Politici op de cryptomarkt: belangen- en integriteitsconflicten

met Geen reacties

Wanneer politici cryptodiensten gaan aanbieden kan dit uiteraard hun onafhankelijkheid en integriteit ernstig ondermijnen, door mogelijke belangenconflicten en misbruik van vertrouwelijke informatie. Er is op dit moment (10 september 2024) nog niet zoveel duidelijk over de precieze cryptoplannen van presidentskandidaat Donald Trump en zijn zonen, maar de afgelopen dagen werden de socialmedia-accounts van een aantal familieleden (waaronder Lara en Tiffany Trump) gehackt. De onbevoegden hadden schadelijke links geplaatst op de X-accounts van Trumps dochter en schoondochter die doorverwezen naar een nepwebsite met daarop valse informatie over het cryptoproject. De twee vrouwen zijn voor zover bekend niet bij de cryptoplannen betrokken.

 

Cryptomunten

 

World Liberty Financial

Na de hacks werd op het Telegram-kanaal ‘World Liberty Financial’ (dat geldt als het officiële informatiekanaal van Trumps DeFi-platform) gemeld dat de X-accounts waren gecompromitteerd en gewaarschuwd om niet op de links te klikken. Echter, waren er op dat moment al tienduizenden mensen naar een apart onofficieel kanaal gelokt.

 

Verregaande ondersteunende beleidsmaatregelen

Dat oplichters en andere criminelen op nieuwe cryptoprojecten afkomen als vliegen op stroop, is natuurlijk niks nieuws onder de zon, maar deze hacks laten wel weer zien welke risico’s verbonden zijn aan de groeiende sympathie van Donald Trump voor de crypto-community. Donald Trump zal (als hij wordt herkozen) verregaande ondersteunende beleidsmaatregelen treffen om van de Verenigde Staten de crypto-hoofdstad van de wereld te maken. Waakhonden en financieel toezichthouders van de Amerikaanse overheid hebben inmiddels gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de verwevenheid van politiek, beleid en Trumps familiebedrijf. Deze situatie zal onvermijdelijk leiden tot nieuwe belangenconflicten.

 

Machtige politici op de cryptomarkt

Sinds de lancering van Bitcoin in 2009 (inmiddels alweer 15 jaar gelden) zijn we steeds meer gewend geraakt aan het bestaan van crypto-activa. In de beginjaren werden de cryptomunten nog vooral gezien als ‘eendagsvliegen’, maar inmiddels zijn er ongeveer 22.932 coins op de markt gebracht. Echter, moet gezegd worden dat veel van deze cryptocurrency’s niet actief zijn of zelfs compleet waardeloos. Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren gaan ‘experimenteren’ met cryptomunten, maar wat betekent het wanneer machtige politici zich actief gaan bemoeien met de cryptomarkt?

 

Gouden Bitcoin

 

Invloed op crypto-wetgeving

Politici hebben immers invloed op wetgeving. Wanneer Donald Trump in november wordt verkozen voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten en zich daarnaast begeeft in de cryptowereld, dan is er sprake van belangenverstrengeling tussen politieke beleidsprocessen (waaronder de regulering van crypto-activa) en Trumps persoonlijke gewin op de cryptomarkt. De ondoorzichtigheid die dan ontstaat kan de publieke opinie ernstig schaden en het vertrouwen in zowel de politiek als de cryptomarkt ondermijnen. Politici weten immers van tevoren dat er nieuwe wet- en regelgeving in de maak is die de handel in cryptomunten (op welke manier dan ook) kan beïnvloeden.

 

Minder toezicht op de cryptomarkt

Donald Trump kan daar dan op anticiperen en zijn investeringen op de nieuwe regels aanpassen, terwijl de gewone burger pas veel later toegang krijgt tot die informatie. Ook kunnen politici druk uitoefenen om het toezicht op de cryptomarkt te verminderen. Strikte controle en regulering zijn echter cruciaal om de markt veilig te houden voor zowel consumenten als investeerders.

 

Verzwakking van decentralisatie

Een ander mogelijk probleem van politici op de cryptomarkt is de verzwakking van het decentrale karakter van crypto-activa. De kracht van cryptomunten ligt nu juist in het feit dat ze onafhankelijk zijn van centrale autoriteiten, zoals banken en overheden. Wanneer politici zoals Trump zich actief gaan mengen in de cryptomarkt, kan dit de onafhankelijkheid van de cryptowereld bedreigen. De vrees bestaat dan ook dat overheden op termijn meer controle willen uitoefenen op de handel in cryptocurrency’s, waardoor het oorspronkelijke idee van decentralisatie verwatert. De combinatie van politieke macht en financiële belangen op de cryptomarkt kan dus ernstige gevolgen hebben.

 

Decentralisatie versus centralisatie

 

Verstoring van marktmechanismen

Politieke inmenging kan de natuurlijke werking van de cryptomarkt verstoren. Door beleidswijzigingen kunnen prijzen van cryptovaluta kunstmatig worden beïnvloed. Dit zorgt voor instabiliteit en kan grote schommelingen in de markt veroorzaken. Kleine investeerders worden dan meestal het hardst getroffen, terwijl insiders (zoals politici) hier juist van kunnen profiteren.

 

De rol van de mondiale macht

De cryptomarkt is grensoverschrijdend. Politici met cryptobelangen kunnen internationale verhoudingen verstoren door hun beleid te laten beïnvloeden door persoonlijke financiële belangen. Dit kan leiden tot internationale handelsspanningen, oneerlijke concurrentie en een negatieve impact hebben op de wereldwijde financiële stabiliteit. Wanneer nationale leiders (zoals Donald Trump wanneer hij wordt herkozen) cryptoprojecten gebruiken voor persoonlijk gewin, dan kunnen de geopolitieke conflicten verergeren.

 

Verwevenheid van politiek en de cryptomarkt

De verwevenheid van politiek en de cryptomarkt brengt dus aanzienlijke risico’s met zich mee. Manipulatie van regelgeving, corruptie en wereldwijde marktverstoring zijn slechts enkele van de mogelijke gevaren. En hoewel de cryptomarkt (die snakt naar innovatie en adoptie) vol kansen zit, moeten we zeer kritisch blijven op de rol van politici zoals Trump hierin. Politieke macht (en zeker een wereldmacht zoals de V.S.) moet gericht blijven op het dienen van het algemeen belang en niet op persoonlijk financieel gewin.

 

Blockchain validatie

 

Gunstigere regelgeving

Tegenover de risico’s van politici die de cryptomarkt betreden staan echter ook een aantal voordelen. Een politicus die zich inzet voor cryptoprojecten kan zorgen voor meer acceptatie en erkenning van blockchaintechnologie. Als invloedrijke personen de cryptomarkt omarmen, kan dit leiden tot gunstigere regelgeving ten aanzien van de coins (iets dat Trump aan zijn kiezers heeft beloofd). Betere en duidelijkere wetgeving kan de adoptie van crypto-activa versnellen en de markt meer stabiliteit geven. Bovendien kunnen politici met hun uitgebreide netwerk en invloed de samenwerking stimuleren tussen de private sector en overheden. Deze samenwerking zou vervolgens kunnen leiden tot innovatieve oplossingen voor problemen zoals witwassen en fraude. Hierdoor kan er een beter functionerende en veiligere cryptomarkt worden gerealiseerd.

 

Boegbeelden voor technologische vooruitgang

Politici kunnen dienen als boegbeelden voor technologische vooruitgang. Door zelf te investeren in cryptoprojecten, kunnen zij laten zien dat zij geloven in de toekomst van blockchaintechnologie. Dit kan een signaal zijn voor andere beleggers (en de bredere samenleving) dat crypto meer is dan alleen maar een hype. Het cryptoproject van Trump zou de deur kunnen openen naar meer financiële inclusie en innovatie, maar of dat idee aanhaakt bij zijn werkelijke motieven?

 

Handelen in lijn met het publieke belang

Ondanks het feit dat politici die zich in de cryptowereld begeven veel kunnen betekenen voor deze markt, mogen we niet voorbij gaan aan de mogelijke risico’s. Donald Trump zal (als hij voor de tweede maal het Witte Huis betrekt) duidelijk onderscheid moeten maken tussen politiek en persoonlijke investeringen. Maar of dat überhaupt mogelijk is? Politici moeten transparant zijn over hun financiële belangen en ervoor zorgen dat hun handelen in lijn is met het publieke belang. Maar de combinatie Donald Trump en transparantie blijft een heikel punt.

 

Beslissingen die worden beïnvloed door persoonlijke winstoogmerken

De belangrijkste taak van een politicus is het dienen van het algemeen belang. Wanneer politici investeren in cryptoprojecten, dan kunnen ze hun beslissingen laten beïnvloeden door persoonlijke winstoogmerken. Projecten die niet in het algemeen belang zijn krijgen dan misschien toch overheidssteun, vanwege de financiële betrokkenheid van politici. Ook zouden er publieke middelen op een oneigenlijke manier kunnen worden ingezet.

 

Blokken van een blockchainnetwerk

 

Lobbygroepen

De cryptomarkt groeit snel, en daarmee ook de invloed van lobbygroepen. Wanneer politici zelf betrokken zijn bij cryptoprojecten, worden zij mogelijk kwetsbaar voor de druk van belangengroepen die gunstigere regelgeving willen afdwingen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er beleid wordt gemaakt dat meer in het belang is van grote bedrijven en minder in het belang van consumenten of kleinere spelers op de markt. In dat geval komt de integriteit van het politieke systeem in gevaar.

 

Corruptie

Ook corruptie is een serieus gevaar wanneer politieke macht en financiële markten met elkaar samensmelten. Cryptovaluta kunnen vanwege hun vaak anonieme karakter een aantrekkelijk instrument zijn voor illegale betalingen en omkoping. Politici die betrokken zijn bij cryptoprojecten kunnen in de verleiding komen om gebruik te maken van deze zwakke plekken in het systeem. Corruptie ondermijnt niet alleen het vertrouwen in de politiek, maar ook het vertrouwen in de cryptomarkt. De financiële handel en wandel van Trump zijn altijd onderwerp van discussie geweest. Zijn financiële geschiedenis zit vol controverse, juridische gevechten en over de mate van transparantie kunnen we maar beter helemaal zwijgen. Zo bleek uit verschillende documenten dat Trump in bepaalde jaren veel te weinig federale belastingen had betaald.

 

Onverantwoorde investeringen

Ook het zakenimperium van Donald Trump heeft in het verleden voor de nodige ophef gezorgd. Trump heeft meerdere keren faillissement moeten aanvragen voor zijn bedrijven. Dit roept de nodige vragen op over zijn financiële beslissingen en risicomanagement. En hoewel een faillissement in de zakenwereld natuurlijk niet ongebruikelijk is, lijkt het in Trumps geval vaak te wijzen op een patroon van onverantwoorde investeringen.

 

Investeringsbronnen

Een ander opvallend aspect van Trumps financiële gedrag is de manier waarop hij vastgoeddeals sluit. Hij staat bekend om het aangaan van grote leningen om zijn projecten te financieren. En hoewel hem dit regelmatig succes heeft opgeleverd, zijn er ook regelmatig vragen gerezen over de precieze bron van zijn financieringen (en dan met name de rol van buitenlandse geldschieters). Vooral Trumps banden met Duitse en Russische banken hebben voor de nodige speculatie gezorgd.

 

Donald Trump

 

Illegale coördinatie

In 2018 werd de Trump Foundation (Trumps liefdadigheidsinstelling) gesloten na een rechtszaak door de staat New York. De aanklacht stelde dat de stichting betrokken was bij ‘illegale coördinatie’ met zijn presidentscampagne. De rechtszaak leidde uiteindelijk tot een boete van 2 miljoen dollar. Dit incident voedde opnieuw twijfels over de ethiek van Trumps financiële handelen.

 

Voedingsbodem voor belangenverstrengeling

De verweving van Trumps politieke ambities en de cryptomarkt brengt dus serieuze risico’s met zicht mee. Zonder duidelijke openheid over het cryptoproject en de financiële belangen van de familie Trump, ontstaat er een voedingsbodem voor belangenverstrengeling en wantrouwen. Politici moeten het algemeen belang dienen en niet hun eigen portemonnee spekken. Om de integriteit van zowel de politiek als de cryptomarkt te waarborgen, is strikte transparantie en onafhankelijk toezicht op de cryptohandel essentieel.

 

Spraakmakende figuren trekken veel aandacht

Cryptoprojecten die worden gelanceerd door spraakmakende figuren trekken logischerwijs altijd veel aandacht. Of het nu gaat om beroemdheden, tech-ondernemers of invloedrijke politici, de betrokkenheid van bekende mensen kan het succes van een project maken of breken. Een voorbeeld daarvan was de aankondiging van een eigen cryptocurrency door Facebook enkele jaren geleden.

 

Facebook en Libra (Dien)

Toen Mark Zuckerberg in juni 2019 de lancering van zijn cryptoproject Libra (later omgedoopt tot Diem) aankondigde, kreeg de CEO van Facebook direct te maken met veel tegenstand van regelgevers en overheden wereldwijd. De grootste zorgen hadden maken met de financiële stabiliteit. Regelgevers waren bang dat Libra de controle van centrale banken op hun nationale valuta’s zou ondermijnen. Ook was er de bezorgdheid dat Libra kon worden misbruikt voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. En aangezien dit cryptoproject werd geleid door Facebook (dat al eerder in opspraak kwam vanwege verschillende privacykwesties), was er al de nodige wantrouwen over hoe persoonlijke gegevens van gebruikers zouden worden beschermd.

Facebook, Libra

 

Het cryptoproject van Facebook kwam nooit van de grond

Door deze hevige weerstand en het vertrek van een aantal belangrijke partners (waaronder Visa, Mastercard en PayPal) kwam het cryptoproject van Zuckerberg nooit van de grond. Ondanks pogingen om het project aan te passen en het te hernoemen van Libra naar Diem, besloot de ‘Diem Association’ uiteindelijk om het project in 2022 te beëindigen. De activa en technologie van Diem werden vervolgens verkocht aan de Silvergate Bank, een Amerikaanse instelling die zich richtte op de cryptomarkt. Eind 2022, na een daling van de prijzen van veel crypto-activa en de ineenstorting van een aantal grote cryptohandelsbeurzen (waaronder de ondergang van FTX) kwam de Silvergate Bank in zwaar weer terecht. In maart 2023 kondigde Silvergate aan alle activiteiten stop te zetten en te liquideren.

 

Katalysator voor de initiële interesse en acceptatie van een cryptoproject

Voor andere cryptoprojecten (zoals bijvoorbeeld Litecoin, EOS.IO, TRON, Polkadot, Tezos, Bitcoin Cash en Cardano) die eveneens werden gelanceerd door spraakmakende figuren, verliep de lancering een stuk beter. Deze cryptoprojecten lieten zien dat de betrokkenheid van bekende figuren de aandacht verhoogt, zowel positief als negatief. De betrokkenheid van spraakmakende leiders trekt investeerders en is een belangrijke katalysator voor de initiële interesse en acceptatie van een cryptoproject.

 

Senator Kelly Loeffler

Donald Trump is niet de eerste Amerikaanse politicus die zich bezighoudt met cryptoprojecten. Kelly Loeffler (een voormalig Republikeinse senator voor de staat Georgia) was voor haar senatorschap een aantal jaren CEO bij Bakkt. Bakkt is een cryptoplatform dat werd ontworpen om de kloof tussen traditionele financiële markten en crypto-activa te overbruggen. Dit platform werd in 2018 gelanceerd door de Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de New York Stock Exchange.

 

Hervorming van traditionele financiële systemen

Bakkt wilde een veilig en gereguleerd platform bieden voor zowel institutionele beleggers als consumenten, om cryptovaluta te verhandelen, te bewaren en uit te geven. Toen Bakkt werd aangekondigd was crypto ‘booming’ en veel mensen zagen Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten als een manier om traditionele financiële systemen te hervormen. Bakkt werd destijds dan ook gepresenteerd als een oplossing om cryptocurrency’s voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Twee Bitcoins

Futures-contracten voor Bitcoin

Het Bakkt-platform bood vanaf het begin futures-contracten aan voor Bitcoin, een gereguleerd financieel product dat grote investeerders aansprak. Toen Kelly Loeffler in januari 2020 werd benoemd tot senator, nam ze afscheid van haar rol als CEO van Bakkt. Haar overstap naar de politiek betekende dus dat ze haar directe betrokkenheid bij het cryptoplatform moest beëindigen.

 

Goedgekeurd door de CFTC

Onder leiding van Kelly Loeffler trok Bakkt veel aandacht. Het was het eerste cryptoplatform dat werd goedgekeurd door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), waardoor het vertrouwen van beleggers in het cryptoproject werd vergroot. De goedkeuring door de CFTC was een belangrijke stap naar de integratie van cryptomunten in de mainstream financiële markten. Het platform heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld in de mainstream adoptie van crypto-activa, door gereguleerde financiële producten aan te bieden. Bovendien werkte Bakkt samen met grote namen zoals Starbucks en Microsoft, waardoor het cryptoplatform een aantal grote merken aan zich verbond.

 

Gereguleerde handels- en opslagomgeving

Bakkt werkt nauw samen met toezichthouders in de Verenigde Staten en heeft de juiste licenties om zijn diensten aan te bieden. Dit zorgt voor extra vertrouwen bij beleggers en bedrijven die zich zorgen maken over de risico’s van ongereguleerde cryptoprojecten. Bakkt heeft zich sinds zijn lancering in 2018 gevestigd als een belangrijk platform in de cryptowereld. Door een veilige en gereguleerde handels- en opslagomgeving te bieden, heeft het platform een niche weten te vullen.

 

Transparantie en innovatie in de financiële technologie

En hoewel de weg naar succes niet zonder uitdagingen is geweest, blijft Bakkt een innovatieve kracht in de voortdurende ontwikkeling van de cryptomarkt. Als senator ondersteunde Kelly Loeffler regelgeving die gunstig was voor de crypto-industrie. Ze pleitte voor meer transparantie en innovatie in de financiële technologie. Haar ervaring bij Bakkt gaf haar unieke inzichten in de uitdagingen en kansen van de cryptomarkt. Loeffler was senator tot januari 2021, toen ze de Senaatsverkiezingen verloor aan Raphael Warnock. Na haar Senaatsperiode heeft Loeffler zich niet langer actief beziggehouden met politiek. Ze heeft haar aandacht inmiddels verlegd naar andere zakelijke en filantropische activiteiten.

 

Decentralized Finance, DeFi

 

Tokenomics

Hoe het cryptoproject van de familie Trump er precies uit gaat zien en welke tokenomics (de economie achter een cryptocurrency) zal worden gehanteerd is vooralsnog niet bekendgemaakt. Naar verluidt zal het platform gebruik gaan maken van het governance-token ‘WLFI’, maar zolang World Liberty Financial nog geen whitepaper met daarin alle officiële informatie en details over het project heeft gepubliceerd blijft dit speculatie. Het enige dat tot nu toe (10 september 2024) via het officiële Telegram-kanaal naar buiten is gebracht, is dat Trumps DeFi-platform zal gaan samenwerken met Aave (een gedecentraliseerd leenprotocol dat is gebouwd op de Ethereum-blockchain).

 

Massale adoptie van stablecoins

World Liberty Financial wil met het DeFi-project een massale adoptie van stablecoins en gedecentraliseerde financiën stimuleren en op die manier het (in Trumps ogen) ‘vervalste traditionele systeem’ uitdagen. De vraagt rijst echter hoe ‘decentraal’  World Liberty Financial in de praktijk zal zijn en hoe de WFLI-tokens precies worden beheerd. Mogelijk zijn de tokens niet overdraagbaar en worden ze voor een onbepaalde tijd in een crypto-wallet of smart contract opgesloten.

 

Stablecoin

 

Crypto-expert Nic Carter

Met amper twee maanden tot de Amerikaans presidentsverkiezingen, hebben de controversiële cryptoplannen van de familie Trump behoorlijk wat onrust veroorzaakt binnen de crypto-community. Veel mensen (waaronder crypto-expert en Trump-aanhanger Nic Carter) vragen zich dan ook af waarom Donald Trump toch doorgaat met dit omstreden project. Nic Carter is een prominente figuur in de cryptowereld en een groot voorstander van Bitcoin. Hij staat bekend om zijn diepgaande kennis van blockchaintechnologie en zijn invloed binnen de crypto-community. Carter heeft een achtergrond in zowel economie als de financiële markten, waardoor zijn inzichten in Bitcoin en andere crypto-activa als zeer waardevol worden beschouwd.

 

Gegevens en analyses over cryptocurrency-netwerken

Nic Carter is mede-oprichter van Coin Metrics, een bedrijf dat gegevens en analyses levert over cryptocurrency-netwerken. Coin Metrics speelt een belangrijke rol in het verschaffen van transparante gegevens voor investeerders en ontwikkelaars in de cryptomarkt. Daarnaast is Nic Carter partner bij Castle Island Ventures, een investeringsmaatschappij die zich voornamelijk richt op blockchain- en crypto-startups. Carter heeft geïnvesteerd in verschillende projecten die het Bitcoin-ecosysteem ondersteunen en verder ontwikkelen.

 

Bitcoin heeft een unieke positie

De crypto-expert ziet Bitcoin als een manier om het traditionele financiële systeem te hervormen. In zijn ogen biedt BTC een unieke oplossing voor problemen zoals inflatie en het gebrek aan transparantie binnen centrale banken. En hoewel Nic Carter een groot fan is van Bitcoin, staat hij kritisch tegenover veel andere cryptomunten. Hij benadrukt regelmatig dat veel altcoins en blockchainprojecten niet dezelfde mate van veiligheid, decentralisatie en robuustheid bieden als Bitcoin. Volgens Carter heeft Bitcoin wat dat betreft een unieke positie als de meest betrouwbare en veilige crypto-activa. Nic Carter uit zijn bezorgdheid over het cryptoproject van Trump en vraagt zich openlijk af of de crypto-community de lancering van het project nog kan voorkomen. In een bericht op de sociaalnetwerksite X schrijft hij:

“Is er iets dat we als crypto-community samen kunnen doen om de lancering van World Liberty Coin te stoppen? Ik denk dat het de electorale vooruitzichten van Trump werkelijk schaadt, vooral als het wordt gehackt (het zal het sappigste DeFi-doel ooit zijn en het is afgeleid van een protocol dat zelf is gehackt). Het is dan ook een duidelijk doelwit voor de SEC, in het slechtste geval is het een enorme schande en een bron van (extra) juridische problemen. Dus tekenen we een petitie of zo?”

 

 

Aan een verslaggever van het internationale, politiek georiënteerde nieuws- en mediaplaform Politico liet Nic Carter weten:

“Dit is een grote fout… Het lijkt erop dat de binnenste cirkel van Trump op een soort naïeve manier zijn recente omarming van cryptovaluta verzilvert, en eerlijk gezegd lijkt het erop dat veel van de goodwill die tot nu toe met de industrie is opgebouwd wordt verbrand”.

 

Naast Nic Carter waarschuwen ook andere belangrijke experts uit de cryptowereld voor de negatieve gevolgen die World Liberty Financial mogelijk kan hebben voor de politiek en de cryptobranche.

 

Geen terrein voor politici

Politici die zich actief op de cryptomarkt begeven kunnen hun geloofwaardigheid schaden als ze betrokken raken bij schandalen of verliezen. Bovendien ontstaan er ongewenste belangenconflicten. Politici kunnen geen objectieve beslissingen nemen over regelgeving, wanneer ze financiële belangen hebben in een markt die ze zelf moeten reguleren. De cryptomarkt is dan ook geen terrein voor politici en dus ook niet voor Donald Trump. Zijn focus moet liggen op het dienen van het publiek en niet op het najagen van persoonlijk financieel gewin, in een nog onvoldoende gereguleerde sector.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter