Wat is proof of work?

Proof of work is een stukje data dat erg moeilijk te produceren is, omdat het duur en tijdrovend is. Deze vorm van data is eenvoudig te controleren door anderen en moet aan bepaalde eisen voldoen. Het produceren van proof of work kan een willekeurig proces zijn met een lage waarschijnlijkheid. Er zal dus over het algemeen veel ‘trial and error’ moeten worden toegepast, voordat er een geldige proof of work is gegenereerd.

Bitcoin proof of work.

Hashcash

De bitcoin gebruikt het ‘Hashcash proof of work’ mechanisme om blokken te genereren. Als een blok geaccepteerd moet worden door deelnemers in het blockchainnetwerk, de zogenaamde miners, dan zal er een proof of work moeten worden volbracht, die alle data in een blokje beschrijft. De moeilijkheidsgraad hiervan is aangepast om de snelheid waarmee blokken in het netwerk worden gegenereerd, iets te matigen, zodat er om de 10 minuten een nieuw blokje wordt voortgebracht. Omdat de mate van waarschijnlijkheid van een succesvolle blokgeneratie nagenoeg nihil is, is het erg onvoorspelbaar om in te schatten welke miner in het netwerk in staat zal zijn, om het volgende blokje te genereren.

Bruine blokken

Target

De meest toegepaste proof of work methode is gebaseerd op SHA-256 en werd ooit geïntroduceerd als onderdeel van de bitcoin. Voor de geldigheid van een blokje moet het ‘hashen’ naar een waarde, die lager is dan de huidige target. Een target is een 256-bit nummer dat gedeeld wordt door alle bitcoin clients. De SHA-256 hash van een ‘blok header’ moet lager zijn of gelijk aan het huidige target van het blok, om geaccepteerd te worden door het blockchainnetwerk. Hoe lager de target hoe moeilijker het is om een blokje te genereren.

Sha familie

256-bit

Het is belangrijk om je goed te realiseren dat blokgeneratie geen lang en vastgesteld probleem is. Het heeft meer weg van een loterij. In principe geeft iedere hash je een willekeurig nummer tussen de 0 en de maximumwaarde van 256-bit (en dat is een groot getal). Als je hash nu onder de target zit, dan heb je gewonnen. Dat betekent dus dat ieder blokje aangeeft dat het ‘werk’ gedaan is, om het blokje te genereren.

Private sleutel en publieke sleutel.

Fraude

Ieder blok bevat de hash van het voorafgaande blok. Elk blok heeft dus een ketting van blokjes, die samen een heleboel uitgevoerd ‘werk’ bevatten. Dat is de zogenaamde proof of work. Het veranderen van een blokje kan alleen door middel van het genereren van een nieuw blokje, met dezelfde voorganger. Je zult dan dus alle opvolgers moeten regenereren en al het ‘werk’ dat zich in de blokjes bevindt weer moeten overdoen. Dit principe beschermt de blockchain tegen fraude.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).