Waarborgen de privacy en anonimiteit op de blockchain

One-Time Keys (eenmalige sleutels) zijn een vorm van ‘asymmetrische’ cryptografie, die worden gebruikt om de veiligheid van transacties op de blockchain te waarborgen. In tegenstelling tot conventionele cryptografie (waarbij dezelfde sleutel wordt gebruikt voor zowel versleuteling (encryptie) als ontsleuteling (decryptie), genereert iedere transactie met One-Time Keys een unieke, tijdelijke openbare sleutel. Deze eenmalige tijdelijke sleutels bieden beveiliging tegen aanvallen, voorkomen dubbele uitgaven en waarborgen de privacy en anonimiteit op het blockchainnetwerk.

 

Hoe werken One-Time Keys?

Welke voordelen bieden One-Time Keys?

Welke cryptovaluta maken gebruik van One-Time Keys?

Conclusie

 

Sleutels, One-Time Keys

Hoe werken One-Time Keys?

Wanneer een gebruiker een transactie wil uitvoeren op een blockchainnetwerk, dan creëert hij of zij eerste een unieke set van One-Time Keys. Deze set bestaat uit een One-Time Public Key (eenmalige openbare sleutel) voor de ontvanger, en een bijbehorende One-Time Private Key (eenmalige privésleutel) voor de afzender. Het proces verloopt als volgt:

  1. De afzender van de transactie versleutelt het transactiebedrag met behulp van de One-Time Public Key van de ontvanger. Hierdoor kan alleen de ontvanger de versleutelde gegevens ontcijferen.
  2. Om de transactie te voltooien, gebruikt de afzender zijn of haar One-Time Private Key, om de handtekening voor de transactie te genereren. Deze handtekening bevestigt dat de afzender de legitieme eigenaar is van de desbetreffende transactie.
  3. Als de transactie eenmaal is uitgevoerd, dan kunnen de One-Time Keys niet meer opnieuw worden gebruikt. Bij iedere nieuwe transactie worden weer nieuwe One-Time Keys aangemaakt, waardoor de veiligheid van het transactieproces wordt vergroot. Bovendien wordt het risico van hergebruik van sleutels op deze manier geëlimineerd.

 

Welke voordelen bieden One-Time Keys?

One-Time Keys bieden de volgende voordelen:

Beveiliging tegen aanvallen

Bescherming van financiële gegevens

Voorkomen van dubbele uitgaven

Waarborgen van de privacy en anonimiteit

 

Beveiliging tegen aanvallen

One-Time Keys minimaliseren het risico van aanvallen (zoals bijvoorbeeld ‘replay-aanvallen’ en ‘man-in-the-middle-aanvallen), doordat iedere transactie een unieke set van sleutels heeft. Replay-aanvallen zijn aanvallen die kunnen optreden in blockchainnetwerken, met name bij ‘forks’ of protocol-upgrades. Bij een replay-aanval herhaalt een kwaadwillende partij een geldige transactie van het ene blockchainnetwerk naar het andere, zonder dat de inhoud van de transactie wordt gewijzigd. Dit kan gebeuren wanneer er een splitsing plaatsvindt in de blockchain (hard fork), waarbij een deel van community en crypto-miners de bestaande blokketen blijven gebruiken, en een ander deel van de miners een nieuwe blokketen creëert. Omdat de transactiegegevens identiek zijn op beide ketens, wordt de transactie als geldig beschouwd op beide ketens. Als dit gebeurt dan kan een kwaadwillende partij dubbele uitgaven doen (double spending) en de integriteit van beide blokketens aantasten.

Replay-bescherming

Om dergelijke replay-aanvallen te voorkomen, kunnen blockchain-ontwikkelaars verschillende beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals het toevoegen van replay-bescherming. Hierbij zijn transacties op de ene blokketen niet geldig op de andere keten, waardoor de veiligheid en integriteit van beide blockchainnetwerken kan worden gewaarborgd. Eenmalige sleutels kunnen replay-aanvallen voorkomen door ervoor te zorgen dat iedere transacties unieke en tijdelijke sleutels gebruikt. Hierdoor kunnen dezelfde transactiegegevens niet opnieuw worden gebruikt in een andere transactie, waardoor het risico van een replay-aanval wordt geëlimineerd. Bij iedere nieuwe transactie genereert de afzender nieuwe One-Time Keys (bestaande uit een One-Time Public Key voor de ontvanger en een bijbehorende One-Time Private Key voor de afzender). Deze set van One-Time Keys is uniek voor die specifieke transactie en wordt dus niet hergebruikt.

Solide beveiliging

Wanneer de ontvanger de transactie ontvangt, kan deze alleen worden ontcijferd met behulp van de juiste One-Time Private Key, die bij deze specifieke transactie hoort. Als iemand zou proberen om dezelfde transactiegegevens opnieuw uit te voeren met dezelfde eenmalige sleutels, dan zou dit niet werken. De ontvanger zou de transactie immers als een herhaling herkennen en de transactie resoluut zou weigeren. Dankzij het gebruik van OneTime Keys bieden blockchainnetwerken een solide beveiliging tegen replay-aanvallen.

Man-in-the-Middle-aanvallen

Man-in-the-Middle-aanvallen (MitM) vinden plaats wanneer een aanvaller zich tussen twee communicerende partijen plaatst, om hun berichten te onderscheppen en te manipuleren. One-Time Keys minimaliseren het risico van MitM-aanvallen, doordat ze elke keer unieke sleutels genereren voor nieuwe transacties. Hierdoor wordt het voor een aanvaller moeilijk om transacties te onderscheppen en te hergebruiken. Omdat de sleutels slechts eenmalig worden gebruikt, kan een aanvaller die de transactie probeert te onderscheppen, de sleutels niet gebruiken voor een herhaalde aanval. Daarom versterkt het gebruik van eenmalige sleutels de veiligheid en integriteit van de communicatie op het blockchainnetwerk.

 

Bescherming van financiële gegevens

One-Time Keys zorgen ervoor dat alleen de legitieme ontvanger de transactie kan ontcijferen, waardoor de vertrouwelijkheid van financiële gegevens wordt gewaarborgd. Iedere transactie maakt gebruik van een nieuwe set eenmalige sleutels, waaronder een One-Time Public Key en een One-Time private Key. Doordat deze sleutels eenmalig en uniek zijn, wordt het voor derde partijen (inclusief potentiële aanvallers), zeer moeilijk om de transactiegegevens te ontcijferen en de financiële informatie van de betrokken partijen te achterhalen. De details van elke transactie blijven privé en de vertrouwelijkheid van financiële gegevens blijft gewaarborgd.

 

Voorkomen van dubbele uitgaven

Doordat One-Time Keys slechts eenmaal worden gebruikt, wordt het risico van dubbele uitgaven (double spending) weggenomen. Het voorkomen van dubbele uitgaven op de blockchain is belangrijk om de integriteit en de geloofwaardigheid van het netwerk te waarborgen. Als dubbele uitgaven wél mogelijk zouden zijn, dan zou een gebruiker dezelfde crypto-activa meermaals kunnen uitgeven. In dat geval ontstaat er chaos en wanorde binnen het blockchain-ecosysteem. Een dergelijke situatie schaadt het vertrouwen van gebruikers en investeerders in een crypto-project en kan de waarde van een cryptocurrency aantasten. Door double spending te voorkomen garandeert een blockchainnetwerk dat iedere transactie uniek is, en dat gebruikers erop kunnen vertrouwen dat hun crypto-activa veilig en eerlijk wordt gebruikt. Hierdoor worden de stabiliteit en betrouwbaarheid van het netwerk gewaarborgd, wat essentieel is voor een bredere acceptatie en groei van cryptovaluta.

 

Waarborgen van de privacy en anonimiteit

One-Time Keys helpen bij het waarborgen van de privacy en anonimiteit in blockchain-ecosystemen, doordat iedere transactie unieke sleutels gebruikt en niet aan een specifieke identiteit kan worden gekoppeld. Omdat de eenmalige sleutels alleen worden gebruikt voor die ene specifieke transactie en nooit worden hergebruikt, kunnen transacties niet worden getraceerd naar een specifieke gebruiker. Dat betekent dat de identiteit van de afzender en ontvanger niet kan worden onthuld, waardoor de anonimiteit en vertrouwelijkheid van de gebruikersidentiteiten bij iedere transactie kan worden gewaarborgd.

 

Welke cryptovaluta maken gebruik van One-Time Keys?

One-Time Keys worden gebruikt voor het genereren van transactiehandtekeningen. Bijna alle cryptocurrency’s die gebruikmaken van een vorm van asymmetrische cryptografie maken impliciet gebruik van eenmalige sleutels, aangezien iedere transactie unieke sleutels genereert voor de versleuteling en ondertekening.

Bitcoin

Bitcoin (BTC) maakt gebruik van het  Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) voor de generatie van digitale handtekeningen. ECDSA is een vorm van asymmetrische cryptografie. Iedere transactie in het Bitcoin-netwerk genereert unieke sleutels voor versleuteling en ondertekening, waardoor One-Time Keys impliciet worden gebruikt.

Ethereum

Ook Ethereum (ETH) maakt gebruik van het ECDSA-algoritme, vergelijkbaar met Bitcoin, voor het genereren van digitale handtekeningen. Net zoals bij BTC worden bij iedere ETH-transactie unieke One-Time Keys gegenereerd.

Litecoin

Eenmalige sleutels worden ook gebruikt door Litecoin (LTC) dat net zoals BTC en ETH gebruikmaakt van ECDSA. Litecoin volgt een vergelijkbare benadering als Bitcoin en Ethereum met betrekking tot het genereren van unieke sleutels voor iedere transactie. In principe is het gebruik van One-Time Keys een standaard praktijk in de meeste cryptocurrency’s, die gebruikmaken van asymmetrische cryptografie voor transactieverificatie. Het garandeert de veiligheid en vertrouwelijkheid van financiële gegevens in blockchainnetwerken en draagt bij aan veilige en efficiënte handelsprocessen op de cryptomarkt.

 

Conclusie

One-Time Keys spelen een essentiële rol bij het waarborgen van de veiligheid en vertrouwelijkheid van transacties in blockchainnetwerken. Door het gebruik van unieke en tijdelijke sleutels wordt de integriteit van gegevens optimaal beschermd en wordt het risico van fraude geminimaliseerd. Met eenmalige sleutels kunnen gebruikers met vertrouwen financiële transacties uitvoeren in een veilige en anonieme omgeving. Cryptovaluta zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC) maken gebruik van deze eenmalige sleutels.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).