Wat zijn dapps?

Dapps zijn gedecentraliseerde applicaties die autonoom kunnen worden uitgevoerd binnen een blockchainnetwerk. Deze gedecentraliseerde applicaties kunnen worden aangedreven met behulp van smart contract-functionaliteit. Net zoals traditionele ‘centrale’ applicaties bieden ‘decentrale’ toepassingen een bepaalde functie of hulpprogramma aan gebruikers. Een bekend blockchain-platform waarop volop wordt geëxperimenteerd met dapps is Ethereum.

 

Apps versus Dapps

Smart contracts

Decentrale applicaties hebben hun backend-code (smart contracts) draaien binnen een gedecentraliseerd digitaal ecosysteem. Dapps zijn in feite een hele reeks ‘regels’ die door middel van computercode en cryptografie binnen de blockchain zijn vastgelegd. Op het moment dat deze gedecentraliseerde applicaties eenmaal binnen een blockchain zijn geïmplementeerd, dan kunnen ze niet zomaar meer worden gewijzigd of verwijderd. De uitvoering van decentrale applicaties wordt bepaald door de logica, die in de smart contracts is geprogrammeerd. Binnen een blockchainnetwerk worden kopieën opgeslagen van alle data die aan het netwerk wordt toegevoegd (de transacties). Deze kopieën worden opgeslagen opgeslagen op computers (nodes), die allemaal dezelfde informatie verwerken. De nodes zijn eigendom van de gebruikers en niet van de dapp-makers.

Ethereum logo

Dapps zijn gedecentraliseerde apps

Veel mensen zijn inmiddels bekend met cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum. Net zoals cryptocurrency gedecentraliseerd geld is, zijn dapps gedecentraliseerde apps. Decentrale applicaties bieden talloze toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen ze worden gebruikt binnen de gaming-industrie, de energiemarkt, de verzekeringssector, de gezondheidszorg en voor (social) media-toepassingen. Daarnaast bieden dapps mogelijkheden voor gedecentraliseerde identiteitstoepassingen. Veel dapps worden ontworpen voor financiële diensten met cryptocurrency’s (Decentralized Finance/DeFi). Dapps zijn meestal open source, waardoor in principe iedereen de onderliggende code kan bekijken en gebruiken.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).