CryptoNote-protocol

Digitale ringhandtekeningen (ring signatures) bieden een innovatieve manier om de privacy van gebruikers bij blockchain-transacties te beschermen. Ringhandtekeningen werden in 2012 geïntroduceerd als onderdeel van het zogenaamde ‘CryptoNote-protocol’, dat bekend staat om zijn privacy-gerichte aanpak. Het doel van ringhandtekeningen is om de identiteit van de afzender in een transactie te verbergen, waardoor de transactie anoniem wordt, maar toch verifieerbaar is.

 

Hoe werken ringhandtekeningen?

Welke voordelen bieden ringhandtekeningen?

Welke cryptocurrency’s maken gebruik van ringhandtekeningen?

Conclusie

 

Hoe werken ringhandtekeningen?

Ringhandtekeningen werken als volgt:

Stel dat Floor een transactie wil uitvoeren met crypto-activa. In plaats van haar handtekening rechtstreeks onder de transacties te plaatsen, gebruikt Floor een digitale ring signature om haar handtekening samen met andere willekeurige handtekeningen te mengen. Dat gaat op de volgende manier:

  1. Floor selecteert een aantal willekeurige openbare sleutels, die bekend staan als de ‘ring’ of ‘groep’ van handtekeningen.
  2. Vervolgens maakt Floor een complexe handtekening met behulp van deze sleutels en haar privésleutel, zonder de exacte bron van haar handtekening te onthullen.
  3. Aangezien alle sleutels in de ring geldig zijn, kan niemand precies bepalen welke sleutel daadwerkelijk van de echte afzender is.

 

Welke voordelen bieden ringhandtekeningen?

Ring signatures bieden verschillende voordelen, waaronder:

 

Bescherming van de privacy

Ringhandtekeningen zorgen ervoor dat de afzender in een transactie anoniem blijft, waardoor gebruikers meer controle hebben over hun financiële privacy.

 

Verbeterde fungibiliteit

Omdat ring signatures de herkomst van de transactie verhullen, verhoogt dit de fungibiliteit van cryptovaluta. Fungibiliteit betekent dat iedere coin-eenheid van dezelfde waarde gelijk is, en zonder onderscheid kan worden uitgewisseld.

 

Bescherming tegen fraude

Ringhandtekeningen helpen ook bij het voorkomen van ‘double spending’ (dubbele uitgaven) en vervalsing van transacties, omdat het de authenticiteit van iedere transactie verifieerbaar maakt, zonder de identiteit van de afzender prijs te geven.

 

Bevorderen van gebruikersvertrouwen

Door optimale privacybescherming te bieden, vergroten ring signatures het vertrouwen van gebruikers in blockchain-ecosystemen, wat bijdraagt aan een bredere acceptatie van cryptocurrency’s.

 

 

Welke cryptocurrency’s maken gebruik van ringhandtekeningen?

Er zijn verschillende cryptovaluta die gebruikmaken van ringhandtekeningen. Een van de meest bekende cryptovaluta die ring signatures gebruiken als onderdeel van het protocol is Monero (XMR). Deze privacy-coin is gebaseerd op het CryptoNote-protocol, dat de ringhandtekeningen-technologie introduceerde. Monero maakt gebruik van ringhandtekeningen om de privacy van transacties te waarborgen. Bij iedere transactie worden verschillende willekeurige openbare sleutels geselecteerd (inclusief de openbare sleutel van de afzender), om deel uit te maken van de ring signatures. Hierdoor wordt de identiteit van de afzender verborgen en wordt de transactie anoniem gemaakt.

Herkomst moeilijk te traceren

Door ringhandtekeningen te implementeren, biedt Monero een hoge mate van privacy en fungibiliteit, waardoor iedere munteenheid gelijk is en zonder onderscheid kan worden uitgewisseld. Dit maakt het moeilijker om de herkomst van XMR-transacties te traceren en wordt gebruikers een hoge mate van financiële privacy geboden. Ook de cryptocurrency’s Particl Network (PART), PRivaCY Coin (PRCY), Conceal Network (CCX), Haven Protocol (XHV), Aeon (AEON), Beldex (BDX) en Bytecoin (BCN) maken gebruik van ringhandtekeningen.

 

Conclusie

Ringhandtekeningen zijn een krachtig instrument om de privacy en veiligheid van blockchain-transacties te waarborgen. Ze worden veelgebruikt door privacy-coins zoals Monero, Bytecoin en Beldex. Door de identiteit van de afzender te verdoezelen en tegelijkertijd de verificatie van transacties mogelijk te maken, zorgen ring signatures ervoor dat gebruikers financiële transacties kunnen uitvoeren, zonder hun persoonlijke gegevens bloot te stellen. Met deze privacybescherming blijven blockchainnetwerken gedecentraliseerd, veilig en vertrouwd, wat kan bijdragen aan de acceptatie van gedecentraliseerde ecosystemen.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).