Bescherming van persoonlijke privacy

PRivaCY Coin (PRCY) is een crypto-project dat zich richt op de bescherming van persoonlijke privacy bij het uitvoeren van financiële transacties. Dit project werd begin 2021 gelanceerd. In een tijdperk waarin persoonlijke gegevens gemakkelijk kunnen worden verzameld en geëxploiteerd, biedt PRivaCY Coin een innovatieve oplossing om de privacy van gebruikers te waarborgen. Het PRCY-netwerk is een volledig anoniem betalingssysteem en governance-structuur, gebaseerd op de nieuwste geavanceerde privacy-technologieën. Net zoals andere crypto-activa is ook PRivaCY Coin gebaseerd op blockchaintechnologie, wat betekent dat de cryptovaluta gedecentraliseerd is en er geen tussenkomst van derden is vereist, bij het uitvoeren van transacties. Gebruikers hebben dan ook de volledige controle over hun financiële activiteiten.

 

Privacy en anonimiteit als kernwaarden

Ring Confidential Transacties (RingCT)

Ring signatures

Bulletproofs

Dual Key System

TOR-netwerk

Passief inkomen genereren met PRivaCY Coin

PRCY Retention Plan

Masternode Partnership

PoA-mining

Staking

Welk algoritme gebruikt PRCY?

Wat is de bloktijd van PRCY?

Wat is de maximale voorraad van PRCY?

Welke wallets zijn compatible met PRCY-coins?

Waarom kan PRCY interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de mogelijke risico’s en nadelen van PRCY?

 

PRivaCY Coin logo, PRCY

 

Privacy en anonimiteit als kernwaarden

Met de toenemende digitalisering wordt online veiligheid steeds belangrijker. Cybercriminelen worden steeds geavanceerder in hun methoden en hebben het gemunt op onze persoonlijke gegevens, financiële informatie en identiteit. Datalekken komen steeds vaker voor en steeds meer mensen worden het slachtoffer van hacking en identiteitsdiefstal. Niemand is immuun voor deze bedreigingen. Naast onze online veiligheid staat ook onze privacy op het spel. Bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden gegevens over ons gedrag, onze interesses en onze persoonlijke voorkeuren. De online activiteiten van mensen worden continu gevolgd en geanalyseerd, wat resulteert in een verlies van persoonlijke vrijheid en controle. De behoefte aan online veiligheid en privacy (zeker als het gaat om financiële transacties) zal alleen maar groter worden, naarmate de digitalisering voortzet. PRivaCY Coin is een cryptovaluta die specifiek is ontworpen met privacy en anonimiteit als kernwaarden.

 

Ring Confidential Transacties (RingCT)

Het voornaamste doel van PRivaCY Coin is om gebruikers te mogelijkheid te bieden om financiële transacties uit te voeren, zonder dat hun persoonlijke gegevens worden blootgesteld. In tegenstelling tot traditionele cryptocurrency’s, waar transacties openbaar en traceerbaar zijn op de blockchain, maakt PRCY gebruik van geavanceerde cryptografie om de privacy van gebruikers te beschermen. Voor het waarborgen van de anonimiteit van transacties wordt gebruikgemaakt van verschillende privacy-verbeterende technologieën, waaronder Ring Confidential Transactions (RingCT). Met behulp van RingCT worden transacties gegroepeerd en gemengd met neptransacties, waardoor het moeilijk wordt om de afzender, ontvanger en het transactiebedrag te identificeren. De grootte van de ‘ring’ bepaalt het aantal neptransacties dat wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een hoog niveau van privacy en anonimiteit bij het uitvoeren van financiële transacties.

 

Ring signatures

Ring signatures (ringhandtekeningen) zijn een cryptografische techniek die wordt gebruikt om de identiteit van de afzender van een transactie te verhullen. In plaats van een specifieke afzender aan te wijzen, maakt ring signatures gebruik van een groep potentiële afzenders (de ring). Deze ring bestaat uit verschillende openbare sleutels, waarvan er één de echte afzender is en de rest valse sleutels zijn. Buitenstaanders kunnen zo niet achterhalen welke sleutel de echte afzender is, omdat alle sleutels geldig lijken. Zo wordt het vrijwel onmogelijk om te achterhalen welke persoon de transactie heeft ondertekend. Stel dat een bepaalde transactie wordt ondertekend met een ring signature van 5 deelnemers, waaronder de daadwerkelijke afzender en 4 willekeurige andere deelnemers in de ring. Dan is het niet mogelijk om te achterhalen wie de echte afzender is. Ring signatures bieden dan ook een hoog niveau van anonimiteit bij blockchain-transacties.

Voorbeeld

Stel dat er een ring is met 7 personen: Karel, Linda, Joost, Maaike, Carolien, Bart en Jesse. Karel wil een bericht ondertekenen zonder zijn identiteit te bekend te maken. Hij kan dan een ringhandtekening gebruiken om dit te doen. Hij creëert een ring met de openbare sleutels van Linda, Joost, Maaike, Carolien, Bart en Jesse. Vervolgens kiest Karel een willekeurige volgorde voor de ring, bijvoorbeeld: Bart, Maaike, Jesse, Linda, Carolien en Joost.

Grotere ring

Karel berekent nu de handtekening van het bericht met behulp van de ring. Dit proces maakt gebruik van zijn privésleutel en de openbare sleutels van Bart, Maaike, Jesse, Linda, Carolien en Joost. De resulterende handtekening kan worden geverifieerd met de openbare sleutels van de ring, waardoor wordt aangetoond dat een van de personen in de ring het bericht heeft ondertekend. Het is echter niet mogelijk om te bepalen welke persoon de werkelijke afzender is. De anonimiteit van Karel blijft dus gewaarborgd. Door een grotere ring te gebruiken (met meer valse sleutels en een willekeurige volgorde) wordt de anonimiteit nog verder vergroot en wordt het nog moeilijker om de echt afzender te achterhalen.

Blockchain, PRCY

 

Bulletproofs

Ook maakt PRivaCY Coin gebruik van zogenaamde Bulletproofs (niet interactieve nulkennisbewijzen). Dit is een innovatief cryptografisch mechanisme dat is ontworpen om de vertrouwelijkheid van transacties te waarborgen, zonder de transactiegegevens te onthullen. Bulletproofs bieden een alternatief voor zero-knowledge proofs (zk-SNARKs), die doorgaans veel opslagruimte in beslag nemen en veel rekenkracht vereisen. Dit kan de prestaties van een blockchainnetwerk belemmeren en de transactiekosten verhogen.

Vergelijkingen met geheime delen

Bulletproofs bieden een elegante oplossing voor dit probleem, door de omvang van transactiegegevens drastisch te verminderen. Deze niet interactieve nulkennisbewijzen maken gebruik van een geavanceerd wiskundig concept. Dit concept ‘vergelijkingen met geheime delen’ comprimeert de informatie in een transactie, zonder de vertrouwelijkheid in gevaar te brengen. Met behulp van Bulletproofs kan de omvang van transactiebewijzen aanzienlijk worden verminderd, wat leidt tot kleinere gegevensgrootte en een efficiëntere transactieverwerking op het PRCY-netwerk.

Minder belasting van het PRCY-netwerk

Het gebruik van Bulletproofs op de PRivaCY Coin-blockchain heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een verbeterde privacy door de gegevens over transacties en betrokken partijen te verbergen. In de tweede plaats helpen Bulletproofs bij het verbeteren van de schaalbaarheid van het PCRY-netwerk, door de verwerkingstijd van transacties te verkorten en de belasting van het netwerk te verminderen. Bovendien kunnen Bulletproofs ook bijdragen aan het verlagen van de transactiekosten, omdat de gegevensgrootte van de transacties kleiner is. Bulletproofs zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de privacy-technologieën die worden gebruikt binnen het PRCY-ecosysteem.

 

Dual Key System

PRivaCY Coin maakt ook gebruik van een zogenaamd ‘Dual Key System’ om stealth-adressen te verstrekken. Stealth-adressen stellen gebruikers in staat om transacties te ontvangen, zonder hun werkelijke adres bekend te maken. Het Dual Key System werkt op basis van twee verschillende soorten sleutels: de view key (bekijksleutel) en de spend key (uitgeefsleutel). De view key wordt gebruikt om transacties te bekijken en het saldo van een gebruiker te controleren. Met de view key kunnen de ontvangers van transacties hun eigen transactiegeschiedenis en ontvangen bedragen controleren, terwijl de privacy van de afzender behouden blijft.

De link tussen de afzender en de ontvanger wordt verbroken

De spend key wordt gebruikt om de transacties op het PRCY-netwerk daadwerkelijk uit te voeren en de privacy van de afzender te waarborgen. De spend key wordt gebruikt om transactie-uitgangen te ondertekenen, waardoor de eigenaar van de sleutel kan bewijzen dat hij of zij recht heeft om de PRCY-coins uit te geven (maar zonder dat de ontvanger de identiteit van de afzender kan achterhalen). Door het gebruik van het Dual Key System kunnen PRCY-gebruikers betalingen ontvangen, zonder hun ware identiteit bekend te maken. De view key stelt hen in staat om de transacties en ontvangen bedragen controleren, terwijl de spend key de privacy van de afzender behoudt. Hierdoor wordt de link tussen de afzender en de ontvanger verbroken, waardoor de transacties moeilijk te traceren zijn. Ook het Dual Key System is een essentieel onderdeel van het privacy-protocol van PRivaCY Coin.

 

TOR-netwerk

Daarnaast maakt PRivaCY Coin gebruik van het TOR-netwerk (The Onion Router) om IP-adressen te verbergen. Door TOR-netwerken te gebruiken, kunnen transacties en communicatie tussen gebruikers worden gerouteerd via verschillende nodes, waardoor het praktisch onmogelijk wordt om de oorsprong van een transactie te achterhalen. Doordat PRCY het mogelijk maakt om financiële transacties uit te voeren zonder de identiteit van de afzender of ontvanger bekend te maken, kunnen gebruikers optimaal worden beschermd tegen potentiële surveillance en misbruik van persoonlijke gegevens. Door gebruik te maken van RingCT en het TOR-netwerk, kunnen de risico’s van identiteitsdiefstal en frauduleuze activiteiten aanzienlijk worden verminderd.

 

 

Passief inkomen genereren met PRivaCY Coin

PRivaCY Coin biedt verschillende mogelijkheden om passief inkomen te genereren, waaronder:

 

PRCY Retention Plan

Het PRCY Retention Plan is een mechanisme dat is ontworpen om de waarde van en bruikbaarheid van de PRCY-tokens te bevorderen. Het plan is bedoeld om mensen aan te moedigen hun PRCY-coins vast te houden in plaats van ze onmiddellijk te verkopen. Hierdoor kan er schaarste ontstaan en kan de prijs van de cryptovaluta mogelijk stijgen. Het PRCY Retention Plan werkt op basis van het belonen van gebruikers die hun PRCY-munten voor een bepaalde periode ‘staken’. Gebruikers die ervoor kiezen om hun PRCY-coins gedurende een bepaalde tijd in een speciale wallet te vergrendelen, kunnen beloningen verdienen in de vorm van extra PRCY-tokens.

Beloningen worden gegenereerd uit transactiekosten

Deze beloningen worden meestal gegenereerd uit transactiekosten of blokbeloningen, die aan deelnemers worden toegekend. Door het Retention Plan worden gebruikers dus gestimuleerd om hun crypto-activa langer vast te houden, wat vervolgens weer kan leiden tot een verminderd aanbod op de markt. Dit kan de prijs van PRivaCY-coin beïnvloeden, omdat er een grotere vraag kan ontstaan wanneer mensen PRCY-tokens willen verwerven om deel te nemen aan het retentieprogramma.

Betrokken en loyale community

Het PRCY Retention Plan kan ook bijdragen aan het opbouwen van een betrokken en loyale community van gebruikers. Door mensen aan te moedigen hun PRCY-munten vast te houden, kan er een gevoel van commitment en verbondenheid ontstaan binnen de community, wat de groei en ontwikkeling van PRivaCY Coin als project kan ondersteunen. Het exacte retentieplan van PRivaCY Coin (inclusief de specifieke beloningen en voorwaarden), kan variëren en is afhankelijk van de implementatie en het beleid van het PRCY-team. Ga voor gedetailleerde en actuele informatie over het retentieplan naar de officiële website van PRivaCY Coin.

 

Masternode Partnership

Masternode Partnership is een samenwerkingsprogramma waarbij gebruikers de mogelijkheid krijgen om masternodes te hosten op het PRCY-netwerk, in ruil voor beloningen en andere voordelen. Een mastenode is een speciale node in een blockchainnetwerk die extra functies en diensten biedt. De masternodes fungeren als een ondersteunende infrastructuur voor het PRCY-netwerk en voeren verschillende taken uit, zoals bijvoorbeeld het verifiëren van transacties en het handhaven van de integriteit van het netwerk. Het Masternode Partnership-programma van PRivaCY Coin biedt geïnteresseerde partijen de mogelijkheid om masternodes te exploiteren en deel uit te maken van het netwerk. In ruil voor hun bijdrage ontvangen degenen die masternodes hosten beloningen (meestal in de vorm PRCY-coins). Deze beloningen kunnen komen uit transactiekosten of blokbeloningen, die aan masternode-operators worden toegekend.

Actieve rol binnen het blockchain-ecosysteem

Door deel te nemen aan het Masternode Partnership-programma kunnen gebruikers dus een passief inkomen genereren, door masternodes te hosten en bij te dragen aan de beveiliging en stabiliteit van het netwerk. Zo spelen zij een actieve rol binnen het blockchain-ecosysteem van PRivaCY Coin en kunnen ze tegelijkertijd profiteren van de voordelen die het platform biedt. Het masternode-systeem van PRCY is gemodelleerd naar het masternode-systeem van de privacy-coin PIVX. Het specifieke ontwerp en de details van het Masternode Partnership-programma (inclusief de vereisten, beloningen en andere voorwaarden), kunnen variëren en zijn afhankelijk van het beleid en de implementatie van PRCY. Raadpleeg daarom de officiële website van PRivaCY Coin voor alle gedetailleerde en actuele informatie over het Masternode Partnership-programma.

 

 

PoA-mining

PRCY-gebruikers kunnen ook inkomen genereren door deel te nemen aan het Proof of Audit (PoA) mining-proces. De PoA-miners controleren de emissies (de staking en masternode-beloningen) van de Proof of Stake-blokken. Dat doen zij om ‘off-site collusion’ te voorkomen. Off-site collusion is een potentieel beveiligingsrisico in een blockchainnetwerk, waarbij externe partijen samenspannen om de veiligheid of integriteit van het netwerk te compromitteren. Dit houdt in dat deze kwaadwillende partijen buiten het blockchain-protocol om kunnen samenwerken om de consensusregels te overtreden, dubbele uitgaven te doen of andere aanvallen op het netwerk uit te voeren. Dit kan een bedreiging vormen voor de betrouwbaarheid en veiligheid van het blockchain-ecosysteem.

Trustlessness

De PoA-miners hebben de belangrijke taak om de emissies van de blokken te controleren, om ervoor te zorgen dat de emissies exact zijn zoals verwacht. Hierdoor kan de blockchain verifiëren dat er geen externe malafide actoren zijn, die proberen om hogere emissies af te dwingen of emissies te verzenden naar specifiek adressen. Proof of Audit zorgt voor ‘trustlessness’ (vertrouwenloosheid) binnen het PRCY-netwerk. Vertrouwenloosheid betekent dat een blockchainnetwerk het vermogen heeft om transacties te verifiëren en consensus te bereiken, zonder dat de deelnemers binnen het netwerk elkaar hoeven te vertrouwen.

PRCY-compatible desktop wallet

In principe kan iedereen deelnemen aan de Proof of Audit en een PoA-miner laten draaien binnen het netwerk. De PoA-miners hebben geen onderpand nodig om te kunnen starten. Het enige dat miners nodig hebben is een PRCY-compatible desktop wallet, die wordt gesynchroniseerd met de blockchain en een PoA-miner-applicatie. Nadat de software juist is ingesteld en de applicaties met elkaar kunnen communiceren, kan de PoA-miner deelnemen aan het netwerk en proberen om het volgende blok te delven.

Gebaseerd op hash-snelheid

Proof of Audit is net zoals Proof of Work gebaseerd op hash-snelheid. Dat betekent dat de miner met de hoogste hash-snelheid, de meeste kans maakt om het volgende blok te produceren. De miner die een blok produceert wordt beloond met maximaal 16,25 PRCT-tokens per gecontroleerd blok, met een minimum aantal te controleren blokken van 59 tot een maximum van 65. Ongeveer ieder uur wordt er een speciaal type blok aan het PRCY-netwerk toegevoegd. Dit speciale blok heeft als doel om de nieuwe coins (die werden gegenereerd door elk nieuw PoS-blok dat aan blockchain werd toegevoegd) vast te leggen en te analyseren. Een PoA-blok registreert de geslaagde audit van ieder PoS-blok op de hele blockchain, door de audit te beginnen met de PoS-blokhash van het eerste PoS-blok dat verschijnt, na het laatst bekende PoA-blok. Vervolgens wordt dat vergeleken met het laatste PoS-blok dat is gecontroleerd door het vorige PoS-blok, om zo geen enkel opeenvolgend PoS-blok over het hoofd te zien.

Niet-succesvol PoS-blok

Als op een bepaald moment wordt berekend dat het totale aanbod groter is dan het verwachte aanbod, dan zal dat specifieke PoA-blok zichzelf aanmerken als een niet-succesvol PoS-blok in de audit. Op dat moment is het aan de PRCT-community en het ontwikkelingsteam om te beslissen wat er gedaan moet worden aan de ontstane situatie, en welke maatregelen er precies moeten worden genomen. Zo kan er bijvoorbeeld besloten worden om contact op te nemen met de crypto-handelsbeurzen om stortingen en opnames te stoppen. Ook kan de community besluiten om een hard fork uit te voeren naar de laatste geldige PoA-blokhoogte en de reeds verwerkte transacties (vóór de hard fork) en de mogelijke oorzaak van de gebeurtenis te onderzoeken.

 

 

Staking

Een andere manier om passief inkomen te genereren op het PRCY-netwerk is staking. Naast Proof of Audit (PoA) wordt op het PRivaCY Coin-netwerk ook gebruik gemaakt van een Proof of Stake (PoS) consensus-mechanisme. In een PoS-systeem kunnen gebruikers hun PRCY-tokens staken door ze in een wallet vast te houden. Deze gestaakte coins dienen als waarborg of inzet voor het proces van blokvalidatie. PrivaCY Coin vereist een minimum van 2500 PRCY-tokens om deel te kunnen nemen aan staking-proces. In plaats van te concurreren om het volgende blok te maken, selecteert het PoS-systeem validators om nieuwe blokken te valideren op basis van de hoeveelheid tokens die zij hebben ingezet. Validators met een grotere inzet hebben een grotere kans om als validator geselecteerd te worden en het volgende blok te valideren. Validators die zijn geselecteerd om een blok te valideren, verifiëren de transacties in dat blok en voegen ze toe aan de blockchain.

Gedecentraliseerd en veerkrachtig netwerk

De validators voeren controles uit om ervoor te zorgen dat de transacties geldig zijn en dat er geen dubbele uitgaven plaatsvinden. Als de meerderheid van de validators het blok goedkeurt, dan wordt er consensus bereikt en wordt het blok aan het blockchainnetwerk toegevoegd. Validators die succesvol blokken valideren, worden beloond met nieuwe PRCY-tokens. De beloningen worden vaak verdeeld op basis van het aandeel van de inzet van de validator in het totale aantal gestaakte tokens. Als een validator zich echter schuldig maakt aan kwaadwillige activiteiten (zoals het valideren van ongeldige transacties), dan kan deze gestraft worden door het verliezen van een deel van zijn of haar gestaakte coins. Het PoS-consensus-mechanisme biedt voordelen zoals schaalbaarheid, energie-efficiëntie en beveiliging, maar vergroot ook de decentralisatie en veerkracht van het PRCY-netwerk.

 

Welk algoritme gebruikt PRCY?

PRivaCY Coin is een hybride blockchainnetwerk. Dat wil zeggen dat het gebruikmaakt van verschillende consensus-mechanismen. PRCY maakt gebruik van het Proof of Stake-consensus-algoritme (PoSv3) en Proof of Audit (PoA). Het PoSv3-algoritme wordt gebruikt om transacties op het netwerk te valideren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Bij Proof of Stake is het recht om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen niet gebaseerd op het oplossen van complexe rekenkundige puzzels (zoals bij Proof of Work), maar op het bezit van PRCY-tokens. Hoe meer PRCY-coins een gebruikers bezit, hoe groter de kans dat hij of zij wordt gekozen om een blok te valideren. Het PoSv3-algoritme maakt gebruik van verschillende mechanismen om de veiligheid en stabiliteit van het netwerk te waarborgen, waaronder het implementeren van speciale masternodes en staking.

Masternodes en staking

De masternodes vervullen extra functies en bieden het PRCY-netwerk extra beveiliging. Staking is het proces waarbij gebruikers PRCY-coins vergrendelen in een crypto-wallet, om hun deelname aan de consensus te bevestigen. Het Proof of Stake algoritme heeft verschillende voordelen ten opzichte van Proof of Work, waaronder een hogere energie-efficiëntie, omdat er geen complexe mining-apparatuur nodig is om aan het PRCY-netwerk deel te nemen. Bovendien moedigt PoS gebruikers aan om hun PRCY-munten vast te houden en deel te nemen aan de beveiliging en werking van het netwerk.

 

Proof of Audit (PoA)

Daarnaast maakt PRivaCY Coin gebruik van het eerdergenoemde Proof of Audit (PoA), een consensus-mechanisme dat draait om het verifiëren en valideren van transacties, door middel van externe audits. Het doel van PoA is om extra vertrouwen en transparantie te bieden aan het PCRY-netwerk. De PoA-miners zijn verantwoordelijk voor het controleren van de emissies van de PoS-blokken, die worden geproduceerd door de staking-nodes op het netwerk.

Algoritmen evolueren

Het gebruik van bepaalde consensus-algoritmen binnen blockchain-ecosystemen evolueert. De algoritmen worden verfijnd en er worden steeds weer nieuwe algoritmen ontwikkeld, om blockchainnetwerken nog robuuster en veiliger te maken. Raadpleeg daarom de officiële website van PRivaCY Coin voor de meest recente informatie over het gebruikte consensus-algoritme.

 

Wat is de bloktijd van PRCY?

De bloktijd van PRCY is ongeveer 1 minuut. Dat betekent dat er gemiddeld iedere minuut een nieuw blok aan de blockchain wordt toegevoegd. PRivaCY Coin heeft een blokgrootte tot 2MB. Deze relatief snelle bloktijd zorgt voor snellere transactiebevestigingen en een hogere transactiecapaciteit. Hierdoor worden PRCY-gebruikers in staat gesteld om sneller transacties uit te voeren en wordt de algehele doorvoer van het netwerk verhoogd. De bloktijd is deels afhankelijk van de moeilijkheidsgraad op netwerk. De moeilijkheidsgraad van PRivaCY Coin heeft betrekking op de mate van complexiteit die vereist is, om een nieuw blok te genereren en toe te voegen aan de PRCY-blockchain. Deze moeilijkheidsgraad geeft aan hoe moeilijk het is om de ‘nonce’ van het volgende blok te raden. De moeilijkheidsgraad wordt aangepast na ieder blok, zodat de gemiddelde bloktijd van de blokketen synchroon blijft.

 

Wat is de maximale voorraad van PRCY?

PRCY heeft een maximale voorraad van 70.000.000 PRCY-tokens (waarvan 10.000.000 emissie). Bij de lancering van PRivaCY Coin werden 60.000.000 PRCY-coins gecreëerd. 12.000.000 PRCY-tokens zijn gereserveerd en toegewezen aan PRCY-eigenaren. Elk jaar wordt 10% van deze munten vrijgegeven in een multi-signature-wallet, nadat aan bepaalde voorwaarden voor het coin-beheer is voldaan. Eigenaren mogen de coins niet verkopen in de eerste 3 jaar vanaf de ontstaansdatum van PRivaCY Coin (genesis blok). Op dit moment (juli 2023) zijn er ongeveer 14.468.056 PRCY-tokens in omloop.

Liquiditeitsoplossingen en marketingdoeleinden

12.000.000 PRCY-tokens werden toegewezen voor airdrops. 12.000.000 tokens maken deel uit van de liquiditeitsoplossing van PRivaCY Coin. 6.000.000 coins worden gebruikt voor het toewijzen van beloningen. 12.000.000 PRCY-munten zijn bestemd voor de verdere ontwikkeling van het netwerk. 6.000.000 coins zijn bedoeld voor marketingdoeleinden en om alle gebruikers en entiteiten voor hun marketinginspanningen te belonen. Alle PRCY-tokens die nog niet zijn gedistribueerd zijn vergrendeld in multi-signature-wallets.

 

Welke wallets zijn compatible met PRCY-coins?

PRivaCY Coin kan worden opgeslagen in verschillende wallets, waaronder:

  • Desktop Wallet
  • Web Wallet
  • Mobiele wallets
  • Wrapped PRivaCY Coin wallets
  • QT PRivaCY Coin wallet

 

Desktop Wallet

Dit is de officiële desktop wallet van PRivaCY Coin en is onder meer beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

 

Web Wallet

Daarnaast biedt PRivaCY Coin een officiële mobielvriendelijke web wallet, waarmee gebruikers snel en eenvoudig toegang kunnen krijgen tot hun PRCY-tokens.

 

Mobiele wallets

Ook biedt PRivaCY Coin gebruiksvriendelijke mobiele wallets, waarin gebruikers hun coins veilig kunnen beheren op hun smartphones. De mobiele wallets zijn beschikbaar voor zowel iOS als Android.

 

Wrapped PRivaCY Coin wallets

Deze wallet-oplossingen kunnen worden gebruikt voor zogenaamde ‘wrapped’ PRCY-tokens, die kunnen worden gebruikt binnen andere blockchain-ecosystemen. Zowel de MetaMask wallet als de Trust Wallet kan worden gebruikt voor wrapped PRCY-coins. MetaMask is een populaire browserextentie-wallet die kan worden geïnstalleerd in browsers zoals Chrome, Firefox en Brave. De Trust Wallet is een veelgebruikte mobiele en browserextentie-wallet die beschikbaar is voor zowel iOS als Android en voor de browserextenties Google Chrome, Brave, Opera en Edge.

Wat zijn Wrapped PRivaCY Coins?

Wrapped tokens zijn tokens die de waarde van een andere cryptocurrency of activa vertegenwoordigen. Ze worden gecreëerd door de oorspronkelijke tokens te ‘wrappen’ (verpakken) in een ander protocol. Het gebruik van wrapped tokens maakt het mogelijk om activa van het ene blockchain-ecosysteem over te brengen naar een ander blockchain-ecosysteem. Het stelt gebruikers in staat om het gebruik van de onderliggende activa uit te breiden naar toepassingen en platformen, die compatible zijn met het ontvangende blockchain-protocol.

Getokeniseerde versie

Wrapped PRCY is een ‘getokeniseerde’ versie van PRCY die ‘verpakt’ wordt uitgevoerd op een ander blockchainnetwerk (zoals bijvoorbeeld het netwerk van Ethereum, waarbij gebruik wordt gemaakt van ERC-20). ERC-20 is de tokenstandaard van de Ethereum-blockchain. Door het wrappen van PRCY-tokens kunnen gebruikers gebruikmaken van functionaliteiten op het Ethereum-netwerk, zoals dApps, smart contracts, crypto-handelsbeurzen en DeFi-protocollen. Wrapped PRCY-tokens behouden de waarde en eigenschappen van het onderliggende token, inclusief de privacy-verbeterende functies.

 

QT PRivaCY Coin wallet

De QT PRivaCY Coin wallet is een full node-wallet en kan worden gebruikt om deel te nemen aan staking-proces op het blockchainnetwerk. Voor het synchroniseren van de wallet kan gebruik worden gemaakt van de zogenaamde ‘bootstrap’. Bij het opstarten van een nieuwe node in het PRCY-netwerk moet deze node de volledige geschiedenis van transacties en gegevens van de blockchain verkrijgen. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de grootte van de blockchain en de snelheid van de internetverbinding. Om dit proces te vergemakkelijken, wordt er een bootstrap-methode aangeboden.

Synchronisatieproces versnellen

Een bootstrap-bestand is een vooraf gegenereerd bestand dat een kopie van de volledige blockchain bevat. In plaats van de volledige blockchain te downloaden vanaf het begin, kan de nieuwe node dit bootstrap-bestand gebruiken om sneller toegang te krijgen tot blockchain-gegevens en zo het synchronisatieproces te versnellen. Door gebruik te maken van het bootstrap-bestand kan de nieuwe node sneller up-to-date worden met de blockchain en actief deelnemen aan het netwerk, zonder te hoeven wachten tot de volledige synchronisatie is voltooid.

Blockchain, PRCY

 

Waarom kan PRCY interessant zijn voor investeerders?

PRivaCY Coin werd in 2021 op de cryptomarkt geïntroduceerd en is dus nog een relatief jonge cryptocurrency. PRCY is vooral interessant voor investeerders die behoefte hebben aan een cryptovaluta die de privacy en anonimiteit bij financiële transacties kan waarborgen. Privacy-coins kunnen helpen bij het beschermen van gevoelige financiële informatie en het voorkomen van identiteitsdiefstal. Daarnaast biedt PRCY bescherming tegen financiële surveillance door derde partijen, zoals bijvoorbeeld overheden, financiële instellingen of adverteerders.

Passief inkomen genereren via staking

Door PRCY-tokens in te zetten als stake en deel te nemen aan het netwerk, kunnen investeerders passieve inkomsten genereren. Ze verdienen beloningen in de vorm van extra PRCY door simpelweg hun coins in hun wallet vast te houden. Dit is een aantrekkelijk aspect voor investeerders die op zoek zijn naar manieren om hun crypto-portfolio te laten groeien, zonder actief te handelen. Bij staking worden de PRCY-coins vastgehouden in de wallet en dus niet verkocht of verplaatst. Dit kan helpen om het behoud van kapitaal te bevorderen, aangezien een investeerder altijd de volledige controle behoudt over zijn of haar tokens. Bij staking wordt een investeerder in principe niet blootgesteld aan de risico’s van handel op exchanges of andere investeringsvormen.

Potentieel voor waardestijging

Als PRivaCY Coin zich blijft ontwikkelen en innoveren om de bruikbaarheid, privacy, schaalbaarheid en beveiliging verder te verbeteren, dan heeft dat mogelijk een positieve uitwerking op de acceptatie en populariteit van het token. Wanneer PRCY-tokens brede acceptatie en populariteit verwerven, dan kan de vraag naar deze tokens snel toenemen. Een grotere vraag kan leidt meestal tot een waardestijging van munten, waardoor investeerders mogelijk winst kunnen maken. Het toevoegen van privacy-coins aan een investeringsportefeuille zorgt ook voor diversificatie. Door te investeren in verschillende soorten crypto-activa, kunnen beleggers hun risico spreiden en profiteren van de groei van verschillende marktsegmenten.

 

Wat zijn de mogelijke risico’s en nadelen van PRCY?

Bij crypto-investeringen is het belangrijk om je bewust te zijn van de potentiële risico’s en nadelen. In de eerste plaats moet je rekening houden met de volatiliteit van de munten. Cryptovaluta (inclusief privacy-coins) zijn onderhevig aan flinke prijsschommelingen. De waarde van PRCY-tokens kan net zoals de waarde van andere cryptocurrency’s razendsnel stijgen of dalen, als gevolg van marktomstandigheden, vraag en aanbod, concurrentie met andere cryptovaluta, regelgeving en bredere economische factoren. Deze volatiliteit op de cryptomarkt zorgt dan ook voor veel onzekerheid. Voordat je in PRCY investeert moet je eerst zelf grondig onderzoek doen naar alle mogelijke risico’s. Analyseer je eigen risicobereidheid en investeer alleen geld wat je bereid bent om te verliezen.

Misbruik voor illegale activiteiten

Verdiep je ook goed in de regulatoire risico’s, want de juridische status van crypto-activa is nog steeds onduidelijk. Op privacy gerichte cryptocurrency’s zoals PRivaCY Coin hebben de speciale aandacht getrokken van overheden, vanwege de potentieel risicovolle aspecten die ze met zich meebrengen. Hoewel privacy-coins waardevolle privacy-voordelen bieden aan gebruikers, worden ze ook geassocieerd met criminaliteit. Het anonieme karakter van privacy-coins maakt ze immers aantrekkelijk voor mensen die betrokken zijn bij illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld, drugshandel, belastingontduiking en financiering van terrorisme. Overheden zijn dan ook bezorgd dat privacy-coins zoals PRCY het voor criminelen gemakkelijker maken, om hun activiteiten te verbergen en zich aan het zicht van wetshandhavingsinstanties te onttrekken.

Risico’s voor de economische stabiliteit

Het reguleren van ‘traditionele’ cryptocurrency’s is al een grote uitdaging op zich, maar het reguleren van privacy-coins is nog een stuk lastiger. Het gebrek aan transparantie kan het moeilijk maken voor overheden om financiële criminaliteit en belastingontduiking tegen te gaan en de naleving van wet- en regelgeving te waarborgen. Ook vrezen overheden dat privacy-coins een risico kunnen vormen voor de financiële stabiliteit, vooral als ze op grote schaal worden gebruikt. Als mensen massaal overschakelen naar privacy-coins zoals PRCY, zou dat de mogelijkheid van overheden om monetair beleid te beheren en de economische stabiliteit kunnen ondermijnen.

Mogelijk verbod op PRCY

Overheden willen graag de controle behouden over de geldstromen binnen hun rechtsgebied. Privacy-coins hebben het potentieel om deze controle te verminderen, aangezien de transacties moeilijk te traceren zijn en de identiteit van de afzender en gebruiker wordt beschermd. Veel overheden zijn bang dat ze mogelijk de grip verliezen op het monitoren en beïnvloeden van financiële activiteiten. Er zijn inmiddels al verschillende landen die privacy-coins om die reden hebben verboden, waaronder China, Nepal, Algerije, Egypte en Bolivia. Strenge wet- en regelgeving kan het vertrouwen van gebruikers in PRCY en andere privacy-coins negatief beïnvloeden en de bredere acceptatie ervan belemmeren.

Technische kwetsbaarheden en liquiditeitsrisico’s

Blockchaintechnologie staat nog maar in de kinderschoenen. Er zijn dan ook nog veel risico’s van technische kwetsbaarheden, aanvallen door hackers en beveiligingslekken. En hoewel PRivaCY Coin en het onderliggende digitale ecosysteem zijn ontworpen met privacy en beveiliging in gedachten, kan er altijd een risico bestaan op beveiligingsincidenten of fouten in de code, die de gebruikersgegevens compromitteren of de waarde van de PRCY-tokens aantasten. Houd ook rekening met eventuele liquiditeitsrisico’s. PRCY kan worden verhandeld op verschillende gedecentraliseerde exchanges, maar de liquiditeit kan variëren. Lage liquiditeit kan problemen veroorzaken bij het kopen of verkopen van PRCY-coins tegen de gewenste prijs, vooral wanneer het om grote handelsvolumes gaat. Dit kan weer leiden tot prijsvolatiliteit en moeilijkheden bij het uitvoeren van transacties.

Concurrentiestrijd tussen privacy-coins

Er is veel concurrentie tussen de verschillende cryptovaluta. Volgens de website CoinMarketCap – een website die sinds 2013 marktkapitalisaties en grafieken publiceert – zijn er op dit ogenblik (juli 2023) meer dan 2293 verschillende cryptocurrency’s op de cryptomarkt actief. De concurrentie tussen de munten is dan ook moordend. Elk token heeft vaak zijn eigen unieke eigenschappen, doelstellingen en technologieën, waardoor er een diverse en concurrerende markt is ontstaan. Sommige munten maken gebruik van smart contracts of focussen zich specifiek op geavanceerde schaalbaarheidsoplossingen. Bij andere coins ligt de nadruk vooral op interoperabiliteit met andere crypto-projecten of ligt de focus op privacy, zoals bij PRCY.

Zware dobber

Ook de concurrentie tussen privacy-coins onderling is groot. Iedere privacy-coin heeft zijn eigen benadering van het waarborgen van de privacy en heeft verschillende functies en technologische protocollen. PRCY moet opboksen tegen bekende privacy-coins zoals Verge (XVG), Dash (DASH), Monero (XMR), Zcash (ZEC), Bytecoin (BCN), Komodo (KMD), Sumokoin (SUMO) Secret, (SCRT) Horizen (ZEN). Het succes van een privacy-coin hangt voor een groot deel af van de technologische superioriteit, ten opzichte van andere actieve privacy-coins. Als er een nieuwe privacy-munt op de markt komt met nog betere, geavanceerdere privacy-functies, dan zullen gebruikers waarschijnlijk de voorkeur geven aan die nieuwe coin. Of PRivaCY Coin in staat is om effectief te concurreren met andere privacy-coins is moeilijk te zeggen. PRCY zal er in ieder geval een zware dobber aan hebben.

Uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid

Een andere uitdaging voor PRivaCY Coin is de schaalbaarheid. Net zoals veel andere cryptovaluta kan ook PRCY te maken krijgen met uitdagingen op het gebied van de schaalbaarheid. Het verwerken van een groot aantal transacties en het handhaven van de privacy kan technische beperkingen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld lagere transactietijden of hogere kosten.

Sterke positie op de cryptomarkt

Ondanks de uitdagingen op het gebied van regelgeving, acceptatie, schaalbaarheid en concurrentie, is PRivaCY Coin een veelbelovende oplossing voor mensen die veel waarde hechten aan privacy en controle over hun financiële gegevens. Als PRCY erin slaagt om zijn technologische superioriteit te benutten, vertrouwen en reputatie op te bouwen, een sterke community van gebruikers te realiseren en zich aan te passen aan de komende regelgevingskaders, kan deze cryptovaluta een belangrijke speler worden op de markt. Met een groeiende acceptatie en een brede adoptie kan PRivaCY Coin zich positioneren, als een vooraanstaande cryptocurrency die de privacy-behoefte van gebruikers wereldwijd vervult.

 

Blockchainnetwerk

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).