Elf verschillende algoritmen
De X11-hashfunctie is een geavanceerd algoritme dat werd geïntroduceerd door de cryptocurrency DASH. In tegenstelling tot eerdere hashfuncties (zoals bijvoorbeeld SHA-256) maakt X11 gebruik van een reeks van elf verschillende algoritmen om een enkele hashwaarde te produceren. Het gebruik van elf algoritmen maakt het moeilijker voor aanvallers om zwakke punten te vinden, en aanvallen uit te voeren. Het unieke X11-algoritme is ontworpen om een hoger niveau van beveiliging en efficiëntie te bieden, dan sommige oudere hashfuncties. X11 wordt onder meer gebruikt door de crypto-activa Dash (DASH), BitSend (BSD), Quebecoin (QBC) en Synergy (SNRG).
Waarom worden er bij het X11-hashproces verschillende bitgroottes gebruikt?
Welke elf algoritmen worden door de X11-hashfunctie gebruikt?
Welke cryptocurrency’s gebruiken de X11-hashfunctie?
Hoe werkt de X11-hashfunctie?
Het unieke kenmerk van de X11-hashfunctie is dat het elf verschillende algoritmen in een bepaalde specifieke volgorde uitvoert. Dit maakt het extreem moeilijk en tijdrovend voor ASIC-mining-hardware om het efficiënt te kraken. De X11 hashfunctie werkt als volgt:
- Invoer van gegevens
De invoer kan bestaan uit elk stukje gegevens, zoals bijvoorbeeld een transactieblok in een blockchainnetwerk. - Hashing
De invoer wordt door de eerste hashfunctie gehaald: meestal begint het hashproces met de Blake256-hashfunctie (die een 256-bits hashwaarde produceert). - Volgende hashfunctie
De uitvoer van de eerste hashfunctie wordt vervolgens gebruikt voor de invoer voor de volgende hashfunctie. - Herhaling met de andere hashfuncties
Dit proces wordt herhaald totdat de invoer door alle elf hashfuncties is gegaan. De volgorde van de hashfuncties is meestal als volgt: Blake512, Bmw512, Groestl512, Jh512, Keccak512, Skein512, Luffa512, Cubehash512, Shavite512, Simd512 en Echo512. - Uiteindelijke hashwaarde
Vervolgens wordt de uitvoer van de elfde hashfunctie genomen. De hashwaarde die daarbij wordt gegenereerd is de uiteindelijke X11-hash van de oorspronkelijke invoer.
Waarom worden er bij het X11-hashproces verschillende bitgroottes gebruikt?
Het verschil in de gebruikte bitgroottes (256-bits en 512-bits) bij de start van het hashproces, heeft te maken met het ontwerp van het X11-algoritme. De reden dat het X11-hashproces begint met een hashfunctie die een 256-bits hashwaarde produceert, is om de initiële berekening efficiënter te maken. Na de eerste stap wordt de uitvoer van de eerste hashfunctie gebruikt als invoer voor de volgende hashfunctie. Vanaf dit punt schakelt het algoritme over naar het gebruik van 512-bits hashfuncties. Het gebruik van 512-bits hashfuncties in latere stappen van het X11-algoritme, biedt een hoger beveiligingsniveau, omdat het een grotere ruimte van mogelijke hashwaarden heeft.
Weerstand tegen cryptografische aanvallen
Dit verhoogt de weerstand tegen bepaalde cryptografische aanvallen, waardoor het algoritme over het algemeen veiliger wordt. Het gebruik van verschillende hashfuncties met variërende bitgroottes is dan ook een van de redenen, waarom X11 bekend staat om zijn complexiteit en weerstand tegen geavanceerde aanvallen. De keuze voor de verschillende bitgroottes is een ontwerpbeslissing, die is genomen om een balans te vinden tussen beveiliging, prestatie en efficiëntie in het X11-hashproces.
Welke elf algoritmen worden door de X11-hashfunctie gebruikt?
De elf algoritmen die door X11 worden gebruikt zijn:
Meer decentralisatie
Door de bovenstaande reeks algoritmen te combineren, wordt het proces van het maken van nieuwe blokken en het verifiëren van transacties in een blockchain, een stuk veiliger en minder gevoelig voor centralisatie. Dit is van cruciaal belang om te voorkomen dat enkele machtige spelers het mining-proces domineren. X11 zorgt dan ook voor een eerlijker speelveld voor miners en een meer gedecentraliseerd blockchainnetwerk.
GPU-mining
De X11-hashfunctie heeft een revolutionaire impact gehad op het mining-proces van cryptocurrency’s. Traditionele mining-apparatuur (zoals ASIC’s) zijn veel minder effectief bij het kraken van X11, in vergelijking met eerdere hashfuncties. Dit betekent dat gewone consumenten nog steeds kunnen deelnemen aan het mining-proces, zonder dat ze daarvoor dure, gespecialiseerde hardware hoeven aan te schaffen. Het gebruik van de X11-hashfunctie in crypto-activa heeft dan ook sterk bijgedragen aan een gedecentraliseerd mining-proces, waarbij iedereen met een standaardcomputer en grafische kaart (GPU), vrij eenvoudig kan deelnemen aan het verifiëren van transacties.
Welk cryptocurrency’s gebruiken de X11-hashfunctie?
Onder andere de volgende cryptovaluta maken gebruiken van X11:
- Dash (DASH)
- NativeCoin (N8V)
- Bolivarcoin (BOLI)
- BitSend (BSD)
- Marscoin (MARS)
- Centurion (CNT)
- Pinkcoin (PINK)
- Memetic/PepeCoin (MEME)
- Quebecoin (QBC)
- BlueCoin (BLU)
- Synergy (SNRG)
- SpreadCoin (SPR)
- Ratecoin (XRA)
- TransferCoin (TX)
Conclusie
De X11-hashfunctie combineert elf verschillende algoritmen, waardoor het een zeer hoog niveau van beveiliging en efficiëntie kan bieden. Door het gebruik van X11 wordt het gebruik van dure, gespecialiseerde ASIC-hardware ontmoedigd, waardoor het mining-proces op een meer gedecentraliseerde manier kan plaatsvinden. De miners kunnen met gewone computers aan het proces en het verifiëren van transacties deelnemen, waardoor de toegankelijkheid van het blockchainnetwerk aanzienlijk wordt vergroot.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!