Privacy-protocol

CoinJoin is een privacy-verbeterende techniek die oorspronkelijk is bedacht door Satoshi Nakamoto (de anonieme ontwikkelaar van Bitcoin). Het voornaamste doel van CoinJoin is om de traceerbaarheid van transacties op een blockchainnetwerk te verminderen en de privacy van gebruikers te vergroten. Blockchain-transacties worden doorgaans als transparant beschouwd, maar dit kan een zorg zijn voor gebruikers die hun financiële gegevens willen beschermen. Om deze privacy-uitdaging aan te pakken zijn er verschillende geavanceerde technieken ontwikkeld, die binnen blockchain-ecosystemen worden gebruikt. Zo maken veel privacy-coins gebruik van privacy-protocollen zoals stealth-adressen, ring signatures, Confidential Transactions (CT), zero-knowledge proofs (zoals bijvoorbeeld zk-SNARKs), Dandelion, mixing services en CoinSwap. Ook CoinJoin wordt steeds vaker toegepast om gedecentraliseerde transacties te anonimiseren.

Bitcoin-transacties bundelen, CoinJoin

Geïmplementeerd in crypto-wallets.

In plaats van een standaard-transactie, waarbij een enkele cryptocurrency van de ene naar de andere partij wordt verplaatst, bundelt CoinJoin meerdere transacties van verschillende gebruikers tot één enkele transactie. Hierdoor wordt het moeilijker om de exacte bron en de bestemming van transacties te identificeren. CoinJoin is inmiddels geïmplementeerd in verschillende blockchain-projecten en crypto-wallets.

 

Voorbeeld:

Stel dat Chantal, Mark en Femke elk 1 Bitcoin (BTC) willen verzenden. In plaats van drie afzonderlijke transacties, wordt CoinJoin gebruikt om deze drie transacties samen te voegen tot één grote transactie. Hierdoor ontstaat er een complexere transactiegeschiedenis en wordt het moeilijker om te achterhalen wie de oorspronkelijke afzenders en ontvangers waren.

 

Digitale handtekeningen

Het CoinJoin-protocol maakt gebruik van cryptografische technieken (zoals bijvoorbeeld digitale handtekeningen), om de geldigheid van een transactie te waarborgen. Gebruikers moeten echter nog steeds hun digitale handtekeningen verifiëren om hun betrokkenheid bij de transactie te bewijzen. Digitale handtekeningen op de blockchain zijn cryptografische mechanismen die worden gebruikt om de authenticiteit, integriteit en onweerlegbaarheid van transacties te garanderen. Een digitale handtekening is een unieke code die wordt gegenereerd met behulp van een private sleutel van een gebruiker en wordt toegevoegd aan een transactie, om te bewijzen dat de transactie daadwerkelijk afkomstig is van de eigenaar van die sleutel. Door gebruik te maken van digitale handtekeningen op de blockchain kunnen gebruikers hun transacties beveiligen en vertrouwen opbouwen, zonder de tussenkomst van derden.

 

Wat zijn de voordelen van CoinJoin?

  • Anonimiteit
  • Privacy-bescherming
  • Fungibiliteit

 

Anonimiteit

Door transacties samen te voegen wordt het moeilijker om individuele transacties aan specifieke gebruikers te koppelen, waardoor de anonimiteit van gebruikers wordt vergroot.

 

Privacy-bescherming

CoinJoin minimaliseert het risico dat derden de transactiegeschiedenis kunnen analyseren, om financiële activiteiten van gebruikers te volgen.

 

Fungibiliteit

Door het verminderen van de traceerbaarheid van transacties draagt CoinJoin bij aan het vergroten van de fungibiliteit van cryptovaluta. Fungibiliteit houdt in dat elke eenheid van een cryptocurrency, gelijk is aan elke andere eenheid, ongeacht de transactiegeschiedenis.

 

 

Mixing services

De termen CoinJoin en mixing services worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn andere technologieën. Mixing services (ook wel tumblers genoemd), zijn diensten die het mogelijk maken om crypto-activa te ‘mixen’ met andere gebruikers. Dit proces houdt in dat de cryptovaluta van meerdere gebruikers wordt gecombineerd en opnieuw wordt verdeeld over verschillende adressen. Hierdoor wordt de transactiegeschiedenis verduisterd en wordt het moeilijker om individuele transacties aan specifieke gebruikers te koppelen. Het doel van mixing services is om de transactiegeschiedenis te verdoezelen, door de relatie tussen de inkomende en uitgaande transacties te ‘verstoren’.

 

Wat is het verschil tussen CoinJoin en mixing services?

Het belangrijkste verschil tussen CoinJoin en mixing services ligt in de manier waarop ze transacties anonimiseren. CoinJoin bundelt transacties van verschillende gebruikers in één enkele transactie, waardoor de link tussen afzenders en ontvangers wordt verborgen. Mixing services daarentegen verzamelen en mixen cryptocurrency’s van verschillende gebruikers, waardoor de relatie tussen inkomende en uitgaande transacties wordt verstoord. CoinJoin werkt op basis van vrijwillige deelname en vereist de medewerking van meerdere gebruikers, terwijl mixing services worden aangeboden als een externe dienst die gebruikers kunnen gebruiken om hun transacties te anonimiseren.

 

Welke wallets hebben CoinJoin geïmplementeerd?

Er zijn verschillende wallets en platformen die de CoinJoin-technologie hebben geïmplementeerd,

waaronder:

 

Wasabi Wallet

Wasabi Wallet is een open-source Bitcoin-wallet die is voorzien van CoinJoin-functionaliteit. Deze wallet maakt gebruik van ‘ZeroLink’, een privacy-verbeterend protocol om de traceerbaarheid van Bitcoin-transacties te verminderen. Wat ZeroLink onderscheidt van traditionele CoinJoin-implementaties is het gebruik van het zogenaamde ‘Chaumian CoinJoin’. Bij Chaumian CoinJoin worden de deelnemers aan transacties op het blockchainnetwerk beschermd tegen ‘correlatieanalyse’, waardoor het moeilijk wordt om te bepalen welke in- en uitvoer precies bij elkaar horen.

 

 

Meerdere CoinJoin-rondes

Dit wordt bereikt door meerdere CoinJoin-rondes toe te passen en het vermengen van gelijke denominaties van Bitcoin, zodat het moeilijker wordt om de eigenaar van een specifieke input te koppelen aan een specifieke output. Het voornaamste doel van ZeroLink is om een hoger niveau van privacy en fungibiliteit te bieden aan Bitcoin-gebruikers, waardoor het lastiger wordt om de transacties te traceren en te censureren op basis van hun geschiedenis. Het ZeroLink-protocol is open-source en iedereen kan het inspecteren en gebruiken in combinatie met de Wasabi Wallet, om hun Bitcoin-transacties te beschermen.

 

 

Trezor T hardware wallet

Door een samenwerking met Wasabi Wallet beschikt nu ook de Trezor T hardware wallet over een CoinJoin-functie. Trezor T is een geavanceerde versie van de originele Trezor One hardware wallet. Het apparaat heeft een gebruiksvriendelijke touchscreen-interface en biedt een verbeterde gebruikerservaring, ten opzichte van zijn voorganger. De Trezor T slaat de privésleutels van gebruikers veilig op het apparaat zelf op. Dit zorgt ervoor dat de sleutels in principe nooit in contact komen met een internetverbinding, waardoor het risico op hacking en diefstal aanzienlijk wordt verminderd. De Trezor T ondersteunt een breed scala aan crypto-activa, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Dash (DASH), Tether (USDT), USD Coin (USDC), Cardano (ADA), Solana (SOL), Polkadot (DOT), Shiba Inu (SHIB), Ethereum Classic (ETC), Monero (XMR), EOS (EOS), Algorand (ALGO), NEO (NEO), Bitcoin SV (BSV), IOTA (MIOTA), VeChain (VET) en Filecoin (FIL). Door deze uitgebreide ondersteuning kunnen gebruikers hun verschillende cryptocurrency’s veilig op één enkel apparaat beheren. Gebruikers van de Trezor T kunnen hun transactiegeschiedenis en saldo verbergen tijdens het handelen met BTC.

Verschillende veiligheidsfuncties

De Trezor T is voorzien van verschillende veiligheidsfuncties (zoals het invoeren van een pincode of het gebruik van een wachtwoord) om toegang te krijgen tot het apparaat. Bovendien wordt elke transactie bevestigd op het scherm van de hardware wallet, zodat gebruikers de details kunnen verifiëren voordat ze de transactie ondertekenen. De Trezor T kan worden gebruikt met verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, MacOS en Linux. De Trezor T ondersteunt ook wallet-software van derden, zoals Electrum en MyEtherWallet. Het gebruik van een fysieke hardware wallet wordt over het algemeen beschouwd als een van de veiligste manieren, om cryptovaluta op te slaan en te beheren. Het ontwerp en de beveiligingsfuncties van de Trezor T zorgen ervoor dat de private sleutels, optimaal beschermd blijven tegen potentiële aanvallen. Zorg er echter wel altijd voor dat je de allernieuwste firmware-updates installeert en de instructies van de fabrikant opvolgt, om de veiligheid van je cryptocurrency’s te waarborgen.

CoinJoin-functie is optioneel

De CoinJoin-functie is optioneel. Als gebruikers ervoor kiezen om de functie niet te gebruiken, dan kan de wallet gewoon op de normale manier worden gebruikt. Om de CoinJoin-functie in te schakelen moeten gebruikers eerst een nieuw CoinJoin-account openen in het hoofdmenu van de Trezor T hardware wallet. Trezor is van plan om CoinJoin ook beschikbaar te stellen voor de originele Trezor One wallet.

 

Samourai Wallet

De Samourai Wallet is een Bitcoin-wallet voor Android en biedt een functie genaamd ‘Whirlpool’ voor CoinJoin. Bij deze wallet kunnen gebruikers ervoor kiezen om hun Bitcoin-transacties door de Whirlpool-service te laten verwerken, waarbij de transacties worden gecombineerd met transacties van andere gebruikers, in een gemeenschappelijke CoinJoin-transactie. Ook Whirlpool maakt gebruik van meerdere CoinJoin-rondes, waardoor het moeilijker wordt om de correlatie tussen in- en uitvoeradressen vast te stellen. Daarnaast ondersteunt Whirlpool gelijke denominaties van Bitcoin, wat betekent dat alle deelnemende gebruikers dezelfde hoeveelheid BTC in de transactie moeten verzenden. Dit draagt bij aan de fungibiliteit van Bitcoin, waarbij elke munteenheid gelijk is aan elke andere munteenheid. De Samourai Wallet en Whirlpool zijn specifiek ontworpen met het oog op de privacy en veiligheid van gebruikers. Ze bieden dan ook een gebruiksvriendelijke manier om Bitcoin-transacties te mengen en de privacy te vergroten.

 

JoinMarket

JoinMarket is een open-source platform dat gebruikers in staat stelt om Bitcoin te mengen, met behulp van het CoinJoin-protocol. JoinMarket werkt als een gedecentraliseerde marktplaats waar gebruikers hun Bitcoins kunnen aanbieden, om te worden gemengd met andere gebruikers. In JoinMarket fungeert iedere gebruiker als zowel een ‘maker’ als een ‘taker’. Makers bieden hun Bitcoins aan om te worden gemengd en takers maken gebruik van deze aanbiedingen om hun eigen BTC te mengen. Het unieke aspect van CoinMarket is dat het gebruikmaakt van een marktmodel voor het mengen van Bitcoins. Makers bepalen de prijs van hun aangeboden Bitcoins en takers kunnen ervoor kiezen om deze aanbiedingen te accepteren, op basis van de prijs en beschikbaarheid. Dit stelt gebruikers in staat om controle te hebben over de prijs die ze bereid zijn te betalen voor het mengen van hun BTC en maakt het mogelijk om de grootte en timing van de transacties aan te passen aan individuele behoeften. JoinMarket is een geavanceerd platform en vereist enige technische kennis om het volledig te kunnen benutten.

 

Conclusie

CoinJoin biedt een innovatieve oplossing om de privacy van blockchain-transacties te verbeteren. Door transacties van meerdere gebruikers samen te voegen tot één enkele transactie, vermindert CoinJoin de traceerbaarheid en wordt het moeilijker om de exacte bronnen en bestemmingen van de transacties te achterhalen. Deze privacy-verbeterende techniek bevordert anonimiteit, beschermt de gegevens van gebruikers en vergroot de fungibiliteit van cryptovaluta. Met CoinJoin kunnen gebruikers op een vrijwillige en samenwerkende manier hun transacties bundelen, waardoor het lijkt alsof de transacties afkomstig zijn van één enkele entiteit. Dankzij CoinJoin wordt het mogelijk om financiële gegevens op de blockchain beter te beschermen, terwijl transparantie behouden blijft.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).