Zcash: geavanceerde privacy-functies

Zcash (ZEC) is een open-source cryptocurrency die is ontworpen om privacy en anonimiteit te bieden aan gebruikers. ZEC werd in 2016 geïntroduceerd en is gebaseerd op de Bitcoin-codebase, maar voegt geavanceerde privacy-functies toe om de transacties optimaal te beschermen. Het belangrijkste kenmerk van Zcash is het gebruik van de zogenaamde zk-SNARKs, een geavanceerde technologie die de privacy van transacties waarborgt. Met zk-SNARKs kan een transactie worden geverifieerd zonder de specifieke details van de transactie openbaar te maken, zoals het transactiebedrag dat wordt verzonden of de adressen van de betrokken partijen. Dat betekent dat de identiteit van de bij de transactie betrokken partijen en de transactiegegevens privé kunnen blijven.

 

Transparante en afgeschermde transacties

Geen single point of failure

Welk algoritme gebruikt Zcash?

Wat is de bloktijd van Zcash?

Welke programmeertalen gebruikt Zcash?

Wat is de maximale voorraad van Zcash?

Waarom kan Zcash interessant zijn voor investeerders?

De waarde van Zcash kan sterk fluctueren

 

Zcash logo

 

Transparante en afgeschermde transacties

Binnen het Zcash-netwerk zijn in principe 2 soorten transacties mogelijk:

  • Transparante transacties
    Transparante transacties zijn vergelijkbaar met transacties op de Bitcoin-blockchain en bieden geen privacy-voordelen.
  • Afgeschermde transacties
    Afgeschermde transacties zijn volledig privé en maken gebruik van de eerdergenoemde zk-SNARKs om de privacy van de transacties te waarborgen.

 

Geen single point of failure

Het blockchainnetwerk van Zcash wordt bijgehouden door een gedistribueerd netwerk van nodes, die allemaal een kopie van de blockchain bijhouden en controleren of de nieuwe transacties geldig zijn. Net zoals andere blockchain-ecosystemen kent het netwerk van Zcash geen ‘single point of failure’, waardoor deze altijd blijft functioneren. Met ZEC kunnen producten en diensten worden gekocht en verkocht, maar de coins kunnen ook worden gebruikt als beleggingsinstrument om te handelen op de wereldwijde crypto-handelsbeurzen. Voor Zcash zijn verschillende crypto-wallets en exchanges beschikbaar, waar je ZEC kunt opslaan en verhandelen.

 

Welk algoritme gebruikt Zcash?

Zcash maakt gebruik van het algoritme ‘Equihash’. Dit is een Proof of Work-algoritme (PoW) dat is ontworpen om ASIC-resistente crypto-mining te bieden. Dit betekent dat het moeilijk is om speciale apparatuur te gebruiken om het mining-proces te versnellen en zo meer beloningen te verdienen dan andere crypto-miners. Equihash is gebaseerd op het zogenaamde ‘discrete logarithm problem‘ en maakt gebruik van het ‘Wagner-Shoup-algoritme’ om de computionele kracht te berekenen die nodig is, om nieuwe blokken aan het blockchainnetwerk van Zcash toe te voegen. In plaats van te vertrouwen op het vinden van een hash die aan een bepaalde moeilijkheidsgraad voldoet, vereist Equihash dat crypto-miners een reeks complexe berekeningen uitvoeren, om te bewijzen dat ze voldoende rekenkracht hebben geleverd om een blok aan de blockchain toe te voegen.

Equihash bevordert decentralisatie

Het algoritme Equihash heeft ook een aangepaste moeilijkheidsaanpassing, wat betekent dat de moeilijkheidsgraad van het mining-proces zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid rekenkracht die op het netwerk wordt toegepast. Dit helpt om het mining-proces eerlijk te houden en zorgt ervoor dat het netwerk niet wordt gedomineerd door een klein aantal crypto-miners, die beschikken over grote hoeveelheden rekenkracht. Over het algemeen is Equihash een zeer efficiënt en veilig Proof of Work-algoritme dat goed werkt voor Zcash. Het biedt een hoog beveiligingsniveau en ASIC-resistente crypto-mining, wat de decentralisatie van het blockchainnetwerk bevordert.

 

Wat is de bloktijd van Zcash?

De bloktijd van Zcash is 75 seconden. Sinds de netwerk-upgrade genaamd ‘Canopy’ in november 2020 is de bloktijd van Zcash verlaagd van 2,5 minuten naar 75 seconden. Dit werd gedaan om de transactiesnelheid van het netwerk te verhogen en de blockchain-omvang te beperken. Kortere bloktijden stellen de crypto-miners in staat om sneller nieuwe blokken te produceren, waardoor transacties sneller kunnen worden bevestigd en verwerkt.

 

Welke programmeertalen gebruikt Zcash?

Zcash gebruikt de programmeertaal Rust voor het grootste deel van de code, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de kernfunctionaliteit van het blockchain-protocol. Rust is een moderne, veilige en snelle programmeertaal die geschikt is voor de ontwikkeling van gedistribueerde digitale ecosystemen. Naast Rust maakt Zcash ook gebruik van de programmeertalen C++, Python en JavaScript.

 

 

Wat is de maximale voorraad van Zcash?

De maximale voorraad van Zcash is 21 miljoen ZEC. Dit is een vastgesteld maximum en zal in principe nooit veranderen, wat betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen coins in omloop zullen zijn. Op dit moment (maart 2023) is er ongeveer 12,5 miljoen ZEC in circulatie en er wordt verwacht dat de laatste coins zo rond het jaar 2140 gemined zullen gaan worden. De maximale voorraad van 21 miljoen ZEC is een essentieel onderdeel van de Zcash-monetaire beleidsregels en is ontworpen om de inflatie te beperken en een duurzaam en waardevol monetair systeem te creëren.

 

Waarom kan Zcash interessant zijn voor investeerders?

Zcash is een privacy-georiënteerde cryptovaluta die is gebaseerd op een vergelijkbare technologie als Bitcoin, maar biedt extra functies voor privacy en vertrouwelijkheid. Een van de belangrijkste voordelen van Zcash voor investeerders is het verhoogde privacy-niveau. Een ander voordeel van Zcash voor beleggers is de schaalbaarheid van ZEC, zodat de coin in staat is om meer transacties te verwerken, naarmate het aantal gebruikers en transacties toeneemt.

Snel en efficiënt tijdens piekperioden van activiteit

Dat betekent dat het netwerk snel en efficiënt blijft, zelfs tijdens piekperioden van verhoogde activiteit. Bovendien heeft Zcash ook een grote en actieve community van ontwikkelaars en gebruikers die bijdragen aan de ontwikkeling en het onderhoud van de blockchain. Dit vergroot de acceptatie van ZEC en maakt het gemakkelijker voor mensen om de cryptovaluta te gebruiken en te verhandelen.

 

De waarde van Zcash kan sterk fluctueren

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van handelen op de cryptomarkt. Crypto-activa zijn volatiel en ook de waarde van Zcash kan sterk fluctueren. Cryptovaluta genieten niet dezelfde bescherming als regulier fiatgeld. Verdiep je daarom goed in de voor- en nadelen van crypto-investeringen en investeer alleen geld wat je bereid bent om te verliezen. Desondanks is Zcash een interessante coin die een hoge mate van privacy biedt aan gebruikers. Het blijft echter belangrijk om te vermelden dat hoewel Zcash zeer effectief is in het bieden van privacy, er wellicht altijd mogelijkheden zijn om transacties te traceren. Geen enkel digitaal systeem is voor de volle honderd procent onfeilbaar.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).