Vertrouwelijke transacties

RingCT (dat staat voor Ring Confidential Transactions) is een cryptografisch protocol om de privacy van gebruikers bij blockchain-transacties te beschermen. Dit protocol werd in 2017 voor het eerst geïntroduceerd door de privacy-coin Monero (XMR). Het voornaamste doel van RingCT is om vertrouwelijkheid van transacties te waarborgen, terwijl tegelijkertijd de integriteit van het blockchainnetwerk gehandhaafd blijft.

 

Hoe werkt RingCT?

Commitment

Hashfuncties

Discrete logaritme

Welke voordelen biedt RingCT?

Conclusie

 

Hoe werkt RingCT?

RingCT gebruikt een combinatie van geavanceerde cryptografie en wiskundige technieken, om het transactiebedrag te verbergen, terwijl het toch verifieerbaar blijft. RingCT werkt op de volgende manier:

  1. Transactiebedrag verhullen
    In plaats van het echte transactiebedrag bekend te maken, maakt RingCT gebruik van een slim algoritme om het bedrag te verhullen in een cryptografische constructie (een zogenaamde commitment)
  2. Ringhandtekeningen
    Ring Confidential Transactions maakt gebruik van ringhandtekeningen (ring signatures) om de bron van een transactie te verbergen. Daarbij wordt de handtekening van de afzender vermengd met andere willekeurige handtekeningen, waardoor het moeilijk wordt om de echte afzender te identificeren.
  3. Verifieerbare integriteit
    Het transactiebedrag en de bron worden weliswaar verborgen, maar het is nog steeds mogelijk voor verificatoren om te controleren of de transactie geldig is, zonder de werkelijke bedragen te kennen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van geavanceerde zero-knowledge proofs (zk-proofs). Met zk-proofs kan een bepaalde partij aan een andere partij bewijzen dat een transactie legitiem is, zonder de exacte details van een transactie bekend te maken.

 

Commitment

Een commitment is een cryptografische constructie die wordt gebruikt in RingCT om het transactiebedrag te verbergen. Het is een soort ‘vergrendeling’ die het mogelijk maakt om een waarde te verbergen, zonder de werkelijke waarde prijs te geven. De commitment fungeert als  een cryptografische belofte of bewijs dat een bepaalde waarde bestaat, zonder te onthullen wat die waarde precies is. In Ring Confidential Transactions wordt het transactiebedrag verborgen in een commitment, zodat derde partijen niet kunnen zien welk exact bedrag er wordt overgedragen in een blockchain-transactie. Het proces van het maken van een commitment in RingCT is gebaseerd op cryptografische functies en algoritmen (waaronder hashfuncties en discrete logaritmes).

 

Hashfuncties

Een hashfunctie is een wiskundige functie die gegevens van elke grootte omzet in een vaste lengte van willekeurige cijfers en letters (de hashwaarde). Het belangrijkste kenmerk van een hashfunctie is dat het dezelfde invoer altijd naar dezelfde unieke hashwaarde omzet, maar het is bijna onmogelijk om de oorspronkelijke invoergegevens terug te halen vanuit de hashwaarde. Hashfuncties spelen een zeer belangrijke rol bij de beveiliging van blockchainnetwerken. Ze worden gebruikt om transacties (die in blokken zijn verwerkt) te ‘hashen’, waardoor er een onveranderbare en onweerlegbare blokketen wordt gecreëerd. Hashes worden ook gebruikt om digitale handtekeningen te genereren en te verifiëren, waardoor de beveiliging en integriteit van blockchain-transacties worden versterkt.

 

Discrete logaritme

Een discrete logaritme is een wiskundig probleem dat zich bezighoudt met het vinden van een exponent (of macht), waarmee een bepaalde waarde moet worden verhoogd om een gegeven resultaat te krijgen, binnen een specifieke modulaire rekenomgeving. Discrete logaritme is een essentieel onderdeel van moderne cryptografie (met name in asymmetrische crypto-systemen), waar het de basis vormt voor algoritmen zoals bijvoorbeeld het Diffie-Hellman-protocol en digitale handtekeningen.

 

Welke voordelen biedt RingCT?

RingCT biedt verschillende voordelen aan blockchain-transacties, waaronder:

 

Een hoge mate van financiële privacy

RingCT beschermt de privacy van gebruikers, omdat het de transactiebedragen verdoezelt. Financiële privacy beschermt transactiegegevens niet alleen tegen nieuwsgierige ogen, maar ook tegen identiteitsdiefstal en fraude. Daarnaast waarborgt het de persoonlijke vrijheid en autonomie van gebruikers bij het beheren van hun financiën, zonder onnodige inmenging van derden. Financiële privacy voorkomt dat de transactiegeschiedenis en vermogensinformatie openbaar worden, wat de veiligheid van gebruikers verhoogt. Bovendien speelt financiële privacy een belangrijke rol bij het bevorderen van eerlijke handelspraktijken en concurrentie in economische systemen.

 

Versterking van de fungibiliteit

RingCT versterkt de fungibiliteit van crypto-activa. Iedere eenheid van een cryptocurrency is precies gelijk aan een andere eenheid van dezelfde waarde (ongeacht de herkomst), waardoor alle coins onderling uitwisselbaar zijn. Als een cryptocurrency fungibel is, dan maakt het niet uit welke specifieke eenheid je bezit, omdat ze allemaal gelijk zijn en dezelfde waarde hebben. Ook Bitcoin is fungibel. Transacties op het Bitcoin-netwerk zijn openbaar. Dat wil zeggen dat alle individuele eenheden op de blockchain kunnen worden gevolgd. Bitcoin heeft een unieke transactiegeschiedenis en de transacties kunnen eenvoudig worden getraceerd, Hierdoor is het mogelijk om te achterhalen waar de BTC eerder is geweest en welke transacties eraan zijn gekoppeld. Hierdoor kunnen sommige Bitcoins als ‘verontreinigd’ worden beschouwd en bijvoorbeeld worden gelinkt aan illegale activiteiten. Deze ‘besmette’ BTC zijn dan voor bepaalde partijen minder acceptabel.

Ringhandtekeningen

Ring Confidential Transactions in privacy-gerichte cryptovaluta bieden een oplossing voor dit probleem. Door het gebruik van ringhandtekeningen (ring signatures) en vertrouwelijke transacties, wordt het transactiebedrag verborgen. Hierdoor wordt het moeilijk om de herkomst van iedere specifieke eenheid van de desbetreffende cryptocurrency te traceren. Door de versterkte fungibiliteit zijn alle eenheden in het netwerk gelijk en uitwisselbaar. In feite hebben alle eenheden die door RingCT worden beschermd, dezelfde kans om deel uit te maken van een vertrouwelijke transactie. Hierdoor wordt het lastig om specifieke eenheden te onderscheiden van andere eenheden binnen hun transactiegeschiedenis.

 

Voorkomen van double spending

Bovendien helpt Ring Confidential Transactions dubbele uitgaven (double spending) te voorkomen. RingCT zorgt ervoor dat iedere transacties volledig uniek is en dat de handtekeningen niet kunnen worden hergebruikt. Hierdoor wordt het risico van dubbele uitgaven weggenomen. Het voorkomen van double spending is belangrijk omdat het de integriteit van het blockchainnetwerk aantast, waardoor gebruikers mogelijk meer geld zouden kunnen uitgeven dan ze daadwerkelijk bezitten. Dit doet afbreuk aan de betrouwbaarheid van een cryptocurrency-transactie. Door dubbele uitgaven te voorkomen kunnen blockchains veilige en betrouwbare transacties garanderen, wat essentieel is voor het behoud van het vertrouwen van gebruikers en de bredere acceptatie van cryptovaluta.

 

Vergroten van gebruikersvertrouwen

Met Ring Confidential Transactions kunnen gebruikers transacties met vertrouwen uitvoeren, omdat ze weten dat hun financiële gegevens binnen het blockchainnetwerk privé blijven. Zowel de identiteit van gebruikers als de transactiebedragen worden niet bekend gemaakt aan derde partijen. RingCT vergroot het gebruikersvertrouwen in transacties op de blockchain, omdat het de financiële privacy en veiligheid verbetert. RingCT biedt een robuust niveau van integriteit, waardoor gebruikers met vertrouwen transacties kunnen uitvoeren en hun financiële informatie optimaal kunnen beschermen.

 

 

Conclusie

RingCT is een innovatieve cryptografische methode om de identiteit van gebruikers en transactiebedragen binnen blockchain-ecosystemen te verhullen. Door gebruik te maken van geavanceerde cryptografische protocollen en zero-knowledge proofs, stelt Ring Confidential Transactions gebruikers in staat om veilig en anoniem financiële transacties uit te voeren. RingCT voorkomt niet alleen dubbele uitgaven, maar versterkt ook de fungibiliteit van cryptocurrency’s. Dit draagt bij aan een verhoogd vertrouwen van gebruikers in transacties op het blockchainnetwerk. Met RingCT kan dan ook een hoog niveau van veiligheid en betrouwbaarheid worden geboden.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).