Wat is XMR (Monero)?
Monero (XMR) is een privacy-coin die in het voorjaar van 2014 op de markt werd gebracht. Deze gedecentraliseerde, open-source cryptovaluta richt zich vooral op privacy, veiligheid en anonimiteit. XMR maakt gebruik van geavanceerde cryptografische technieken, om ervoor te zorgen dat alle transacties volledig privé en niet te traceren zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de cryptomunt Bitcoin is Monero ontworpen om volledig anoniem te zijn. De informatie over de afzender, de ontvanger of het transactiebedrag is dan ook niet zichtbaar op de Monero-blockchain. Deze anonimiteit wordt bereikt met behulp van zogenaamde ‘stealth-adressen’ en ‘ring signatures’.
ASIC’s
De crypto-activa XMR staat bekend om zijn specifieke mining-algoritme RandomX, dat speciaal werd ontworpen om resistent te zijn tegen Application-Specific Integrated Circuits (ASIC’s). Hierdoor zijn Monero-transacties minder vatbaar voor gecentraliseerde controle en kunnen individuele gebruikers hun computerkracht effectief inzetten om deel te nemen aan het mining-proces.
Hoe werkt de Monero-blockchain?
Ring Confidential Transactions
Welke programmeertalen gebruikt XMR?
Wat is de maximale voorraad van XMR?
Waarom kan Monero interessant zijn voor investeerders?
Risico’s van crypto-investeringen
Hoe werkt de Monero-blockchain?
De Monero-blockchain is een gedecentraliseerd grootboek waarin alle transacties met XMR worden vastgelegd en opgeslagen. Het Monero-netwerk is gebaseerd op het zogenaamde cryptoNote-protocol, dat specifiek is ontworpen om privacy en anonimiteit te bieden aan gebruikers van crypto-activa. De Monero-blockchain maakt gebruik van het Proof-of-Work (PoW) algoritme: Cryptonight. Dit algoritme is ontworpen om CPU- en GPU-mining te bevorderen en te zorgen voor een bredere distributie van de Monero-coin. Cryptonight maakt gebruik van een zogenaamd ‘adaptief moeilijkheidsniveau’ om ervoor te zorgen dat de bloktijd van de Monero-blockchain op ongeveer 2 minuten blijft gehandhaafd.
Wat is cryptoNote?
CryptoNote is een open-source protocol voor het ontwerpen van privacy-gerichte cryptocurrency’s. Daarnaast is CryptoNote ontworpen om de veiligheid en schaalbaarheid van blockchain-ecosystemen te vergroten. Dit protocol werd voor het eerst geïntroduceerd in 2013 en wordt sindsdien gebruikt voor de ontwikkeling van verschillende cryptovaluta, waaronder XMR. Het belangrijkste doel van CryptoNote is om de privacy van gebruikers te waarborgen door transacties te verbergen voor externe waarnemers. Het protocol maakt gebruik van verschillende technieken om de privacy van gebruikers bij een transactie te beschermen, waaronder:
Wat zijn Stealth-adressen?
Stealth-adressen zijn een privacy-functie die wordt gebruikt door verschillende cryptovaluta, waaronder XMR. De Stealth-adressen zijn ontworpen om de privacy van de ontvanger van een transactie te waarborgen, door ervoor te zorgen dat hun identiteit niet openbaar wordt gemaakt op de blockchain. In tegenstelling tot traditionele adressen die worden gebruikt om cryptocurrency’s te ontvangen, genereren stealth-adressen een unieke eenmalige code voor elke transactie. Deze code wordt gebruikt als het adres waar de afzender de crypto-activa naartoe kan sturen, om de transactie naar de juiste ontvangende partij te leiden.
Vertrouwelijke transacties
Dat betekent dat de ontvangende partij alleen de code kent en deze kan gebruiken om de cryptocurrency die is ontvangen zelf later ook weer uit te geven. Voor buitenstaanders die de Monero-blockchain bekijken lijkt het alsof de cryptovaluta naar een niet-geïdentificeerd adres is gestuurd, wat de privacy van de ontvanger beschermt. Stealth-adressen worden vaak gebruikt in combinatie met andere privacy-functies, zoals ‘ring signatures’ en vertrouwelijke transacties, om de anonimiteit van de transacties verder te vergroten. Stealth-adressen zijn dan ook een belangrijk hulpmiddel om de privacy van gebruikers te waarborgen en worden daarom steeds vaker gebruikt in privacy-gerichte crypto-coins
Wat zijn ring signatures?
Ring signatures zijn een privacy-functie die wordt gebruikt in XMR en verschillende andere cryptocurrency’s, om de anonimiteit van de verzender te waarborgen. Het idee achter ring signatures is dat de verzender een transactie kan ondertekenen zonder zijn of haar ware identiteit prijs te geven. In een ring signature verbergt de verzender zijn of haar publieke sleutel in een groep (ring) van publieke sleutels van andere gebruikers. Alle sleutels in de ring zijn geldig om de transactie te ondertekenen, maar omdat de handtekening onleesbaar is, is het voor een buitenstaander niet mogelijk om te bepalen wie de echte verzender is. Dit biedt dus een hoger niveau van privacy voor gebruikers.
Betere bescherming van de privacy
Bij het gebruik van ring signatures moet de gebruiker een aantal willekeurige sleutels uitkiezen om op te nemen in de ring, wat betekent dat het voor een buitenstaander erg moeilijk is om te achterhalen, welke sleutel daadwerkelijk van de verzender is. Door het gebruik van ring signatures kunnen de privacy en transactiegegevens van gebruikers beter worden beschermd.
One-time keys
Bij het CryptoNote-protocol worden voor elke transactie die wordt uitgevoerd, unieke ‘eenmalige’ sleutels gegenereerd, die niet kunnen worden hergebruikt voor andere transacties. Dit zorgt voor een extra laag van privacy, omdat het zeer lastig wordt om transacties te koppelen aan dezelfde afzender of ontvanger.
Ring Confidential Transactions
Ring Confidential Transactions (RingCT) is een technologie die is ontworpen om de waarde van transacties te verbergen. In plaats van de exacte waarde van een transactie te onthullen, worden de bedragen in de transactie verborgen door middel van wiskundige formules. Hierdoor wordt het moeilijker om de inhoud van transacties te achterhalen. Bovendien maakt RingCT gebruik van de eerdergenoemde ring signatures om de identiteit van de afzender van de transactie te verbergen. Door deze technologieën te combineren, biedt Ring Confidential Transactions een hoge mate van privacy en anonimiteit voor gebruikers van crypto-activa.
Kovri
Kovri is een technologie die het mogelijk maakt om het IP-adres van een gebruiker te verbergen, wanneer hij of zij een transactie uitvoert. Hierdoor wordt het lastiger om de locatie van een gebruiker te bepalen. Deze privacy-tool is gebaseerd op het zogenaamde I2P-netwerk (Invisable Internet Project) een beveiligd en versleuteld netwerk, dat gebruikers in staat stelt om anoniem te communiceren via het internet. Kovri is speciaal ontwikkeld om de privacy en anonimiteit van Monero-gebruikers te beschermen en te verbeteren.
Tor-netwerk
Kovri maakt gebruik van hetzelfde netwerk als het ‘The Onion Router (TOR)’, om gebruikers te beschermen tegen het onderscheppen en afluisteren van hun communicatie. Het verschil tussen Kovri en Tor is echter dat Kovri speciaal is ontworpen om te worden geïntegreerd in Monero, terwijl Tor een op zichzelf staande tool is. Met Kovri kunnen gebruikers hun IP-adressen verbergen en hun transacties versleutelen en anonimiseren, zodat ze niet kunnen worden gevolgd of geïdentificeerd. Kovri biedt end-to-end versleuteling van communicatie en maakt gebruik van I2P om de privacy van gebruikers optimaal te beschermen.
Illegale transacties en de financiering van criminele activiteiten
De privacy-functies van XMR maken het voor derden dus zeer lastig om de identiteit van gebruikers te achterhalen en de transacties te volgen. Hierdoor is Monero erg populair geworden bij mensen die hun financiële privacy optimaal willen beschermen. Het ligt natuurlijk voor de hand dat privacy-coins zoals XMR in trek zijn bij criminelen, voor het uitvoeren van illegale transacties en de financiering van criminele activiteiten. De geavanceerde privacy-functies maken het immers voor wetshandhavers een stuk moeilijker om de identiteit van gebruikers en de details van iedere individuele transactie te achterhalen.
Welk algoritme gebruikt XMR?
Monero maakt gebruik van het Cryptonight-algoritme. Deze hashfunctie maakt gebruik van verschillende technieken om de privacy van gebruikers te waarborgen. Een van de belangrijkste kenmerken van het Cryptonight-algoritme is de implementatie van eerdergenoemde ‘ring signatures’. Dit houdt in dat de transacties worden ondertekend met behulp van meerdere openbare sleutels, waardoor het moeilijker wordt om de identiteit van de afzender vast te stellen. Een ander belangrijk kenmerk van Cryptonight is de implementatie van zogenaamde ‘dynamische blokgroottes’. Dit betekent dat de grootte van de blokken automatisch wordt aangepast op basis van de vraag naar het netwerk, waardoor de snelheid van de XMR-transacties kan worden verbeterd.
Wat is de bloktijd van XMR?
Cryptonight maakt ook gebruik van een adaptieve moeilijkheidsgraad, wat betekent dat de moeilijkheid van de mining-activiteit zich aanpast aan de verwerkingskracht van het netwerk. Hierdoor blijft de gemiddelde tijd tussen de blokken ongeveer 2 minuten, wat de stabiliteit van het blockchainnetwerk ten goede komt. Al deze kenmerken samen maken van de Monero-blockchain een betrouwbaar, veilig en privacy-gericht digitaal ecosysteem, voor het uitvoeren van transacties. Naast Monero zijn er ook nog een aantal andere cryptocurrency’s die gebruikmaken van het Cryptonight-algoritme of een variant ervan, waaronder Bytecoin (BCN) en Sumokoin (SUMO).
Welke programmeertalen gebruikt XMR?
XMR is voornamelijk geschreven in de programmeertaal C++, wat een populaire taal is voor het schrijven van efficiënte en snelle softwaretoepassingen. Daarom wordt C++ vaak gebruikt voor het ontwikkelen van complexe applicaties die moeten worden geoptimaliseerd voor prestaties en efficiëntie. Naast C++ maakt Monero ook gebruik van enkele andere programmeertalen en technologieën. Zo gebruikt XMR de Boost-bibliotheek voor het verwerken van sommige van zijn geavanceerde functies en de zogenaamde Berkeley DB voor het beheren van de transactiegegevens op de blockchain. Monero heeft ook bibliotheken beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars die in andere talen werken, zoals Python, Java en JavaScript, waardoor zij applicaties kunnen bouwen die gebruikmaken van de Monero-blockchain.
Monero Research Lab
Bovendien heeft Monero onlangs het Monero Research Lab (MRL) opgericht, een team van ontwikkelaars die werken aan de ontwikkeling van privacy-gerelateerde technologieën en verbeteringen voor de Monero-blockchain. Dit team maakt gebruik van verschillende programmeertalen, waaronder Python en Rust, om nieuwe functies te ontwikkelen en bestaande functies te verbeteren.
Wat is de maximale voorraad van XMR?
Monero heeft geen maximale voorraad XMR, maar wél een vast emissiepercentage. Er zijn op dit moment ongeveer 18,2 XMR in omloop. Het huidige aanbod van Monero groeit langzaam en gestaag, en wordt bepaald door het mining-proces. Elke keer dat een nieuw blok aan de Monero-blockchain wordt toegevoegd, wordt er een bepaald aantal nieuwe coins gecreëerd en toegekend aan de crypto-miner die het desbetreffende blok gevonden heeft. Net zoals Bitcoin hanteert XMR een vastgesteld inflatieschema, waarbij elk gemined blok een bepaald aantal coins uitkeert aan de crypto-miner.
Blokbeloning van 6 XMR
De crypto-miners verwerken transacties op de Monero-blockchain door transactieblokken te minen. De miner van een blok ontvangt de constante blokbeloning van 6 XMR en de transactiekosten van de gebruikers die transacties in dat specifieke blok hebben. Monero hanteert de blokbeloning om de crypto-miners te stimuleren, om het netwerk te blijven beveiligen met hun hashrate (de meeteenheid van de rekenkracht) en de transactiekosten laag te houden. De staartemissie die wordt veroorzaakt door deze constante blokbeloning creëert een inflatiepercentage van minder dan 1%, dat in de loop van de tijd naar 0% neigt. De vaste emissie van XMR zorgt ervoor dat het aanbod niet te veel kan worden opgeblazen door menselijke corruptieve handelingen. Hierdoor blijft het blockchainnetwerk voorspelbaar, gedecentraliseerd en veilig.
Waarom kan Monero interessant zijn voor investeerders?
Er zijn verschillende redenen waarom Monero interessant kan zijn voor beleggers:
Privacy
XMR is ontworpen om transacties volledig privé en ontraceerbaar te maken. Dat betekent dat de afzender, de ontvanger en de transactiebedragen niet zichtbaar zijn voor derden. Dit is een aantrekkelijk kenmerk voor mensen die privacy belangrijk vinden en die graag willen dat hun financiële transacties anoniem blijven.
Decentralisatie
De XMR-coin is een gedecentraliseerde cryptovaluta, wat betekent dat er geen centrale autoriteit of controle over de valuta is. Hierdoor is Monero minder vatbaar voor manipulatie en censuur dan traditionele valuta of gecentraliseerde digitale valuta (zoals bijvoorbeeld de Central Bank Digital Currency’s (CBDC’s).
Gebruikstoepassingen
Monero wordt steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel door verschillende bedrijven en webshops. Dit kan de adoptie van XMR verhogen en daarmee de waarde van de valuta doen stijgen.
Diversificatie
Voor investeerders die op zoek zijn naar diversificatie in hun portfolio, kan het toevoegen van cryptocurrency’s zoals Monero een manier zijn om hun portfolio te diversifiëren en hun risico te spreiden.
Risico’s van crypto-investeringen
Het is echter belangrijk om op te merken dat de waarde van Monero, net als die van andere cryptocurrency’s zeer volatiel kan zijn en dat investeringen in XMR gepaard gaan met aanzienlijke risico’s. Daarom is het altijd belangrijk om zelf je eigen onderzoek te doen, voordat je in XMR of andere cryptovaluta gaat investeren. Wees je bewust van de risico’s en investeer alleen geld wat je bereid bent om te verliezen.
Aangescherpte wet- en regelgeving
Sommige overheden zijn bezorgd over de opkomst en het gebruik van privacy-coins, omdat ze het witwassen van geld en belastingontduiking in de hand werken. Dat zou er toe kunnen leiden dat de wet- en regelgeving ten aanzien van deze cryptovaluta in de toekomst wordt aangescherpt, om misbruik te voorkomen. Het is belangrijk om op te merken dat XMR niet alleen gebruikt wordt voor illegale activiteiten, maar ook door gewone gebruikers die niets illegaals willen doen, maar wel veel waarde hechten aan privacy en veiligheid bij het uitvoeren van financiële transacties.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!