Wat zijn hashing algoritmen?

met Geen reacties

Hashwaarde

Hashing algoritmen zijn wiskundige functies, die inputgegevens omzetten in een unieke waarde van een vaste lengte, meestal weergegeven als een hexadecimaal getal. Dit gegenereerde unieke getal is de zogenaamde ‘hashwaarde’. Een belangrijke eigenschap van een hashing algoritme is dat het dezelfde invoer altijd zal omzetten in dezelfde hashwaarde. Het hashing-proces is ‘eenzijdig’, wat betekent dat het niet mogelijk is om de oorspronkelijke invoer te achterhalen vanuit de hashwaarde.

 

Blockchain, hashing algoritmen

 

Wachtwoordbeveiliging en data-integriteit

Hashing algoritmes spelen een zeer belangrijke rol bij het beveiligen van gegevens. Bij het opslaan van wachtwoorden in databases, is het belangrijk om de oorspronkelijke wachtwoorden te verbergen, om zo ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Door een hashing algoritme te gebruiken, kan een website of toepassing de hashwaarde van het wachtwoord opslaan, in plaats van het wachtwoord zelf. Wanneer een gebruiker probeert in te loggen, kan het ingevoerde wachtwoord worden gehasht en vergeleken met de opgeslagen hashwaarde, om de authenticiteit te verifiëren. Hashing algoritmen worden ook gebruikt om de integriteit van gegevens te waarborgen. Door een hashwaarde te genereren voor een set gegevens, kan men later controleren of de gegevens onveranderd zijn gebleven. Als er zelfs maar een kleine wijziging in de gegevens plaatsvindt, dan zal de resulterende hashwaarde volledig anders zijn.

 

Hoe werken hashing algoritmes?

Hashing algoritmen werken op een gestandaardiseerde manier. Eerst wordt er een invoer genomen die kan bestaan uit bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen of bestanden. Vervolgens verwerkt het hashing algoritme deze invoer via een reeks wiskundige bewerkingen om de hashwaarde te genereren. Deze hashwaarde is uniek voor die specifieke invoer. De hashwaarde wordt geproduceerd als uitvoer en wordt meestal weergegeven in hexadecimale vorm. Hierbij worden de volgende stappen gevolgd:

  • Accepteren van de invoer
  • Berekenen van de hashwaarde
  • Produceren van de uitvoer
  • Verzekeren van de uniciteit
  • Waarborgen van de onomkeerbaarheid

 

Accepteren van de invoer

Het hashing-proces begint met het accepteren van de invoer, zoals bijvoorbeeld wachtwoorden die moeten worden opgeslagen in een database.

 

Berekenen van de hashwaarde

Het hashing algoritme verwerkt de invoer door middel van een reeks wiskundige bewerkingen. Dit omvat transformaties (zoals bijvoorbeeld bit-shifting, modulo en logische operaties). Het uiteindelijke resultaat is een hashwaarde die een unieke representatie is van de invoer.

 

Produceren van de uitvoer

De gegenereerde hashwaarde wordt beschouwd als de uitvoer van het hashing-proces. De hashwaarde is een reeks getallen en letters, meestal weergegeven in hexadecimale notatie. De hashwaarde heeft een vaste lengte, ongeacht de grootte van de oorspronkelijke invoer.

 

Verzekeren van de uniciteit

Een essentieel kenmerk van hashing algoritmes is de uniciteit van de hashwaarde voor een bepaalde invoer. Verschillende invoergegevens zullen altijd resulteren in verschillende hashwaarden. Dit zorgt ervoor dat gegevens niet onbedoeld worden verward of vervalst.

 

Waarborgen van de onomkeerbaarheid

Zoals eerder gezegd is hashing een eenzijdig proces. Dit betekent dat het niet mogelijk is om de oorspronkelijke invoer te reconstrueren vanuit de hashwaarde. Dit biedt een extra beveiligingslaag, omdat zelfs als een hacker toegang zou krijgen tot de hashwaarden, deze geen informatie kan krijgen over de oorspronkelijke gegevens.

 

 

Welk hashing-algoritme gebruikt het Bitcoin-netwerk?

Het Bitcoin-netwerk maakt gebruikt van SHA-256 (Secure Hash Algorithm 256-bit) om transactieblokken te hashen. SHA-256 neemt alle gegevens in een blok (zoals de transacties en tijdstempels) en creëert een unieke 256-bit hashwaarde. Deze hashwaarde wordt gebruikt als digitale vingerafdruk voor het blok en dient als een bewijs van het werk dat is verricht om het blok te creëren. De miners concurreren met elkaar om het blok te hashen en voegen het vervolgens aan de blockchain toe. De veiligheid en integriteit van het Bitcoin-netwerk worden versterkt door SHA-256, omdat het de onomkeerbaarheid van gegevenswijzigingen waarborgt. Met andere woorden: alle gegevens die binnen de blokketen worden vastgelegd kunnen niet eenvoudig meer worden veranderd.

 

Wat zijn andere veelgebruikte hashing algoritmen?

SHA-256 is een van de bekendste algoritmes die binnen blockchainnetwerken worden gebruikt. Andere veelgebruikte hashing algoritmen zijn:

 

Optimale bescherming tegen ongeautoriseerde toegang en manipulatie

Hashing algoritmen zijn essentieel voor het beveiligen van gegevens in een blockchainnetwerk. Ze bieden een krachtige manier om data te beschermen en te verifiëren, zonder de oorspronkelijke informatie te onthullen. Algoritmen zoals SHA-256 waarborgen de gegevensintegriteit op de blockchain en bieden een optimale bescherming tegen ongeautoriseerde toegang en manipulatie.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter