Monero (XMR) is een cryptocurrency die in 2014 is ontwikkeld onder de naam BitMonero. Deze open source cryptocurrency wordt gecreëerd door middel van een miningproces binnen een blockchainnetwerk. De focus van deze virtuele valuta ligt voornamelijk op het bevorderen van privacy en decentralisatie binnen allerlei economische processen. Mining is een ingewikkeld proces en de verschillende cryptovaluta hanteren dan ook vaak verschillende manieren van minen. De ontwikkelaars van Monero hebben de ambitie om deze miningprocessen meer met elkaar in overeenstemming te brengen.
Beheren van eigen tegoeden
Het motto van Monero is: “Neem de controle over je financiën weer in eigen hand.” Voor veel mensen is privacy op financieel vlak erg belangrijk. Deze gevoelige informatie is vandaag de dag overal opgeslagen. Op het moment dat deze centrale organisaties slachtoffer worden van een datalek, dan liggen al deze gegevens op straat. Centrale instellingen bieden dan ook niet echt een veilige manier van dataopslag. Monero wil daar verandering in brengen. XMR is een veilige private ontraceerbare cryptocurrency en gebruikers van Monero zijn in principe de baas van hun eigen bank. Dat betekent dan ook dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het beheren van hun eigen tegoeden.
De schaalbaarheid van Monero is groot
Als het over blockchaintechnologie gaat, dan gaat het meestal over volledige transparantie van iedere transactie. Monero is daar anders in, omdat gebruikers zelf kunnen bepalen wie de uitgevoerde transacties binnen het netwerk kunnen zien. Daarnaast is ook de schaalbaarheid van deze cryptomunt groter dan die van veel andere virtuele valuta, zoals bijvoorbeeld de Bitcoin. Bij Bitcoin is sprake van een volledig transparant blockchainnetwerk, waarin iedereen altijd precies kan zien hoeveel geld er is verzonden van de ene gebruiker naar de andere. Monero is gebaseerd op het CryptoNote protocol dat deze informatie verbergt om de privacy van alle transacties te beschermen.
CryptoNote protocol
Het CryptoNote protocol is een applicatielaag die verschillende gedecentraliseerde, op privacy gerichte cryptovaluta ondersteunt. Deze open source technologie creëert de mogelijkheid voor volledig anonieme transacties op een blockchain. CryptoNote zorgt voor ontraceerbare betalingen en transacties die niet kunnen worden gekoppeld aan gebruikers. Daarnaast voorkomt CryptoNote een situatie waarbij dezelfde transacties meerdere malen kunnen worden uitgevoerd: het zogenaamde “dubbel spenderen van tegoeden”. Het proof of work mechanisme van CryptoNote is eigenlijk een “stem systeem”, waarbij gebruikers kunnen stemmen over verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld de integratie van nieuwe functionaliteiten binnen het CryptoNote-protocol. Daarom is het ook zeer belangrijk dat alle gebruikers tijdens het stemproces over dezelfde rechten beschikken. CryptoNote maakt gebruik van zeer geavanceerde wiskundige analysetechnieken en parameters, die van Monero een zeer solide cryptocurrency maken.
De waarde van Monero wordt bepaald door vraag en aanbod
Monero heeft een bepaalde waarde omdat mensen bereid zijn deze cryptocoin aan te schaffen. Wanneer niemand deze cryptocurrency zou willen hebben en links zou laten liggen, dan verdwijnt de waarde als sneeuw voor de zon. Indien de vraag naar deze munt toeneemt en de beschikbare voorraad overschrijdt, dan zal de waarde snel toenemen. Andersom zal de waarde snel afnemen als de voorraad van Monero groter wordt dan de vraag. Deze cryptocoin kent geen “block size limiet”. De blokgrootte kan toenemen of afnemen afhankelijk van de vraag naar de munt. De groei van Monero is wel afgetopt op een bepaald groeipercentage om overmatige groei in te dammen. De bloktijd van XMR is twee minuten. In April 2018 was de totale marktkapitalisatie van de coin ongeveer 4.6 miljard Amerikaanse dollars.
De monero wallet synchroniseren is een langdurig proces
Een specifieke eigenschap van Monero is dat de beloning voor ieder gemind blok binnen het decentrale grootboek, nooit onder de 0.3 XMR zakt. De nominale inflatie blijft gehandhaafd op 0.3 XMR per minuut en dat zorgt voor een stabiele waarde. Het team achter Monero bestaat uit meer dan dertig actieve ontwikkelaars die zich dagelijks bezighouden met de fine tuning van deze geavanceerde technologie. Gebruikers die hun wallet willen synchroniseren en die een volledige node laten draaien, moeten een kopie maken van de gehele blockchain met daarin alle ooit uitgevoerde en vastgelegde transacties. Dit is een behoorlijk langdurig proces, zeker als er sprake is van een oude hard drive of een langzame internetverbinding.
De lightweight wallet en de gewone wallet
Monero kent twee soorten wallets. De zogenaamde “lightweight wallet” en de “gewone wallet”. Gebruikers van een lightweigth wallet geven hun sleuteladressen aan een andere node, die vervolgens de hele blockchain scant op inkomende transacties. Deze node weet dus wanneer een gebruiker geld ontvangt, maar weet niet hoeveel geld die gebruiker ontvangt. Ook weet deze node niet van wie hij of zij die desbetreffende transactie heeft ontvangen of aan wie de gebruiker zelf een transactie verstuurt. Blockchaindata kopiëren naar een lightweight wallet gaat aanzienlijk sneller dan data kopiëren naar een gewone wallet. Echter is het risico op privacylekken bij een lightweight wallet wel groter dan bij een gewone wallet. De gewone wallet kan worden uitgevoerd door je eigen node.
XMR gebruikt drie verschillende privacytechnieken
Alle transacties binnen het blockchainnetwerk van Monero worden uitgevoerd aan de hand van gedistribueerde consensus en onveranderlijk opgeslagen binnen het digitale ecosysteem. Hierdoor hoeven derde partijen niet meer per se te worden vertrouwd, want de data ligt immers vast. Monero is ontraceerbaar en verzend- en ontvangadressen zijn verborgen. Ik vraag mij echter wel af of dat nu wel zo’n wenselijke situatie is en of dergelijke geanonimiseerde transacties, juist criminele activiteiten niet in de hand werken, in plaats van voorkomen. XMR kan namelijk in het geheel niet worden gelinkt aan een gebruiker in de fysieke wereld. Monero gebruikt drie verschillende privacy-technieken die de afzender van transacties, de hoeveelheid verzonden XMR en de ontvanger ervan anonimiseren. Door het toepassen van de zogenaamde ring signatures, Ring Confidential Transactions (RingCT) en stealth adressen, wordt het vrijwel onmogelijk om per ongeluk toch een transparante transactie binnen de blockchain te verzenden. Deze eigenschappen maken Monero dan ook echt anders dan andere virtuele valuta.
Fungibiliteit: geen verschil in waarde, dus vervangbaar
Een andere eigenschap van deze coin is de “fungibiliteit” (verwisselbaarheid/vervangbaarheid) die ervoor zorgt dat er geen verschillen zijn tussen twee hoeveelheden van dezelfde waarde. Je zou de vergelijking kunnen trekken naar een transactie met traditioneel contant geld in onze fysieke wereld. Op het moment dat je iemand betaalt voor een aankoop met een briefje van € 50, dan zal het de ontvanger niets uitmaken waar dat papiergeld nu precies vandaan komt. Zolang dat briefje van vijftig maar niet vervalst is. De meeste cryptocurrency’s zijn niet volledig verwisselbaar, ook de Bitcoin niet. Dat komt omdat transacties met de meeste cryptovaluta binnen een blockchain publiek zijn en precies kunnen worden gevolgd binnen het netwerk.
Traceren van de hele transactiegeschiedenis
Stel nu dat een verzonden Bitcoin-transactie zou zijn gebruikt voor de financiering van criminele activiteiten en dat deze Bitcoins per ongeluk toch in je wallet zouden terechtkomen. Dan zou het heel eenvoudig zijn voor anderen om de herkomst van die Bitcoins te achterhalen en je Bitcoinadres op de zwarte lijst te zetten. Dit zou niet gebeuren bij dat fysieke briefje van € 50. Het maakt veel mensen namelijk echt niet uit of dat papiergeld ooit is gebruikt voor de aankoop van drugs of is ingezet bij illegale gokspellen. Het fysieke briefje dat gebruikt is voor illegale praktijken draagt tenslotte dezelfde waarde, als het fysieke briefje waarmee een donatie is gedaan aan een goedendoelenorganisatie of is gebruikt voor de aankoop van een mooi boeket voor je vrouw. De mogelijkheid van het traceren van de hele geschiedenis van alle Bitcointransacties binnen een blockchain, ondermijnt dan ook de vervangbaarheid (dus de fungibiliteit) van deze cryptocoins.
Besmette Bitcoins
Een bedrijf zou Bitcoins kunnen weigeren vanwege het “besmette” verleden. Een Bitcoineigenaar zou in een dergelijk geval kunnen worden gedwongen om de Bitcoins te verkopen tegen een veel lagere prijs, om op die manier “schone” centen te ontvangen. Deze situatie zorgt er dus voor dat de waarde van de ene Bitcoin niet per definitie dezelfde waarde heeft dan de andere Bitcoin. Een typisch kenmerk van verwisselbare cryptovaluta is dan ook dat ze in verregaande mate anoniem zijn, net zoals Monero dat is. Doordat Monero niet te traceren is en er geen informatie over specifieke transacties kan worden achterhaald, kan er ook geen verschil ontstaan in waarde tussen de XMR-coins onderling.
Dubbel spenderen van Monero
Iedere transactie output is uniek en wordt gelinkt aan een sleutel die alleen kan worden gegenereerd door de houder van die desbetreffende output. Sleutels die meer dan één keer worden gebruikt, worden door de miners afgewezen als zijnde “dubbel gespendeerd”. Deze afgewezen transacties kunnen dan ook niet worden toegevoegd aan een geldig blok binnen het netwerk. Op het moment dat er een nieuwe transactie wordt verzonden, dan contoleren de miners of de sleutels niet al zijn gebruikt bij een voorgaande transactie, om dubbel spenderen van de coins te voorkomen. Hoewel de waarde van de inputs die je spendeert en de waarde van de outputs die je verzendt cryptografisch zijn versleuteld, kan wel worden achterhaald of de hoeveelheden verzonden XMR geldig zijn. De inputs en outputs zijn namelijk verborgen voor iedereen, behalve voor de ontvanger. Voor deze verificatie worden een aantal ingewikkelde cryptografische berekeningen uitgevoerd.
Monero en Pedersen Commitment
Zolang als de hoeveelheid geëncrypteerde output die je hebt gecreëerd gelijk is aan de totale hoeveelheid van de input die wordt gespendeerd (waaronder de output voor de ontvanger en de niet cryptografisch versleutelde transactievergoeding), weet je zeker dat de uitgevoerde transactie legitiem is en dat de XMR-coins ook daadwerkelijk echt zijn gegenereerd. Bij deze cryptografische berekeningen wordt gebruikgemaakt van de zogenaamde “Pedersen Commitment”, wat betekent dat de wiskundige sommen kunnen worden geverifieerd als zijnde “gelijkwaardig”. Echter zijn de Monero-waarde van iedere som en de Monero-waarde van de inputs en outputs, ieder afzonderlijk onbepaalbaar.
Kovri en C++
Kovri is een I2P router (Invisible Internet Project) geschreven in de programmeertaal C++. Deze I2P verbergt de uitgezonden data, waardoor andere nodes binnen het decentrale gedistribueerde netwerk, niet kunnen zien wie de transactie heeft verzonden. Dit privacy-protocol is momenteel nog niet in Monero geïmplementeerd. Met alle bovenstaande eigenschappen is XMR een interessante cryptocurrency met veel mogelijkheden. Vooral de dynamische schaalbaarheid van Monero is een belangrijke voorwaarde, voor mainstream adoptie van dit soort cryptovaluta.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter