenomics
Investeer alleen in cryptoprojecten die je begrijpt en onderzoek hun achtergrond, het ontwikkelingsteam, de tokenomics en lees het whitepaper goed en aandachtig door. Wees alert op verdachte e-mails (phishing), malafide websites en schadelijke links. Verifieer altijd de URL van de crypto-exchanges of wallets. Handel alleen op veilige cryptohandelsbeurzen en kies voor grote, goed gereguleerde exchanges met een goede reputatie en transparante beveiligingsmaatregelen.
Diversifieer je portfolio en controleer de transacties
Diversifieer je portfolio en investeer niet al je geld in één cryptomunt. Spreid je risico over verschillende assets om verliezen zoveel mogelijk te beperken. Controleer transacties zorgvuldig en voer altijd het juiste adres en de juiste gegevens in bij het verzenden van crypto-activa. Fouten zijn vaak onomkeerbaar.
Blijf op de hoogte van de crypto-regulering
Blijf op de hoogte van de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving om te begrijpen hoe cryptomunten precies worden gereguleerd en welke fiscale verplichtingen je hebt. De Europese Unie implementeert momenteel nieuwe wet- en regelgeving die in alle 27 EU-lidstaten wordt ingevoerd. Deze regels vallen onder de Markets in Crypto-Assets (MiCA)-verordening. Het doel van MiCA is om meer transparantie en zekerheid te bieden voor zowel beleggers als bedrijven.
De crypto-industrie meer in lijn met de traditionele financiële sector
Cryptobedrijven en exchanges moeten zich voortaan registreren en voldoen aan strikte regels rond consumentenbescherming. De MiCA-verordening maakt onderscheid tussen verschillende soorten crypto-activa, zoals utility tokens, governance-tokens, stablecoins en privacy-coins. Stablecoins krijgen te maken met extra toezicht om de stabiliteit op de cryptomarkt te waarborgen. Tevens worden er duidelijke richtlijnen opgesteld voor de opslag van crypto-activa en het bestrijden van witwaspraktijken. Bovendien zullen ook aanbieders van crypto-wallets aan strengere eisen moeten voldoen. MiCA is de eerste uitgebreide crypto-regulering binnen de EU, die ervoor zorgt dat de crypto-industrie meer in lijn komt met de traditionele financiële sector.
Volatiliteit
Door de volatiliteit op de cryptomarkt kunnen prijzen binnen enkele uren enorm stijgen of dalen. Deze prijsschommelingen maken de markt zeer aantrekkelijk voor daghandelaren, maar gevaarlijk voor lange termijnbeleggers. De oorzaak van deze hevige prijsbewegingen is vaak speculatie, maar ook externe factoren spelen vaak een rol. Berichten op sociale media van invloedrijke figuren, nieuwe regelgeving of hacks kunnen allemaal een schokgolf op de cryptomarkt teweegbrengen.
Constante waarde
Stablecoins bieden een antwoord op de volatiliteit, omdat deze munten zijn gekoppeld aan stabiele assets, zoals de Amerikaanse dollar of goud. De waarde van stablecoins blijft constant, waardoor ze vaak worden gebruikt als veilige haven tijdens onrust op de markt of als betaalmiddel. Stablecoins bieden beleggers dus de mogelijkheid om binnen de cryptomarkt te blijven, zonder blootgesteld te worden aan de extreme koersschommelingen.
Privacy-coins
Naast stablecoins zijn er ook zogenaamde ‘privacy-coins’ , zoals bijvoorbeeld Monero (XMR), Verge (XVG), Zcash (ZEC), Komodo (KMD), Sumokoin (SUMO), Secret (SCRT), Dash (DASH), Haven Protocol (XHV) en Oasis Network (ROSE). Deze cryptomunten zijn ontworpen om de anonimiteit van transacties te waarborgen. Veel mensen hechten waarde aan hun financiële privacy. Vooral in tijden van toenemende digitale surveillance wordt financiële privacy steeds belangrijker. Bedrijven gebruiken privacy-coins onder meer om bedrijfsgevoelige informatie te beschermen.
Bescherming tegen tracking
Bovendien geven deze munten bescherming tegen tracking door overheden of hackers. Bij gewone crypto-transacties zijn de details (zoals bedragen en wallet-adressen) openbaar zichtbaar op de blockchain. Privacy-coins bieden anonimiteit door transacties te versleutelen. Deze op privacy gerichte cryptomunten bieden dus een oplossing voor wie volledige controle wil over zijn financiële gegevens.
Misbruik van privacy-coins
Er zijn echter ook zorgen over het gebruik van privacy-coins door criminelen. De anonimiteit kan worden misbruikt voor illegale activiteiten, zoals het verbergen van criminele transacties of het witwassen van geld. Privacy-coins maken het voor wetshandhavers dan ook een stuk moeilijker om financiële misdaden op te sporen en te voorkomen. Deze op privacy gerichte coins kunnen ook belastingontduiking faciliteren door financiële sporen te maskeren. Bovendien kunnen privacy-coins het traceerbare karakter van andere crypto-activa ondermijnen. Dit maakt het voor wetgevers nog lastiger om de cryptomarkt goed te reguleren.
Nutstokens
Een andere belangrijke token-categorie binnen de cryptomarkt zijn de zogenaamde nutstokens (ook wel utility tokens genoemd). Deze tokens worden gebruikt binnen een bepaald platform of netwerk, vaak als brandstof voor transacties of toegang tot diensten. Ze hebben dus een bepaald gebruikersnut. Een bekend voorbeeld van een utility token is Binance Coin (BNB) dat wordt gebruikt op het Binance-platform om transactiekosten te betalen en kortingen te ontvangen.
Governance-tokens
Daarnaast zijn er ook nog governance-tokens (ook wel bestuurstokens genoemd) die token-houders het recht geven om mee te beslissen over de toekomst van een blockchain-protocol of een gedecentraliseerd platform. Token-houders kunnen bijvoorbeeld stemmen over belangrijke voorstellen, zoals wijzigingen in de code, de implementatie van nieuwe functies of het gebruik van fondsen binnen het digitale ecosysteem. De governance maakt een blockchainplatform meer democratisch. Hoe meer tokens iemand bezit, hoe meer ‘stemkracht’ die persoon heeft. Governance-tokens geven vaak geen directe financiële waarde, maar hebben wel invloed op de koers van een cryptoproject.
Community-gedreven besluitvorming
De bestuurstokens zorgen voor een community-gedreven besluitvorming. Veel platformen gebruiken deze tokens dan ook om hun projecten verder te decentraliseren en zijn daarom onmisbaar in het streven naar een zelfregulerende cryptomarkt. Echter, zijn governance-tokens wel gevoelig voor zogenaamde ‘whale-invloed’, waarbij mensen die veel tokens bezitten de besluitvorming kunnen domineren. ‘Whales’ zijn grote houders van cryptomunten en kunnen een negatieve invloed hebben op de cryptomarkt. Hun enorme hoeveelheden crypto-activa stellen hen in staat om grote transacties uit te voeren. Dit kan leiden tot prijsmanipulatie, zoals het verhogen of verlagen van de koers.
Ondermijning van de cryptomarkt
Wanneer whales grote hoeveelheden crypto-activa verkopen, kan dit de marktprijs aanzienlijk doen dalen. Een daling van de marktprijs veroorzaakt vaak paniekverkopen bij kleinere beleggers. Aan de andere kant kunnen whales ook de prijs kunstmatig opdrijven door grote aankopen. Hierdoor worden er een onevenwichtige marktomstandigheden gecreëerd, wat weer kan leiden tot speculatieve ‘bubbels’. De invloed van whales kan de marktvolatiliteit verhogen en het vertrouwen in de stabiliteit van de cryptomarkt ondermijnen. De markt wordt dan kwetsbaarder voor manipulatie en onbetrouwbare fluctuaties.
Hoe gaan cryptocurrency-transacties precies in zijn werk?
Wanneer iemand een crypto-transactie wil uitvoeren dan stuurt diegene een transactie aan het netwerk door het opstellen van een digitaal transactieverzoek. Dit verzoek bevat het adres van de ontvanger, het transactiebedrag en een digitale handtekening om de authenticiteit te bevestigen. De transactie wordt vervolgens verspreid naar het netwerk van knooppunten (nodes). Deze nodes verifiëren de transacties door middel van consensusmechanismen, zoals Proof of Work of Proof of Stake. Na verificatie wordt de transactie toegevoegd aan een blok in de blockchain, waardoor deze permanent en transparant vastligt.
Orders
Professionele crypto-handelaren volgen meerdere markten en handelsparen gelijktijdig. Handelsparen zijn combinaties van twee verschillende cryptomunten. Ze tonen de verhouding tussen de twee munten. Bijvoorbeeld, in het handelspaar BTC/ETH kun je Bitcoin (BTC) ruilen voor Ethereum (ETH) of andersom. De koers van een handelspaar geeft aan hoeveel van de tweede munt je ontvangt voor één eenheid van de eerste munt. Deze paren helpen handelaren om te bepalen wanneer ze moeten kopen of verkopen, op basis van de prijsbewegingen van de twee betrokken munten. Handelsparen zijn dan ook essentieel voor het uitvoeren van wisseltransacties en het beheren van portefeuilles. Ze stellen handelaren in staat om strategieën toe te passen en te profiteren van prijsverschillen tussen verschillende cryptocurrency’s.
Grafieken
Professionele crypto-handelaren gebruiken meerdere beeldschermen en grafieken om hun werk te optimaliseren. Deze grafieken tonen onder andere prijsbewegingen, volume en technische indicatoren (zoals bijvoorbeeld ‘moving averages’ en ‘Relative Strength Index’ (RSI).
Moving averages
Moving averages zijn statistische indicatoren die de gemiddelde prijs van crypto-activa over een bepaalde periode berekenen. Ze helpen bij het identificeren van trends en het verzachten van prijsbewegingen door kortetermijnschommelingen te verminderen.
Relative Strength Index
Relative Strength Index (RSI) is een technische indicator die de snelheid en verandering van prijsbewegingen meet. Het geeft een waarde tussen 0 en 100, meestal om te bepalen of een asset ‘overbought’ of ‘oversold’ is. Overbought betekent dat een asset te veel is gekocht en mogelijk te duur is geworden (de asset is overgewaardeerd), wat een mogelijke prijsdaling kan aangeven. Oversold betekent dat een asset te veel is verkocht en mogelijk te goedkoop is (de asset is ondergewaardeerd), wat een mogelijke prijsstijging kan aangeven. Een RSI boven 70 duidt op overbought-omstandigheden, terwijl een RSI onder 30 op oversold-omstandigheden wijst.
Markttrends en koerspatronen analyseren
De grafiekgegevens helpen handelaren om markttrends en koerspatronen te analyseren. Door gebruik te maken van meerdere schermen en grafieken kunnen cryptohandelaren sneller reageren op marktbewegingen en nieuws. Het geeft hen een breed overzicht van verschillende marktfactoren en trade-setup mogelijkheden. Het gebruik van meerdere schermen verhoogt de efficiëntie van handelaren, waardoor ze snel en goed geïnformeerd beslissingen kunnen nemen. Door gegevens in real-time te volgen kunnen handelaren de cryptomarkt beter begrijpen, weloverwogen orders plaatsen, de risico’s optimaal beheren en profiteren van korte termijn kansen.
Risicomanagementstrategie
Wanneer je gaat handelen op de cryptomarkt is het belangrijk om een goede risicomanagementstrategie te hebben. Dit betekent dat je nooit meer investeert dan je kunt missen en altijd je risico’s spreidt. Ook is het belangrijk dat je investeringen in verhouding staan tot je totale portefeuille. Daarnaast is het verstandig om zogenaamde ‘limietorders’ in te stellen. Dit zijn orders die aangeven dat je alleen wilt verkopen of verkopen tegen een specifieke prijs, waardoor je meer controle hebt over het handelsproces.
Trade-setup
Een trade-setup is een strategie of plan dat handelaren gebruiken om een koop- of verkooptransactie te initiëren, op basis van technische analyse, marktrends of specifieke signalen. Het omvat vaak het identificeren van instap- en uitstappunten, het instellen van stop-loss en take-profit niveaus en het bepalen van de risico-beloning verhouding. Stop loss en take-profit orders helpen cryptohandelaren om hun risico’s te beheersen en emoties uit de handel te halen.
Automated Market Maker
Bij het handelen op de cryptomarkt wordt vaak gebruikgemaakt van een zogenaamde Automated Market Maker (AMM). In plaats van traditionele orderboeken, gebruikt een AMM wiskundige formules en liquiditeitspools om de prijzen van crypto-activa te bepalen. Liquiditeitspools zijn verzamelingen van cryptocurrency die door gebruikers worden verstrekt en vastgezet in smart contracts op gedecentraliseerde exchanges (DEX). Gebruikers kunnen hun crypto-activa in deze pools storten en krijgen meestal een beloning voor het verstrekken van de liquiditeit. Automated Market Makers maken het handelen in cryptomunten eenvoudig en toegankelijk, zonder tussenkomst van een traditionele marktpartij.
Stop-loss
Stop-loss order is een handelsstrategie die automatisch een asset verkoopt als de prijs onder een vooraf bepaald niveau komt. Dit beschermt handelaren tegen grote verliezen, wanneer de markt plotseling daalt. Door een stop-loss in te stellen, beperk je je risico en hoef je niet voortdurend de markt te volgen. Stel je bijvoorbeeld een stop-loss in op 5% onder de aankoopprijs, dan wordt de verkoop automatisch uitgevoerd bij die grens. Stop-loss is dan ook een handige tool om emotioneel handelen te vermijden en een duidelijke exit-strategie te hebben op de volatiele cryptomarkt.
Voorbeeld:
Stel dat je Bitcoin (BTC) wilt kopen omdat je verwacht dat de prijs zal gaan stijgen. Je koopt dan bijvoorbeeld BTC op 30.000 dollar. Je kunt dan een ‘stop-loss order’ instellen op 28.000 dollar, om je verlies te beperken als de koers daalt. Dit betekent dat je automatisch verkoopt wanneer de prijs onder 28.000 dollar zakt.
Take-profit
Een take-profit order is een automatische order die je winst veiligstelt door je asset te verkopen wanneer de prijs een vooraf bepaald niveau bereikt. Dit helpt handelaren om hun winsten te maximaliseren zonder voortdurend de markt te volgen. Stel dat je een asset hebt gekocht en de prijs stijgt zoals verwacht, dan kan een take-profit order ervoor zorgen dat je op het juiste moment verkoopt. Hiermee voorkom je dat de markt weer daalt, voordat je je winst hebt genomen. Ook take-profit is een strategie om emotioneel handelen te voorkomen en je doelwinst veilig te stellen.
Voorbeeld:
Stel, je koopt Ethereum (ETH) voor 1.500 dollar per coin en je verwacht dat de prijs zal stijgen. Je zet een take-profit in op 1.800 dollar. Zodra de prijs 1.800 dollar bereikt, wordt je positie automatisch verkocht en heb je je winst veiliggesteld. Dit voorkomt dat je de kans mist om te verkopen als de markt daarna weer daalt. Zo hoef je niet voortdurend de koers in de gaten te houden en voorkom je dat emoties je beslissingen beïnvloeden. Met een take-profit order heb je dus een duidelijke winststrategie en vermijd je het risico van onvoorziene marktbewegingen.
Trailing stop-loss order
Een trailing stop-loss order is een dynamische stop-loss order die meebeweegt met de prijsstijging van een asset. In plaats van vast te staan op een bepaald niveau, volgt het de prijs omhoog en beschermt het je winst als de koers begint te dalen.
Voorbeeld:
Stel, je koopt Bitcoin (BTC) voor 30.000 dollar en zet een trailing stop-loss in met een afstand van 5%. Als de prijs stijgt naar 35.000 dollar schuift de stop-loss automatisch mee naar 5% onder 35.000 dollar (dus naar 33.250 dollar). Als de prijs daalt naar dat niveau, wordt je positie automatisch verkocht en heb je je winst veiliggesteld. Dit geeft je de mogelijkheid om te profiteren van prijsstijgingen, zonder het risico dat je plotselinge verliezen lijdt bij een koersdaling.
Grote uitdagingen
De cryptomarkt blijft volop in ontwikkeling, maar staat ook voor grote uitdagingen. Uiteraard is het belangrijk dat de markt goed wordt gereguleerd om investeerders en consumenten goed te kunnen beschermen tegen de volatiliteit, oplichtingspraktijken en andere risico’s. Maar regulering mag innovatie op het gebied van blockchaintechnologie niet in de weg staan. Daarom zal toekomstige regelgeving in de toekomst wellicht een hybride vorm aannemen, waarbij overheden bepaalde aspecten van de cryptomarkt reguleren (zoals de uitgifte van nieuwe munten of het gebruik van stablecoins), terwijl andere aspecten (zoals DEX-platformen) meer vrijheid behouden.
Blockchaintoepassingen
Blockchaintoepassingen en crypto-activa zullen waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen in ons financiële systeem. Stablecoins kunnen in de toekomst wellicht steeds vaker een brug slaan tussen traditionele valuta en cryptocurrency’s. Privacy-coins zullen blijven floreren in een wereld waarin dataprivacy steeds belangrijker wordt en utility tokens worden steeds belangrijker in gedecentraliseerde applicaties.
Alternatief voor gecentraliseerde platformen
dApps zullen niet alleen steeds vaker worden ingezet voor financiële diensten (zoals leningen en investeringen) binnen de DeFi-sector, maar ook steeds vaker worden toegepast voor supply chain management, gegevensopslag, digitale identiteitsverificatie, gezondheidszorg, contentbeheer en sociale netwerken. Naarmate de technologie verbetert zullen dApps waarschijnlijk een grotere rol gaan spelen in verschillende sectoren. Ze bieden immers een alternatief voor gecentraliseerde platformen en verhogen de privacy en veiligheid van gebruikers.
Volledig acceptatie
Echter, is de weg naar volledige acceptatie van cryptomunten nog lang, maar de potentie is enorm. Wie vroeg in de cryptomarkt is gestapt heeft de grootste pieken en dalen meegemaakt, maar de markt stabiliseert zich langzaam. Cryptomunten zijn niet langer alleen maar ‘een speeltje’ voor tech-liefhebbers en speculanten. Ze vormen de bouwstenen van een nieuw, gedecentraliseerd financieel systeem. Het is naar verwachting dan ook een kwestie van tijd, voordat crypto-activa een integraal onderdeel worden van ons dagelijks leven.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!