Gebruiksgemak en privacy

Navcoin is een cryptocurrency die in 2014 werd geïntroduceerd onder de oude naam ‘SummerCoinV2’. Dit open-soure, gedecentraliseerde blockchainplatform richt zich voornamelijk op het bieden van snelle, goedkope en veilige transacties, waarbij de privacy van gebruikers optimaal wordt beschermd. Navcoin is gebaseerd op het Bitcoin-protocol, maar heeft een aantal belangrijke verbeteringen aangebracht om de user-experience, privacy en veiligheid voor NAV-gebruikers te vergroten.

 

Privacy-coin

BLSCT-privacy-protocol

3 verschillende crypto-activa: NAV, xNAV en wNAV

NavExplorer

NavPool

NavBridge

NavAlias

Welk consensus-algoritme gebruikt Navcoin?

Wat is de bloktijd van Navcoin?

Welke programmeertalen gebruikt Navcoin?

Wat is de maximale voorraad van Navcoin?

Welke wallets ondersteunen Navcoin?

Waarom kan Navcoin interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de risico’s en nadelen van Navcoin?

 

Navcoin logo

 

 

Privacy-coin

Navcoin wordt beschouwd als een privacy-coin vanwege zijn specifieke privacy-functie, die speciaal is ontworpen om de identiteit van gebruikers te beschermen, door de transacties te anonimiseren. De verzonden transacties worden door de NAV-nodes gebundeld en vervolgens naar de ontvangers gestuurd, zonder de identiteit van de afzender bekend te maken. Hierdoor blijft de transactie privé en kan deze niet worden getraceerd. Hoewel Navcoin een privacy-functie heeft, biedt deze cryptovaluta niet dezelfde mate van privacy als sommige andere privacy-coins, zoals bijvoorbeeld Monero (XMR) of Zcash (ZEC).

 

BLSCT-privacy-protocol

Navcoin heeft een eigen privacy-protocol ontwikkeld: BLSCT (BLS Commitment Scheme Threshold). Dit privacy-protocol is een uniek cryptografisch algoritme, dat door Navcoin wordt gebruikt om de veiligheid van het netwerk te vergroten. Het is een combinatie van de ‘BLS Signature Scheme’ en het ‘Shamir Secret Sharing Scheme’. De BLS Signatures Scheme is een cryptografische handtekening-technologie die gebruikt wordt om berichten te verifiëren en te ondertekenen. Het Shamir Secret Sharing Scheme is een methode om een ‘geheim’ te delen in verschillende delen, waarbij elk deel naar verschillende deelnemers kan worden verzonden. Het BLSCT-algoritme combineert deze twee technologieën om een veiliger netwerk te creëren. Met BLSCT kunnen Navcoin masternodes hun privé sleutels in ‘stukjes’ verdelen en deze vervolgens naar andere masternodes sturen, zodat geen enkele masternode de volledige privésleutel in handen heeft.

Samenwerking tussen masternodes

Om een transactie goed te keuren, moeten verschillende masternodes samenwerken en hun deel van de privésleutel combineren met die van de andere masternodes. Dit verhoogt de veiligheid van het Navcoin-netwerk, omdat het moeilijker wordt voor kwaadwillende aanvallers om toegang te krijgen tot de privésleutels. Het gebruik van BLSCT vermindert ook de kans op een ‘single point of failure’, omdat de privésleutels van masternodes niet langer op één enkele locatie worden opgeslagen. Hierdoor wordt het Navcoin-ecosysteem veel minder kwetsbaar voor aanvallen en storingen. BLSCT draagt dan ook sterk bij aan de veiligheid en decentralisatie van het netwerk.

 

 

Het Navcoin-netwerk maakt gebruik van 3 verschillende crypto-activa:

 

NAV

NAV is een open-source op privacy gerichte cryptocurrency die speciaal is ontworpen voor het uitvoeren van snelle, efficiënte transacties op de blockchain. Het NAV-token wordt ook gebruikt als beloning bij het Proof of Stake (PoS) consensus-mechanisme van het Navcoin-netwerk. NAV-gebruikers kunnen ervoor kiezen om zowel anonieme als openbare transacties uit te voeren op het netwerk. Als een gebruiker ervoor kiest om de transacties privé uit te voeren, dan kan de transactie niet worden gekoppeld aan de verzender of de ontvanger. Ook is het niet mogelijk om de transactiehoeveelheid te bekijken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het eerdergenoemde BLSCT-privacy-protocol.

 

xNAV

xNAV is een privacy-coin die gebruikers beschermt door het verzend- en ontvangstadres (maar ook de hoogte van het transactiebedrag) te verbergen. xNAV is ontworpen als een verbeterde versie van het standaard Navcoin-protocol en biedt extra privacy-functies. Net zoals het NAV-token maakt ook het xNAV-token gebruik van het BLSCT-privacy-protocol. Cryptocurrency’s (zoals bijvoorbeeld Bitcoin) vereisen een unieke digitale handtekening voor iedere uitgevoerde transactie. Met BLS-handtekeningen kunnen meerdere transacties worden geauthenticeerd door middel van een enkele gedeelde digitale handtekening, waardoor er veel ruimte binnen het Navcoin-netwerk kan worden bespaard. Bovendien worden de input/output-koppelingen verbroken. Dankzij BLS wordt de schaalbaarheid van Navcoin aanzienlijk vergroot.

Stealth-adressen en Dandelion++

Als aanvulling op het BLSCT-privacy-protocol maakt xNAV ook gebruik van zogenaamde ‘stealth-adressen’, ‘public-key-cryptografie’ en het ‘Dandelion++-protocol’. Stealth-adressen zijn privé-adressen die volledige privacy garanderen voor de ontvanger van een transactie. Met een stealth-adres kan een ontvanger een nieuw adres genereren voor elke transactie, wat betekent dat het adres dat wordt gebruikt niet openbaar wordt gemaakt op de blockchain. In plaats daarvan wordt er een uniek en tijdelijk adres gegenereerd, dat alleen bekend is bij de verzender en de ontvanger van de transacties. Dandelion++ is een ‘communicatie-mixing-protocol’, waarbij de koppeling tussen een bericht en de bron van het bericht wordt verbroken.

Willekeurig pad

In standaard blockchainnetwerken worden transacties meestal verspreid via een P2P-netwerk. Wanneer een transactie wordt uitgezonden, kan deze in principe worden opgepikt door elke node in het netwerk en worden doorgegeven aan andere nodes. Dit maakt het moeilijk om de privacy van gebruikers te beschermen, omdat het mogelijk is om de transactiestroom te volgen en te analyseren, om zo informatie te verkrijgen over de afzender en de ontvanger. Dandelion++ biedt een oplossing voor dit probleem door een willekeurig pad te gebruiken om transacties door te geven. In plaats van rechtstreeks naar de peer te worden verzonden, wordt de transactie willekeurig doorgestuurd naar een aantal nodes, voordat deze uiteindelijk wordt uitgezonden naar de rest van het Navcoin-netwerk. Hierdoor is het lastiger om de bron van de transactie te achterhalen en de privacy van gebruikers te schenden. Dandelion++ biedt dan ook een effectieve methode om xNAV-transacties op een privacy-vriendelijke manier door te geven.

Atomic swaps

De Navcoin-wallet heeft een gebruiksvriendelijke interface en ondersteunt zowel NAV als xNAV. NAV kan gemakkelijk worden geruild tegen xNAV in een 1:1 verhouding. Bovendien is xNAV compatible met de programmeertaal van Bitcoin, waardoor er ook ondersteuning is voor het gebruik van smart contracts en ‘atomic swaps’. Bij een atomic swap worden twee verschillende cryptovaluta onderling uitgewisseld zonder tussenpersonen (zoals bijvoorbeeld een beurs of een bank), maar met behulp van smart contracts. Het woord ‘atomic’ verwijst naar het feit dat de uitwisseling onverdeelbaar is en beide partijen tegelijkertijd hun crypto-activa ontvangen. Het is niet mogelijk om halverwege het swap-proces terug te gaan en de transactie ongedaan te maken, waardoor atomic swaps veilig en vertrouwd zijn. Atomic swaps zijn vooral handig voor gebruikers die verschillende cyptocurrency’s bezitten en deze willen omzetten in andere cryptovaluta, zonder hoge kosten of de risico’s van het gebruik van tussenpersonen.

 

 

wNAV

wNAV een ‘wrapped’ (verpakte) vertegenwoordiging van NAV en xNAV, waarmee gebruikers kunnen communiceren met een verscheidenheid aan dApps en andere gedecentraliseerde netwerken (zoals bijvoorbeeld Ethereum of Binance Smart Chain). Ook wNAV-tokens kunnen net zoals xNAV-tokens in een 1:1 verhouding worden geruild tegen NAV-tokens en kunnen op ieder gewenst moment worden uitgewisseld. Om wNAV te kunnen verhandelen op crypto-handelsbeurzen is in principe alleen een Navcoin-wallet nodig.

 

 

 

NavExplorer

NavExplorer is speciaal ontworpen voor de Navcoin-blockchain. Het is een webgebaseerd hulpmiddel (block-explorer) waarmee gebruikers het blockchainnetwerk kunnen doorzoeken, om belangrijke gedetailleerde informatie met betrekking tot het Navcoin-netwerk te bekijken. NavExplorer is een gebruiksvriendelijke block-explorer met toegang tot real-time data over blokken, transacties, voorstellen en andere on-chain activiteiten. Naast het bieden van blockchain-exploratiefuncties, stelt NavExplorer gebruikers ook in staat om verschillende functies van het Navcoin-ecosysteem te verkennen en ermee te interageren, zoals bijvoorbeeld de ‘Navcoin Community Fund’ (NFC)-voorstellen en het ‘Navcoin Proof of Stake (PoS) beloningssysteem. NavExplorer is een belangrijk hulpmiddel voor Navcoin-gebruikers en -ontwikkelaars, omdat het een uitgebreid overzicht biedt van het Navcoin-netwerk en helpt bij het faciliteren van de ontwikkeling van nieuwe innovatieve blockchaintoepassingen.

 

NavPool

NavPool is een Proof of Stake mining-pool dat speciaal is ontworpen voor de Navcoin-blockchain. NavPool is een zogenaamde ‘non-custodial’ staking pool, waar gebruikers NAV-tokens kunnen uitzetten (staken), er rente op kunnen verdienen en kunnen deelnemen het netwerkbeheer. Een non-custodial mining-pool is een type mining-pool waarbij een gebruiker de volledige controle behoudt over zijn of haar cryptocurrency’s en privésleutels. Dit betekent dat de mining-pool géén beheerder of eigenaar is van de cryptovaluta van de gebruikers. In het geval van een non-custodial mining-pool stuurt de gebruiker zijn of haar mining-opbrengsten direct naar zijn of haar eigen wallet-adres en heeft de mining-pool geen toegang tot deze opbrengsten. Dat houdt in dat de gebruiker minder risico loopt op hacks of andere beveiligingsproblemen die de crypto-activa in gevaar kunnen brengen.

Staking delegation

NavPool stelt gebruikers in staat om optimaal te profiteren van de voordelen van het deelnemen aan het PoS-netwerk van Navcoin, zonder dat ze de technische kennis of middelen hoeven te hebben, om zelf een node op te zetten en te onderhouden. In plaats daarvan kunnen ze zich eenvoudig aanmelden bij NavPool en hun NAV-tokens toewijzen aan het pooladres om deel te nemen aan het PoS-mining-proces. NavPool biedt gebruikers verschillende opties om hun NAV-tokens in te zetten en beloningen te verdienen. Zo kunnen gebruikers er bijvoorbeeld voor kiezen om hun NAV-tokens direct aan het pooladres toe te wijzen of om een zogenaamde ‘staking delegation’ in te stellen, waarbij ze hun coins toewijzen aan een ‘gedelegeerde pooloperator’ die namens hen het PoS-proces uitvoert. NavPool is dan ook een handig en praktisch hulpmiddel voor Navcoin-bezitters, die optimaal willen profiteren van het PoS-mining-proces en passief inkomen willen verdienen met hun NAV-tokens.

 

NavBridge

NavBridge is een gedecentraliseerde crypto-handelsbeurs (DEX) die is gebouwd op de Navcoin-blockchain. Het is een gateway om coins om te wisselen naar wNAV en deze vervolgens te gebruiken in andere blockchain-ecosystemen, zoals bijvoorbeeld het Ethereum-netwerk of Binance Smart Chain. NavBridge maakt gebruik van een geautomatiseerd marktmaker-algoritme om de beste prijzen voor gebruikers te vinden en biedt een naadloze gebruikerservaring voor het uitvoeren van trades. Deze DEX maakt ook gebruik van atomic swaps om de uitwisseling van cryptovaluta mogelijk te maken. Dat betekent dat twee partijen elkaars cryptocurrency’s rechtstreeks kunnen ruilen, zonder tussenkomst van een derde partij. De atomic swaps zijn veilig en zorgen ervoor dat er geen risico is op het verliezen van crypto-activa tijdens het handelsproces.

Tokenized assets

Naast het aanbieden van een gedecentraliseerde crypto-handelsbeurs stelt NavBridge gebruikers ook in staat om te handelen in tokenized assets, zoals aandelen, obligaties, en grondstoffen, op de Navcoin-blockchain. Hierdoor worden gebruikers in staat gesteld om toegang te krijgen tot traditionele financiële instrumenten, zonder de tussenkomst van tussenpersonen tegen minimale kosten. Een ander voordeel van NavBridge is dat de exchange compatible is met andere DEX-platformen, zoals bijvoorbeeld Uniswap en PancakeSwap. Dat betekent dat gebruikers hun cryptovaluta naadloos kunnen verplaatsen tussen verschillende crypto-handelsbeurzen en toegang kunnen krijgen tot een breed scala aan handelsparen.

Veilige en naadloze uitwisseling van crypto-activa

NavBridge maakt gebruik van het Navcoin-wallet-adres van de gebruiker om de transactie uit te voeren, wat betekent dat gebruikers de volledige controle hebben over hun cryptocurrency’s en privésleutels. Dit vermindert het risico op hacks en andere beveiligingsproblemen. NavBridge biedt gebruikers dan ook een veilige en naadloze manier om crypto-activa en tokenized assets uit te wisselen. Blockchaintoepassingen zoals NavBridge dragen sterk bij aan de evolutie van gedecentraliseerde financiën (DeFi). NavBridge kan worden gebruikt in combinatie met ‘MetaMask’ een populaire crypto-wallet en browserextensie.

 

NavAlias

NavAlias is een functie binnen de Navcoin-blockchain waarmee gebruikers een gemakkelijk te onthouden naam kunnen koppelen aan hun Navcoin-adres. Dit betekent dat in plaats van een complexe reeks cijfers en letters te moeten onthouden, een gebruiker zijn of haar Navcoin-adres kan delen met anderen, door simpelweg zijn of haar NavAlias te gebruiken. NavAlias is speciaal ontwikkeld om de adoptie van Navcoin te vergemakkelijken en de toegankelijkheid van het netwerk te verbeteren, voor gebruikers die niet vertrouwd zijn met het technische aspect van cryptovaluta. Het stelt gebruikers in staat om een persoonlijkere en eenvoudigere manier te hebben, om transacties met NAV- en xNAV-tokens uit te voeren en met anderen te communiceren.

Gepaste naam kiezen

Om een NavAlias te maken moet een gebruiker zijn of haar Navcoin-adres registreren op de NavAlias-website en vervolgens een gepaste naam kiezen. Er is een kleine vergoeding vereist om een NavAlias te registreren en te gebruiken, maar dit is meestal maar een kleine hoeveelheid NAV. NavAlias is een handige functie voor handelaren en bedrijven die Navcoin accepteren als betaalmiddel. Ze kunnen eenvoudig hun NavAlias delen in plaats van hun complexe Navcoin-adres, waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt om betalingen te doen.

 

Welk consensus-algoritme gebruikt Navcoin?

Navcoin maakt gebruik van het Proof of Stake (PoS) consensus-algoritme, om transacties te verifiëren en nieuwe blokken aan het blockchainnetwerk toe te voegen. Bij PoS krijgen ‘validators’ (de eigenaren van NAV-tokens) de mogelijkheid om deel te nemen aan het validatieproces en transacties te valideren door hun coins in te zetten als ‘stake’. Validators die transacties valideren worden vervolgens voor hun inspanningen beloond met NAV-tokens. In tegenstelling tot Proof of Work (PoW) vereist PoS géén ingewikkelde wiskundige berekeningen.

Energiezuiniger

Hierdoor is er veel minder energie nodig en hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van dure mining-hardware, om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Dit maakt het voor Navcoin-gebruikers gemakkelijker om deel te nemen aan het validatieproces en kan de blokproductie efficiënter en energiezuiniger plaatsvinden. Het gebruik van Proof of Stake stelt Navcoin in staat om snelle en veilige transacties te bieden, terwijl het ook een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief is voor Proof of Work.

 

Wat is de bloktijd van Navcoin?

De bloktijd van Navcoin is ongeveer 30 seconden. Dat betekent dat er ongeveer 2 blokken per minuut aan het blockchainnetwerk worden toegevoegd. De snelle bloktijd van Navcoin zorgt voor een snelle en efficiënte verwerking van transacties op het op het netwerk. Op dit moment (mei 2023) is de transactiesnelheid van Navcoin meer dan 260 transacties per seconden (TPS). Dit is vooral belangrijk voor gebruikers die behoefte hebben aan snelle transacties voor bijvoorbeeld betalingen of het uitwisselen van digitale activa. Bovendien zorgt de snelle bloktijd ervoor dat er snel kan worden gereageerd op wijzigingen in het netwerk en er snel beveiligingsupdates en nieuwe functies kunnen worden uitgerold. Dit maakt Navcoin een flexibel en wendbaar blockchainproject, dat snel kan evolueren in reactie op veranderende behoeften en eisen van NAV-gebruikers en de bredere crypto-industrie.

Blokbeloning

De blokbeloning voor het valideren van blokken binnen het digitale ecosysteem van Navcoin is op dit moment (mei 2023) 2,5 NAV. Van iedere beloning is 2 NAV voor de ‘staker’ en wordt 0,5 NAV in een gedecentraliseerde ‘schatkist’ (treasury) vastgehouden. De in de schatkist vastgehouden NAV-tokens worden voornamelijk gebruikt om community-initiatieven te financieren. De blokbeloning bij Navcoin wordt uitgekeerd aan validators (stakers) die nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen en transacties valideren. De blokbeloning is specifiek bedoeld om de stakers te bedanken voor hun bijdrage, aan het veilig en stabiel houden van het Navcoin-netwerk. De blokbeloning is nu weliswaar 2 NAV voor de validators en 0,5 NAV voor de schatkist, maar de beloning kan variëren afhankelijk van de staking-activiteit op het netwerk en het aantal NAV-coins dat op dat moment actief aan het ‘staken’ is. Als er meer stakers actief zijn op het netwerk dan wordt de blokbeloning lager, om te voorkomen dat er te veel nieuwe NAV-tokens in omloop komen. Omgekeerd is het ook zo dat als er minder stakers actief zijn, de blokbeloning hoger kan zijn om meer stakers aan te moedigen om deel te nemen aan het validatieproces.

Blockchain-governance

Bij het Navcoin is geen sprake van een centrale autoriteit die het platform controleert. Daarom spelen NAV-gebruikers een cruciale rol bij het handhaven en waarborgen van een eerlijk en gedecentraliseerd besluitvormingsproces (blockchain-governance). Blockchain-governance is het proces van het nemen van beslissingen over de regels en het beheer van een blockchainnetwerk. Het omvat verschillende aspecten, zoals het beheer van het netwerk protocol, de ontwikkeling van software-updates en -verbeteringen, de implementatie van beveiligingsmaatregelen en het oplossen van geschillen tussen gebruikers. Blockchain-governance is belangrijk omdat het de basis legt voor hoe het netwerk functioneert en hoe het kan evolueren naarmate de technologie en de behoeften van Navcoin-gebruikers veranderen.

 

 

Decentrale Autonome Organisatie (DAO)

Bij de blockchain-governance maakt Navcoin gebruik van een ‘Decentrale Autonome Organisatie (DAO), waarbij alle protocol-administratie en consensus-wijzigingen worden onderworpen aan een open stemsysteem. Een DAO is een type organisatie die volledig op de blockchain draait en geen centrale autoriteit heeft die beslissingen neemt. In plaats daarvan worden de beslissingen genomen door een netwerk van stemgerechtigde deelnemers binnen het Navcoin-netwerk, die via een consensus-proces met elkaar samenwerken. Een DAO wordt meestal gebruikt om de financiële middelen binnen het netwerk te beheren en te verdelen.

 

 

Stemprocedures

De regels en procedures van een DAO zijn vastgelegd in smart contracts die zijn geprogrammeerd op de blockchain. Wanneer een DAO eenmaal is opgezet, kan het digitale ecosysteem beslissingen nemen over hoe de financiële middelen worden gebruikt, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Deelnemers aan een DAO kunnen geld inleggen om een stemrecht te verkrijgen, bij beslissingen over het beheer van de fondsen. Een DAO kan bijvoorbeeld stemprocedures hebben, waarbij deelnemers kunnen stemmen over hoe het geld moet worden uitgegeven of geïnvesteerd. Maar de stemprocedures kunnen ook gaan over netwerk-upgrades of de toekomstige ontwikkelingsrichting van het blockchainplatform.

Iedere stake vertegenwoordigt 1 stem

Navcoin-gebruikers kunnen deelnemen aan de DAO door hun NAV-tokens als inzet te ‘staken’. Iedere inzet (stake) vertegenwoordigt 1 stem. Dit geeft iedere wallet-houder inspraak in het protocolbeheer van het Navcoin-netwerk en stelt gebruikers in staat om te stemmen over alle aan het netwerk voorgelegde voorstellen. Om aan het stemproces van Navcoin deel te nemen is geen minimum stake-bedrag vereist.

 

Welke programmeertalen gebruikt Navcoin?

Navcoin is gebouwd op de Bitcoin-codebase en maakt gebruik van de programmeertaal C++. Dat betekent dat veel van de basisfuncties en kenmerken van Bitcoin, ook van toepassing zijn op Navcoin. Het Navcoin-netwerk heeft echter ook zijn eigen unieke functies en kenmerken die zijn geprogrammeerd met behulp van verschillende andere talen en technologieën, zoals bijvoorbeeld C#. Voor de ontwikkeling van dApps maakt Navcoin gebruik van de programmeertaal Rust. Hierdoor worden ontwikkelaars in staat gesteld om hun eigen unieke decentrale applicaties te bouwen en te implementeren op de Navcoin-blockchain.

NavCoinJS en React

Navcoin heeft een eigen JavaScript-bibliotheek genaamd ‘NavCoinJS’ ontwikkeld, om developers te helpen bij het bouwen van applicaties die verbinding maken met het Navcoin-netwerk. Daarnaast maakt Navcoin gebruik van ‘React’, een JavaScript-bibliotheek voor het ontwikkelen van gebruikersinterfaces voor de NavExplorer. Tevens maakt het platform gebruik van HTML/CSS voor de Navcoin-website en andere webgebaseerde applicaties, om de visuele elementen en het ontwerp te structureren en te stijlen. Navcoin maakt gebruik van verschillende scripttalen en technologieën om zijn functies en kenmerken verder te ontwikkelen en te implementeren. Hierdoor wordt Navcoin in staat gesteld om een breed scala aan ontwikkelaars aan te trekken en te ondersteunen bij het bouwen van nieuwe innovatieve dApps.

 

Wat is de maximale voorraad van Navcoin?

Navcoin heeft geen maximale voorraad. Op dit moment (mei 2023) is zijn er ongeveer 76,067,243 NAV-tokens in omloop. Navcoin kent een inflatieproces waarbij het totale aanbod jaarlijks met 4% wordt verminderd. Dat betekent dat er ieder jaar minder NAV-coins worden geproduceerd dan het jaar daarvoor. Dit inflatieproces is ontworpen om een duurzame en stabiele token-economie voor de Navcoin-community te creëren.

 

Welke wallets ondersteunen Navcoin?

Navcoin wordt ondersteunt door verschillende crypto-wallets, waaronder:

 

NavCash

NavCash is een eenvoudige, gebruiksvriendelijke light wallet waarvoor geen specifieke technische vaardigheden zijn vereist. Met deze wallet (die is gebaseerd op de populaire Bitcoin-wallet Electrum) kunnen de NAV-tokens ook ‘koud’ worden ingezet als stake. ‘Cold staking’ is een vorm van staking waarbij gebruikers stakingsrechten delegeren naar een offline (koude) wallet, zonder dat deze wallet daadwerkelijk met het internet verbonden is. Dit is een veiligere manier om stakingsrechten te behouden dan bijvoorbeeld met een ‘hot wallet’ (een online wallet), omdat de privésleutels niet worden blootgesteld aan potentiële hacks en diefstal.

Stakingsrechten overdragen

Bij cold staking worden de stakingsrechten overgedragen aan een ‘staking-pool’ of een ‘staking-node’ op het netwerk, die namens de gebruiker het staken van de NAV-coins uitvoert. Echter heeft de gebruiker nog steeds de volledige controle over zijn of haar tokens en de privésleutels worden nooit gedeeld met de pool of node. In ruil voor het uitvoeren van het staken ontvangt de pool of node een deel van de stakingsopbrengsten, die vervolgens weer worden verdeeld onder de deelnemende gebruikers. Bij cold staking kan gebruik worden gemaakt van hardware-wallets, zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S. NavCash kan worden gedownload voor Windows, MacOS en Linux.

 

NEXT

NEXT is een snelle light wallet met ondersteuning voor full nodes. Deze wallet heeft een gebruiksvriendelijke moderne interface, waarmee Navecoin-gebruikers hun NAV-tokens veilig kunnen opslaan en verzenden. Net zoals de NavCash-wallet biedt ook de NEXT-wallet de mogelijkheid van cold staking in combinatie met een hardware-wallet. NEXT ondersteunt full nodes, is beschikbaar voor desktop en mobiel en draait op Windows, Linux, MacOS, Android en iOS.

NEXT Mobile

NEXT Mobile is de eerste mobiele crypto-wallet waarmee privétransacties en de Navcoin DAO op mobiele apparaten kunnen worden gebruikt. Gebruikers kunnen gemakkelijk door voorstellen van het ‘Community Fund’ bladeren, snel eigen voorstellen maken en eenvoudig een betalingsverzoek maken voor geaccepteerde voorstellen. NEXT Mobile genereert openbare Navcoin-adressen met behulp van zogenaamde bitcor-lib-bibliotheken op het mobiele apparaat en slaat gevoelige informatie (zoals bijvoorbeeld de privésleutels) lokaal op. De privésleutels van gebruikers verlaten het mobiele apparaat niet. NEXT Mobile is beschikbaar voor Windows, MacOS en Ubuntu.

 

Coinomi

Coinomi is een populaire multi-currency light wallet voor mobiel en desktop, die veiligheid voorop stelt en gebruikers in staat stelt om verschillende soorten cryptovaluta op één plek te beheren. Coinomi ondersteunt meer dan 1.770 coins, waaronder NAV-tokens. De Coinomi-wallet is gebruiksvriendelijk en geschikt voor zowel beginnende als ervaren gebruikers. Coinomi biedt een breed scala aan functies, zoals ingebouwde exchanges en een eenvoudige interface voor het verzenden en ontvangen van crypto-activa. Gebruikers hebben verschillende opties om hun wallet te beschermen, zoals een wachtwoord en een PIN-code voor het openen van de wallet. Daarnaast biedt Coinomi ook de mogelijkheid om de privésleutels van gebruiker op te slaan op het apparaat zelf, in plaats van deze op te slaan op externe servers, waardoor de veiligheid nog beter kan worden gewaarborgd.

 

NavPaper

Ook biedt Navcoin een paper wallet waarbij de sleutels lokaal op de computer kunnen worden gegeneerd, afgedrukt op een fysiek stuk papier en offline worden opgeslagen. Dit stuk papier bevat de informatie die nodig is om toegang te krijgen tot de NAV-coins en transacties uit te voeren, zonder dat deze gegevens online of in digitale vorm worden opgeslagen. NavPaper kan worden gedownload op de officiële website van Navcoin. Nadat een gebruiker de software heeft gedownload moet deze worden geopend op een computer die niet met het internet verbonden is. Vervolgens kan de gebruiker de wallet-generatie-opties selecteren en de instructies volgen om de privésleutels van de wallet af te drukken op papier.

Bewaren op een droge en veilige plaats

Het gebruik van een paper wallet biedt gebruikers een hoge mate van beveiliging, omdat de privésleutels niet kunnen worden gehackt of gestolen. Desondanks moeten gebruikers zorgvuldig met NavPaper omgaan, want papieren wallets zijn wél kwetsbaar voor fysieke beschadiging of verlies. Daarom is het belangrijk om de paper wallets op een droge en veilige plaats te bewaren. De paper wallet is immers de enige manier om toegang te krijgen tot je cryptovaluta. Bovendien is het belangrijk om je te realiseren dat paper wallets eenmalige papieren documenten zijn en de gegevens niet kunnen worden aangepast of gewijzigd, zonder een nieuwe paper wallet te genereren.

 

Instellen van een full node

Daarnaast is het mogelijk om een volledige node in te stellen, om transacties te valideren en bij te dragen aan het beveiligen en stabiel houden van de Navcoin-blockchain. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om deel te nemen aan het ‘mixen’ van coins aan de privékant van het netwerk en zo de privacy te helpen verbeteren. Het laten draaien van een full node vereist echter wel iets meer technische vaardigheden dan een light wallet en vereist ook regelmatig onderhoud. Full node-operators ontvangen in principe de meeste NAV-beloningen voor hun aan het netwerk geleverde inspanningen. Gebruikers die een full node willen opzetten kunnen daarvoor gebruikmaken van ‘Navcoin Core’. Deze software kan worden gedownload op de officiële Navcoin-website en is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux.

Indienen van voorstellen

Gebruikers met een idee voor het Navcoin-platform en de bereidheid en het vermogen om dat idee ook daadwerkelijk uit te voeren, kan een zogenaamde ‘grant’ (beurs) aanvragen die wordt verstrekt door het netwerk, via de gedecentraliseerde ‘schatkist’ (treasury). Om een grant aan te vragen moet een gebruiker eerst een voorstel (met daarin zijn of haar idee) indienen bij het Navcoin-netwerk, waarna de Navcoin-community het voorstel zal beoordelen en erover zal stemmen.

2 stemmingen

De gedecentraliseerde schatkist wordt beheerd door het Navcoin-netwerk via een consensus-mechanisme met 2 stemmingen. De eerste stemming vindt plaats vóórdat het idee is uitgevoerd en bepaalt of de Navcoin-community voor of tegen het voorstel is. De tweede stemming vindt plaats nádat het idee is uitgevoerd en laat de community het resultaat evalueren en bepalen of het is voltooid volgens het oorspronkelijke voorstel. In principe kan iedereen voorstellen indienen, maar het is gebruikelijk dat deelnemers de Navcoin-community bij hun ideeën betrekken en naar de mening van andere community-leden luisteren. Voor ieder blok dat op het Navcoin-netwerk wordt gevalideerd wordt er 0,5 NAV aan de treasury toegevoegd, waardoor de schatkist groeit met ongeveer 500.000 NAV per jaar.

 

Waarom kan Navcoin interessant zijn voor investeerders?

Er zijn verschillende redenen waarom Navcoin interessant kan zijn voor investeerders. Navcoin maakt gebruik van Proof of Stake (PoS) waardoor het valideren van nieuwe blokken op het netwerk niet meer hoeft te worden uitgevoerd, met dure energie-slurpende hardware, zoals bij Proof of Work (PoW) het geval is. PoS is energiezuiniger en vereist alleen een bepaald aantal NAV-tokens om te staken, waardoor het relatief eenvoudiger en goedkoper is om aan het netwerk deel te nemen. Bovendien heeft Navcoin een sterke focus op privacy, wat dit crypto-project interessant maakt voor investeerders die veel waarde hechten aan anonieme transacties.

Een breed scala aan dApps en lage transactiekosten

Navcoin ondersteunt de ontwikkeling van decentrale applicaties (dApps) op het platform, waardoor er een breed scala van innovatieve gebruiksvriendelijke blockchaintoepassingen en gebruiksscenario’s voor NAV-coins kunnen worden ontwikkeld. Daarnaast heeft Navcoin een enthousiaste actieve community van ontwikkelaars, die voortdurend werken aan het verbeteren van het netwerk. Een ander voordeel van Navcoin zijn de lage transactiekosten in vergelijking met veel andere cryptocurency’s, waardoor het token vooral geschikt is voor gebruikers die vaak transacties willen uitvoeren.

 

Decentralized applications, dApps

 

Eenvoudige integratie met andere diensten en applicaties

Het Navcoin-platform maakt gebruik van een tweelaagse digitale architectuur, waardoor de schaalbaarheid wordt vergroot. Hierdoor kan het netwerk meer transacties verwerken,  zonder dat de snelheid of stabiliteit van het netwerk wordt aangetast. Bovendien heeft Navcoin een eenvoudige integratie met andere diensten en applicaties (zoals bijvoorbeeld betalingsprocessors), waardoor het een aantrekkelijke keuze kan zijn voor bedrijven die cryptovaluta willen accepteren als betaalmiddel. Tevens werkt Navcoin samen met andere blockchainprojecten en bedrijven om de adoptie van blockchaintoepassingen en cryptocurrency’s te vergroten. Dit kan de waarde van NAV op de lange termijn positief beïnvloeden.

Lange termijnvisie

Navcoin biedt verschillende gebruiksvriendelijke wallets (waaronder mobiele wallets) die gemakkelijk te gebruiken zijn voor zowel beginners als ervaren handelaren. Bovendien heeft Navcoin een lange termijnvisie en streeft het platform naar een veilig, solide, betrouwbaar, flexibel en gebruiksvriendelijk netwerk voor crypto-transacties en -projecten. Ook dit kan bijdragen aan de groei en adoptie van het platform in de toekomst.

 

 

Wat zijn de risico’s en nadelen van Navcoin?

Crypto-investeringen gaan gepaard met grote risico’s. Net zoals andere crypto-activa is ook Navcoin zeer volatiel en kan de prijs snel veranderen. Dit kan niet alleen leiden tot grote winsten, maar zeker ook tot grote verliezen. Daarom is het belangrijk om alle mogelijke risico’s en nadelen goed en zorgvuldig te onderzoeken, voordat je gaat investeren. Investeer alleen geld wat je bereid bent om te verliezen en neem zelf de nodige veiligheidsmaatregelen om je NAV-tegoeden optimaal te beschermen.

Veel concurrentie en beperkte liquiditeit

De concurrentie op de cryptomarkt is groot en ook Navcoin moet opboksen tegen verschillende andere privacy-coins die soortgelijke of zelfs betere privacy-functies bieden aan gebruikers. Het is nog onzeker of Navcoin deze concurrentiestrijd op de lange termijn kan winnen. Een ander probleem waar Navcoin mee kampt is de beperkte liquiditeit. NAV is nog geen grote cryptocurrency en heeft nog niet zoveel handelsvolume in vergelijking met andere op privacy-gerichte coins. Dat betekent dat het voor gebruikers moeilijker is om NAV-tokens aan te schaffen of te verkopen. Bovendien wordt Navcoin nog niet zo breed geaccepteerd, waardoor het lastig kan zijn om NAV-tokens te gebruiken of uit te geven.

Technische en regulatoire risico’s

Blockchaintechnologie is een complexe tak van sport. Net zoals bij andere cryptocurrency’s zijn er technische risico’s, zoals bugs of kwetsbaarheden in de code. Deze technische problemen kunnen leiden tot beveiligingsproblemen en verlies van NAV-fondsen. Naast technische risico’s zijn er ook regulatoire risico’s. De wet- en regelgeving voor blockchaintechnologie en cryptovaluta is volop in ontwikkeling, waardoor het nog zeer onduidelijk is wat voor impact de nieuwe crypto-regulering zal hebben op Navcoin en andere cryptocurrency’s.

Onduidelijke roadmap

Navcoin heeft een enthousiast en toegewijd team van ontwikkelaars, maar het is niet altijd even duidelijk of er voldoende ontwikkelingsactiviteiten plaatsvinden, om de technologie up-to-date en relevant te houden. Bovendien is niet altijd duidelijk wat de toekomstplannen voor het Navcoin-netwerk zijn en welke nieuwe functies en upgrades kunnen worden verwacht. Daarom is een gedetailleerdere roadmap wenselijk.

Fraude en oplichting

Privacy-coins zoals Navcoin, Monero (XMR), Zcash (ZEC) en Dash (DASH) worden vaak in verband gebracht met criminaliteit, zoals fraude en oplichting, omdat de transacties met deze tokens anoniem en ontraceerbaar zijn. Dat betekent dat deze cryptovaluta moeilijk door wetshandhavers en andere autoriteiten kunnen worden achterhaald. Hierdoor zijn de coins zeer geschikt om te gebruiken voor criminele activiteiten, zoals bijvoorbeeld het witwassen van geld, het aanschaffen van wapens of het kopen of verkopen van goederen op het dark web.

Profiteren van de betrouwbaarheid van het Bitcoin-netwerk

Navcoin is gebaseerd op de Bitcoin-code en dat heeft een aantal grote voordelen, maar ook een aantal nadelen. Omdat Navcoin is gebaseerd op de Bitcoin-code, erft het ook de veiligheid die het Bitcoin-netwerk biedt. Bitcoin is een van meest veilige blockchainnetwerken te wereld, met een zeer hoge hash-kracht en een groot aantal nodes en crypto-miners die het netwerk beveiligen. Bitcoin is al meer dan 14 jaar actief en het netwerk heeft inmiddels bewezen betrouwbaar te zijn. Het gebruik van de Bitcoin-code als basis voor Navcoin betekent dat het ook kan profiteren van deze betrouwbaarheid.

Schaalbaarheidsproblemen en trage transactietijden

Echter kent Bitcoin de nodige schaalbaarheidsproblemen, wat heeft geleid tot hoge transactiekosten en trage transactietijden. Omdat Navcoin is gebaseerd op de Bitcoin-code kan ook dit platform te maken krijgen met deze problemen. Bovendien kan het moeilijker zijn om nieuwe functies en upgrades toe te voegen aan het Navcoin-netwerk, wat een beperking kan zijn voor ontwikkelaars, die nieuwe functionaliteiten aan het platform willen toevoegen. Naast Navcoin zijn er nog andere cryptocurrency’s die gebaseerd zijn de Bitcoin-code, waardoor het lastig kan zijn om zich te onderscheiden van andere Bitcoin-based coins en nieuwe gebruikers aan te trekken.

 

Unieke set van functies en mogelijkheden

Het gebruik van de Bitcoin-code heeft dan weliswaar een aantal belangrijke voordelen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid, maar kan dus ook een aantal aanzienlijke beperkingen hebben op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit. Daarom is het verstandig om deze factoren in overweging te nemen bij het evalueren van Navcoin als investering of betalingsmogelijkheid. Desondanks is Navcoin een veelbelovende cryptocurrency met een eigen unieke set van functies en mogelijkheden. Met zijn snelle en schaalbare blockchain, sterke beveiliging en de mogelijkheid om transacties te anonimiseren, heeft Navcoin de potentie om uit te groeien tot een belangrijke speler op de cryptomarkt.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).