Een krachtig op privacy gericht blockchain-ecosysteem

Horizen (ZEN) is een betrouwbaar, schaalbaar, veilig en krachtig blockchainnetwerk dat gebruikmaakt van meerdere beveiligingslagen. Het platform maakt gebruik van geavanceerde technologieën om een veilige en anonieme omgeving te creëren, voor het uitvoeren van financiële transacties en delen van gegevens. Horizen heeft een eigen native cryptovaluta genaamd ZEN. Horizen biedt verschillende privacy-functies, waaronder zend- en ontvangende adressen die niet herleidbaar zijn tot de identiteit van een gebruiker, evenals een privacy-modus die gebruikers in staat stelt om transacties te verbergen voor anderen.

 

ZenNodes

ZEN-token

Zk-SNARK’s

EON

Zendoo

TokenMint

Cobalt-wallet

Welk algoritme gebruikt Horizen?

Wat is de bloktijd van Horizen?

Welke programmeertalen gebruikt Horizen?

Wat is de maximale voorraad van Horizen?

Welke wallets biedt Horizen?

Waarom kan Horizen interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de risico’s en nadelen van Horizen?

 

Horizen logo

 

ZenNodes

Horizen werd in 2017 geïntroduceerd onder de naam ZenCash en heeft een zeer uitgebreid node-netwerk met een multi-tiered (meerlagig) node-systeem. De ZenNodes zorgen voor een robuust en veerkrachtig blockchain-ecosysteem. Het Horizen-netwerk kent drie verschillende soorten nodes: Secure Nodes, Super Nodes en Regular Full Nodes. Alle publieke blockchainnetwerken vereisen full nodes. Deze nodes zijn meestal crypto-wallets die een up-to-date kopie bijhouden van de blockchain.

Secure Nodes

De Secure Nodes zorgen voor de beveiliging en veerkracht van het netwerk, door middel van ‘point-to-point encryption’ en decentralisatie. De Secure Nodes maken gebruik van specifieke verbeteringen en functioneren meer dan gewone nodes of Masternodes.

Super Nodes

Met behulp van Super Nodes wordt een sidechain-platform mogelijk gemaakt, waarop een onbeperkt aantal blockchains en decentrale applicaties (dApps) kan worden uitgevoerd. De Super Nodes maken het ook mogelijk om de ‘tracking’ en transacties van Secure Nodes ‘on-chain’ of in het Horizen-protocol te laten plaatsvinden.

Regular Full Nodes

Dit zijn de standaard nodes binnen het Horizen-netwerk.

 

ZEN-token

ZEN is de native (eigen) cryptocurrency van Horizen. Dit token wordt gebruikt als ‘gas’ voor transacties op de Horizen-blockchain. ZEN is in dat opzicht vergelijkbaar met andere cryptovaluta die als gas worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Ether (ETH) van Ethereum, Binance Coin (BNB) op de Binance Smart Chain en NEO. Wanneer een gebruiker een transactie uitvoert op de Horizen-blockchain, dan betalen ze een kleine vergoeding in ZEN. Deze vergoeding wordt gebruikt om de nodes in het netwerk te compenseren, die de transacties valideren en verwerken. Hoe complexer een transactie is, hoe hoger de vergoeding die een gebruiker moet betalen. ZEN kan worden gekocht op verschillende crypto-handelsbeurzen. Nadat een gebruiker ZEN heeft aangeschaft kan hij of zij de cryptovaluta direct gebruiken om transacties op de Horizen-blockchain te betalen.

Veilig en betrouwbaar netwerk

Het gebruik van ZEN als gas op het Horizen-netwerk biedt verschillende voordelen. In de eerste plaats zorgt het ervoor dat het netwerk veilig en betrouwbaar blijft functioneren door nodes te stimuleren, om transacties te valideren en te verwerken. Ten tweede zorgen gas-transacties ervoor dat het blockchainnetwerk duurzaam blijft door een inkomstenstroom te bieden voor node-operators (beloningen). Ten slotte helpt het om spam en andere malafide activiteiten op het netwerk te beperken door deze acties duurder te maken. Wanneer een gebruiker een transactie wil uitvoeren, moet hij of zij een bepaalde hoeveelheid gas betalen, om de transactie te laten verwerken. Dat betekent dat iedere transactie een minimale financiële drempel heeft en het uitvoeren van veel transacties een kostbare aangelegenheid is. Omdat elke transactie geld kost loont het voor aanvallers meestal niet meer om de malafide activiteiten voort te zetten. De kosten zijn dan hoger dan de winst die de aanvallers kunnen behalen.

 

Blockchain

 

Zk-SNARK’s

Horizen maakt gebruik van een verifieerbaar cross-chain overdrachtsprotocol dat gebruikmaakt van zogenaamde zk-SNARKs-technologie. Zk-SNARKs (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge) is een ‘cryptografisch bewijs systeem’, waarmee een partij aan een ander partij kan bewijzen dat deze informatie bezit, zonder die informatie te onthullen en zonder enige interactie tussen beide partijen. Zk-SNARKs maakt het mogelijk om een stuk data te verifiëren, zonder de data zelf bekend te maken. Daarom is zk-SNARKs vooral geschikt voor privacy-afschermende berekeningen en digitale identiteitsverificatie. Met behulp van zk-SNARKs wordt er een privacy-behoudend en volledig gedecentraliseerd netwerk van blockchains gerealiseerd, met een hoge doorvoer en schaalbaarheid.

 

EON

EON is een volledig EVM-compatible sidechain en smart contract-platform en functioneert als Horizen’s Ethereum Virtual Machine.  EON is Horizen’s eerste openbare Proof of Stake (Pos) sidechain waarmee ontwikkelaars efficiënt applicaties kunnen bouwen en implementeren, terwijl ze volledig profiteren van het Ethereum-ecosysteem. De virtuele machine maakt gebruik van Ethereum’s accountgebaseerde transactiemodel, om activa binnen accounts weer te geven als saldi. Het accountmodel in VM-compatible blockchainnetwerken, maakt onderscheid tussen accounttypen op basis van of ze een ‘normaal’ rekeningsaldo vertegenwoordigen of een rekening die verbonden is aan een code, die door de virtuele machine moet worden uitgevoerd. Dankzij EON kunnen op Ethereum gebasseerde gedentraliseerde applicaties (dApps) eenvoudig met Horizen worden geïntegreerd. EON biedt een gebruiksvriendelijk en gestroomlijnd implementatieproces.

 

Zendoo

Zendoo is Horizen’s krachtige cross-chain protocol. Het is special ontworpen voor ontwikkelaars om blockchainnetwerken en innovatieve applicaties te bouwen, waarmee verschillende problemen kunnen worden opgelost. Met Zedoo kunnen ontwikkelaars aangepaste sidechains ontwikkelen met hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken, zoals verschillende consensus-mechanismen, bloktijden en transactiekosten. Deze sidechains kunnen ook hun eigen tokens en activa hebben, die kunnen worden overgedragen van en naar de Horizen hoofdblockchain. Het grote voordeel hiervan is dat er meer mogelijkheden ontstaan voor het bouwen van schaalbare applicaties, die grote hoeveelheden transacties en gegevens kunnen verwerken. Bovendien kunnen ontwikkelaars volop experimenteren met nieuwe functies, zonder de hoofdblockchain van Horizen te beïnvloeden. Daarnaast zorgt Zendoo voor meer privacy voor dApp-gebruikers, omdat transacties op de sidechain niet zichtbaar zijn op de hoofdketen, tenzij deze opzettelijk worden gepubliceerd.

Zendoo Software Development Kits (SDK’s)

Horizen biedt verschillende geavanceerde en gebruiksvriendelijke ‘alles-in-één’ toolkits om een blockchainnetwerk op maat te bouwen, dat voldoet aan de specifieke behoeften van ontwikkelaars. Zo biedt Horizen onder meer een sidechain-ontwikkelingsframework, waarmee developers de nodige infrastructuur kunnen opzetten voor het bouwen en implementeren van sidechains. De SDK’s bevatten onder meer API’s voor het communiceren met de blockchain en het ontvangen en verzenden van  transacties en bibliotheken met codevoordelen en hulpmiddelen, om ontwikkelaars te helpen bij het schrijven van smart contracts en andere blockchaintoepassingen. Daarnaast bevatten de SDK’s documentatie en handleidingen voor het begrijpen van blockchaintechnologie en cryptografische technieken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich concentreren op de logica en productkenmerken van de applicaties, in plaats van zich bezig te hoeven houden met de complexiteit van blockchaintechnologie.

 

 

Toepassingsmogelijkheden

Horizen biedt de mogelijk om dApps te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder financiële transacties, identiteitsverificatie en beveiligde communicatie. Daarnaast leent het Horizen-platform zich voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde toepassingen voor het hoger onderwijs, fabricage en logistieke processen, gaming en entertainment, de vastgoedsector, overheidstoepassingen en food en beverage. De flexibiliteit van Horizen maakt het mogelijk om verschillende soorten gedecentraliseerde applicaties te creëren, die specifiek kunnen worden aangepast op de behoeften van  gebruikers.

 

TokenMint

TokenMint biedt gebruikers de mogelijkheid voor het creëren van nieuwe eigen aangepaste tokens op de Horizen-blockchain. TokenMint biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee gebruikers de details van hun token kunnen specificeren, zoals de tokennaam, het symbool, de totale voorraad en andere attributen. Zodra de token-details zijn gespecificeerd genereert TokenMint de smart contract-code, die nodig is om het token op de Horizen-blockchain te implementeren. TokenMint biedt verschillende tools voor het beheren en distribueren van nieuwe gecreëerde tokens, waaronder een dashboard dat tokenbalansen weergeeft, en een API die kan worden gebruikt om het token te integreren met externe applicaties en services. Voor het gebruik van TokenMint zijn geen speciale ontwikkelingsvaardigheden vereist en het platform is volledig transparant.

Vier verschillende componenten

Om je eigen token te lanceren op TokenMint zijn er vier verschillende componenten beschikbaar:

  • TokenMint-chain
    De TokenMint-chain is een sidechain die is gebouwd op het Horizen-netwerk.
  • Token Generator
    De Token Generator is een web-app die het gemakkelijk maakt voor gebruikers, om een ‘fungible’ (uitwisselbaar) token te creëren en te ‘minten’ met aangepaste tokenomics. Tokenomics is een term die wordt gebruikt om het economische systeem achter een cryptocurrency of token te beschrijven. Het omvat meestal alle aspecten van het ontwerp van de coin, inclusief de distributie, het gebruik, de waardepropositie en de regulering.
  • Cobalt-wallet
    De Cobalt-wallet is een webbrowser-extention, waarmee tokens kunnen worden opgeslagen en beheerd, die met behulp van TokenMint zijn gecreëerd.
  • TokenMint Block Explorer
    De TokenMint Block Explorer volgt alle transacties op TokenMint en geeft deze weer.

 

Cobalt-wallet

Cobalt is een multi-currency web extension wallet die is ontwikkeld door de Horizen-community en specifiek is ontworpen voor de Horizen-blockchain. De wallet ondersteunt niet alleen de native coin ZEN, maar ook verschillende andere cryptovaluta die compatibel zijn met de wallet (waaronder Bitcoin, Ethereum en Litecoin). Cobalt biedt gebruikers een veilige en gemakkelijke manier om hun crypto-activa op te slaan, te beheren en te verhandelen. Bovendien is het eenvoudig om ‘fungible’ en ‘non-fungible’ tokens binnen de Horizen-zijketens over te dragen.

Intuïtieve interface

Cobalt heeft een intuïtieve interface en biedt functies zoals het beheren van meerdere accounts, het bekijken van transactiegeschiedenis en het sturen en ontvangen van cryptocurrency’s. De Cobalt-wallet is ontwikkeld met behulp van de nieuwste beveiligingsfuncties zoals tweefactorauthenticatie, codering van privésleutels en ondersteuning voor hardware wallets. Cobalt heeft een ingebouwde ‘testtoken-faucet’, die gebruikers en ontwikkelaars direct toegang biedt tot testtokens. Hiermee kunnen ze snel hun eigen dApps ontwikkelen of bestaande dApps testen binnen het Horizen-netwerk. Na het installeren van de Cobalt-wallet kan direct een TokenMint-adres worden aangemaakt.

 

Cobalt wallet

 

Welk algoritme gebruikt Horizen?

Het Horizen-netwerk maakt gebruik het Proof of Work (PoW) consensus-algoritme Equihash. Dit algoritme is ontworpen om ASIC-resistent te zijn, wat betekent dat het relatief moeilijk is om te minen met behulp van gespecialiseerde (en meestal dure) mining-hardware. Hierdoor worden individuele gebruikers en kleine mining pools in staat gesteld, om nog steeds te concurreren met grote mining-bedrijven.

Betere bescherming tegen 51%-aanvallen

Het consensus-protocol van Horizen zorgt voor een verbeterde bescherming tegen zogenaamde 51%-aanvallen. Bij een 51%-aanval krijgt een aanvaller meer dan de helft van de hashrate (de meeteenheid van de rekenkracht van het netwerk) in handen. Dit stelt de aanvaller in staat om meer blokken te genereren dan de rest van het netwerk, waardoor hij of zij mogelijk transacties zou kunnen manipuleren.

 

Wat is de bloktijd van Horizen?

De bloktijd van Horizen is ongeveer 2,5 minuten. Dat betekent dat er ongeveer iedere 2,5 minuut een nieuw blok aan het blockchainnetwerk van Horizen wordt toegevoegd. 2,5 minuten is de gemiddelde tijd die nodig is om een geldige ‘nonce’ te vinden en op zijn beurt een geldige ‘blok-hash’. De korte bloktijd zorgt ervoor dat transacties snel worden verwerkt en bevestigd op het netwerk, waardoor Horizen een efficiënt en snel betalingsnetwerk kan bieden voor gebruikers. Bovendien helpt de korte bloktijd om de veiligheid van het digitale ecosysteem te vergroten, door een sneller detectie van en reactie op ontstane beveiligingsproblemen mogelijk te maken. Op het moment dat een crypto-miner een blok ‘oplost’ dan zendt hij dit onmiddellijk uit naar het blockchainnetwerk, omdat hij uiteraard zijn blokbeloning wil verdienen.

Langere bloktijd

Soms duurt het langer dan 2,5 minuten voordat er een nieuw blok aan het netwerk van Horizen wordt toegevoegd. Het is mogelijk dat er een vertraging optreedt tussen het moment waarop een blok gedolven wordt en het moment waarop het wordt toegevoegd aan de blockchain. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals netwerkvertragingen, problemen met de hash-kracht of andere technische problemen. Als het bijvoorbeeld 10 minuten duurt voordat een nieuw blok wordt toegevoegd aan de Horizen-blockchain, kan dit betekenen dat er op dat moment een probleem is met het netwerk of dat er onvoldoende hash-kracht beschikbaar is, om de blokken op de normale snelheid te verwerken. Het kan ook zijn dat dit een tijdelijk fenomeen is en dat de tijd tussen de blokken binnenkort weer wordt teruggebracht naar de normale bloktijd van 2,5 minuten. Deze tijdsvertragingen in blockchain-ecosystemen zijn niet ongebruikelijk en vaak het gevolg van natuurlijke fluctuaties in het mining-proces.

Blok-hash

Een blok-hash is een unieke identificatie die wordt gegenereerd voor elk blok in de blockchain. Het is een cryptografische hashfunctie die alle gegevens in het blok (inclusief de transacties, een tijdstempel, de nonce en de hash van het vorige blok) samenneemt, en een reeks vaste karakters produceert. De blok-hash wordt gebruikt om het blok uniek te identificeren en het aan het vorige blok in de blokketen te koppelen. De blok-hash wordt gegeneerd via het mining-proces (het oplossen van een complex wiskundig probleem), door de blokkop (block-header) met verschillende ‘nonce-waarden’ te hashen totdat een hash (die aan de moeilijkheidsdoelstelling voldoet), wordt gevonden. Zodra een crypto-miner een hash vindt die aan de moeilijkheidsdoelstelling voldoet, zenden de miners het blok uit naar het Horizen-netwerk. De andere nodes op het netwerk verifiëren de geldigheid van het blok, voordat ze het aan hun lokale kopie van de blockchain toevoegen.

Bewijs van integriteit

De blok-hash is een belangrijk onderdeel van het beveiligingsprotocol van de Horizen-blockchain, aangezien elke poging om de gegevens in een blok te wijzigen, zou resulteren in een verandering in de hash van het blok, waarnaar in het daaropvolgende blok in de blokketen wordt verwezen. Daarom dient de hash als ‘bewijs’ van de integriteit van de gegevens in de blockchain.

Moeilijkheidsdoelstelling

De moeilijkheidsdoelstelling (difficulty target) is een parameter die het niveau van moeilijkheid aangeeft, voor het vinden van een geldige hash voor een blok. Het doel van de moeilijkheidsdoelstelling is om de gemiddelde ‘tijdsinterval’ tussen de blokken te behouden, ongeacht het aantal miners en de kracht van hun mining-hardware op het Horizen-netwerk. De moeilijkheidsdoelstelling wordt periodiek aangepast op basis van de hash-snelheid van het netwerk, zodat de gemiddelde tijdsinterval tussen blokken constant blijft.

Overeenstemming tussen de nodes

Als de hash-snelheid van het Horizen-netwerk toeneemt, wordt de moeilijkheidsdoelstelling verhoogd om het vinden geldige blok-hashes moeilijker te maken, terwijl als de hash-snelheid van het netwerk afneemt, de moeilijkheidsdoelstelling wordt verlaagd om het vinden van geldige blok-hashes gemakkelijker te maken. De moeilijkheidsdoelstelling is een essentieel onderdeel van het PoW-consensus-mechanisme van de blockchain en helpt ervoor te zorgen dat alle nodes op het netwerk, het eens zijn over de juiste volgorde van transacties en blokken. Als de moeilijkheidsdoelstelling niet goed is afgestemd, kan dit leiden tot inconsistenties en zelfs tot splitsing van de blockchain (een fork). De moeilijkheidsdoelstelling wordt ook wel ‘moeilijkheidsgraad’ genoemd.

Nonce

Een nonce is een nummer dat wordt gebruikt in het mining-proces, om een nieuw blok te creëren. Een nonce is een kort stukje gegevens dat aan het einde van de ‘kop’ van een blok wordt toegevoegd en het doel ervan is om de hash van het blok te veranderen. Crypto-miners op het Horizen-netwerk proberen voortdurend verschillende nonce-waarden uit, totdat ze er een vinden die resulteert in een hash die voldoet aan de moeilijkheidsdoelstelling die door het netwerk is ingesteld. Dit proces is de Proof of Work (PoW).

Blockheader

De nonce is een willekeurige waarde die door de crypto-miners wordt gekozen en deze wordt samen met andere informatie in de ‘blokkop’ (block-header) opgenomen, zoals de hash van het vorige blok, een tijdstempel (timestamp) en transactiegegevens. Het doel van de nonce is om een manier te bieden voor crypto-miners om een unieke blok-hash te maken die aan de moeilijkheidsdoelstelling voldoet, wat een vereiste is voor het toevoegen van een blok aan de blockchain. De nonce is dan ook een essentieel onderdeel van het mining-proces in het Horizen-netwerk, omdat het helpt ervoor te zorgen dat nieuwe blokken op een veilige en gedecentraliseerde manier, aan het digitale ecosysteem worden toegevoegd.

Aanpassing van de moeilijkheidsgraad

Sommige blokken worden sneller opgelost dan andere. Als meer crypto-miners zich aansluiten bij het Horizen-netwerk en de hashrate gaat omhoog, dan zullen ze gemiddeld sneller een geldige nonce vinden. Het Horizen-protocol evalueert de gemiddelde bloktijd en past de moeilijkheidsgraad elke 8064 blokken aan. Als het gemiddeld minder tijd kost om een blok op te lossen dan wordt de moeilijkheidsgraad verhoogd, duurt het oplossen van een blok langer dan neemt de moeilijkheidsgraad af.

Manipulatie

Het oplossen van één enkel blok in een blockchainnetwerk kost veel werk en vereist de nodige computerkracht. Ieder blok in het netwerk verwijst naar het voorgaande blok door zijn ‘blok-hash’ op te nemen, waardoor alle blokken aan elkaar worden verbonden. Wanneer iemand een klein stukje informatie in een blok verandert, dan verandert de blok-hash volledig. Als een aanvaller een transactierecord op de blockchain zou willen manipuleren, dan zou hij of zij een geldige nonce moeten vinden voor het blok dat hij of zij heeft bewerkt, evenals voor alle volgende blokken. De aanvaller zou dit allemaal zelf moeten doen en ook nog sneller dan het netwerk het mining-proces uitvoert. En dat is praktisch onmogelijk.

Langste kettingregel

De langste kettingregel (longest chain rule) is een basisprincipe van het blockchain-protocol dat bepaald, welke transacties geldig zijn en welke niet. Wanneer er meerdere versies van de blockchain bestaan, wordt de versie gekozen die de langste ketting (blokketen) heeft. Dat betekent dat de blockchain met de meeste bevestigde transacties als de geldige blockchain wordt beschouwd, en betekent ook dat alle transacties die in deze blockchain zijn opgenomen als geldig worden bestempeld. Als twee crypto-miners tegelijkertijd een nieuw blok aan het blockchainnetwerk toevoegen. Elk blok bevat verschillende transacties die niet in het andere blok voorkomen. In dit scenario zullen de nodes in het netwerk de langste ketting van blokken kiezen als de geldige blockchain. Als één van de twee blokken eerder wordt bevestigd en daardoor de langste ketting van blokken vormt, dan wordt deze als de geldige blokketen beschouwd, en de transacties in het andere blok worden ongeldig verklaard en teruggestuurd naar de oorspronkelijke eigenaar.

 

Waarborgen van blockchain-integriteit

Het principe van de langste kettingregel zorgt ervoor dat het Horizen-netwerk consensus bereikt over welke blockchain de juiste is en voorkomt dat er meerdere geldige versies van de blockchain bestaan. Hierdoor wordt de veiligheid en betrouwbaarheid van het Horizen-ecosysteem gewaarborgd en kan het netwerk goed blijven functioneren. Net zoals bij andere blockchain-platformen speelt de langste kettingregel een belangrijke rol bij het bereiken van overeenstemming en het waarborgen van de integriteit van de blockchain. Doordat alle nodes in het Horizen-netwerk consensus bereiken over welke transacties geldig zijn en welk niet, kan effectief worden voorkomen dat er dubbele uitgaven worden gedaan of dat er inconsistenties in de blockchain ontstaan.

 

Welke programmeertalen gebruikt Horizen?

Horizen maakt gebruik van verschillende programmeertalen en bibliotheken voor verschillende onderdelen van het digitale ecosysteem, waaronder:

  • Rust
    Horizen maakt gebruik van de programmeertaal Rust voor de ontwikkeling van de zendapplicatie en de backend van de node-software. Rust is een scripttaal die zich voornamelijk richt op veiligheid en prestaties en is daarom geschikt voor het bouwen van kritische onderdelen van het systeem. Horizen heeft een Software Development Kit (SDK) voor sidechain-ontwikkeling die in Rust is geschreven.
  • JavaScript
    JavaScript wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de wallet-software en de frontend van de node-software. JavaScript is een populaire programmeertaal voor webontwikkeling en biedt krachtige hulpmiddelen voor het bouwen van gebruikersinterfaces en interactieve applicaties. Horizen ondersteunt de ontwikkeling van dApps en smart contracts in JavaScript. Met behulp van de Horizen-sidechain-SDK kunnen ontwikkelaars JavaScript-applicaties maken die op de Horizen-blockchain kunnen draaien.
  • C++
    Daarnaast maakt Horizen gebruik van de scripttaal C++ voor de ontwikkeling van de onderliggende blockchaintechnologie en het ZEN-token. C++ is een programmeertaal die bekend staat om zijn hoge prestaties en wordt vaak gebruikt voor systeemprogrammering.
  • Solidity
    Voor de ontwikkeling van smart contracts op de Horizen-sidechain, maakt Horizen gebruik van de programmeertaal Solidity. Deze taal is speciaal ontworpen voor het bouwen van slimme contracten op de Ethereum-blockchain.
  • Python
    Horizen biedt ondersteuning voor Python via de Horizen-sidechain-SDK, waarmee ontwikkelaars Python-applicaties kunnen maken die op de Horizen-blockchain kunnen worden uitgevoerd.

Naast deze programmeertalen maakt Horizen ook gebruik van verschillende bibliotheken, frameworks en tools, zoals:

  • React
    React is een open-source JavaScript-biblitheek die wordt gebruikt voor het bouwen van gebruikersinterfaces. Deze bibliotheek werd ontwikkeld door Facebook. React maakt gebruik van een componentgebaseerde architectuur, waarbij de gebruikersinterface is opgebouwd uit meerdere herbruikbare componenten, die samen de volledige applicatie vormen. Een van de belangrijkste voordelen van React is de mogelijkheid om componenten te hergebruiken, wat de ontwikkelingstijd kan verkorten en de codebase beter georganiseerd en onderhoudbaar kan maken. React wordt ook veel gebruikt in combinatie met andere technologieën zoals Redux voor het beheer van de applicatiestatus en React Native voor het bouwen van mobiele applicaties.
  • Redux
    Redux is een populaire JavaScript-bibliotheek voor het beheren van de staat van een applicatie. Het maakt het mogelijk om de status van de applicatie op een gestructureerde en voorspelbare manier te beheren, wat kan helpen om de complexiteit van grote applicaties te verminderen. Horizen maakt gebruik van Redux als onderdeel van de Horizen-sidechain-SDK voor de ontwikkeling van dApps. Door het gebruik van Redux kunnen ontwikkelaars de status van de decentrale applicaties op een voorspelbare en gestructureerde manier beheren en kunnen ze gemakkelijk acties definiëren, die de status van de applicaties wijzigen.
  • React Native
    Horizen ondersteunt de ontwikkeling van mobiele dApps met React Native, een open-source framework voor het bouwen van native mobiele applicaties voor zowel iOS als Android.
  • BitcoinJS-lib
    Daarnaast maakt Horizen ook gebruik van BitcoinJS-lib, een bibliotheek die is ontworpen om de ontwikkeling van Bitcoin-gerelateerde applicaties te vereenvoudigen.
  • Web3.js
    Web3.js is een populaire JavaScript-bibliotheek die wordt gebruikt om te communiceren met Ethereum en andere Ethereum-compatible blockchains. Web3.js kan ook worden gebruikt om te communiceren met de Horizen-blockchain.
  • Truffle
    Truffle is een veelgebruikte ontwikkelingsomgeving voor Ethereum die kan worden gebruikt voor het bouwen, testen en implementeren van smart contracts. Truffle heeft ook ondersteuning voor het Horizen-netwerk.
  • Ethereum Virtual Machine
    Horizen ondersteunt een compatible versie van de Ethereum Virtual Machine (EVM), wat betekent dat ontwikkelaars Solidity smart contracts kunnen ontwikkelen en implementeren op de Horizen-blockchain.
  • Node.js
    Het Horizen-netwerk maakt gebruik van Node.js voor verschillende delen van zijn software stack. Node.js is een open-source, cross-platform JavaScript runtime-omgeving, die is ontworpen om schaalbare netwerkapplicaties te bouwen. Het biedt een asynchrone event-driven architectuur die het mogelijk maakt om efficiënte en schaalbare applicaties te bouwen. Node.js wordt door Horizen gebruikt in de Horizen-sidechain-SDK, die ontwikkelaars in staat stelt om gedecentraliseerde applicaties te bouwen op de horizen-blockchain. De SDK maakt gebruik van Node.js om de communicatie met de blockchain te beheren en om de backend-logica van de applicaties te implementeren.

 

Node.js biedt een krachtige en schaalbare runtime-omgeving

Node.js wordt ook gebruikt in de Horizen Secure Node software, die draait op de Horizen blockchain en zorgt voor de beveiliging en betrouwbaarheid van het netwerk. De Secure Node software maakt gebruik van Node.js voor verschillende taken, zoals het beheren van de communicatie met andere nodes in het netwerk en het valideren van transacties. Daarnaast wordt Node.js ook gebruikt in de Horizen Sidechain Deployment Tool, die het mogelijk maakt om een eigen blockchain-sidechain op te zetten. Deze tool maakt gebruik van Node.js voor het beheren van de interactie met het Horizen-netwerk en voor het automatiseren van verschillende stappen in het sidechain-deploymentproces. Node.js biedt dan ook een krachtige en schaalbare runtime-omgeving voor het bouwen van dApps op de Horizen-blockchain.

 

Wat is de maximale voorraad van Horizen?

De maximale voorraad van Horizen is 21 miljoen ZEN-tokens. Dit is vergelijkbaar met de maximale voorraad van Bitcoin. Het totale aantal ZEN zal geleidelijk in omloop worden gebracht door middel van beloningen bij het mining-proces, totdat het maximale aanbod is bereikt. Op dit moment (april 2023) zijn er ongeveer 13,617,794 ZEN-coins in omloop. De resterende tokens zullen de komende jaren worden gemined en gedistribueerd aan crypto-miners, die hun computerkracht inzetten om het Horizen-netwerk te beveiligen en transacties te verwerken. Het beperkte aanbod van ZEN is bedoeld om de inflatie te beperken en de waarde van de coin op lange termijn te behouden. Door een beperkte voorraad te hebben en een deflatoir beleid te voeren, wordt verwacht dat de waarde van Horizen in de toekomst zal stijgen als er meer vraag ontstaat naar ZEN.

 

Welke wallets biedt Horizen?

Naast de eerdergenoemde Cobalt-wallet die kan worden gebruikt in combinatie met TokenMint, biedt Horizen ook een gebruiksvriendelijke, veilige desktop-wallet: Sphere. Deze desktop-wallet is een multifunctionele app, waarmee Horizen-gebruikers meer controle kunnen krijgen over hun privacy en financiën. Sphere is ontworpen met beveiliging als topprioriteit. Het biedt verschillende privacy- en beveiligingsfuncties, zoals tweefactorauthenticatie en pincode-beveiliging.

Ondersteuning voor zowel lite als volledige clients

De Sphere-wallet ondersteunt zowel lite als volledige clients en ondersteunt zowel transparante als afgeschermde transacties. Daarnaast is er ondersteuning voor paper-wallets. Als er onverhoopt iets mis gaat kunnen de fondsen worden hersteld met behulp van een ‘seed-zin’. Er zijn downloads beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Naast de Cobalt-wallet en de Sphere-wallet, zijn er ook verschillende third party hardware- desktop- en mobiele wallets op de markt die Horizen ondersteunen.

 

Sphere wallet Horizen

 

Waarom kan Horizen interessant zijn voor investeerders?

Er zijn verschillende redenen waarom Horizen een interessante beleggingsoptie voor investeerders kan zijn. Horizen is een veelzijdig netwerk dat zich richt op verschillende aspecten van de blockchain-industrie, waaronder privacy, schaalbaarheid en interoperabiliteit met andere digitale ecosystemen. Hierdoor wordt er een platform geboden voor een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. De hoge mate van privacy en de verschillende functies en tools om gebruikersgegevens te beschermen, maken Horizen een aantrekkelijke optie voor investeerders die een veilige en private manier zoeken om te communiceren en transacties uit te voeren.

Robuuste veerkrachtige blockchain

Horizen streeft ernaar om een netwerk van nodes te creëren, waarbij gebruikers worden aangemoedigd om deel te nemen aan het netwerk en bij te dragen aan de beveiliging en decentralisatie ervan. Dit kan leiden tot een robuustere en veerkrachtigere blockchain. Het digitale ecosysteem van Horizen groeit gestaag met nieuwe innovatieve toepassingen, partnerschappen en andere crypto-projecten die op het platform worden ontwikkeld. Dit kan bijdragen aan de groei en adoptie van Horizen in de toekomst.

Hoge transactiesnelheid en lage kosten

Horizen werkt aan het oplossen van het schaalbaarheidsprobleem van blockchains, door het implementeren van sidechains en andere oplossingen. Dit kan leiden tot een hogere transactiesnelheid en lagere kosten. Bovendien heeft Horizen een actieve community van ontwikkelaars en gebruikers die enthousiast bijdragen aan de ontwikkeling van het open-source-project. Dit kan leiden tot een grotere mate van decentralisatie. Daarnaast biedt Horizen ondersteuning voor verschillende apparaten, waaronder desktops, mobiele apparaten en hardware-wallets. Dit kan bijdragen aan een bredere adoptie van het platform door gebruikers met verschillende voorkeuren en behoeften.

Lage inflatie

ZEN kent een lage inflatie, wat kan bijdragen aan een stabiele prijs en waarde op lange termijn. Horizen heeft een lage inflatie omdat het een vaste en voorspelbare inflatiecurve heeft die is ingebouwd in de protocolregels. Deze inflatiecurve is zo ontworpen om de inflatie geleidelijk te verminderen, naarmate de tijd verstrijkt en de totale voorraad van ZEN-tokens toeneem. Bij de lancering van Horizen in 2017 (het platform heette toen nog ‘ZenCash’) was de jaarlijkse inflatie van het netwerk 25%. Sindsdien is de inflatie elk jaar geleidelijk gedaald.

Halveringen

Dat komt doordat Horizen (net zoals Bitcoin) periodieke halveringen toepast op de inflatie. Het doel van deze lage inflatiecurve is om een stabieler en voorspelbaarder economisch beleid te voeren, zodat gebruikers en investeerders beter in staat zijn om de waarde van ZEN-tokens op lange termijn te plannen en te voorspellen. Door deze vaste en voorspelbare inflatiecurve kunnen gebruikers en investeerders beter anticiperen op de toekomstige waarde van ZEN, wat kan bijdragen aan een gezonde en stabiele groei van het netwerk.

 

Wat zijn de risico’s en nadelen van Horizen?

Houd er rekening mee dat elke investering in blockchaintechnologie en cryptocurrency’s risico’s met zich meebrengt. De cryptomarkt is een volatiele markt en de tokens zijn onderhevig aan grote prijsschommelingen. Bovendien is er nog niet voldoende wet- en regelgeving die investeerders en andere gebruikers beschermt tegen deze risico’s. Daarom is het belangrijk dat je zelf altijd goed onderzoek doet naar alle mogelijke risico’s en nadelen, voordat je in crypto-activa of specifieke projecten zoals Horizen gaat investeren. Een sterke risicobeheersingsstrategie is dan ook noodzakelijk. Doe een grondige analyse van het project en investeer alleen geld wat je bereid bent om te verliezen.

Minder marktaandeel

Horizen is zeker niet de enige privacy-coin op de cryptomarkt. Daarom moet ZEN concurreren met verschillende andere populaire op privacy-gerichte cryptovaluta, waaronder Monero (XMR), Zcash (ZEC) en Dash (DASH). Het is mogelijk dat deze projecten betere technologie en meer bekendheid hebben, waardoor het voor Horizen moeilijker wordt om marktaandeel te veroveren.

Regulatierisico’s

Net zoals andere crypto-projecten loopt ook Horizen het risico om te worden beperkt door nieuwe wet- en regelgeving. Zo kunnen financieel toezichthouders (zoals bijvoorbeeld de ESMA, AFM, FCA en de SEC) nieuwe regels opleggen, die leiden tot strengere registratievereisten, rapportageverplichtingen en beperkingen op de handel en het gebruik van ZEN. Een ander potentieel risico is dat regeringen en wetgevers wereldwijd mogelijk nieuwe wetten en voorschriften invoeren, die de adoptie van cryptovaluta kunnen beperken of zelfs helemaal verbieden. Verschillende landen voeren inmiddels al een actief ontmoedigingsbeleid ten aanzien van crypto-activa, waaronder China, India, Algerije, Bolivia en Equador. Deze beperkingen kunnen het Horizen-project beïnvloeden en de waarde van ZEN aantasten.

Voldoen aan wet- en regelgeving

Echter is het beleid ten aanzien van cryptovaluta voortdurend aan veranderingen onderhevig en sommige landen hebben hun beleid zelfs versoepeld of overwegen om hun beleid te versoepelen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de verschillende landen, vooral als je van plan bent om in nog onbekende cryptocurrency’s te investeren of te handelen. De Horizen-community is zich bewust van deze risico’s en werkt dan ook proactief aan het verminderen van deze risico’s. Horizen heeft een juridisch team en werkt samen met regelgevende instanties om aan de vereisten te voldoen en het project verder te ontwikkelen binnen de grenzen van de wet. Horizen streeft er dan ook naar om te blijven voldoen aan alle toepasselijke wet- en regelgeving, om de adoptie van ZEN te stimuleren en te ondersteunen.

Ontwikkelingsrisico’s

Horizen is afhankelijk van de ontwikkeling van de blockchaintechnologie en de vooruitgang van het Horizen-team bij het implementeren van nieuwe functies en oplossingen. Crypto-activa zijn afhankelijk van complexe cryptografische technieken en er bestaat een risico dat deze technieken falen of dat er technische problemen ontstaan die van invloed zijn op de waarde en betrouwbaarheid van het Horizen-project. Ontwikkelingsproblemen of vertragingen kunnen de prestaties en groei van het project belemmeren.

 

Unieke positie op de cryptomarkt

Desondanks is Horizen een veelbelovend project met een gedegen technologische basis en een robuuste infrastructuur, die privacy, schaalbaarheid en flexibiliteit combineert. Daarmee werkt Horizen aan een unieke positie op de crypomarkt. Met zijn innovatieve oplossingen voor gedistribueerde applicaties en sidechains, en de focus op gebruiksgemak en adoptie, heeft dit platform het potentieel om een belangrijke speler te worden in de cryptowereld.

 

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).