Wat is een ERC-20 token?
ERC-20 is de technische standaard voor tokens die geschikt zijn, om te worden gebruikt binnen de Ethereum-blockchain. ERC-20 bepaalt de regels die alle op Ethereum gebaseerde tokens moeten volgen. Niet alle cryptocurrency’s hebben hun eigen blockchain, maar maken gebruik van andere gedistribueerde grootboeken. In principe kunnen alle tokens die de ERC-20 standaard hebben geïntegreerd, op de blokketen van Ethereum worden uitgevoerd. De ERC-20 token-standaard maakt het eenvoudiger om tokens onderling met elkaar uit te wisselen en nieuwe ERC-20 tokens te integreren met compatible crypto-wallets.
ERC-20 compatible crypto-wallets
Ethereum Improvement Proposals (EIP)
Waar moeten ERC-20 tokens aan voldoen?
Welke tokens maken gebruik van de ERC-20 standaard?
Migratie naar een andere blockchain
Wat is het verschil tussen een token en een crypto-coin?
Technische standaard
ERC-20 is de technische standaard voor crypto-assets die verenigbaar zijn met de Ethereum-blockchain. Een voorbeeld daarvan zijn de smart contracts, die zo zijn gecodeerd dat ze automatisch tokens kunnen uitgeven, de token-voorraad kunnen regelen, transacties kunnen monitoren en balansen kunnen controleren. De standaard vormt de basis van elke volledig operationele toepassing, die binnen de Ethereum-blockchain wordt uitgevoerd. De tokens spelen dan ook een belangrijke rol bij het vastleggen van transacties binnen de blockchain. Om ervoor te zorgen dat bepaalde cryptocurrency-tokens verenigbaar zijn met de ERC-20 standaard, moeten in ieder geval de functies en het gedrag van de tokens, gespecificeerd door ERC-20 worden geïmplementeerd. Daarna kunnen er in principe ook andere functies aan de tokens worden toegevoegd, die in de basis niet tot de ERC-20 standaard behoren.
Interoperabiliteit
De ERC-20 standaard werd in 2015 ontwikkeld door blockchain-engineers bij Ethereum. Voordat de ERC-20 standaard werd geïntroduceerd, was de uitwisseling van de tokens een stuk ingewikkelder. Bij de token-transacties moesten er eerst aangepaste ‘bruggen’ worden gebouwd tussen de verschillende platformen, om de token-uitwisseling van alle tokens te ondersteunen. Het belangrijkste doel van ERC-20 is het bevorderen van de interoperabiliteit tussen smart contracts onderling. Hierdoor kunnen de smart contracts op een efficiëntere en voorspelbare manier worden gekoppeld, aan verschillende gebruikersinterfaces, crypto-handelsbeurzen en crypto-wallets. Deze interoperabiliteit wordt bereikt doordat de ERC-20 standaard een API tot stand brengt. Hierdoor kunnen derde partijen gemakkelijker toegang krijgen tot specifieke informatie en cryptocurrency-transacties uitvoeren. Daarnaast kunnen applicaties van derde partijen op een generieke manier worden gecodeerd voor alle ERC-20-toepassingen, zonder bekend te hoeven zijn met een specifiek token.
ERC-20 compatible crypto-wallets
De ERC-20 standaard is in een aantal opzichten vergelijkbaar, met de technische standaard van het Bitcoin-netwerk. Het grote verschil is echter dat Bitcoin alleen gebruikmaakt van zijn eigen blockchain en dat ERC-20 tokens worden uitgegeven op de blockchain van Ethereum. De Ethereum-standaard maakt de weg vrij voor het creëren van allerlei nieuwe tokens. Daarom is ERC-20 op dit moment erg populair bij Initial Coin Offerings (ICO’s). Op dit ogenblik (februari 2022) zijn er al duizenden verschillende tokens uitgegeven, die zijn gebaseerd op de technische standaard van Ethereum. Als iemand wil gaan handelen met ERC-20 tokens, dan is het belangrijk dat diegene ook een crypto-wallet heeft die verenigbaar is met de ERC-20 standaard.
Andere ERC-standaarden
De ERC-20 standaard is de bekendste ERC-norm, maar niet de enige. Sommige ontwikkelaars binnen de blockchain-community vinden dat de ERC-20 standaard, op bepaalde punten te beperkt of te gebrekkig is. Daarom zijn er inmiddels verschillende andere ERC-standaarden ontwikkeld, die ervoor moeten zorgen dat de toepassingsmogelijkheden van de tokens worden vergroot. Ethereum kent inmiddels ook de ERC-165, ERC-721, ERC-223, ERC-667, ERC-777, ERC-865, ERC-981, ERC-1155 en nog een hele lijst andere ERC-standaarden. Deze alternatieve token-standaarden hebben in principe dezelfde basisfuncties, maar bieden extra voordelen op het gebied van bijvoorbeeld token-overdracht en validatie. Het proces waarbij tokens worden gecreëerd die bepaalde functies moeten dienen, wordt ‘tokenization’ genoemd.
Ethereum Improvement Proposal (EIP)
Om een standaard van dit type te maken, moet een ontwikkelaar eerst een zogenaamd verbeteringsvoorstel (EIP) indienen bij Ethereum. In dit verbeteringsvoorstel zijn de nieuwe functies en specifieke protocollen van de voorgestelde ERC-standaard beschreven. Daarna wordt het EIP door een speciale commissie binnen de Ethereum-community beoordeeld. Als het EIP door de commissieleden wordt goedgekeurd – eventueel nadat er nog wat wijzigingen zijn aangebracht – dan kan de nieuwe ERC-standaard binnen de Ethereum-blockchain worden geïntroduceerd.
Wat zijn ERC-721 tokens?
ERC-721 tokens zijn op Ethereum gebaseerde Non Fungible Tokens (NFT’s). Het grote verschil met de ERC-20 tokens is dat NFT’s niet vervangbaar zijn. Ze zijn uniek en kunnen niet worden uitgewisseld. Een ‘normale’ crypto-asset kan doorgaans wel worden uitgewisseld. De cryptocurrency’s ETH en Bitcoin zijn wél uitwisselbaar (ze zijn ‘fungible’ en kunnen vervangen worden door andere ETH of Bitcoins). Bij een Non Fungible token is dat niet het geval. Het zijn unieke exemplaren en de ene NFT kan nooit een andere vervangen. Van een bepaalde NFT is er dus altijd maar één. Momenteel worden de ERC-721 tokens vooral gebruikt als verzamel-assets. Daarbij gaat men ervan uit dat de NFT’s op den duur in waarde zullen toenemen. In principe kan alles wat uniek is worden ‘getokeniseerd’.
Wat zijn ERC-1155 tokens?
Zowel ERC-20 als ERC-721 kennen een aantal beperkingen, waardoor ze niet altijd geschikt zijn voor specifieke toepassingen. ERC-1155 is een zogenaamde ‘Multi-Token Standaard‘ en biedt de mogelijkheid om een aantal van deze tekortkomingen op te lossen. ERC-1155 is een token-standaard voor het verwerken van tokens met meerdere functies. Ze zijn multifunctioneel. Met deze technische standaard kan in principe elk type crypto-activa worden gecreëerd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een standaard-interface voor smart contracts die meerdere token-soorten beheren. De blockchain-contracten kunnen iedere combinatie van Non Fungible Tokens en wél Fungible Tokens (dus tokens die wél vervangbaar en uitwisselbaar zijn) bevatten. Hierdoor kan een ERC-1155 token op ieder moment precies dezelfde functies vervullen als een ERC-20 en een ERC-721 token.
Waar moeten ERC-20 tokens aan voldoen?
De ERC-20 standaard bevat 6 verschillende coderingsfuncties, waaraan een token voor de Ethereum-blockchain moet voldoen:
- TotalSupply
De TotalSupply-functie geeft informatie over de totale token-voorraad. - BalanceOf
De BalanceOf-functie geeft inzicht in het rekeningsaldo van het gebruikersaccount. - Transfer
De Transfer-functie voert transacties uit van een gespecificeerd aantal ERC-20 tokens, ‘naar’ een gespecificeerd adres. - TransferForm
De TransferFrom-functie voert transacties uit vanaf een opgegeven aantal tokens ‘vanaf’ een opgegeven adres. - Approve
De Approve-functie staat een ‘spender’ toe om een bepaald aantal tokens van een gespecificeerd account op te nemen. - Allowance
De Allowance-functie retourneert een bepaald aantal tokens van een ‘spender’ aan de eigenaar.
Gebeurtenissen
Naast de 6 bovenstaande coderingsfuncties worden er ook 2 ‘gebeurtenissen’ geactiveerd:
- De overdrachtsgebeurtenis
Het moment dat de daadwerkelijke token-overdracht plaatsvindt. - De validatiegebeurtenis
Deze functie wordt geactiveerd wanneer er goedkeuring is vereist.
Welke tokens maken gebruik van de ERC-20 standaard?
De onderstaande tokens maken gebruik van ERC-20. Dit is echter maar een fractie van het totale aanbod ERC-20 tokens, dat op de cryptomarkt wordt aangeboden.
- Maker (MKR)
- Basic Attention Token (BAT)
- Augur (REP)
- OmiseGo (OMG)
- Chainlink (LINK)
- Binance Coin (BNB)
- Golem (GNT)
- Nebulas (NAS)
- Request (REQ)
- The Status Network (SNT)
- Fantom (FTM)
- 0x (ZRX)
- Raiden Network Token (RDN)
- Thether (USDT)
- IOStoken (IOST)
- TRON (TRX)
- OriginTrail (TRAC)
- Dentacoin (DCN)
- AdToken (ADT)
- Wrapped Bitcoin (WBTC)
- Populous (PPT)
- Loopring (LRC)
- DigixDAO (DGD)
- Gnosis (GNO)
- KuCoin Shares (KCS)
- Storj (STORJ)
- Bancor (BNT)
- PowerLegder (POWR)
- Voyager Token (VGX)
- Nexo (NEXO)
- Loom Network (LOOM)
- Polygon (MATIC)
- Lambda (LAMB)
- RChain (REV)
- Eidoo (EDO)
- Decentraland (MANA)
- Uniswap (UNI)
- Theta Token (Theta)
- The Sandbox (SAND)
- ICON (ICX)
- Aragon (ANT)
- aelf (ELF)
- Storm (STORM)
- SingularityNET (AGIX)
- Zilliqa (ZIL)
- Huobi Token (HT)
- QuarkChain (QKC)
- Waltonchain (WTC)
- Enigma (ENG)
- Odyssey (OCN)
Migratie naar een andere blockchain
De bovenstaande lijst met ERC-20 tokens is verre van compleet, maar dit zijn waarschijnlijk de meest bekende. Sommige crypto-activa worden op de markt gebracht als een ERC-20 token, maar migreren later naar hun eigen blockchainnetwerk. Zodra deze migratie is voltooid moet het token worden omgewisseld, voor een coin op de nieuwe blockchain. Dat betekent dat de cryptocurrency’s naar de nieuwe blokketen moeten worden overgebracht. Na de migratie kunnen de tokens meestal niet meer worden verzonden naar een Ethereum-wallet. Wanneer iemand probeert om coins van de ene blockchain, naar een crypto-wallet op een andere blockchain te verzenden, dan bestaat het risico dat de coins verloren gaan. Sommige tokens kunnen op verschillende blokketens bestaan. Daarom is het belangrijk dat je weet op welke blockchain de coins of tokens worden gehost, voordat je een transactie naar een andere wallet of adres gaat uitvoeren.
Wat is het verschil tussen een token en een crypto-coin?
Veel mensen denken dat een token hetzelfde is als een coin, maar dat is niet het geval. Een coin is in principe hetzelfde als een cryptocurrency. Een cryptocurrency is digitale crypto-valuta, die afhankelijk is van blockchaintechnologie. Een cryptocurrency wordt meestal rechtstreeks uitgegeven door het blockchain-protocol van het blockchainnetwerk. De crypto-coins worden niet alleen gebruikt om transactiekosten te betalen, maar worden ook gebruikt voor het belonen van de crypto-miners, die de transacties mogelijk maken en tegelijkertijd het blockchainnetwerk beveiligen. Een token daarentegen heeft weliswaar vaak dezelfde (crypto) eigenschappen als een cryptocurrency, maar heeft de neiging om blockchains van andere crypto-assets te gebruiken. De belangrijkste verschillen tussen crypto-coins en tokens zijn:
- Niet alle tokens zijn cryptocurrency’s
Crypto-coins worden over het algemeen als tokens beschouwd, maar niet alle tokens worden als cryptocurrency beschouwd. - Geen eigen blockchains
Cryptocurrency’s hebben meestal hun eigen blockchain, terwijl tokens meestal worden gebouwd op bestaande blockchainnetwerken. - Ondersteuning van projecten
Een cryptocurrency wordt meestal puur gebruikt om valuta te verhandelen en waarde op te slaan (de nadruk ligt vooral op gedecentraliseerde financiële transacties). De coins vertegenwoordigen meestal een direct voorgesteld ruilmiddel. Tokens daarentegen vertegenwoordigen meestal een bepaalde digitale of fysieke asset (eigendom) en moet je dus eigenlijk beschouwen als waarde-eenheden. De tokens worden meestal ontwikkeld door blockchainbedrijven, om hun innovatieve projecten te ondersteunen. In ruil voor financiering (vaak in de vorm van cryptocurrency’s), kunnen investeerders tokens ontvangen die hen een bepaalde waarde of ‘recht’ geven. - Afhankelijk van smart contracts
Transacties met cryptocurrency’s worden doorgaans afgehandeld door het blockchainnetwerk zelf. Tokens zijn voor de uitvoering meestal afhankelijk van smart contracts, die aan de crypto-assets gekoppeld zijn. - Andere rol binnen de blockchain
Crypto-coins en tokens hebben meestal een andere rol binnen de blockchain. Cryptocurrency’s spelen doorgaans een belangrijke rol bij het beveiligen van een blockchainnetwerk. De coins worden gebruikt als stimulans voor de crypto-miners om te gaan delven (ze worden beloond met coins). Tokens worden vaak gebruikt als een ‘bestuurs-mechanisme’, om te stemmen over de toekomstige richting van een blockchain-project.
Verschillende doelstellingen
Bitcoin is het bekendste voorbeeld van een cryptocurrency die wordt uitgevoerd binnen een eigen onafhankelijke blockchain. Dit soort crypto-activa wordt vanaf de grond opgebouwd en hebben meestal een specifiek doel voor ogen. Bij de Bitcoin-blockchain ligt de focus op het bieden van een digitaal, gedecentraliseerd, censuurbestendig betalingssysteem, met een monetair stabiel beleid. De Ethereum-blockchain richt zich meer op de ontwikkeling van smart contracts en decentrale applicaties (dapps), voor onder meer supply chains, games, social media, online advertising, voorspellingsmarkten, identiteitstoepassingen, muziek-streamingsdiensten, Decentralized Finance (DeFi), DAO’s en Non Fungible Tokens (NFT’s) voor bijvoorbeeld online kunstmarkten. De cryptocurrency ether (ETH) wordt door Ethereum-gebruikers gebruikt om deel te nemen aan dapps, cryto-activa te beheren (wallets) en transacties uit te voeren.
Solide framework
Je zou tokens dus in principe kunnen beschouwen als smart contracts, waarmee je zelf andere tokens kunt maken, uitgeven en beheren. Ethereum maakt gebruik van de cryptocurrency ether, maar dankzij de ERC-20 standaard kan het platform een solide framework bieden, voor het creëren en uitwisselen van andersoortige tokens. Op de Ethereum blockchain bestaan inmiddels al een paar honderdduizend tokens, die verenigbaar zijn met de ERC-20 standaard. Dat aantal zal de komende jaren nog flink toenemen. Ook het aantal ERC-721 tokens – de op Ethereum gebaseerde NFT’s – groeit met de dag.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!