Snelle, veilige en schaalbare coin

Decred (DCR) is een cryptocurrency die in 2016 officieel werd gelanceerd, door een team van Bitcoin-ontwikkelaars. Het voornaamste doel van DCR is om een gedecentraliseerde en democratische cryptovaluta te bieden, waarbij alle gebruikers een gelijke stem hebben bij het nemen van belangrijke beslissingen over de toekomst van het blockchainnetwerk. Decred is gebouwd op een geheel eigen blockchain-ecosysteem en is speciaal ontworpen om een snelle, veilige en schaalbare transactiemethode te kunnen bieden, aan particulieren en professionele investeerders.

 

Hybride consensus-mechanisme

On chain governance

Atomic swaps en Politeia

CoinShuffle

Stealth-adressen

Lightning Network

Welk algoritme gebruikt Decred?

Wat is de bloktijd van Decred?

Welke programmeertalen gebruikt Decred?

Wat is de maximale voorraad van Decred?

Waarom kan Decred interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de risico’s en nadelen van Decred?

 

Decred logo

 

Hybride consensus-mechanisme

Decred is ontwikkeld door een team van Bitcoin-ontwikkelaars die het niet eens waren met bepaalde aspecten van Bitcoin. Daarom wilden zij een nieuwe cryptocurrency creëren die beter voldeed aan hun eigen visie. De Decred-blockchain is sinds de lancering in 2016 flink blijven groeien en heeft inmiddels een steeds groter wordende community van ontwikkelaars en gebruikers. Het netwerk is gebouwd op een hybride consensus-mechanisme dat Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) met elkaar combineert. Dat betekent dat het netwerk wordt beveiligd door zowel PoW-miners als PoS-stakers, waardoor de blockchain veiliger en betrouwbaarder wordt. Bij Proof of Work leveren de crypto-miners computerkracht aan het netwerk om complexe wiskundige puzzels op te lossen, waarna zij nieuwe DCR-coins kunnen verdienen. Bij Proof of Stake ‘staken’ gebruikers hun DCR-coins om het blockchainnetwerk te beveiligen en transacties te verifiëren. In ruil daarvoor ontvangen de ‘stakers’ beloningen in Decred.

 

On chain governance

De Decred-blockchain maakt gebruik van zogenaamde ‘on-chain governance’. Dit betekent dat alle belangrijke beslissingen over de toekomst van het netwerk worden genomen, door middel van een stemproces op de blockchain. Alle houders van DCR hebben stemrecht en kunnen hun stem uitbrengen over belangrijke kwesties, zoals bijvoorbeeld protocolwijzigingen, ontwikkelingsrichting en budgettaire zaken.

 

Atomic swaps en Politeia

Decred is geschikt voor het doen van snelle, veilige en goedkope wereldwijde transacties. Het blockchainnetwerk ondersteunt ook zogenaamde ‘atomic swaps’, waarmee gebruikers een bepaalde hoeveelheid DCR kunnen ruilen voor andere crypto-activa, zonder dat ze daarbij een tussenpersoon nodig hebben. Decred kent ook een ingebouwd voorstel- en financieringssysteem, dat bekend staat als ‘Politeia’. Dit systeem stelt gebruikers in staat om voorstellen in te dienen en te stemmen over hoe de ontwikkelingsrichting van de blockchain moet worden voortgezet en hoe het budget van het netwerk moet worden besteed. Hierdoor wordt de Decred-community in staat gesteld om democratische beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat het blockchainnetwerk zich continu blijft ontwikkelen en verbeteren.

 

 

CoinShuffle

De Decred-blockchain heeft verschillende functies om de privacy van gebruikers te beschermen. Daarom staat DCR ook wel bekend als een zogenaamd ‘privacy-coin’. Een van die privacy-functies is ‘CoinShuffle ++-technologie dat wordt gebruikt voor het ‘mixen’ van transacties. CoinShuffle++ wordt toegepast om de privacy van gebruikers beter te kunnen waarborgen en is ontworpen om de traceerbaarheid van transacties te verminderen, door de oorsprong van transacties te verbergen en te voorkomen dat derden de betrokken partijen kunnen identificeren.

Meerdere transacties samengevoegd tot één grote transactie

CoinShuffle++ werkt door meerdere transacties van verschillende gebruikers samen te voegen tot één grote transactie, waarbij de DCR-coins willekeurig worden gemengd. Dit maakt het moeilijk voor waarnemers om te bepalen welke partijen betrokken waren bij elke afzonderlijke transactie, waardoor de privacy van Decred-gebruikers optimaal wordt geschermd. Het systeem gebruikt een speciaal soort digitale handtekening, om ervoor te zorgen dat elke gebruiker alleen zijn of haar eigen coins kan besteden en geen toegang heeft tot de DCR van andere gebruikers. Hierdoor blijft de integriteit van de transacties gewaarborgd, terwijl de privacy van gebruikers wordt beschermd.

Geen privacy-garanties

Het is belangrijk om je te realiseren dat het gebruik van CoinShuffle++ geen garantie biedt voor volledige anonimiteit en privacy, maar het kan wel helpen om de traceerbaarheid van transacties te verminderen en de privacy van Decred-gebruikers te verbeteren. Naast Decred is CoinShuffle++ ook geïmplementeerd in verschillende andere cryptovaluta, zoals bijvoorbeeld Bitcoin Cash (BCH) en Dash (DASH).

 

Stealth-adressen

Naast CoinShuffle maakt Decred ook gebruik van ‘stealth-adressen’ om transacties privé te houden. Deze ‘verborgen adressen’ zijn in feite een afgeleide van ‘openbare adressen’, die worden gebruikt om transacties op de Decred-blockchain te ontvangen, maar werken op een manier die het moeilijker maakt om de echte identiteit van de eigenaar van dat adres te achterhalen. In plaats van gebruik te maken van een openbaar adres (dat wordt gebruikt om DCR-transacties te ontvangen), genereert een DCR-gebruiker een uniek stealth-adres voor elke transactie. Dit adres wordt gegenereerd met behulp van een wiskundig algoritme en is alleen bekend bij de ontvanger en de afzender van de transactie. Het stealth-adres wordt gegenereerd door de openbare sleutel van de ontvanger te gebruiken, in combinatie met een willekeurige geheime sleutel die alleen bekend is bij de ontvanger.

Masker

Wanneer een afzender een DCR-transactie naar een stealth-adres verstuurt, is het niet mogelijk om de identiteit van de ontvanger te achterhalen door alleen naar het adres te kijken. In plaats daarvan wordt de DCR-transactie verzonden naar een openbaar adres, dat in feite een soort ‘masker’ is voor het stealth-adres. De ontvanger kan de transactie echter nog steeds ontvangen, omdat hij of zij de geheime sleutel heeft die nodig is om het echte stealth-adres te onthullen en de transactie te ontvangen. Met behulp van stealth-adressen kunnen Decred-gebruikers hun financiële privacy verbeteren door hun identiteit te beschermen tegen derden, die mogelijk proberen om hun DCR-transacties te volgen en te traceren. Het is belangrijk om op te merken dat stealth-adressen (net zoals CoinShuffle) niet bedoeld zijn als een volledige oplossing voor privacy-kwesties, maar ze kunnen wel helpen om de anonimiteit van Decred-gebruikers te vergroten en de traceerbaarheid van transacties te verminderen.

 

Lightning Network

Decred heeft ambitieuze plannen voor de toekomst en werkt aan verschillende projecten om het blockchainnetwerk te verbeteren en uit te breiden. Een van de belangrijkste blockchainprojecten is het ‘Lightning Network’, dat snelle en goedkope transacties mogelijk maakt en de schaalbaarheid van het netwerk verbetert. Het Lightning Network is een zogenaamd ‘layer 2-protocol’ dat bovenop de basislaag (layer 1) van DCR wordt uitgevoerd. Daardoor kan er een hogere doorvoer van transacties worden bereikt, dan mogelijk is op layer 1. Decred werkt ook aan het verbeteren van de gebruikerservaring en het vergroten van de adoptie van de coin. Zo heeft Decred bijvoorbeeld een mobiele wallet-app gelanceerd die het gemakkelijker maakt om DCR te gebruiken en te beheren.

 

Welk algoritme gebruikt Decred?

Decred maakt gebruik van het eerdergenoemde hybride algoritme Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) om consensus binnen de blockchain te bereiken. Dit algoritme combineert de voordelen van PoW en PoS om een veilig en stabiel blockchainnetwerk te bieden. Bij PoW worden de crypto-miners beloond voor het oplossen van complexe wiskundige puzzels met behulp van hun computerkracht. Bij PoS worden de deelnemers beloond op basis van hun ingezette ‘stake’ (de hoeveelheid DCR-coins die zij bezitten) en de duur van hun deelname aan het Decred-netwerk.

Blake 256 en Ticket Voting

Het PoW-algoritme dat Decred gebruikt heet ‘Blake256’ en is ontworpen om ASIC-resistent te zijn, wat betekent dat het moeilijk is om gespecialiseerde hardware te ontwikkelen die efficiënter kan minen dan een gewone computer. Het PoS-algoritme van Decred heet ‘Ticket Voting’ en stelt DCR-houders in staat om hun coins in te zetten als ‘tickets’ om zo deel te kunnen nemen aan het besluitvormingsproces over bijvoorbeeld netwerk-upgrades en andere belangrijke beslissingen. Door het combineren van PoW en PoS, biedt Decred een hoge mate van veiligheid en decentralisatie, terwijl het ook de betrokkenheid van de DCR-community bij het bestuur van het blockchainnetwerk vergroot.

 

Wat is de bloktijd van Decred?

De bloktijd van Decred is 5 minuten. Dat betekent dat er ongeveer elke 5 minuten een nieuw blok aan het blockchainnetwerk wordt toegevoegd. Deze bloktijd is relatief snel (maar toch lang genoeg) om een veilig en betrouwbaar digitaal ecosysteem te bieden aan DCR-gebruikers. Een korte bloktijd betekent dat transacties sneller kunnen worden bevestigd en dat het netwerk over het algemeen sneller kan functioneren. Daarentegen kan het echter ook leiden tot meer concurrentie tussen crypto-miners en hoger transactiekosten in de hand werken. Om die reden heeft Decred gekozen voor een bloktijd van 5 minuten als een goede balans tussen snelheid en veiligheid.

 

Welke programmeertalen gebruikt Decred?

DCR maakt gebruik van verschillende programmeertalen voor verschillende delen van de software stack. De Decred-coreclient (die de kernfunctionaliteit van de blockchain bevat), is geschreven in de programmeertaal Go. Deze taal werd in 2007 ontwikkeld door Google. Go is speciaal ontworpen om efficiënte, betrouwbare en schaalbare software te schrijven, en wordt daarom veel gebruikt voor blockchaintoepassingen. De meeste van de andere tools en applicaties die door Decred worden aangeboden, zijn ook geschreven in Go. Dit omvat bijvoorbeeld de DCR-wallet, Decredition (een grafische gebruikersinterface voor het beheren van DCR-accounts) en dcrdata (een platform voor het analyseren van blockchain-gegevens).

Go is ideaal voor het bouwen van high-performance applicaties

De programmeertaal Go is relatief vrij gemakkelijk te leren en leent zich uitstekend voor het ontwikkelen van netwerktoepassingen en gedistribueerde systemen. Bovendien is Go een snel presterende taal die in staat is om snel code uit te voeren en te compileren. Dit maakt Go een ideale programmeertaal voor het bouwen van high-performance applicaties. Een ander voordeel van Go is dat deze taal platformonafhankelijk is en kan worden gebruikt op verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, Linux en MacOS.

Python maakt snelle prototyping mogelijk

Daarnaast maakt Decred ook gebruik van de programmeertaal Python voor sommige van de tools en applicaties die worden ontwikkeld door de DCR-community. Zo wordt bijvoorbeeld het eerdergenoemde stemplatform en bestuurssysteem ‘Politeia’ geschreven in Python. Het gebruik van Python kent een aantal grote voordelen. Het is net zoals Go een relatief eenvoudig te leren programmeertaal en heeft een duidelijke syntaxis die gemakkelijk te begrijpen is. Dit maakt Python een ideale taal voor beginners en voor snelle prototyping.

 

Wat is de maximale voorraad van Decred?

De maximale voorraad is 21 miljoen DCR (net zoals bij Bitcoin). Dat betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen DCR-coins in omloop zullen zijn. Doordat er een beperkte hoeveelheid DCR beschikbaar is zal de waarde van iedere individuele coin waarschijnlijk stijgen, naarmate de vraag naar Decred toeneemt. Op dit moment (april 2023) zijn er ongeveer 14,84 miljoen DCR-coins in omloop. Het zal nog zeker een eeuw duren voordat de maximale voorraad van 21 miljoen DCR wordt bereikt, omdat het uitgiftepatroon van de coin zo is ontworpen om geleidelijk af te nemen in de loop van de tijd. Dat betekent dat er elk jaar minder nieuwe DCR-munten worden uitgegeven dan het jaar ervoor.

 

Waarom kan Decred interessant zijn voor investeerders?

Er zijn verschillende redenen waarom DCR interessant kan zijn voor investeerders. In de eerste plaats is dat de decentralisatie van de coin. DCR kent geen centrale autoriteit die beslissingen neemt. In plaats daarvan worden de belangrijkste beslissingen genomen door de community van DCR-gebruikers, waardoor Decred een echte democratische coin is. Dit kan aantrekkelijk zijn voor investeerders die op zoek zijn naar alternatieven voor traditionele, centraal geleide financiële systemen.

Minder afhankelijk van grote mining-pools

Doordat DCR gebruikmaakt van een hybride PoW/PoS-consensus-mechanisme kunnen zowel de crypto-miners als de DCR-houders bijdragen, aan de beveiliging en het bestuur van blockchainnetwerk. Dit maakt de coin veel minder afhankelijk van grote mining-pools. Bovendien worden individuele gebruikers en beleggers hierdoor in staat gesteld om een actieve rol te spelen in het beheer van het netwerk. Decred heeft een goed uitgewerkt governance-model, waarbij elke DCR-houder kan deelnemen de besluitvorming over belangrijke kwesties, met betrekking tot het digitale ecosysteem. Hierdoor worden gebruikers in staat gesteld om zelf veranderingen te initiëren en het netwerk te verbeteren. Dit kan leiden tot een betrouwbare en veilige blockchain en een aantrekkelijke cryptovaluta voor investeerders.

Decred kent een lage inflatie

Tevens biedt Decred verschillende innovatieve functies, zoals de atomic swaps en het Lightning Network, die kunnen bijdragen aan de gebruikerstoepassingen en een brede adoptie van DCR. Dit kan vervolgens weer leiden tot een grotere vraag naar de coin, waardoor de waarde van Decred stijgt. DCR kent een lage inflatie en er zullen nooit meer dan 21 miljoen DCR-coins in omloop zijn. Het uitgiftepatroon van DCR is zo ontworpen dat het inflatiepercentage geleidelijk afneemt naarmate de tijd verstrijkt. Dit kan bijdragen aan een stabiele prijs voor deze cryptovaluta op de lange termijn. Decred is dan ook vooral interessant voor investeerders die op zoek zijn naar een solide, gedecentraliseerde coin met innovatieve functies, een betrouwbaar governance-model, lage inflatie en een uniek hybride PoW-PoS-systeem.

 

Wat zijn de risico’s en nadelen van Decred?

Decred biedt weliswaar een veilig, betrouwbaar, schaalbaar en duurzaam blockchainplatform voor het uitvoeren van financiële transacties, maar er zijn ook een aantal risico’s, nadelen en uitdagingen ten aanzien van deze cryptovaluta. Net zoals bij veel andere crypto-coins kan de prijs van DCR sterk fluctueren als gevolg van marktomstandigheden (zoals bijvoorbeeld vraag en aanbod), veranderende regels ten aanzien van crypto-activa en berichtgeving in de media. Deze prijsvolatiliteit kan leiden tot grote verliezen voor beleggers, die niet voorzichtig genoeg zijn met hun investeringen.

51%-aanvallen

En hoewel Decred gebruikmaakt van verschillende geavanceerde beveiligingsmaatregelen (zoals PoW en PoS), bestaat er nog steeds het risico van zogenaamde 51%-aanvallen. Een 51%-aanval (ook wel een meerderheidsaanval genoemd) is een beveiligingsaanval op de blockchain, waarbij een enkele identiteit of groep meer dan 50% van de computerkracht van het netwerk controleert. Dat betekent dat de aanvaller meer rekenkracht heeft dan alle andere deelnemers in het netwerk bij elkaar opgeteld. Als een aanvaller een 51%-meerderheid van de hashkracht heeft, dan is hij of zij in staat om de integriteit van het blockchain-ecosysteem te ondermijnen, door bijvoorbeeld transacties te vervalsen of dubbele uitgaven te doen. Dat komt omdat de aanvaller de meerderheid van de rekenkracht kan gebruiken, om de blockchain te herschrijven en eerdere transacties te annuleren of te wijzigen.

Technische complexiteit en concurrentie

Decred maakt gebruik van verschillende complexe en geavanceerde technologieën, zoals het Lighting Network en atomic swaps, die mogelijk te ingewikkeld zijn voor beginnende DCR-gebruikers. Bovendien concurreert DCR met andere blockchainprojecten die vergelijkbare functies en voordelen bieden, zoals bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Dash (DASH). Deze concurrentiestrijd kan leiden tot een verminderde gebruikersadoptie en meer prijsvolatiliteit. Net zoals bij andere crypto-activa is ook de toekomst van Decred onzeker. Er is nog geen goede wet- en regelgeving ten aanzien van de coins en andersoortige blockchaintoepassingen, waardoor beleggingen in crypto zeer risicovol zijn.

Professioneel advies

Daarom is het belangrijk dat voordat je gaat investeren in cryptovaluta zoals DCR eerst voldoende onderzoek doet, naar alle mogelijke risico’s en nadelen. Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen, voordat je in blockchainprojecten gaat investeren. Beleg alleen in crypto-activa met geld dat je gemakkelijk kunt missen en bereid bent om te verliezen.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).