Wat zijn dapps?

Er is op dit moment een nieuwe manier in opkomst voor het bouwen van succesvolle applicaties die zeer waarschijnlijk op grote schaal gebruikt zullen gaan worden. Dit zijn de zogenaamde decentrale applicaties (dapps). Het zijn toepassingen die kunnen draaien binnen het Ethereum blockchainnetwerk. De blockchain is een decentraal, gedistribueerd grootboek, waarin gegevens door middel van de cryptocurrency-technologie kunnen worden vastgelegd. De blockchain is ooit ontwikkeld voor de digitale betalingseenheid bitcoin. Momenteel worden er dagelijks nieuwe dapps ontwikkeld, die gebruikmaken van dezelfde techniek als de bitcoin.

Apps versus Dapps

Consensus

Decentrale applicaties zijn helemaal open-source. Dat wil zeggen dat de toegang tot de bronmaterialen van het eindproduct volledig toegankelijk is. Dapps kunnen helemaal zelfstandig functioneren zonder dat iets of iemand, de meerderheid van de identificatie-eenheden controleert. Dapps kunnen hun protocol wel aanpassen als dat noodzakelijk blijkt, omdat er bijvoorbeeld veranderingen hebben plaatsgevonden in de markt. Veranderingen kunnen echter alleen worden doorgevoerd als er consensus (overeenstemming) is bereikt, onder de gebruikers.

 

Miners

De data en geregistreerde activiteitsgegevens van de decentrale applicaties, worden cryptografisch opgeslagen in een publiek gedecentraliseerd blockchainnetwerk. Hierdoor kan er nooit sprake zijn van een ‘single point of failure’. Als er ergens in het systeem iets fout gaat, dan kan het netwerk dus niet vastlopen. Dat betekent dus automatisch een veel stabieler en betrouwbaarder netwerk. De decentrale applicaties gebruiken een cryptografische identificatie-eenheid, zoals bijvoorbeeld de bitcoin of Ether. Een identificatie-eenheid is een onderdeel van de cryptocurrency. Ether is de cryptocurrency van Ethereum. De identificatie-eenheden zijn dus nodig om toegang te verkrijgen tot de dapps. De zogenaamde ‘miners’ gebruiken speciale software die hen helpt met het oplossen van wiskundige problemen, en worden daarvoor dan beloond met identificatie-eenheden (er wordt ook wel gesproken van ‘tokens’).

 

Decentrale Autonome Corporaties

De dapps moeten identificatie-eenheden genereren volgens een bepaald cryptografisch algoritme, als bewijs dat de nodes een bijdrage leveren aan de desbetreffende dapps. De zogenaamde ‘proof of work’. Decentrale applicaties werden in eerste instantie omschreven als Decentrale Autonome Corporaties (DAC). Toch is dat niet verstandig. In de eerste plaats omdat er onnodige misverstanden zouden kunnen ontstaan. Een corporatie (onderneming) is namelijk qua wetgeving op een bepaalde manier aangeduid. Een onderneming heeft vaak aandelen, een bestuursvoorzitter, medewerkers etcetera. Dapps, zoals bijvoorbeeld de bitcoin, hebben geen van deze kenmerken. De Decentrale Autonome Corporaties moet u overigens niet verwarren met de Decentrale Autonome Organisaties (DAO).

 

Blockchain opleidingen

 

Dapps en de wetgeving

De aanduiding van dapps is belangrijk, omdat het bepaald hoe er in andere landen met verschillende wetgevingen, tegenaan wordt gekeken. Hoe moeten de overheden de dapps nu precies beschouwen? Overheden worstelen met de vraag hoe ze bijvoorbeeld met de bitcoin moeten omgaan. Zeker gezien het feit dat de bitcoin een geldsoort is. In de tweede plaats is de aanduiding van dapps belangrijk, omdat traditionele bedrijven verschillende methoden gebruiken om geld bij elkaar te sprokkelen. Door het verkopen van aandelen en uitbetalen van dividend bijvoorbeeld. Decentrale applicaties hebben dat niet nodig. Dapss zijn zo krachtig, juist omdat ze de voorgaande methoden niet behelzen.

 

Tokens

Alleen eigenaar zijn van dapps-identificatie-eenheden is al voldoende om het systeem te kunnen gebruiken. De waarde van de tokens wordt bepaald door de hoeveelheid gebruikers die de app waarderen. Er zijn verschillende kenmerken op basis waarvan decentrale applicaties kunnen worden ingedeeld. Er zijn dapps die draaien binnen hun eigen blockchain, maar er zijn ook dapps die gebruikmaken van een ander blockchainnetwerk.

Dapps, decentrale applicaties.

Dapps type 1

Op basis van deze indeling kennen we drie soorten decentrale applicaties. De eerste soort dapp (type 1) heeft zijn eigen blockchain. De bitcoin is hier het meest bekende voorbeeld van. Ook Litecoin en Alt-coins kunnen we in deze categorie scharen. Je zou deze vorm een beetje kunnen vergelijken met het besturingssysteem van je computer.

 

Dapps type 2

De tweede vorm (type 2) is een decentrale applicatie die gebruikmaakt van het blockchainnetwerk van type 1 dapps, waar bijvoorbeeld de bitcoin in draait. Deze decentrale applicaties zijn protocollen en bevatten identificatie-eenheden die noodzakelijk zijn voor hun functioneren. Je zou deze vorm kunnen vergelijken met een softwareprogramma.

 

Dapps type 3

De derde vorm (type 3) is een dapp die gebruikmaakt van een protocol uit de tweede categorie. Ook deze derde soort decentrale applicaties zijn zelf protocollen en hebben hun eigen identificatie-eenheden, die nodig zijn om te kunnen functioneren. Dit type dapps kun je vergelijken met een gespecialiseerde vorm van software, die een specifieke functie uitoefent. Je zou dus kunnen zeggen dat ieder type dapp weer voortbouwt op de volgende dapp, voor een verdere toepassing.

 

Een blauw slot. Dapps en beveiliging.

 

Dapps en Ethereum

Dapps bieden hele nieuwe mogelijkheden om transacties uit te voeren. Er kan bijvoorbeeld een heleboel informatie in worden vastgelegd. De slimme contracten zijn hier een heel goed voorbeeld van. Vanwege de identificatie-eenheden kan fraude worden voorkomen. Ethereum heeft de programmeertaal Solidity ontwikkeld die gebruikers in staat stelt, om hun eigen decentrale applicaties te ontwerpen voor het Ethereum blockchain.

 

Hoe creëer ik een smart contract?

 

Smart contracts

De blockchaintechnologie biedt een platform voor het internet der dingen. Allerlei verschillende applicaties zullen binnenkort als paddenstoelen uit de grond schieten. We zullen niet alleen verschillende nieuwe digitale betalingseenheden zien verschijnen, met bijbehorende betalingsinfrastructuren, maar ook allerlei soorten digitale assets zoals aandelen, obligaties en smart contracts. Hoe de blockchain en het internet der dingen precies met elkaar gaan samensmelten, is op dit moment nog lastig te voorspellen.

 

Verzekeringsbranche, gezondheidszorg en detailhandel

Er zullen ook decentrale applicaties ontwikkeld worden voor de verzekeringsbranche. Applicaties waarmee verzekeringsclaims kunnen worden geverifieerd bijvoorbeeld. Uiteraard zullen er ook dapps worden ontwikkeld, speciaal voor de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie. Ook de detailhandel zal veel profijt hebben van de blockchain. Omdat productaankopen en dienstverleningsprocessen veel beter in kaart kunnen worden gebracht, zal het ook eenvoudiger zijn om een effectieve marketingstrategie te ontwikkelen. Ik heb nu zomaar een paar voorbeelden genoemd, maar er zijn natuurlijk legio mogelijkheden.

 

Innovatie en oplossingen

Dapps veranderen de manier waarop we werken, leven, communiceren, delen en transacties overmaken. De blockchaintechnologie kan zorgen voor meer innovatie en oplossingen voor heel veel problemen, waar bedrijven en consumenten mee kampen. Naargelang er meer applicaties ontwikkeld zullen worden en het blockchainnetwerk groeit, zal het enorme potentieel van deze technologie geleidelijk aan zichtbaar worden.

 

Building blockchain projects

Koop bij bol.com

 

Building Blockchain Projects

Ontwikkel praktische decentrale applicaties door middel van Ethereum en JavaScript. Creëer krachtige dapps voor de blockchain en schrijf je eerste programma met de solidity programmeertaal. Het boek Building Blockchain Projects is een aanrader voor iedereen die meer wil leren over deze geavanceerde technologie en geïnteresseerd is, in de mogelijkheden die decentrale gedistribueerde netwerken met zich meebrengen. Hoe zit het nu precies met die smart contracts? Hoe werkt dat “ingebouwde vertrouwen”? Waarom zijn crypto-transacties op de blockchain nu precies zo veilig? Hoe werkt mining? Wat zijn web sockets? Auteur Nayaran Prusty neemt je stap voor stap mee naar wereld van de blockchain!

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).