Privacy-gerichte cryptovaluta
BEAM is een open-source project en privacy-gerichte cryptovaluta die begin 2019 werd gelanceerd. Het blockchainnetwerk maakt gebruik van zogenaamde ‘Mimblewimble-technologie’, om de privacy van gebruikers te beschermen. Daarnaast maakt BEAM gebruik van CoinJoin, elliptic-curve cryptografie, stealth-adressen, zero-knowledge proofs, Dandelion en Schnorr-handtekeningen, om transacties te verbergen en anoniem te maken. Het platform heeft twee crypto-activa: BEAM (Confidential Cryptocurrency) en BEAMX (Confidential DeFi Token). Daarnaast biedt het BEAM-netwerk een ingebouwde Atomic Swap-functionaliteit, waarmee BEAM-gebruikers kunnen ruilen tussen verschillende cryptovaluta. De BEAM-wallets bieden ondersteuning voor onder meer Windows, Mac, Linux, iOS en Android.
Wat is Mimblewimble-technologie?
Atomic Swap-functionaliteit en light wallets
Wat zijn Schnorr handtekeningen?
Welke programmeertalen gebruikt BEAM?
Wat is de maximale voorraad van BEAM?
Voor welke platformen bieden de BEAM-wallets ondersteuning?
Waarom kan BEAM interessant zijn voor investeerders?
Wat zijn de risico’s en nadelen van BEAM?
Wat is Mimblewimble-technologie?
Mimblewimble is een door BEAM gebruikte technologie die specifiek is ontworpen om de privacy en schaalbaarheid van blockchain-transacties te verbeteren. Deze techniek werd in 2016 geïntroduceerd. Mimblewimble combineert verschillende privacy- en schaalbaarheidsgerichte technieken om een blockchain te creëren, die snelle en private transacties mogelijk maakt. Deze technologie werkt door het verminderen van de hoeveelheid informatie die op de blockchain wordt opgeslagen, terwijl het toch de integriteit van transacties behoudt. In tegenstelling tot traditionele blockchainnetwerken (waarin transacties op de blockchain worden opgeslagen als afzonderlijke records), maakt Mimblewimble gebruik van cryptografische technieken zoals bijvoorbeeld ‘Pedersen Commitments’ en ‘Confidential Transactions’, om de transactie-informatie te verbergen en te anonimiseren. Hierdoor kan de blockchain meer transacties verwerken, zonder dat dit ten koste gaat van de privacy en beveiliging.
Pedersen Commitment
Pedersen Commitment is een cryptografische techniek die wordt gebruikt in de Mimblewimble-technologie en andere privacy-gerichte blockchain-ecosystemen, zoals BEAM. Deze techniek wordt gebruikt om de waarde van transacties te verbergen en te anonimiseren, terwijl het toch de integriteit van de transacties behoudt. Een Pedersen Commitment is een wiskundige formule die bestaat uit twee delen:
- Een basiswaarde
Deze wordt gebruikt om de waarde van een transactie te coderen. - Een geheime ‘blinding factor’
Deze wordt gebruikt om de waarde van een transactie te verbergen en te anonimiseren.
De input- en output-waarden van de transactie gecombineerd tot één enkele waarde
Wanneer een transactie wordt uitgevoerd op een blockchain die gebruikmaakt van Pedersen Commitments, worden de input- en output-waarden van de transactie gecombineerd tot één enkele waarde, die de Pedersen Commitment vormt. Deze waarde kan vervolgens worden opgeslagen op de blockchain zonder dat de oorspronkelijke waarden of identiteit van de gebruiker bekend zijn. Het gebruik van Pedersen Commitments biedt verschillende voordelen voor privacy-gerichte blockchains. Het verbergt niet alleen de waarde van transacties, maar maakt het ook moeilijker om dubbele uitgaven te doen.
Wat zijn Confidential Transactions?
Confidential Transactions (CT) is een cryptografische techniek die speciaal is ontworpen om de privacy van transacties te vergroten. Bij het uitvoeren van een transactie op een blockchainnetwerk met behulp van CT, wordt de waarde van de transactie gecodeerd en versleuteld met een geheime sleutel. Deze sleutel wordt alleen bekendgemaakt aan de afzender en de ontvanger van de transactie en wordt niet openbaar gemaakt op de blockchain. Hierdoor wordt de transactie verborgen voor iedereen behalve voor de betrokken partijen.
Homomorfe cryptografie
Een ander belangrijk kenmerk van Confidential Transactions is dat het gebruikmaakt van zogenaamde ‘homomorfe cryptografie‘. Dat betekent dat het mogelijk is om wiskundige berekeningen uit te voeren op de gecodeerde transactiegegevens, zonder de gegevens zelf te onthullen. Hierdoor kunnen transacties worden geverifieerd zonder dat de waarde van de transacties openbaar gemaakt hoeft te worden. Het gebruik van CT biedt verschillende voordelen voor privacy-gerichte blockchainnetwerken zoals BEAM
Wat is CoinJoin?
CoinJoin is een methode om transacties te combineren, zodat het moeilijker wordt om individuele transacties te traceren. Bij CoinJoin worden verschillende transacties gecombineerd in één enkele transactie, waardoor het voor buitenstaanders moeilijker wordt om te achterhalen welke transactie bij welke gebruiker hoort.
Elliptic Curve Cryptografie
Vertrouwelijkheid is een van de belangrijkste kenmerken van BEAM. In tegenstelling tot Bitcoin en andere cryptovaluta, maakt BEAM gebruik van private transacties, waarbij de transactiegegevens worden versleuteld en alleen beschikbaar zijn voor de afzender en ontvanger van een transactie. Wanneer een BEAM-gebruiker een transactie uitvoert, dan wordt de transactie-informatie versleuteld met behulp van Elliptic Curve Cryptografie (ECC). Deze vorm van cryptografie wordt beschouwd als een van de veiligste en meest efficiënte cryptografische technieken en wordt gebuikt om de privacy en vertrouwelijkheid van transacties te waarborgen.
Atomic Swap-functionaliteit en light wallets
Naast de privacy- en beveiligingsvoordelen biedt BEAM ook verschillende andere functies en voordelen. Zo heeft BEAM onder andere een ingebouwde Atomic Swap-functionaliteit, waarmee gebruikers direct kunnen ruilen tussen verschillende cryptocurrency’s, zonder dat ze daarbij een tussenpersoon nodig hebben. BEAM heeft ook een ingebouwde wallet-functie waarmee gebruikers veilig hun crypto-coins kunnen opslaan, verzenden en ontvangen. Met de zogenaamde ‘light wallets’ kunnen gebruikers de BEAM-blockchain synchroniseren, zonder de volledige blockchain te hoeven downloaden.
Stealth Adressen
Daarnaast maakt BEAM gebruik van ‘Stealth Adressen’ Daarmee kunnen gebruikers verschillende adressen genereren die allemaal naar dezelfde crypto-wallet leiden, waardoor de privacy en anonimiteit van gebruikers verder wordt vergroot. Naast online transacties biedt BEAM ook de mogelijkheid voor het uitvoeren van offline transacties.
Verschillende beveiligingsmaatregelen
Om de veiligheid en integriteit van het blockchainnetwerk te waarborgen, heeft BEAM verschillende beveiligingsmaatregelen getroffen, waaronder zogenaamde ‘bulletproofs’, ‘Dandelion’ en het gebruik van ‘Schnorr handtekeningen’.
Wat zijn bulletproofs?
Bulletproofs zijn korte ‘bewijzen’ voor vertrouwelijke transacties. Ze worden ook wel aangeduid als ‘niet-interactieve zero-knowledge proofs (ZKP’s). Deze ZKP’s kunnen de juistheid van een transactie aantonen, zonder dat de details van de transactie zelf openbaar worden gemaakt. In principe is een bulletproof een wiskundig bewijs dat aantoont dat bepaalde berekeningen correct zijn uitgevoerd, zonder dat de daadwerkelijke waarden van de berekeningen worden onthuld. Dit maakt het mogelijk om transacties op de blockchain te verifiëren, zonder extra informatie te onthullen.
Minder opslagruimte
Het gebruik van bulletproofs in de BEAM-blockchain heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats helpen bulletproofs de grootte van een transactie te verminderen, waardoor de blockchain efficiënter kan worden uitgevoerd en minder opslagruimte nodig heeft. Dit verbetert de snelheid en schaalbaarheid van het netwerk en verlaagt ook de kosten van de transacties. Daarnaast verbetert het gebruik van bulletproofs de privacy van transacties op het BEAM-netwerk.
Wat is Dandelion?
Dandelion is een privacy-beschermend communicatie-protocol in het BEAM-netwerk, dat is ontworpen om de oorsprong van transacties te verbergen, door het voor waarnemers moeilijker te maken om de transactie terug te draaien naar de bron. In plaats van een transactie rechtstreeks naar het netwerk te verzenden, routeert Dandelion de transactie via een reeks ‘hops’, voordat deze uiteindelijk naar het hele blockchainnetwerk wordt uitgezonden.
Geselecteerd buurknooppunt
Dit maakt het moeilijker voor een aanvaller om de oorspronkelijke node van een transactie te bepalen. Het Dandelion-protocol werkt door eerst een transactie naar een willekeurig geselecteerd buurknooppunt te sturen. Dit knooppunt beslist vervolgens willekeurig of het de transactie rechtstreeks naar het netwerk doorstuurt of dat de transactie naar het hele netwerk wordt uitgezonden, waarbij elke ‘hop’ willekeurig wordt gekozen.
Wat zijn Schnorr handtekeningen?
Een Schnorr-handtekening (vernoemd naar de Duitse wiskundige Claus-Peter Schnorr) is een digitale handtekening die wordt geproduceerd door het Schnorr-handtekenings-algoritme. Het is een alternatief voor de meer bekende ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm) en wordt gezien als een efficiëntere, veiligere en flexibelere oplossing. Bij een Schnorr-handtekening worden twee waarden gecombineerd om de handtekening te produceren (een privésleutel en een bericht). De privésleutel wordt gebruikt om de handtekening te maken. Het bericht waarvoor de handtekening wordt gemaakt, wordt ook gebruikt bij het maken van de handtekening.
Beter bestand tegen side-channel-aanvallen
Een van de belangrijkste voordelen van Schnorr-handtekeningen ten opzichte van ECDSA is dat ze beter bestand zijn tegen bepaalde soorten aanvallen, zoals bijvoorbeeld ‘side-channel-aanvallen’. Een side-channel-aanval is een aanval op een cryptografisch systeem (zoals een blockchainnetwerk), waarbij een aanvaller informatie over het systeem probeert te achterhalen, door het bestuderen van fysieke kenmerken die gerelateerd zijn aan de werking ervan, in plaats van het kraken de cryptografische sleutels zelf.
Meerdere handtekeningen samengevoegd
Een ander voordeel van Schnorr-handtekeningen is dat meerdere handtekeningen kunnen worden samengevoegd tot één handtekening, wat de transactiekosten verlaagt en de schaalbaarheid van het blockchain-ecosysteem verbetert. Bovendien is een Schnorr-handtekening korter dan een ECDSA-handtekening, waardoor er minder ruimte nodig is in een blok en er meer transacties in een blok kunnen worden opgeslagen.
Welk algoritme gebruikt BEAM?
BEAM maakt gebruik van ‘BeamHash III’, een Proof of Work (PoW) consensus-algoritme. Met behulp van dit algoritme kunnen gebruikers deelnemen aan het mining-proces, om nieuwe blokken toe te voegen aan de het blockchainnetwerk en transacties te verifiëren. Door het gebruik van PoW is BEAM in staat om een hoge mate van beveiliging te bieden en ervoor te zorgen dat de blockchain betrouwbaar en resistent is tegen aanvallen. BeamHash III is specifiek ontworpen om ASIC-resistent te zijn, waardoor het moeilijker is om speciale mining hardware te ontwikkelen om het algoritme efficiënt uit te voeren. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen om deel te nemen aan het mining-proces met eenvoudige computers. Hierdoor wordt de BEAM-blockchain meer gedecentraliseerd.
Overschakeling naar Proof of Stake
Bovendien heeft het BeamHash III-algoritme ingebouwde ondersteuning voor schaalbaarheid en verlaagt het de barrières voor toetreding tot het mining-proces. Dat betekent dat het BEAM-netwerk in staat is om efficiënt transacties te verwerken en te schalen naarmate het aantal gebruikers toeneemt. BEAM is van plan om in de toekomst over te schakelen naar een Proof of Stake (PoS) consensus-algoritme.
Wat is de bloktijd van BEAM?
De bloktijd van BEAM is 1 minuut. Dat betekent dat er ongeveer iedere minuut een nieuwe blok aan het netwerk wordt toegevoegd. De snelle bloktijd helpt bij het verbeteren van de transactiesnelheid van BEAM en kan ook bijdragen aan het verminderen van de wachttijd voor transacties. Elk blok bevat ongeveer 1000 transacties.
Welke programmeertalen gebruikt BEAM?
BEAM maakt gebruik van de functionele programmeertalen Elixir en Erlang. BEAM VM is de virtuele machine van het BEAM-netwerk, die wordt gebruikt om Elixir- en Erlang-code uit te voeren. En hoewel Erlang de belangrijkste programmeertaal is die binnen het digitale ecosysteem wordt gebruikt, heeft Elixir (dat is gebouwd bovenop Erlang) inmiddels veel aandacht gekregen als opkomende veelbelovende taal. Elixer is ontworpen om de kracht en betrouwbaarheid van Erlang te behouden, maar heeft een eenvoudigere en meer expressieve syntax. Daarnaast zijn er nog verschillende andere programmeertalen die kunnen worden gebruikt om met BEAM te communiceren.
dApp-logica
Zo kan de dApp-logica worden geïmplementeerd via smart contracts, die programmeerbaar zijn met praktisch iedere taal die kan worden gecompileerd naar ‘WASM’. WASM staat voor ‘WebAssembly’ en is een gestandaardiseerd, portable, binair formaat, dat speciaal is ontworpen als een target voor het compileren van programmeertalen, zodat ze in de browser kunnen draaien. WASM is bedoeld als een platformafhankelijk alternatief voor JavaScript (een programmeertaal die vaak wordt gebruikt voor het uitvoeren van code in webbrowsers). WebAssembly biedt een efficiëntere en veiligere manier om code in de browser uit te voeren dan JavaScript, doordat het programma’s kan uitvoeren die gecompileerd zijn in talen zoals bijvoorbeeld C++ en Rust.
WASM-binaries
Met WASM kunnen ontwikkelaars code schrijven in de programmeertaal van hun keuze en deze vervolgens compileren naar ‘WASM-binaries’, die vervolgens in elke moderne browser kunnen worden uitgevoerd. Dit biedt meer flexibiliteit en kracht voor het maken van webapplicaties en opent nieuwe mogelijkheden voor het uitvoeren van complexe taken in de browser, zoals games, beeldverwerking en wetenschappelijke berekeningen. De ‘toolchain’ voor BEAM-ontwikkelaars werkt momenteel voor C++ met aanvullende programmeertalen, waaronder Rust en Go.
Wat is de maximale voorraad van BEAM?
De maximale voorraad van BEAM is 262.800.000 coins. Dit is het maximale aantal tokens dat ooit zal worden gecreëerd, omdat BEAM gebruikmaakt van een vast aanbodmodel, waarbij de inflatie van nieuwe tokens na verloop van tijd afneemt. Op dit moment (april 2023) zijn er ongeveer 138.058.320 coins in omloop. In het eerste jaar van uitgifte werden er ongeveer 52.560.000 tokens gecreëerd, waarna de jaarlijkse inflatie werd verlaagd naar 20 procent. Dit percentage zal ieder jaar worden verlaagd tot het uiteindelijk 0 procent bereikt. Dat betekent dat er vanaf dat moment geen nieuwe coins meer worden geproduceerd en de voorraad van BEAM op dat ogenblik maximaal is.
Waardevast
Het maximale aanbod van BEAM-coins is dus ontworpen om de inflatie in de loop van de tijd te verminderen, waardoor de tokens waardevast worden. Hierdoor kan BEAM interessant zijn voor investeerders en andere gebruikers die op zoek zijn naar een relatief stabiele cryptovaluta, die wellicht iets meer zekerheid biedt dan andere crypto-activa. Desondanks blijft het met BEAM (net zoals dat geld voor andere cryptocurrency’s) oppassen geblazen.
Wat is het BEAMX-token?
Naast het BEAM-token kent het netwerk ook het BEAMX-token. BEAMX is een zogenaamd ‘governance-token’ en ‘Confidential Asset’ die wordt uitgevoerd bovenop de BEAM-blockchain. BEAMX heeft een vastgestelde emissie van 1.000.000.000 tokens, die worden beheerd door het BEAMX DAO Core-contract. Gebruikers kunnen BEAMX-tokens verdienen door deel te nemen aan DAO-activiteiten, zoals bijvoorbeeld het bieden van liquiditeit aan DeFi-applicaties die worden gerund door de DAO (Decentrale Autonome Organisatie). Daarnaast kunnen gebruikers BEAMX-tokens verdienden door deel te nemen aan het governance-proces.
Voor welke platformen bieden de BEAM-wallets ondersteuning?
BEAM biedt verschillende gebruiksvriendelijke crypto-wallets voor alle platformen, waaronder:
- Windows
- Mac
- Linux
- iOS
- Android
Herstelzin
De wallets zijn meertalig (waaronder Nederlands) en kunnen worden hersteld vanuit de ‘seed phrase’. Een seed phrase is een reeks van willekeurig gekozen woorden, die worden gegenereerd door de crypto-wallet om de private sleutel te herstellen. Deze woorden zijn ontworpen om gemakkelijk te onthouden en te typen, maar moeilijk te raden of te kraken door anderen. Een seed phrase wordt vaak ook wel herstelzin genoemd. Deze herstelzin is een essentieel onderdeel van het beveiligen van je cryptocurrency’s, omdat het je de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot je crypto-wallet en je fondsen te herstellen, in geval van verlies of diefstal.
Bewaar je seed phrase op een veilige plaats
Het is belangrijk om je seed phrase op een veilige plaats te bewaren en privé te houden, omdat iedereen die er toegang toe heeft, over je crypto-activa kan beschikken. Het is dan ook verstandig om de seed phrase op te schrijven op papier en deze te bewaren op een veilige, droge plaats, buiten het bereik van onbevoegden. Sommige crypto-wallets bieden ook de mogelijkheid om de herstelzin te beveiligen met een wachtwoord of PIN-code.
Identificatie middels vingerafdruk en gezichtsherkenning
De BEAM-wallets bieden de mogelijkheid om je private sleutel op je eigen vertrouwde node (knooppunt) te implementeren, zodat je alle tokens die naar andere BEAM-wallets zijn verzonden (en die zijn gegenereerd op basis van dezelfde herstelzin) kunt controleren. De software wallets op mobiele apparaten bieden tevens de mogelijkheid om Touch-ID (vingerafdruk) en Face-ID (gezichtsherkenning) te gebruiken, in plaats van een wachtwoord. Naast de software wallets werkt BEAM ook aan de ondersteuning voor verschillende hardware wallets.
Waarom kan BEAM interessant zijn voor investeerders?
BEAM kan interessant zijn voor investeerders om verschillende redenen. Ten eerste heeft BEAM zoals eerder uitgelegd een beperkte voorraad van 262.800.000 coins. Dat betekent dat het een relatief schaars activum is. Dit kan ertoe leiden dat de waarde van de tokens stijgt, als er meer vraag is dan aanbod op de cryptomarkt. Ten tweede maakt BEAM gebruik van het eerdergenoemde Mimblewimble-protocol, dat is ontworpen om de privacy en vertrouwelijkheid van transacties te waarborgen. Dit kan de coin aantrekkelijk maken voor investeerders die een hoge mate van privacy belangrijk vinden en hun transacties niet openbaar in de blockchain willen publiceren.
Focus op gebruiksvriendelijkheid
Ten derde is BEAM ontwikkeld met een focus op gebruiksvriendelijkheid, waardoor de coin gemakkelijk te gebruiken is door zowel beginners op de cryptomarkt, als door ervaren cryptohandelaren. Het BEAM-platform heeft een eenvoudige gebruikersinterface en biedt snelle en goedkope transacties. Ten slotte wordt deze coin ondersteund door een actieve en enthousiaste community van ontwikkelaars en gebruikers, die hard werken aan het verbeteren en uitbreiden van het project. Dit geeft vertrouwen aan investeerders dat BEAM een langdurige en duurzame cryptocurrency is, met potentieel voor groei en acceptatie in de toekomst.
Wat zijn de risico’s en nadelen van BEAM?
Net zoals handelen met alle andere crypto-activa zijn ook de risico’s van beleggen in BEAM groot. Cryptovaluta zijn volatiel en je kunt vrij snel al je coins kwijtraken als het even tegenzit. De waarde ervan kan sterk schommelen in zeer korte tijd. Dit kan het riskant maken voor beleggers die niet bereid zijn om risico’s te nemen. Daarom moeten investeerders en particuliere gebruikers hun eigen grondige onderzoek doen, naar alle voor- en nadelen en de risico’s goed afwegen, voordat ze in cryptovaluta gaan beleggen. Investeer alleen geld wat je bereid bent om te verliezen.
Beperkte adoptie en technische complexiteit
En hoewel BEAM verschillende voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen die potentiële gebruikers en investeerders in overweging moeten nemen. In de eerste plaats is dat de beperkte adoptie. BEAM is nog niet zo bekend en wijdverbreid als sommige andere cryptovaluta (zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, Zcash, DASH, Cardano, Bytecoin of Polkadot), en dat betekent dat de BEAM-tokens nog niet breed worden geaccepteerd als betaalmiddel. Bovendien zijn er nog niet zoveel handelsmogelijkheden. Daarnaast is er sprake van technische complexiteit. Zoals eerder gezegd maakt BEAM gebruik van het geavanceerde Mimblewimble-protocol, dat in technisch opzicht vrij complex is. Dit kan het voor sommige gebruikers en ontwikkelaars lastig maken, om de werking van het digitale ecosysteem te begrijpen en te gebruiken.
Concurrentie van andere privacy-coins
Een ander nadeel van BEAM heeft betrekking op concurrerende cryptovaluta. Op de cryptomarkt zijn veel andere privacy-coins actief (zoals bijvoorbeeld Monero en Verge). Hierdoor kan het moeilijker zijn voor BEAM om zich optimaal te onderscheiden van de andere op privacy-gerichte tokens en om marktaandeel te winnen. Ook kan BEAM worden geconfronteerd met regulatoire problemen. Privacy-coins hebben de speciale aandacht van regelgevende instanties en toezichthouders op de cryptomarkt, omdat deze cryptovaluta zeer gewild zijn bij criminelen. Transacties met op privacy gerichte coins zijn immers volledig anoniem en niet traceerbaar. Om illegale praktijken (zoals het witwassen van geld, belastingontduiking en de financiering van terrorisme) te bestrijden, werkt de Europese Unie aan een nieuwe crypto wetgeving. Deze wetgeving heeft als voornaamste doel om consumenten beter te beschermen, de integriteit van de cryptomarkt te bevorderen en de stabiliteit van het algehele financiële systeem te waarborgen. Deze nieuwe strengere regels kunnen gevolgen hebben voor het gebruik van privacy-coins. Cryptovaluta zoals BEAM worden mogelijk in hun gebruik beperkt of volledig in de ban gedaan.
Enige vorm van centralisatie
BEAM is ontworpen om een hoge mate van decentralisatie te bieden, wat betekent dat er in principe geen ‘centrale’ autoriteit is die de controle heeft over het netwerk. De blockchain van BEAM wordt gedecentraliseerd beheerd door een netwerk van nodes, die allemaal gelijkwaardig zijn en dezelfde taken uitvoeren om het netwerk te beveiligen en te onderhouden. In tegenstelling tot veel andere cryptocurrency’s, heeft BEAM echter wel een ontwikkelteam en een BEAM-Foundation die de ontwikkeling en promotie van het project ondersteunen. Dat betekent dat er enige vorm van ‘centralisatie’ is, in de zin dat er een groep mensen is die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de software en het bepalen van de richting van het project.
Geen centrale controle of censuur
Het BEAM-protocol is echter zo ontworpen dat deze ‘centrale autoriteit’ geen controle heeft over de fondsen of de transacties op het netwerk. Dat wil zeggen dat BEAM-gebruikers de volledige controle hebben over hun eigen crypto-activa en dat er geen risico is van censuur of inmenging van derden. Over het algemeen kan worden gesteld dat BEAM een zeer gedecentraliseerde coin is, die wordt beheerd door een netwerk van nodes, maar dat er wel enige vorm van centrale ondersteuning is om de ontwikkeling van het crypto-project te ondersteunen.
Nieuwe functies en verbeteringen
Ondanks dat BEAM enige vorm van centralisatie kent, is het een veelbelovende, veilige, anonieme en gebruiksvriendelijke privacy-coin waarvan veel wordt verwacht. Het BEAM-team (dat is gevestigd in Israël) bestaat uit ervaren professionals op het gebied van cryptografie, cybersecurity, softwareontwikkeling en blockchaintechnologie. Het team werkt dan ook continu aan het optimaliseren van de beveiliging van het netwerk en het implementeren van nieuwe functies en verbeteringen.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!