Binance stopt in Nederland

Op 17 juli 2023 stopt Binance, het grootste crypto-handelsplatform ter wereld, met zijn activiteiten in Nederland. De crypto-exchange moet de Nederlandse markt verlaten omdat De Nederlandsche Bank (DNB) het bedrijf geen vergunning (en dus geen toestemming) verleent om hier zijn diensten aan te bieden. De problemen met Binance maken duidelijk dat het hoog tijd wordt voor solide wet- en regelgeving, om mistanden op de cryptomarkt effectief te kunnen bestrijden. Daarom werkt de Europese Unie aan MiCA, een regelgevingsinitiatief dat strikte regels en normen oplegt aan aanbieders van crypto-activadiensten, om zo consumenten beter te beschermen.

Posities gesloten

In 2022 kreeg Binance al een megaboete van 3,3 miljoen euro van de DNB opgelegd, omdat de crypto-handelsbeurs zijn diensten aanbood aan Nederlandse ingezetenen, zonder een wettelijk vereiste registratie bij de toezichthouder. Nadat vorige maand bekend werd dat Binance zijn activiteiten in ons land moet staken, werd klanten geadviseerd om hun tegoeden en uitstaande leningen zo snel mogelijk van het platform af te halen. Vanaf 17 juli 2023 zijn aankopen, transacties en stortingen niet meer mogelijk op het Binance-platform, en ook eventuele openstaande posities voor Binance-producten worden gesloten.

 

Wat is de kritiek op Binance?

Wat is MiCA?

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van MiCA?

Wat houden de nieuwe MiCA-regels precies in?

Welke cryptocurrency’s worden door MiCA gereguleerd?

Hoe worden cryptocurrency’s door MiCA gedefinieerd?

Wat zijn de meest voorkomende vormen van manipulatie op de cryptomarkt?

Welke systemen en procedures kunnen aanbieders van crypto-activadiensten gebruiken om marktmanipulatie te bestrijden?

Wat zijn de belangrijkste Europese financiële toezichthouders?

Wat zijn de belangrijkste financiële toezichthouders in Nederland?

Conclusie

 

Cryptocurrency, Europese vlag, MiCA regulering

 

Wat is de kritiek op Binance?

Binance wordt al geruime tijd bekritiseerd door de Europese en Nederlandse toezichthouders. Ook buiten Europa heeft Binance in verschillende landen te maken gekregen met forse beperkingen of zelfs algehele handelsverboden. Zo zou het crypto-bedrijf altijd erg ondoorzichtig zijn geweest over zijn eigendomsstructuren en officiële jurisdictie. Het is dan ook zeer onduidelijk wie de eigenaar is van het Binance-plaform en waar het zich precies bevindt. Er zijn vermoedens dat Binance doelbewust zou hebben geprobeerd om zijn eigendomsstructuur en belangrijkste jurisdictie te verbergen, om zo controle door financiële toezichthouders en regulering te voorkomen.

Uitgelekt rapport Amerikaanse regering

Volgens een uitgelekt rapport van de Amerikaanse overheid zou Binance zelfs gebruik hebben gemaakt van een meer dan een jaar durende respijtperiode van KYC (Know Your Customer)-regelgeving, aangezien het zijn bedrijven in Malta registreerde tot het najaar van 2019 (voordat de wetgeving werd ingevoerd). Het Binance-platform zou tussen 2017 en 2021 tot ongeveer 2,35 miljard USD aan ongeoorloofde fondsen hebben laten passeren. Uit de documenten van Binance op Malta en het Verenigd Koninkrijk bleek dat het eigendomssysteem verborgen is achter allerlei verschillende bedrijven die nauw met elkaar verbonden zijn, door een verdeeld aandeelhouderschap van verschillende eigenaren.

Chanpeng Zhao

Alle wegen leiden echter op de een of andere manier naar Chanpeng Zhao, de Chinese/Canadese CEO van Binance. Het internationale nieuwsagentschap Bloomberg onthulde in 2022 dat Zhao tot 90% van de aandelen van Binance in zijn bezit heeft. Sommige bij Binance geregistreerde bedrijven lijken volledig eigendom te zijn van Chanpeng Zhao, terwijl andere bedrijven verschillende meerderheidsaandeelhouders hebben gehad. Binance houdt zijn grootste bedrijven echter in geheime jurisdicties. Zo is bijvoorbeeld het bedrijf ‘Binance Capital management‘ (waarvan Zhao volgens Bloomberg een meerderheidsbelang heeft) officieel geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden. ‘Binance Holdings’ is geregistreerd op de Kaaimaneilanden en ‘Binance Investments Company’ staat geregistreerd op de Seychellen.

Aangeklaagd door de SEC

Mede vanwege deze ondoorzichtige internationale organisatiestructuren (die mogelijk tot doel hebben om het toezicht door toezichthouders te ontlopen), heeft de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) Binance inmiddels aangeklaagd. De 13 aanklachten tegen Binance en Changpent Zhao omvatten onder meer het exploiteren van niet-geregistreerde crypto-handelsbeurzen en het bedienen van niet-geregistreerde broker-dealers en clearingbureaus. Volgens de SEC geeft Binance daarmee een verkeerde voorstelling van handelscontroles en toezicht op het crypto-platform.

Binance.US

Kort nadat de SEC het Binance-platform had aangeklaagd, maakte de Amerikaanse tak van de crypto-handelsbeurs (Binance.US) bekend, dat het zijn klanten niet langer toestaat om te handelen met Amerikaanse dollars. Binance-klanten werden dan ook verzocht om alle USD die ze nog op het platform hadden uitstaan direct op te nemen. Alle resterende USD kon worden omgezet in zogenaamde ‘stablecoins’ (deze cryptocurrency’s zijn ontworpen om een constante prijs van 1 dollar te behouden). De cryptohandel op Binance.US is nog steeds actief.

Hoge boete voor het aanbieden van illegale handelsdiensten

Dat geldt echter niet voor de handelsactiviteiten van Binance in Nederland. Per 17 juli 2023 zijn alle handelsactiviteiten van Binance hier volledig stilgelegd. De reden: Binance beschikt niet over een wettelijke registratie van De Nederlandsche Bank (DNB), die verplicht is voor alle crypto-handelsbeurzen die in Nederland opereren. In 2022 kreeg Binance van DNB al een boete van 3,3 miljoen euro opgelegd voor het illegaal aanbieden van handelsdiensten. Het feit dat Binance geen wettelijke registratie in ons land heeft, leverde het bedrijf jarenlang een flink concurrentievoordeel op. Het crypto-bedrijf hoefde immers geen heffingen af te dragen of andere toezicht-gerelateerde kosten te maken, dit in tegenstelling tot crypto-handelsbeurzen die wél aan alle gestelde vereisten voldoen.

Doek voor Binance gevallen

Ondanks het ontbreken van een wettelijke registratie bij De Nederlandsche Bank zou Binance (naar eigen zeggen) wel degelijk een effectief beleid voeren om witwaspraktijken en de financiering van terroristische activiteiten tegen te gaan. Na de megaboete in 2022 liet Binance weten de registratie aan te vragen en met de toezichthouders mee te werken. Echter, vanwege de ondoorzichtige eigendomsstructuren en de onduidelijkheid over de officiële jurisdictie, is het doek voor Binance in Nederland nu gevallen.

Binance-verbod in België

Ook onze Zuiderburen hebben de handelsactiviteiten van Binance inmiddels als illegaal bestempeld en (tijdelijk) stilgelegd. De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) had het crypo-bedrijf in de maand daarvoor al gewaarschuwd, dat het cryptocurrency’s aanbood vanuit landen die niet behoren tot de Europese Economische Ruimte (EER). En dat is wettelijk niet toegestaan

Nieuwe MiCA-regulering

Crypto-activa en regulering, het blijft een lastig dingetje. Crypto-handelsbeurzen krijgen al jaren zware kritiek vanwege de geldstromen van criminelen en de beroerde bescherming van consumenten. In de Europese Unie moeten crypto-exchanges daarom binnenkort voldoen aan de nieuwe MiCA-regels. Dit is de allereerste cryptowet van de EU die hoogstwaarschijnlijk in 2024 wordt ingevoerd. Deze cryptowetgeving moet de risico’s voor consumenten verkleinen en de bescherming van crypto-handelaren vergroten.

 

Bitcoin en altcoins

 

Wat is MiCA?

MiCA (Markets in Crypto-Assets) is een belangrijk regelgevingsinitiatief van de Europese Unie. Het is een regelgevingskader dat wordt ontwikkeld door de EU om een geharmoniseerd en consistent beleid te creëren, ten aanzien van de regulering van crypto-aanbieders en crypto-handelsactiviteiten in de Europese Unie. Het voornaamste doel van MiCA is om een hoog niveau van consumentenbescherming te waarborgen, de marktintegriteit te bevorderen en een gelijk speelveld te creëren voor alle deelnemers op de cryptomarkt.

 

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van MiCA?

De belangrijkste doelstellingen van MiCA zijn:

 

Definiëren van crypto-activa

MiCA definieert verschillende categorieën crypto-activa, waaronder ‘tokenized securities’ en cryptocurrency’s’. Het voorziet in een gemeenschappelijk kader voor het classificeren en reguleren van deze activa.

 

Introductie van vergunning- en registratievereisten

Tevens introduceert MiCA vergunning- en registratievereisten voor aanbieders van crypto-activadiensten. Deze aanbieders moeten voldoen aan strikte normen met betrekking tot kapitaal vereisten, risicobeheer, interne controles en naleving van anti-witwas- en KYC-voorschriften.

 

Waarborgen van beleggersbescherming

Daarnaast legt MiCA regels vast om de bescherming van beleggers te waarborgen. Het vereist dat aanbieders van crypto-activadiensten duidelijke en begrijpelijk informatie verstrekken aan beleggers, passende waarschuwingen geven over de risico’s van crypto-investeringen en geschiktheidscontroles uitvoeren voor beleggers.

 

Introductie van rapportageverplichtingen voor crypto-aanbieders

Ook introduceert MiCA rapportageverplichtingen voor aanbieders van crypto-activadiensten. Crypto-bedrijven moeten regelmatig marktmeldingen doen aan de bevoegde autoriteiten, met betrekking tot hun activiteiten (inclusief informatie over transacties, risico’s en governance).

 

Vermijden van concurrentieverstorende praktijken tussen de EU-lidstaten

MiCA richt zich op verschillende cryptocurrency-activiteiten, waaronder het aanbieden en verhandelen van crypto-activa, het bewaren van cryptovaluta voor klanten (custodial accounts) en het uitgeven en beheren van Initial Coin Offerings (ICO’s). Het MiCA-initiatief reguleert zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde platformen en dienstverleners, die betrokken zijn bij deze activiteiten. MiCA is bedoeld om een geharmoniseerde en gecoördineerde aanpak binnen de Europese Unie na te streven. Deze aanpak stelt gemeenschappelijke normen vast voor aanbieders van crypto-activadiensten, ongeacht het land waarin ze opereren. Dit draagt bij aan het creëren van een gelijk speelveld en het vermijden van concurrentieverstorende praktijken tussen de EU-lidstaten.

 

Verbeteren van de marktintegriteit

Het regelgevingskader van MiCA helpt ook bij het verbeteren van de marktintegriteit door transparantie te bevorderen, risico’s te beheren en potentiële marktmanipulatie tegen te gaan. Door vergunning- en registratievereisten in te voeren, worden crypto-activadienstverleners onderworpen aan strengere controlemechanismen, waardoor het vertrouwen in de cryptomarkt wordt vergroot. MiCA vormt dan ook een belangrijke mijlpaal in de regulering van cryptocurrency’s en blockchainprojecten, binnen de Europese Unie. Het regelgevingskader introduceert vergunning- en registratievereisten, beleggersbeschermingsmaatregelen en rapportageverplichtingen, om een veilige en transparante omgeving te waarborgen.

 

Blockchainnetwerk

 

Stabiele en gereguleerde omgeving

Het MiCA-initiatief draagt dan ook sterk bij aan de groei en volwassenheid van de cryptomarkt in de EU, terwijl het tegelijkertijd consumentenbescherming en marktintegriteit bevordert. Met andere woorden: door MiCA te implementeren, hoopt de EU een stabiele en gereguleerde omgeving te creëren voor crypto-activa en blockchainprojecten, waardoor zowel beleggers als andere marktdeelnemers beter worden beschermd en gestimuleerd.

 

Wat houden de nieuwe MiCA-regels precies in?

MiCA zorgt voor nieuwe uniforme regels voor cryptocurrency-handel. Door de snelle opkomst van blockchaintechnologie en crypto-handelsbeurzen vindt De Nederlandsche Bank (DNB) het zeer belangrijk dat de wet- en regelgeving op deze gedecentraliseerde markten blijft evalueren, wordt aangescherpt en daar waar nodig verder wordt uitgebreid. Blockchain-ecosystemen en decentralised finance (DeFi) brachten de afgelopen jaren tal van nieuwe mogelijkheden en innovaties op de financiële markten. Echter gingen deze nieuwe mogelijkheden ook gepaard met de nodige risico’s voor particuliere en professionele beleggers.

Stabiel en betrouwbaar monetair systeem

De cryptomarkt is een zeer volatiele markt en cryptovaluta hebben te maken met enorme prijsschommelingen. Daarnaast is de cryptomarkt ook onderhevig aan malafide risico’s, zoals bijvoorbeeld marktmanipulatie of frauduleuze praktijken. De Nederlandsche Bank vervult een cruciale rol bij het bewaken van het fiduciair systeem in ons land. Het fiduciair systeem (waarbij geld wordt geaccepteerd op basis van vertrouwen) vormt de kern van onze economie. Het is dan ook niet voor niets dat de DNB zeer alert is op blockchaintechnologie en cryptocurrency’s. Wanneer de handel in crypto-activa niet op een degelijke manier wordt gereguleerd, dan vormen ze een potentiële bedreiging voor het hele monetaire systeem. Het fiduciair systeem berust namelijk op het vertrouwen van het publiek, in de valuta die wordt uitgegeven door de centrale bank. De Nederlandsche Bank heeft dan ook als voornaamste taak om dit vertrouwen te waarborgen en ervoor te zorgen dat ons geld stabiel en betrouwbaar blijft.

Decentralisatie en snelle transacties

Het is dan ook essentieel voor het functioneren van onze economie, dat mensen geloven in de waarde van het geld dat ze op hun bankrekening hebben staan. Cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum zijn cryptovaluta die onafhankelijk van centrale banken worden gecreëerd en beheerd. Ze maken gebruik van blockchaintechnologie en bieden voordelen zoals decentralisatie en snelle transacties. Echter, is hun waarde vaak volatiel en ze worden niet ondersteund door fysieke activa of een vertrouwde instelling zoals DNB. Het ontbreken van wet- en regelgeving en toezicht op crypto-activa, brengt dan ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Deze cryptocurency’s kunnen worden gebruikt voor illegale activiteiten, zoals witwassen en de financiering van terrorisme. Bovendien kan de volatiliteit van cryptovaluta de stabiliteit van het financiële systeem in gevaar brengen, omdat het vertrouwen van het publiek kan worden geschaad.

Stablecoins

Met de opkomst van de zogenaamde ‘stablecoins’ kunnen de links tussen de cryptomarkt en de traditionele financiële markten (en het algehele financiële systeem) verder toenemen. Stablecoins zijn cryptovaluta die zijn ontworpen om stabiliteit te bieden in tegenstelling tot de volatiele aard van andere cryptocurrency’s, zoals bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Ethereum ETH), Solana (SOL), Cardano (ADA), Dogecoin (DOGE), Binance Coin (BNB) en Litecoin (LTC). Stablecoins worden vaak gekoppeld aan traditionele activa en fiatvaluta (zoals de euro, de Amerikaanse dollar of de Britse pond), maar ook aan edelmetalen of andere vormen van waarde.

Focus op stabiliteit

Het belangrijkste kenmerk van stablecoins is de focus op stabiliteit. Door gekoppeld te zijn aan een onderliggende activa, streven stablecoins ernaar om de waarde ervan te behouden. Dit maakt ze aantrekkelijk voor gebruikers die de volatiliteit van andere crypto-activa willen vermijden. Hoewel stablecoins veel potentieel hebben, brengen ze ook de nodige uitdagingen en risico’s met zich mee. Het waarborgen van de stabiliteit en het vertrouwen in de onderliggende reserves is een belangrijke kwestie. Het ontbreken van regelgeving en toezicht leidt tot grote risico’s voor gebruikers. Desondanks bieden stablecoins een stabielere benadering van cryptocurrency’s en hebben ze het potentieel om de adoptie en het gebruik van cryptovaluta te vergroten. Door stabiliteit te bieden en verschillende toepassingen mogelijk te maken, kunnen ze een brug slaan tussen traditionele financiële systemen en de cryptomarkt.

Gebrek aan duidelijke regels en voorschriften

Deze interactie tussen stablecoins en traditionele valuta op de reguliere financiële markten, brengt een aantal grote risico’s met zich mee. Stablecoins vallen vaak buiten de bestaande wet- en regelgeving en toezichtsmechanismen die van toepassing zijn op traditionele valuta’s. Dit kan leiden tot een gebrek aan duidelijke regels en voorschriften, waardoor het moeilijk kan zijn om de stabiliteit en integriteit van stablecoins te waarborgen. Regulatoire instanties wereldwijd proberen momenteel richtlijnen te ontwikkelen, om deze uitdagingen aan te pakken. Aangezien stablecoins worden gekoppeld aan traditionele valuta’s of grondstoffen, kunnen ze (als ze op grote schaal worden verhandeld), invloed hebben op de financiële stabiliteit van ons monetaire systeem.

Tegenpartijrisico’s

Als er bijvoorbeeld een plotselinge massale inwisseling of uitgifte van stablecoins plaatsvindt, dan kan dit invloed hebben op de liquiditeit en het evenwicht van de traditionele valutamarkten. Het vertrouwen in stablecoins is gebaseerd op het vertrouwen in de onderliggende activa of mechanismen, die de stabiliteit garanderen. Als er twijfels ontstaan over de reserves of de transparantie van de uitgevende partij, dan kan dit het vertrouwen van gebruikers schaden en leiden tot tegenpartijrisico’s. Het is dan ook belangrijk dat de transparantie en audits worden gehandhaafd, om het vertrouwen te behouden.

Liquiditeitsrisico’s

Ook de liquiditeit van stablecoins kan een uitdaging vormen, vooral tijdens periodes van ‘marktstress’. Als gebruikers massaal proberen om hun stablecoins in te wisselen voor traditionele valuta, dan kan het moeilijk zijn om aan deze vraag te voldoen, wat kan leiden tot prijsvolatiliteit en liquiditeitsproblemen. Net zoals andere vormen van crypto-activa kunnen ook stablecoins worden misbruikt voor illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Het gebrek aan transparantie en regelgeving kan het risico op dergelijke praktijken vergroten, waardoor het moeilijker wordt om misbruik te detecteren en aan te pakken.

Proactieve maatregelen

Daarom is het van groot belang dat regelgevers en toezichthouders deze risico’s erkennen en proactieve maatregelen nemen om de stabiliteit, integriteit en veiligheid van zowel stablecoins als de reguliere financiële markten te waarborgen. Het ontwikkelen van passende wet- en regelgeving, transparantievereisten en regelmatige audits, kan helpen om de risico’s te verminderen en het vertrouwen van gebruikers te behouden.

 

Decentralized Finance, DeFi

 

Welke cryptocurrency’s worden door MiCA gereguleerd?

MiCA bevat een aantal Europese vereisten voor de handel in crypto-activa. In de eerste plaats moeten uitgevers van cryptovaluta een heldere whitepaper publiceren voor beleggers, waarin de meest belangrijke informatie over de desbetreffende coins of tokens is opgenomen. Daarnaast reguleert MiCA ook de aansprakelijkheid van cryptocurrency-uitgevers. Alle cryptocurrency’s die binnen de EU worden verhandeld vallen onder de nieuwe MiCA-regelgeving.

 

Hoe worden cryptocurrency’s door MiCA gedefinieerd?

MiCA definieert cryptovaluta als volgt:

“Een cryptocurrency is een digitale vertegenwoordiging van een waarde of recht, dat kan worden verhandeld via een gedistribueerd grootboek (zoals bijvoorbeeld een blockchainnetwerk).”

Specifieke en aanvullende regels

Cryptovaluta die niet inwisselbaar zijn en een uniek reëel activa vertegenwoordigen (Non Fungible Tokens), vallen buiten deze definiëring. Hetzelfde geldt voor cryptocurrency’s met dezelfde kenmerken als bestaande financiële producten of instrumenten. De zogenaamde ‘getokeniseerde’ effecten vallen onder de huidige MiFID-regels. MiFID is een Europese beleggingsrichtlijn. Stablecoins vallen echter wél onder de definiëring van MiCA. De nieuwe specifieke en aanvullende regels zullen dus straks ook gaan gelden voor uitgevers van stablecoins. Daarbij maakt MiCA echter wel een onderscheid tussen stablecoins waarvan de waarde is gelinkt aan meerdere fiatvaluta óf grondstoffen óf aan andere cryptocurrency’s.

Voldoen aan alle vereisten

MiCA reguleert niet alleen de handel in cryptocurrency’s, maar ook andere op blockchaintechnologie gebaseerde financiële projecten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het exploiteren van een crypto-handelsbeurs, wisseldiensten voor cryptovaluta of reguliere valuta, maar ook het in bewaring houden van crypto-coins. Bedrijven die crypto-diensten aanbieden moeten daarvoor een vergunning krijgen en voldoen aan alle vereisten ten aanzien van de bescherming van consumenten en de informatieverstrekking over de aangeboden producten en diensten. Bovendien moet duidelijk zijn hoe de governance (bestuur) en beveiliging op de platformen van de aanbieders zijn georganiseerd. Daarnaast moet ook helder zijn hoe een crypto-dienstverlener omgaat met belangenconflicten, het instellen van klachtenprocedures en uitbesteding.

Tegengaan van marktmanipulatie

De cryptomarkt wordt geplaagd door marktmanipulatie, waarbij handelsprocessen, prijzen en volumes van cryptocurrency’s doelbewust worden beïnvloed door individuen of groepen, om meer winst te kunnen maken. De cryptomarkt is in veel opzichten vergelijkbaar met traditionele financiële markten, maar door het gebrek aan regulering is deze markt veel kwetsbaarder voor verschillende vormen van manipulatie.

 

Cardano (ADA)

 

Wat zijn de meest voorkomende vormen van manipulatie op de cryptomarkt?

Veel voorkomende vormen van marktmanipulatie zijn:

 

Pump and dump

Pump and dump is een strategie waarbij een groep individuen samenwerkt om de prijs van een bepaalde cryptocurrency kunstmatig op te drijven, door massaal te kopen en daarmee de interesse van andere beleggers te wekken. Zodra de prijs aanzienlijk is gestegen, verkopen de initiatiefnemers hun posities en veroorzaken ze een sterke prijsdaling, waardoor degenen die later hebben gekocht, (zware) verliezen lijden.

 

Wash trading

Bij wash trading creëert een individu kunstmatige handelsactiviteit door zowel koop- als verkooporders voor dezelfde cryptocurrency op te leggen. Dit schept de illusie van een actieve markt, maar in werkelijkheid is er geen echte handel gaande. Het doel hiervan is om anderen te misleiden en interesse te wekken voor de desbetreffende cryptocurrency.

 

Spoofing

Spoofing houdt in dat een handelaar valse koop- of verkooporders plaatst met de intentie om de markt te beïnvloeden. De handelaar annuleert deze orders zodra de prijs in de gewenste richting beweegt, waardoor hij of zij kan profiteren van de veranderende marktomstandigheden.

 

Front running

Dit gebeurt wanneer een individu met voorkennis van een grote handelsorder, deze informatie gebruikt om voordeel te behalen door eerst zijn eigen transactie uitvoeren, voordat de grote order de markt beïnvloed. Dit kan leiden tot prijsmanipulatie en winst voor de manipulator.

 

Insider trading

Insider trading is het gebruikmaken van niet-openbare informatie over bepaalde crypto-activa om handelsbeslissingen te nemen en winst te behalen. Dit kan voorkomen wanneer personen met toegang tot gevoelige informatie (zoals ontwikkelaars of medewerkers van crypto-handelsbeurzen) deze informatie gebruiken om te handelen, voordat de informatie openbaar wordt gemaakt. Dit kan leiden tot oneerlijke voordelen voor degenen die deze informatie hebben. Insider trading is meestal illegaal in gereguleerde markten.

 

FUD en FOMO

FUD staat voor Fear, Uncertainty and Doubt (angst, onzekerheid en twijfel). FOMO staat voor Fear Of Missing Out (angst om te missen). Deze psychologische tactieken worden soms gebruikt om de markt te manipuleren. Bij FUD verspreiden individuen of groepen bewust negatieve informatie, geruchten of twijfels over een bepaalde cryptocurrency, om paniek te zaaien op de cryptomarkt en investeerders te laten verkopen. Bij FOMO creëren manipulatieve partijen hype en opwinding rond een bepaalde cryptovaluta, om investeerders aan te moedigen om te kopen, waardoor de prijs stijgt. Beide tactieken kunnen leiden tot irrationele beslissingen en volatiliteit op de cryptomarkt.

 

Churning

Churning (ook bekend als ‘excessive trading’) houdt in dat een belegger herhaaldelijk en opzettelijk transacties uitvoert, met als doel commissies te genereren voor zichzelf of voor tussenpersonen. Dit kan de prijs van een cryptocurrency kunstmatig opdrijven en de liquiditeit van de cryptomarkt negatief beïnvloeden.

 

Pump and Burn

Pump and Burn is een variant van de eerdergenoemde ‘Pump and Dump-strategie’, waarbij de manipulatoren niet alleen de prijs opdrijven, maar ook een groot aantal nieuwe coins of tokens creëren. Nadat ze de prijs hebben opgedreven en winst hebben behaald, vernietigen ze de extra coins. Dit kan leiden tot een aanzienlijke prijsdaling en verliezen voor andere beleggers.

 

Coin hijacking

Bij coin hijacking maakt een aanvaller misbruik van de zwakheden van een cryptocurrency of een bijbehorend platform, om de controle over te nemen. Aanvallers kunnen de blockchain manipuleren, cryptovaluta stelen of neptransacties creëren om de markt te destabiliseren en de prijs te beïnvloeden.

 

Scalping

Scalping houdt in dat er snel grote hoeveelheden cryptovaluta worden gekocht en verkocht, om kleine winsten te behalen op basis van kleine prijsfluctuaties. Hoewel scalping op zichzelf niet als manipulatie wordt beschouwd, kunnen grote spelers met voldoende kapitaal deze tactiek gebruiken, om de prijs te beïnvloeden door herhaaldelijk grote orders te plaatsen.

 

Margin call manipulatie

Bij handelen op ‘margin’ (handelen met geleend geld) kunnen manipulatoren proberen om de prijs van een cryptocurrency te beïnvloeden, om zogenaamde margin calls bij andere handelaren te veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld de prijs kunstmatig verlagen om ervoor te zorgen dat andere handelaren hun posities moeten sluiten, wat de prijs verder naar beneden kan duwen. Een margin call is een situatie waarin een belegger die handelt met geleend geld, extra middelen moet toevoegen aan zijn of haar handelsaccount, om aan de vereiste onderpandniveaus te voldoen.

Te veel waardedaling

Dit treedt op wanneer de waarde van de beleggingen in het account te veel is gedaald en niet meer voldoet aan de minimale margeniveaus, die zijn vastgesteld door de broker of het handelsplatform. Beleggers vergroten het winstpotentieel, maar gaan ook gepaard met veel grotere risico’s. Beleggers moeten zich dan ook bewust zijn van de margeniveaus en de mogelijke gevolgen van margin calls. Het niet kunnen voldoen aan een margin call kan immers leiden tot aanzienlijke verliezen van het geïnvesteerde kapitaal. Handelen met geleend geld valt dan ook sterk af te raden.

 

Integriteit van de markt waarborgen

Bovenstaande vormen van manipulatie zijn niet specifiek voor de cryptomarkt en komen ook voor op de traditionele financiële markten. Echter, heeft de cryptomarkt veel minder regelgeving en toezicht, waardoor het aantrekkelijker kan zijn voor manipulatieve activiteiten. Om de integriteit van de markt te waarborgen, is het belangrijk dat er effectieve wet- en regelgeving en meer toezichtsmaatregelen worden ingevoerd, om manipulatie van crypto-handelsactiviteiten te voorkomen en te bestraffen. In de nieuwe MiCA-verordening is bepaald dat dienstverleners op de cryptomarkt, effectieve systemen en procedures moet toepassen voor het opsporen en tegengaan van marktmanipulatie.

 

Cryptocurrency's, Europese MiCA-regelgeving

 

Welke systemen en procedures kunnen aanbieders van crypto-activadiensten gebruiken om marktmanipulatie te bestrijden?

Om marktmanipulatie effectief te bestrijden kunnen aanbieders van crypto-diensten verschillende methoden en systemen implementeren binnen hun platformen, waaronder:

 

Instellen van surveillance- en detectiesystemen

Aanbieders van crypto-activadiensten kunnen geavanceerde surveillance- en detectiesystemen implementeren, om verdachte activiteiten te identificeren. Deze systemen kunnen patronen, anomalieën en verdachte handelspraktijken opsporen die wijzen op mogelijke manipulatie (zoals bijvoorbeeld ongebruikelijke handelsvolumes, snelle prijsschommelingen of verdachte transactiepatronen).

 

Implementeren van handels- en transparantievoorschriften

Door het implementeren van specifieke handels- en transactievoorschriften kunnen aanbieders van crypto-activadiensten, een veiligere en eerlijkere handelsomgeving creëren. Dit kan onder meer vereisten omvatten voor het melden van grote transacties, het beperken van handelsactiviteiten van interne insiders, en het afdwingen van transparantie bij het aanbieden van nieuwe tokens of coins.

 

Regulering en samenwerking met toezichthouders

Samenwerking met regelgevende instanties en toezichthouders is van cruciaal belang, om marktmanipulatie tegen te gaan. Door te voldoen aan de nieuwe crypto-wetgeving (en bestaande regelgeving), het transparant delen van informatie en werken aan het ontwikkelen van passende regels en voorschriften, kunnen crypto-aanbieders helpen bij het creëren van een meer gereguleerde en veilige marktomgeving.

 

Educatie en bewustwording

Het bevorderen van educatie en bewustwording over marktmanipulatie kan ook helpen om beleggers en handelaren te beschermen. Door gebruikers voorlichting te geven over de verschillende vormen van manipulatie en waarschuwingen te geven over mogelijke risico’s, kunnen aanbieders van crypto-diensten hen helpen om beter geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen.

 

Marktintegriteitsprogramma’s

Het opzetten van marktintegriteitsprogramma’s (waarbij aanbieders van crypto-diensten samenwerken met andere marktdeelnemers), kan helpen bij het identificeren en aanpakken van manipulatieve activiteiten. Door informatie en nieuwe inzichten te delen en samen te werken aan het handhaven van eerlijke handelspraktijken, kunnen de marktdeelnemers de marktintegriteit bevorderen en marktmanipulatie verminderen.

 

Vergunningsplicht

MiCA richt zich niet alleen op de opsporing van handelsmanipulatie op de cryptomarkt, maar omvat ook een expliciet verbod op activiteiten die mogelijk kunnen leiden tot manipulatie. Dit verbod geldt voor iedereen die gebruikmaakt van crypto-handelsplatformen en heeft betrekking op het illegaal openbaar maken van voorkennis, handel met voorkennis en handelingen en gedragingen die kunnen leiden tot verstoring of manipulatie van de markt. Alle bedrijven of individuen die crypto-activa uitgeven of andersoortige crypto-diensten aanbieden, moeten daarvoor een vergunning krijgen van een financieel toezichthouder. Alleen wanneer crypto-bedrijven over deze vergunning beschikken mogen zij in alle landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER), door MiCA gereguleerde activiteiten ontplooien.

Transfer of Funds Regulation

Naast de nieuwe MiCA-wetgeving heeft Europa ook overeenstemming bereikt over aanvulling van de zogenaamde ‘Transfer of Funds Regulation’ (TFR). Deze verordening inzake de overdracht van fondsen, maakt deel uit van het wetgevingspakket dat de EU onder druk zet, om haar beleid tegen witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) te verbeteren. Door de TFR-verordening zullen dienstverleners op de cryptomarkt bij elke transactie van cryptocurrency’s de vereiste informatie over de verzender en ontvanger met de transactie mee moeten verzenden. Deze verplichting is bedoeld om criminele geldstromen traceerbaar en zichtbaar te maken. Dit vormt een groot probleem voor de zogenaamde ‘privacy-coins’ waarbij de transactie-informatie (zoals de verzender, de ontvanger en de transactiebedragen), worden verborgen met behulp van complexe, geavanceerde cryptografische versleutelingsprotocollen.

 

Wat zijn de belangrijkste Europese financiële toezichthouders?

De nieuwe MiCA-crypto-wetgeving en de TFR-regelgeving worden de komende maanden gepubliceerd. Ondertussen werken de Europese financiële toezichthouders (ESA’s) aan technische standaarden, die de nieuwe regels verder uitwerken. De verschillende marktdeelnemers zullen over deze technische standaarden worden geraadpleegd. De ESA’s (European Supervisory Authorities) zijn drie onafhankelijke EU-instellingen, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de financiële sector binnen de Europese Unie. De ESA’s werken samen om de stabiliteit, integriteit en efficiëntie van de financiële markten in de EU te waarborgen. De drie ESA’s zijn:

 

European Banking Authority (EBA)

De EBA houdt toezicht op de banksector en is verantwoordelijk voor het bevorderen van de veiligheid en stabiliteit van het bankwezen in de EU. Het ontwikkelt technische standaarden, geeft richtlijnen en voert regelgevende taken uit op het gebied van bankregulering en -toezicht.

 

European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA)

De EIOPA is verantwoordelijk voor het toezicht op de verzekeringssector en het toezicht op pensioenregelingen binnen de EU. Het bevordert de consistentie van de regelgeving en het toezicht op verzekerings- en pensioenactiviteiten. Daarnaast speelt de EIOPA een belangrijke rol bij het waarborgen van de stabiliteit en de bescherming van polishouders en pensioendeelnemers.

 

European Securities and Markets Authority (ESMA)

De ESMA is belast met het toezicht op de effectenmarkten en de beleggingsdienstverlening binnen de EU. Het ziet toe op de integriteit, transparantie, efficiëntie en ordelijke werking van de financiële markten. De ESMA geeft richtlijnen en technische standaarden uit en speelt een rol bij  het bevorderen van de convergentie van regelgeving en toezicht op EU-niveau.

Shiba Inu (SHIB) en Dodgecoin (DOGE)

 

Wat zijn de belangrijkste financiële toezichthouders in Nederland?

Bovenstaande Europese financiële toezichthouders werken nauw samen met nationale toezichthoudende autoriteiten van EU-lidstaten, om een consistent toezichtskader te creëren en ervoor te zorgen dat er overal in de Europese Unie hoge normen worden gehandhaafd, op het gebied van financiële regulering en toezicht. In ons land zijn er verschillende instanties die toezicht houden op de cryptomarkt en de handelsactiviteiten die daar plaatsvinden, waaronder:

 

De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) is de centrale bank van Nederland en heeft als belangrijkste taak, het bevorderen van de stabiliteit en integriteit van het financiële stelsel. DNB is verantwoordelijk voor het toezicht op financiële instellingen, waaronder crypto-bedrijven (zoals gedecentraliseerde exchanges en ‘custodians’ die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) vallen. Custodians zijn bewaarinstellingen die verantwoordelijk zijn voor het veilig bewaren en beheren van crypto-activa namens hun klanten.

 

Autoriteit Financiële Markten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een gedragstoezichtshouder voor de financiële markten in Nederland. De AFM houdt vooral toezicht op de handel in effecten en financiële instrumenten. En hoewel cryptovaluta op dit moment (juli 2023) zelf nog niet onder de AFM-regulering vallen, kunnen bepaalde activiteiten met betrekking tot crypto-activa (zoals het aanbieden van beleggingsdiensten of -producten), wel onder het toezicht van AFM vallen.

 

Autoriteit Consument en Markt

De Autoriteit Consument en Markt is verantwoordelijk voor het bevorderen van concurrentie en het beschermen van consumentenbelangen in Nederland. En hoewel ACM geen specifiek toezicht houdt op de cryptomarkt, kan het wél optreden tegen mogelijk misleidende of oneerlijke handelspraktijken.

 

Financial Intelligence Unit Nederland

De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) is de eenheid voor het melden van ongebruikelijke transacties en het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Het ontvangt meldingen van crypto-bedrijven en andere financiële instellingen over verdachte transacties en speelt een rol bij het handhaven van de integriteit van het financiële systeem.

 

Autoriteit Persoonsgegevens

Naast bovengenoemde Nederlandse financiële toezichthouders zijn er nog een aantal andere instanties, die toezicht houden op specifieke aspecten van de cryptomarkt in ons land, waaronder de Autoriteit Persoonsgevens (AP). De AP is de Nederlandse toezichthouder op het gebied van gegevensbescherming en privacy. En hoewel de AP zich niet specifiek richt op de cryptomarkt, kunnen crypto-bedrijven die persoonlijke gegevens verwerken (KYC-informatie), onder de jurisdictie van de AP vallen.

 

Implementatie en invoering

Crypto-bedrijven, handelaren en andere marktpartijen worden geadviseerd om de ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe MiCA-crypto-wetgeving goed in de gaten te houden. Wanneer er meer bekend is over de precieze implementatie en invoering van de nieuwe wet- en regelgeving, zal de Nederlandsche Bank (in samenwerking met andere Nederlandse financiële toezichthouders) meer informatie verstrekken aan crypto-bedrijven en handelaren.

 

Conclusie

De regulering van de cryptomarkt is op dit moment een belangrijk thema gezien de groeiende populariteit van cryptocurrency’s en blockchaintechnologie. Het creëren van een veilige en vertrouwde handelsomgeving voor crypto-activa, vereist dan ook een gezamenlijke inspanning van beleidsmakers, financiële toezichthouders, crypto-bedrijven, gedecentraliseerde exchanges (DEX), beleggers, particuliere gebruikers en andere deelnemers op de cryptomarkt. Beleidsmakers spelen een essentiële rol bij het ontwikkelen van duidelijke en evenwichtige regelgeving die rekening houdt met zowel de innovatiekansen, als de risico’s die gepaard gaan met cryptohandel. Daarom is het noodzakelijk dat beleidsmakers samenwerken op internationaal niveau, om consistente regelgevingskaders te creëren en zo de fragmentatie van de markt te voorkomen.

Hoge normen op het gebied van veiligheid, transparantie en klantbescherming

Financiële toezichthouders op hun beurt hebben de verantwoordelijkheid om de integriteit van de cryptomarkt en de traditionele financiële markt te waarborgen en beleggers te beschermen. De toezichthouders moet proactief toezicht houden op crypto-bedrijven, naleving van regelgeving afdwingen en ‘best practices’ bevorderen op het gebied van beveiliging, transparantie en risicobeheer. Crypto-bedrijven zelf moeten zich committeren aan hoge normen op het gebied van veiligheid, transparantie en klantbescherming. De aanbieders van crypto-diensten moeten intensief samenwerken met de toezichthouders, actief deelnemen aan de ontwikkeling van industrienormen en openstaan voor regelgevende veranderingen die de marktintegriteit bevorderen.

Vergroten van het veiligheidsbewustzijn

Ook beleggers kunnen een belangrijke rol spelen bij de crypto-regulering, door zich bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met investeren in cryptocurrency’s en blockchainprojecten. Ze moeten hun eigen grondige onderzoek doen naar de projecten en de ontwikkelaars achter deze projecten, en alleen handelen op betrouwbare en gereguleerde platformen. Het is dan ook verstandig om de nodige voorzichtigheid in acht nemen bij het nemen van investeringsbeslissingen. Bovendien is het belangrijk dat de mogelijke risico’s van crypto-investeringen goed aansluiten op de risicobereidheid van beleggers. Particuliere gebruikers kunnen bijdragen aan een veilige handelsomgeving door het implementeren van best practices op het gebied van beveiliging, zoals het beschermen van hun privésleutels en het vermijden van verdachte links of phishing-pogingen. Door veiligheidsbewustzijn te vergroten en frauduleuze activiteiten te melden, kunnen particuliere gebruikers helpen bij het bevorderen van veiligheid en vertrouwen in blockchaintechnologie.

Gezamenlijke inspanning

Een veilige en vertrouwde handel in crypto-activa vereist dan ook een gezamenlijke inspanning van alle belanghebbenden op de cryptomarkt. Door samen te werken en een solide regelgevingskader te ontwikkelen, kunnen beleidsmakers, toezichthouders, crypto-bedrijven, beleggers en particuliere gebruikers effectief bijdragen aan een robuuste en geaccepteerde cryptomarkt. Een markt die zowel innovatie mogelijk maakt, als de belangen van alle deelnemers beschermt.

 

Meer weten

over de nieuwe Europese regelgeving voor de cryptomarkt?

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).