Uitleg blockchain. Blokken die het woord blockchain vormen. De blockchaintechnologie gaat de wereld veroveren.

Uitleg blockchain

“Hypotheekakte voor ons opmaken? Nee hoor, dat regelen we zelf wel”

The whole idee of the block chain is that they want to get rid of the middleman when people take a mortgage. Het hele idee achter de blockchain technologie is dat men van de tussenpersonen af wil. Uitleg blockchain

Volgens de mensen die er verstand van hebben staat de financiële wereld aan het begin van een enorme transformatie. Hoe zou het zijn om nooit meer een makelaar in te schakelen als je op zoek bent naar een woning? Hoe zou het zijn om je samenlevingscontract zelf te regelen zonder tussenkomst van de notaris? Bankzaken regelen? Een verzekering afsluiten of een stuk grond registreren? Als we de kenners mogen geloven gaat er een aardverschuiving plaatsvinden ten aanzien van onze economie. De oorzaak? Een relatief nieuwe technologie: blockchain!

 

Een wereld zonder tussenpersonen?

Toen ik voor het eerst iets vernam over de blockchain en de technologie die daarmee samenhangt – volgens mij was het door een artikel in de Volkskrant – was ik er eigenlijk meteen erg door geboeid. Een vorm van transparantie binnen de financiële wereld, die we nog niet eerder hebben gezien. Ook het decentrale karakter van de blockchain vind ik erg interessant. Maar willen we dat wel? Een wereld zonder tussenpersonen? Kunnen wij zonder tussenpersonen die ons van “goed” en “onafhankelijk” advies voorzien?

Tussenpersoon, derde partij.

Woekerpolissen

Heel veel mensen zijn door de economische malaise in 2008 en de daaropvolgende jaren in de problemen geraakt. Eén van de hoofdoorzaken is natuurlijk het gegeven dat tussenpersonen in de financiële sector, de meest ondeugdelijke producten hebben verkocht aan iedereen aan wie ze hun bagger ook maar konden slijten. Door de enorme stortvloed aan woekerpolissen bijvoorbeeld, kwamen veel huiseigenaren tot het besef dat het praktisch onmogelijk voor hen zal zijn, om hun woning op de einddatum af te lossen. Het overgrote merendeel van deze producten was aanbevolen door tussenpersonen. Derde partijen waarvan we aannamen dat ze ons van degelijk en betrouwbaar advies zouden voorzien. Immers het kopen van een huis is één van de meest belangrijke beslissingen in een mensenleven. Het is niet alleen je eigen stekje, maar het is ook je oudedagsvoorziening. Dat wil je gewoon goed geregeld hebben.

Man en vrouw aan tafel, laptop, tussenpersoon, financiële producten.

Eigen verantwoordelijkheid

Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van de financiële beslissingen die hij of zij in zijn of haar leven neemt. Echter hebben de meeste van ons geen verstand van zaken en daarom gaan wij op zoek naar tussenpersonen die ons goed, eerlijk en duidelijk kunnen adviseren. Ook het kiezen van een goede en betrouwbare tussenpersoon is onze eigen verantwoordelijkheid. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je voorzien wordt van deugdelijk advies, dat écht is toegespitst op jouw unieke situatie? Krijgen wij echt de adviezen die ons als consumenten in staat stellen om de juiste keuzes maken? Dat is natuurlijk enorm lastig en door de vele bomen zien wij soms gewoon het bos niet meer. Een technologie zoals de blockchain kan daar verandering in brengen. Door deze techniek wordt het namelijk mogelijk om financiële producten af te sluiten, die helemaal specifiek en op maat gemaakt zijn voor consumenten. Betrouwbaar, geautomatiseerd en decentraal advies, waarbij het belang van de klanten voorop staat.

A man standing straight up with his arms open. He is saying the sentence: "I accept full responsibility". Een man staat rechtop met zijn armen open. Hij zegt: "Ik accepteer volledige verantwoordelijkheid".

Dit kan niet waar zijn

De belofte vanuit de financiële sector om de branche te gaan hervormen blijkt een wassen neus te zijn. De banken gaan op exact dezelfde manier verder als waar ze gebleven waren. Voor het schrijven van zijn financiële thriller en bestseller: “Dit kan niet waar zijn” heeft Joris Luyendijk veel onderzoek gedaan naar de gang van zaken in de Londense City: het financiële hart van de wereld. Joris constateerde dat alleen de symptomen van de crisis worden aangepakt en niet de oorzaak. Volgens hem is het dus een kwestie van tijd voordat we weer met zijn allen in het ravijn lazeren. Dus wat is dan nog de meerwaarde van een tussenpersoon, als je er niet vanuit kunt gaan dat ze je voorzien van goed en eerlijk advies? Als ik er vanuit zou kunnen gaan dat ik wel van betrouwbaar en op maat aangepast advies zou worden voorzien, dan zou het gebruikmaken van zo’n derde partij zeker de voorkeur hebben. Helaas is die zekerheid geen realiteit.

Joris Luyendijk. Schrijver van de financiële thriller en bestseller: Dit kan niet waar zijn.
Joris Luyendijk - 'Dit kan niet waar zijn. Onder bankiers'

Nieuwe ontwikkelingen

Twintig jaar geleden had niemand kunnen vermoeden dat internet zich zo snel en op deze manier zou gaan ontwikkelen. Ik kan mij nog herinneren dat ik voor de eerste keer met mijn pasje geld uit te muur haalde. Wat een sensatie was dat! Dat je nu geld zou kunnen overmaken vanaf de keukentafel had ik toen niet kunnen vermoeden. Als je nu een dag niet kunt internetbankieren vanwege een storing, dan voelt het direct als een handicap. Mensen zijn steeds minder benauwd om online aankopen te doen en langzaam, heel langzaam komt ook het vertrouwen in de banken weer een klein beetje terug. Toch staan we aan de rand van een nieuwe ontwikkeling die onze economie weleens rigoureus zou kunnen gaan veranderen. Een uitleg van de blockchaintechnologie.

Bankruptcy. because of the economic crisis a lot of people lost their houses. Block chain technology can ascertain that the economy will be much more stable in the future. Uitleg blockchain. Bankroet. Door de economische crisis verloren veel mensen hun woning. Blockchain technologie kan voor een stabiele economie zorgen.

Een harde les

Onze economie is gebaseerd op “vertrouwen”. Dat alles daarmee valt of staat, dat hebben we met de bankencrisis wel geleerd. Een harde les, voor iedereen. We hebben onze samenleving op een bepaalde manier ingericht. De handel, de overheid en het bedrijfsleven functioneren al heel lang, op een manier die voor iedereen min of meer vanzelfsprekend is. We weten ook niet beter. Het is altijd zo geweest.

Mark Rutte the prime minister of the netherlands wants more transparency in the financial sector. Block chain can make that happen. Uitleg Blockchain. Mark rutte wil meer transparantie in de financiële sector.

 

Economie op de schop?

Hoe zou het zijn als alles wat we nu als vanzelfsprekend beschouwen compleet zou veranderen? Een technologie die ervoor gaat zorgen dat de economie volledig op de schop gaat. Een technologie die ons heel anders over geld laat nadenken en geldstromen transparant maakt? Onze website Uitleg Blockchain publiceert artikelen over de blockchain, omdat wij van mening zijn dat de economie op een veel eerlijkere manier kan worden vormgegeven. Uiteraard is het prima dat er veel geld verdiend wordt in de financiële sector als er goede producten worden verkocht en als klanten op een degelijke en professionele manier worden voorgelicht. Wij van Uitleg Blockchain zijn echter wel van mening dat als de financiële aanbieders waardeloze producten in de markt zetten, die de consumenten doelbewust in de problemen brengen, zij zich niet zomaar aan hun verantwoordelijkheden kunnen onttrekken.

A person rips a banknote. Will block chain technology change the global economy? Een man verscheurt een bankbiljet. Zal blockchain technologie de wereldeconomie veranderen? Uitleg blockchain

De bitcoin

Sommige mensen denken dat de bitcoin een grote toekomst heeft. Anderen zijn weer een beetje bang dat de bitcoin weleens het einde zou kunnen gaan betekenen, van de economie zoals wij die nu kennen. Veel mensen denken wel, dat we van de bitcoin een goedlopende en betrouwbare betalingsmethode kunnen maken, of iets dat daar dan in ieder geval op lijkt. Een betrouwbare betalingsmethode waar geen derde partij meer bij komt kijken. Banken die over een aantal jaren alleen nog maar gezien worden als logge instellingen uit het verleden. Zou dit echt zo’n vaart kunnen lopen? Ik durf het niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat er een technologie in de kinderschoenen staat die zeer zeker voor een grote verandering gaat zorgen.

The block chain technology is the technology behind the bitcoin. Uitleg blockchain. De blockchain is de technologie achter de bitcoin

Bankencrisis

De bitcoin is zoals veel mensen wel weten een digitaal betaalmiddel, waarmee we online kunnen betalen. Je denkt misschien dat het economische systeem dat we hebben behoorlijk goed in elkaar zit. Dat is in principe ook wel zo, maar alles wat we vandaag aanschaffen gaat altijd via de bank of creditcardmaatschappijen. Uiteraard willen zij een vergoeding voor iedere transactie en die nemen zij dan ook. Ondanks de bankencrisis en de ellende die dat voor heel veel mensen met zich meebracht, gaan financiële instellingen er nog steeds vanuit, dat mensen er blindelings op vertrouwen dat zij alles goed doen.

Getuigen

Mensen moeten maar aannemen dat banken en creditcardmaatschappijen zorgvuldig en veilig met hun gegevens omgaan. Helaas kunnen we dat zelf niet controleren. Veel mensen hebben geprobeerd om een betalingssysteem te ontwikkelen, waarbij derde partijen zoals banken en creditcardmaatschappijen niet meer participeren. Dat werpt al direct een probleem op, want hoe zou je zonder deze instellingen kunnen bewijzen, dat je bij aanschaf van een product ook daadwerkelijk betaald hebt? Of dat je dat geld überhaupt hebt? Hoe zou je dat kunnen aantonen, zonder dat iemand daarvan kan getuigen?

The bank crisis. People in a long row. Hoping to be able to collect money for their life sustenance. The financial institutions made a mess out of it. Block chain technology could be a solution for this problem. Uitleg blockchain. Mensen in een lange rij tijdens de bankencrisis. Zij hopen dat ze nog geld kunnen opnemen om in hun dagelijkse onderhoud te kunnen voorzien. De financiële sector heeft er een puinhoop van gemaakt. De transparantie die blockchain technologie met zich meebrengt kan daar een effectieve oplossing voor zijn.
Hoe ontstond de Eurocrisis?

Satoshi nakamoto

In 2008 kwam er een oplossing voor dit probleem. Een anonieme programmeur die schuil ging onder de naam Satoshi Nakamoto presenteerde een nieuwe technologie. Hij publiceerde een whitepaper op een populair cryptografie blog. Satoshi Nakamoto stelde een nieuw betalingssysteem voor, dat het probleem met de identificatie, min of meer oploste. Zijn voorstel hield in dat in plaats van de bank of een creditcardmaatschappij, alle transacties zouden kunnen worden opgeslagen in één decentraal grootboek. Nu worden alle handelingen nog geadministreerd in boekhoudingen. Dit zijn private boekhoudingen die anderen dus ook niet zomaar kunnen inzien. Maar wat als deze boekhouding nu eens zou worden rondgedeeld over een online netwerk, zichtbaar voor iedereen? Dat is in eerste instantie toch best wel een vreemd idee. Je doet een transactie en iedereen kan dat op hetzelfde moment ook aanschouwen. Toch is deze vorm van transparantie aan een opmars bezig.

Satoshi Nakamoto is the inventor of the bitcoin. His identity is uncertain. Uitleg blockchain. Satoshi Nakamoto is de uitvinder van de bitcoin. Zijn identiteit is onbekend.
Wie is Satoshi Nakamoto?

On the spot

Op het exacte moment dat je een transactie doet, wordt direct gecontroleerd of je transactie geldig is of niet. Iemand die de boel zou belazeren zou meteen worden opgemerkt door andere gebruikers. De betaling zou dan ook direct en “on the spot” kunnen worden afgewezen.

Blockchain technologie

Niemand kan een vergoeding vragen voor een transactie. De gebruikers niet. En ook de banken niet. Ook hebben zijn geen enkele invloed op de geldstromen. Het resultaat is niet alleen een goedkopere en snellere manier om geld uit te geven, maar het is eigenlijk ook veel eenvoudiger. Ook voor het internationale betalingsverkeer werkt dit een stuk simpeler. Het is ook daarom dat op dit moment de bitcoin voorlopig nog niet afgeschreven wordt en misschien wel een hele mooie toekomst heeft. Er is namelijk iets dat de bitcoin nog net iets spannender maakt en dat is de technologie die aan de bitcoin ten grondslag ligt: de blockchain technologie!

An illustration of the bitcoin network. Uitleg blockchain. Een illustratie van het bitcoin netwerk.
Blockchain in een notendop

Niet altijd even betrouwbaar

Binnen een paar maanden nadat Satoshi Nakamoto zijn bitcoin had geïntroduceerd, werd deze nieuwe betalingsmethode al gebruikt om goederen mee aan te schaffen. Vaak werden goederen gekocht van – hoe zal ik het netjes zeggen – niet de meest betrouwbare en frisse individuen, maar het is echter ook weer niet zo dat het allemaal alleen maar zaken betrof, die het daglicht niet konden verdragen. Zeker niet!

Uitleg blockchain. Sometimes the bitcoin is used in criminal activities. De bitcoins worden soms gebruikt voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Onbekende markt

Sommige online winkels accepteren de bitcoin. Je kunt er soms je biertje mee afrekenen en er zijn zelfs Bed & Breakfasts die ze aannemen. Heeft de bitcoin een toekomst? Er zijn mensen die profiteren van het feit dat ze er vroeg mee zijn begonnen, anderen hebben veel verloren, omdat het nog maar een nieuwe en onbekende markt is. Ook zijn er bedrijven opgericht, speciaal om bitcoins op te kopen. De bitcoin is eigenlijk ontwikkeld om een beperkte hoeveelheid ervan in omloop te hebben. Dus je begrijpt dat dat dan problemen oplevert.

Vertrouwen

Een bitcoin is niets meer dan een digitaal bestand dat “accountnummers” en geld bijhoudt, net als in een grootboek. Een kopie van zo’n bestand is opgeslagen op iedere computer in het bitcoin-netwerk. De accountnummers zijn niet representatief voor iets in de fysieke wereld. Ze hebben alleen waarde omdat mensen bereid zijn om goederen of diensten te ruilen tegen een “hoger accountnummer”. Ze gaan er daarbij vanuit dat anderen hetzelfde zullen doen. De nummers hebben alleen waarde omdat wij geloven dat ze waarde hebben, net zoals alle andere betalingsmethoden die berusten op het vertrouwen, dat er goederen en diensten mee kunnen worden gekocht.

Trust, confidence is very important in de financial world. A lack of confidence was a major consequence of the financial crisis. A lot of people think that block chain technology can restore the confidence in the economy. Uitleg blockchain. Een gebrek aan vertrouwen in financiële instellingen was één van de ernstige gevolgen van de bankencrisis. Veel mensen denken dat de blockchain technologie en het transparante karakter daarvan, het vertrouwen in de economie zou kunnen herstellen.

Bitcoin wallet

Bitcoins kunnen worden opgeslagen in een online portemonnee, de zogenoemde “wallet”. Dit is een bestandje dat op een pc wordt bewaard. Als je geld wilt overmaken dan geef je aan het netwerk aan, dat het nummer (de hoeveelheid) van jouw rekening omlaag moet en het nummer van degene die ontvangt omhoog. Zogeheten “nodes” (computers) in het bitcoin-netwerk brengen die transacties dan aan in hun kopie van het grootboek, en geven de transacties door aan de andere nodes. Dit is eigenlijk het hele verhaal. Een systeem waarbij een netwerk van computers, een grootboek onderhoudt. Het is eigenlijk te vergelijken met hoe een bank een grootboek onderhoudt. Het simpele feit dat het grootboek wordt onderhouden door een groep in plaats van individuele personen of instellingen, introduceert echter wel een aantal hele belangrijke verschillen.

A wallet. Uitleg blockchain. De bitcoin wallet
Hoe kies je de juiste cryptocurrency wallet?

 Algoritmen

In de eerste plaats ben je bij een bank alleen op de hoogte van je eigen transacties. Met bitcoins weet iedereen van iedereen welke transacties zij hebben gemaakt. Ten tweede is een bank meestal betrouwbaar en op het moment dat er iets niet helemaal goed gaat, dan heb je juridische mogelijkheden. Met bitcoins heb je te maken met anonieme personen. Het is dus niet verstandig om zomaar iedereen te vertrouwen. Echter is de bitcoin zo ontworpen dat “vertrouwen” helemaal niet nodig is. Dat vertrouwen niet nodig is bij financiële transacties, doet ons al de wenkbrauwen fronsen. Onze hele economie valt of staat namelijk met de aanwezigheid van vertrouwen of het ontbreken ervan. De algoritmen beschermen ieder onderdeel van het bitcoin-systeem. Hoe is het nu mogelijk dat zo’n grote groep vreemden in staat is om elkaars financiële transacties te beheren?

Block chain is all about complicated algorithms. Uitleg blockchain. Blockchain maakt gebruik van zeer ingewikkelde algoritmen.
Wat is een consensus algoritme?

Wat is cryptocurrency technologie?

Een voorbeeld:

Stel dat Linda graag geld wil overmaken naar Frank. Dan zendt ze een bericht uit met het “accountnummer” en de hoeveelheid die ze wil overmaken. Bijvoorbeeld 10 bitcoins van Linda naar Frank. Iedere node die deze informatie ontvangt zal zijn kopie van het grootboek kopiëren en het transactiebericht doorgeven aan de andere computers in het netwerk. Maar hoe kunnen die nodes nu precies weten of het verzoek van Linda betrouwbaar, onvervalst en origineel is? Hoe kan de identiteit van Linda worden vastgesteld? Het bitcoin-protocol vereist een soort wachtwoord om te “ontgrendelen”, een digitale handtekening. Net als een echte handtekening bewijst dit de authenticiteit van het bericht, maar een algoritme voorkomt misbruik in de digitale omgeving.

A vinger print. Block chain technology uses a sophisticated and state of the art security technique, to identify if people are, who they pretend to be. Uitleg blockchain. Een vingerafdruk. Blockchain technologie maakt gebruik van een hoogontwikkelde techniek die mensen kan identificeren.Bitcoin transactie

In tegenstelling tot een regulier password is er voor iedere transactie een compleet andere digitale handtekening. Houd in gedachten dat je met bitcoins met onbekenden te maken hebt. Je wilt dus zeker niet dat het password bekend wordt en wordt gekopieerd en hergebruikt door iemand anders. Bij een digitale handtekening wordt gebruik gemaakt van twee verschillende, maar “verbonden” sleutels. Wat wil dat zeggen? Je hebt een privésleutel om een handtekening aan te maken en een publieke sleutel die anderen kunnen gebruiken om het te controleren. Je zou de privésleutel kunnen beschouwen als het echte wachtwoord en je zou de handtekening moeten voorstellen als een bemiddelaar. Een bemiddelaar die bewijst dat je de sleutel hebt, zonder dat je de sleutel bekend hoeft te maken.

This is an illustration of the process to make sure that the transactions are being secured using crytocurrency technology in an easy to understand manner. Uitleg blockchain. Dit is een illustratie van het proces van versleuteling van transacties in een blockchain netwerk. Deze informatie maakt de ingewikkelde technologie iets makkelijker te begrijpen voor mensen die iets meer over de beveiliging van blockchaintransacties willen weten.
Hoe werkt een Bitcoin transactie?

Sleutels

Publieke sleutels zijn in feite de ontvangende adressen. Dus als je iemand geld stuurt, dan stuur je het eigenlijk naar hun publieke sleutel. Om geld te sturen moet je bewijzen dat je daadwerkelijk de eigenaar bent van het publieke sleuteladres, waarnaar het geld is overgemaakt. Dat doe je dus door een digitale handtekening te genereren vanaf je privésleutel en het transactiebericht. Andere nodes in het netwerk kunnen deze handtekening dan gebruiken om te controleren of het correspondeert met je publieke sleutel. Door bepaalde algoritmen achter de digitale handtekening, kan men controleren of de verzender ook eigenaar is van de privésleutel, zonder deze sleutel ook echt gezien te hebben.

Block chain transactions are secured by using cryptocurrency. uitleg blockchain. De blockchain technologie maakt gebruik van cryptocurrency. Dit zorgt voor een erg goede beveiliging.
Publieke en private sleutels

Geldigheid

De handtekening is afhankelijk van het bericht, daarom is de handtekening dus voor iedere transactie weer anders. De handtekening zal dus ook nooit kunnen worden hergebruikt voor een andere transactie. Omdat de handtekening afhankelijk is van het bericht, betekent dat dus ook dat niemand het bericht kan aanpassen of wijzigen. Als het bericht namelijk aangepast of veranderd zou worden dan verliest de handtekening zijn geldigheid automatisch. De wiskunde hierachter is erg ingewikkeld. Ik zal je daar niet mee vermoeien. Bovendien begrijp ik daar zelf ook heel weinig van. Dat de cryptocurrency technologie zorgt voor een optimale beveiliging, staat als een paal boven water.

Illustration of block chain technology. Blocks and chains are connected. Two cats have the right key, for the right block. Uitleg blockchain. Een illustratie van de blockchain technologie. Blokjes verbonden met kettingen. Twee katten hebben de juiste sleutel.

Transacties en inputs

Dus digitale handtekeningen worden gebruikt om er zeker van te zijn dat een transactie betrouwbaar en geldig is. Ik ben misschien iets te kort door de bocht gegaan toen ik uitlegde hoe nodes de rekeningsaldi bijhouden. Er zijn namelijk helemaal geen gegevens bijgehouden. Maar hoe weet je hoeveel saldo iemand heeft als dat niet wordt bijgehouden? Hoe kun je dan weten of iemand genoeg geld heeft om naar iemand anders te versturen? Het saldo wordt gecontroleerd doordat er verwezen wordt naar links (blokken) van voorgaande transacties. Als Linda besluit dat ze Frank wat geld wil sturen, bijvoorbeeld 50 bitcoins, dan wordt verwezen naar eerdere transacties, waar zij 50 of meer bitcoins ontving. De verwijzingen naar deze transacties worden “inputs” genoemd. Andere nodes die deze transacties verifiëren, controleren of Linda toen inderdaad de ontvanger was van die 50 bitcoins.

Bitcoin transaction. The balance is being checked by refferrals to previous transactions. Uitleg blockchain. Een illustratie van een bitcoin transactie. Het saldo wordt gecontroleerd aan de hand van verwijzingen naar eerdere transacties. Bitcoin Wallet Software

De geldigheid van een transactie wordt dus gecheckt aan de hand van vorige transacties. Hoe kan ik nu zeker weten dat de eerdere transacties ook betrouwbaar zijn? Dat weet je niet. Daarom zul je namelijk ook hun “inputs” moeten controleren. Iemand die voor het eerst Bitcoin Wallet Software installeert zal alle transacties die ooit gemaakt zijn moeten downloaden, en van alle handelingen de geldigheid en betrouwbaarheid moeten controleren. Zelfs de allereerste transactie wordt gecontroleerd. Houd altijd voor ogen dat je met onbekende mensen te maken hebt en die anonimiteit maakt dat je dus iedere transactie zelf moet controleren. Dit is een tijdrovend proces, maar je hoeft dit maar eenmalig te doen.

Best bitcoin mining pools

Index

Als een transactie heeft plaatsgevonden dan wordt hij beschouwd als “uitgegeven/gespendeerd”. Iedere transactie kan ook maar één keer gebruikt worden als “input”. Als dit niet het geval zou zijn dan zou iemand dubbel kunnen spenderen, door ernaar te verwijzen in meerdere transacties. Op het moment dat een transactie gecontroleerd wordt samen met de andere “checks”, moet je ervoor zorgen dat inputs nog niet uitgegeven zijn. Om nog iets duidelijker te zijn: voor iedere input controleren de nodes iedere transactie die er ooit heeft plaatsgevonden, om er zeker van te zijn dat die input nog niet eerder is gebruikt. Dat moet haast wel een tijdrovend klusje zijn, als je bedenkt dat er inmiddels vele miljoenen transacties hebben plaatsgevonden. Omdat er echter gebruikt wordt gemaakt van een index met niet gespendeerde transacties, valt dit erg mee. Dus in plaats van een grootboek, houden de Bitcoin nodes een gigantische lijst met transacties bij.

A computer board

Blockchain technologie

We weten natuurlijk niet of de Bitcoin een veelbelovende toekomst heeft. Het zo zomaar zo kunnen zijn dat we er over een paar jaar nooit meer iets van vernemen. De technologie die de Bitcoin mogelijk maakt, is eigenlijk nog veel interessanter. De blockchain technologie is te vergelijken met een gewone database, maar bij de blockchain technologie zijn de “blocks” met elkaar verbonden door middel van codering, zodat ze beveiligd zijn tegen onbevoegde handelingen. Deze technologie is in 2008 ontwikkeld als basis voor een digitale betalingsmethode. De bekendste is uiteraard de bitcoin. Tegenwoordig wordt de blockchain ook steeds vaker voor andere doeleinden gebruikt. Er zijn mensen die deze technologie gebruiken om hun testament bekend te maken, een samenlevingscontract vast te leggen, om te verklaren dat een diamant zeker geen bloeddiamant is, maar de blockchain wordt ook gebruikt voor het registreren van auteursrecht en het delen van andere gegevens.

A certificate of authenticity. Blockchain technology makes it possible to record certificates of authenticity, origine, research and stocks. The possibilities are endless. Uitleg blockchain. Een certificaat van echtheid. Blockchain technologie maakt het mogelijk om certificaten zoals certificaten van echtheid, spaar- en aandelencertificaten, certificaten van onvermogen, certificaten van onderzoek, van inschrijving en certificaten van oorsprong vast te leggen. De mogelijkheden zijn legio.

 

Uitleg blockchain

De website Uitleg Blockchain tracht de technologie achter de blockchain zo helder mogelijk uit te leggen. Ieder blokje van de blockchain is computercode die een bepaalde vorm van informatie bevat. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een contract, een eigendomsakte, een echtheidscertificaat of misschien wel een bewijs van een financiële transactie. De mogelijkheden zijn legio. Elk blokje in de blockchain database is door middel van een beveiligingsprotocol - de digitale handtekening en de sleutels - vastgeketend aan een ander blokje.

Blocks respresenting the blocks of block chain technology. Uitleg blockchain. Blokjes illustreren de blokjes van de blockchain technologie.

 

Blockchain groeit snel

Blockchain technologie biedt grote voordelen. Als je op de reguliere wijze bijvoorbeeld geld naar een familielid zou willen overmaken, dan duurt het soms wel vier a vijf dagen, voordat het op de rekening is bijgeschreven. Dat komt omdat we zeker moeten weten, dat het geld naar de juiste bestemming wordt overgemaakt. Met blockchain technologie gaat het niet alleen veel sneller, maar het is ook een veel goedkopere manier, om geld van de ene locatie naar de andere over te hevelen. Ook is het veel veiliger, omdat de bank het digitaal moet ondertekenen. Nu er steeds meer informatie aan het blockchain netwerk wordt toegevoegd, wordt de blockchain steeds gecompliceerder en de computer database groeit in rap tempo. Er zijn steeds meer mensen die er gebruik van maken.

A chain. representing the chain of the block chain technology. Uitleg blockchain. Een ketting die de chain van de blockchain technologie illustreert.

Wat is er nu zo bijzonder aan de blockchain technologie?

Nou, als iemand in het netwerk bijvoorbeeld wil frauderen en een ongeldige transactie uitvoert, dan gaan alle alarmbellen rinkelen (bij wijze van spreken) en kan iedereen binnen het netwerk zien, waar die ongeautoriseerde handeling precies plaatsvindt. De andere gebruikers in het netwerk kunnen dan samen uitmaken of de desbetreffende handeling geldig of ongeldig is.

Voorbeeld blockchain transactie:

Stel dat ik met jou een afspraak maak. Ik wil je huis kopen voor 120.000 euro. In plaats van dat wij dan samen naar de notaris gaan, besluiten wij om de aankoop te registreren op een blockchain. Dus we leggen het contract vast op een blockchain zonder tussenkomst van een derde partij. Alle gegevens over de deal die wij samen hebben gemaakt zoals de prijs, de datum, het tijdstip van overdracht en de voorwaarden zijn dus geregistreerd op een blockchain. Je hebt nu een openbaar grootboek, dat duidelijk voor iedereen te aanschouwen is en controleerbaar door alle gebruikers. Ze zien dat ik akkoord ben gegaan met de prijs van de aankoop. Het is dus uitgesloten dat ik dit op een later moment nog zou kunnen veranderen, door de prijs bijvoorbeeld naar beneden bij te stellen. De hele registratie is publiek en openbaar.

Every transaction that is being made in the block chain network takes place in the public domain. Uitleg blockchain. Iedere transactie die gemaakt wordt in het blockchain netwerk vindt plaats in het publieke domein.

Maar waarom is dit dan zo baanbrekend? Bij een notaris wordt toch ook alles prima geregeld?

Dat is zeker waar, maar het hele idee achter het “publieke grootboek”, is dat ze af willen van deze zogenoemde derde partijen. De notarissen, de bankiers, verzekeringsagenten en intermediairs. Een openbaar grootboek kan bijvoorbeeld ook een uitkomst zijn voor distributeurs in de visserijbranche, om bijvoorbeeld de herkomst van een bepaalde vissoort te kunnen bewijzen. Waar de zalm vandaan komt, uit welke zee, op welke datum hij gevangen is en op welke manier. Dit kan dus allemaal worden opgeslagen in een openbaar grootboek, dat iedereen ook kan inzien. Iedereen heeft een identieke kopie van het geregistreerde grootboek. Deze database met “bezittingen” kan op meerdere sites worden gedeeld. Deze vorm van transparantie zou bijvoorbeeld de processen in bevoorradingsketens enorm kunnen vereenvoudigen.

A green sign with the word broker. If block chain technology is going to be successful, then that will have major consequences on the necessity of brokers and other middlemen. Third parties will not be necessary anymore. Uitleg blockchain. Een groen wegwijzerbord met de tekst makelaar in het Engels. Als blockchain technologie daadwerkelijkzo succesvol wordt als veel mensen nu beweren dan zal dat grote gevolgen hebben voor de noodzakelijkheid van tussenpersonen zoals makelaars. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat derde partijen volledig verdwijnen.

Is blockchain hackerproof?

Niets is in principe onkwetsbaar ten opzichte van cybercriminaliteit, maar het hacken van blockchain technologie is erg ingewikkeld. Stel dat je bijvoorbeeld een openbaar grootboek hebt met laten we zeggen duizend computers, en je hebt een contract in dat grootboek opgeslagen. Dan wordt je plotseling gehackt en iemand probeert informatie in jouw contract te veranderen of te verwijderen. Als een hacker dit wil doen, dan kunnen ze misschien wel in je computer inbreken, maar dan zijn ze er echt nog niet. Hij zal dan alle andere computers ook moeten hacken op hetzelfde moment, en hij zal op iedere computer exact dezelfde informatie moeten veranderen. Dat lijkt me een ingewikkelde opgave!

A hacker. Nothing is hacker proof. How is block chain technology any different than other kind of transactions? Explanation of how blockchain technology is much more secure than the regular ways to transferring money or value papers. Uit leg blockchain. Een hacker. Een uitleg waarom blockchain technologie veel veiliger is dan reguliere transacties van geld of waardepapieren.
Hoe ging de hack van THE DAO (Decentrale Autonome Organisatie) in zijn werk?

Schaalvoordeel

Ook voor de boeren kan blockchain technologie een uitkomst zijn. Zij kunnen de beschikbaarheid van hun product daar registeren. Kleine boeren zouden zo in staat worden gesteld, om schaaleconomieën te creëren en hun ondernemingen op een veel efficiëntere manier te runnen. Het zou de bevoorradingsketen ten goede komen, waardoor schaalvoordeel natuurlijk binnen handbereik ligt.

Een ware revolutie

Binnen overheden zijn verschillende potentiële toepassingen voor openbare grootboeken. Deze zouden een grote ommekeer kunnen betekenen voor de levering van diensten. Een ware revolutie dus. Blockchain technologie zal een enorme impact hebben op de manier waarop onze samenleving functioneert, de manier waarop onze overheden opereren, maar ook zal het invloed hebben op de wijze waarop mensen met elkaar communiceren. Het gaat dan niet alleen om economische transacties, maar ook om andere zaken.

A farmer with vegetables. Block chain technology can have major benefits for them in the field of supply chain and economies of scale. Uitleg blockchain. Een boer met groenten in een mandje. Blockchain technologie kan enorme voordelen betekenen voor boeren op het gebied van de bevooradingsketen en veel schaalvoordeel opleveren.
Wat is schaalvoordeel?

Data movement

Veel specialisten op het gebied van informatietechnologie hebben het nu al over de meest veelbelovende techniek sinds de opkomst van internet, dus dat wil dan toch inderdaad wel iets zeggen. De ontwikkeling van internet heeft voor een aardverschuiving gezorgd op het gebied van instant digitale communicatie. Blockchain zal de wereld veranderen op het gebied van digitale overdracht van assets, bezittingen, contracten, digitale identiteit, muziek en auteursrecht. Blockchain wordt dus belangrijk voor alles wat te maken heeft met financiële dienstverlening en eigendomsrecht. Ook het digitaal verplaatsen van gegevens (data movement) en de manier waarop die data beveiligd wordt zal baanbrekend anders zijn. Daarnaast is de blockchain een goed platform voor decentrale slimme apparaten en allerlei andere blockchaintoepassingen. Blockchain zal ook de detailhandel efficiënter maken door de opkomst van diensten, die zich richten op het doen van marktvoorspellingen.

Data movement. This is an illustration of data movement with binary numbers. Uileg blockchain. Een illustratie van verplaatsing van data door binaire getallen, oftewel de enen en nullen.

 

The internet of things

Steeds meer apparaten worden aangesloten op het internet. Machines zullen in de toekomst een zeer belangrijke rol gaan spelen en participeren in onze economie. In huizen, in auto’s, in de zorg, overal zal communicatie tussen internet, apparaten en personen volledig geïntegreerd zijn. Of dit een gunstige ontwikkeling is? De toekomst zal het uitwijzen.

Illustration of the internet of things. The integration of the internet of things with block chain technology will become more and more common in the next few years. Uitleg blockchain. Illustratie van het internet der dingen. Het internet der dingen staat nog maar aan het begin van een evolutie. Apparaten en machinerie die aan het internet gekoppeld zijn zal steeds gewoner worden. Hoe het internet der dingen en blockchain technologie precies met elkaar zullen integreren is nog moeilijk te voorspellen.

Blockchain en privacy

Veel mensen vinden het niet echt een heel fijn idee, om al hun informatie in het publieke domein te tonen. Dit geldt zeker ook voor bedrijven en instellingen. Als alles voor iedereen zichtbaar is, dan kan ook alles door iedereen gelezen worden. Niet alleen uw familie en vrienden kunnen bij de informatie, maar ook de overheid, zelfs buitenlandse overheden, collega’s en uw concurrenten. Maar ja, aan de andere kant: wat is privacy vandaag de dag nog waard? Moeten we anders gaan nadenken over privacy? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.

 

Privacy. How block chain technology is going to effect or privacy is an important issue to think about and reflect on what the consequences will be, for people and for society in general. Uitleg blockchain. Het is goed om erover na te denken wat de gevolgen van de blockchain technologie zullen zijn op het gebied van privacy voor mensen en de maatschappij in het algemeen.
Blockchain en privacy

Toekomst

Of blockchaintechnologie zo succesvol gaat worden als waar men nu van uitgaat? De tijd zal het wel leren.

A green road sign with the word future. It is difficult to predict how important the block chain technology will be in the future. Uitleg blockchain. Een groen wegwijzerbord met het woord de toekomst in het Engels. Het is moeilijk te voorspellen hoe belangrijk de blockchain technologie in de toekomst zal zijn.

 

Volg de ontwikkelingen op de voet

Wij volgen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie op de voet, en zullen er ook dagelijks nieuwe artikelen over gaan schrijven. Niet alleen over de technologie en toepassingen, maar ook over startups, ontwikkelaars en gebeurtenissen omtrent de blockchain. Dus als je op de hoogte wilt blijven: hou Uitleg Blockchain in de gaten en meld je aan voor onze blogpost!

Meld je aan voor de blogpost!
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen.

Enthousiasme overdragen op Uitleg Blockchain

De website Uitleg Blockchain heeft als doelstelling het promoten van de blockchaintechnologie. De initiatiefnemers van Uitleg Blockchain zijn enthousiast over deze ontwikkelingen en willen dat enthousiasme graag overdragen op een breed publiek. Uitleg Blockchain publiceert artikelen over blockchainplatformen zoals Ethereum op een heldere en luchtige manier. Ook zal Uitleg Blockchain met grote regelmaat publiceren over de allernieuwste blockchaintoepassingen, zoals bijvoorbeeld de smart contracts. Met name de integratie van de blockchaintechnologie met the internet of things zal door Uitleg Blockchain met veel belangstelling worden gevolgd.

Kritische noot

Wij zijn dan zeker enthousiast over de blockchain, maar dat wil echter niet zeggen dat wij onze ogen sluiten voor hetgeen dat ons verontrust ten aanzien van gedecentraliseerde gedistribueerde netwerken op grote schaal. Het potentieel van de blockchain is echt enorm, maar wij zullen een kritische noot zeker niet schuwen. De blockhain bevindt zich nog maar in de experimentele fase en ook ontwikkelingen die minder positief zijn, zoals bijvoorbeeld met de DAO-Hack, zullen we zo helder mogelijk proberen te omschrijven. Het transparante karakter van de blockchain is één van de elementen die deze techniek zo uniek en bijzonder maakt, maar juist dat gegeven maakt het ook noodzakelijk om de privacy goed in de gaten te houden. Uitleg Blockchain zal ook over de ontwikkelingen op het gebied van privacy uitvoerig publiceren.

Leave a Reply