Fork van Monero

Aeon (AEON) is een op privacy gerichte cryptocurrency die is ontwikkeld om de veiligheid van transacties op de blockchain te verbeteren. Het voornaamst doel van AEON is het bieden van een alternatief voor Bitcoin en andere cryptovaluta, die op openbare blockchainnetwerken worden uitgevoerd. AEON werd in 2014 geïntroduceerd als ‘fork’ van de privacy-coin Monero (XMR), omdat de oprichters een meer schaalbare, snellere en privacy-vriendelijkere versie wilde creëren. Het AEON-platform profiteert nog steeds van de technische voordelen van Monero en het CryptoNote-protocol, maar heeft geheel eigen ontwikkelingsdoelen en een eigen actieve crypto-community.

 

Ringhandtekeningen

Gedecentraliseerde toepassingen voor mobiele apparaten

Welk algoritme gebruikt AEON?

Wat is de bloktijd van AEON?

Wat is de maximale voorraad van AEON?

Waarom kan AEON interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de risico’s en nadelen van AEON?

 

Aeon logo

 

Ringhandtekeningen

Een van de belangrijkste kenmerken van AEON is de focus op privacy. Het platform maakt gebruik van een cryptografische methode om transacties uit te voeren, zonder dat de gevoelige identificatiegegevens van gebruikers zichtbaar zijn op het blockchainnetwerk. Het AEON-protocol verbergt transacties met behulp van zogenaamde ring signatures (ringhandtekeningen). Dit is een technologie om de privacy en anonimiteit van gebruikers te waarborgen. Ring handtekeningen maken het mogelijk om transacties uit te voeren zonder de werkelijke afzender te onthullen.

Groep van publieke sleutels

Een ring handtekening bestaat uit een groep van publieke sleutels, waarvan er slechts één de sleutel van de echte afzender is. Door deze groep van publieke sleutels te combineren, wordt er een handtekening gecreëerd die de identiteit van de afzender verbergt. De handtekening geeft aan dat de transactie is geautoriseerd door één van de sleutels in de groep, maar het is niet duidelijk welke sleutel dat precies is. Hierdoor wordt de afzender van een transactie onherkenbaar en kunnen transacties niet worden gevolgd door derden. Dit is vooral handig voor gebruikers die hun financiële transacties privé willen houden, zonder dat dit kan leiden tot misbruik. Ringhandtekeningen zijn onderdeel van het CryptoNote-protocol, dat wordt gebruikt door verschillende cryptovaluta waaronder Monero.

Ringgrootte

Bij AEON is de ringgrootte het aantal mogelijke ondertekenaars dat kan worden opgenomen in een ringhandtekening. De ringgrootte van AEON is vastgesteld op 3. Dat betekent dat een ringhandtekening 3 mogelijke ondertekenaars kan bevatten. Hoe meer ondertekenaars een ringhandtekening bevat, hoe moeilijker het wordt voor buitenstaanders om te bepalen welke gebruiker het bericht of de transactie daadwerkelijk heeft ondertekend. Monero hanteert een ringgrootte van 11 tot 16.

Recource-intensiever

Een grotere ringmaat zorgt voor meer ‘verduistering’ van elke transactie, maar zorgt meestal ook voor een groter blockchainnetwerk en een langere verificatietijd. Bovendien kan het verhogen van de ringgrootte de uitvoering van transacties aanzienlijk duurder en recource-intensiever maken. Daarom hanteert AEON een ringmaat van 3, wat wordt beschouwd als het absolute minimum om de privacy van gebruikers te kunnen garanderen. Een kleinere ringgrootte helpt om de blockchain sneller te synchroniseren.

 

Gedecentraliseerde toepassingen voor mobiele apparaten

AEON richt vooral op gedecentraliseerde toepassingen voor mobiele apparaten, zodat iedereen overal en op ieder moment de mogelijkheid heeft om crypto-activa te verzenden, te ontvangen en te beheren, zonder dat daarbij de privacy en veiligheid in het geding komen. Er zijn verschillende mobiele wallets beschikbaar waarmee gebruikers hun AEON-tokens kunnen opslaan en verhandelen. Het is belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om de veiligheid van je AEON-wallet op mobiele apparaten te waarborgen, zoals het gebruik van een sterk wachtwoord en tweefactorauthenticatie. Daarnaast is het verstandig om een back-up van de toegangsgegevens van je wallet te maken en deze op een veilige plaats te bewaren.

 

Welk algoritme gebruikt AEON?

AEON maakt gebruik van een ASIC-vriendelijk Proof  of Work (PoW) algoritme: KangarooTwelve (K12). Dit algoritme is een krachtigere versie van het Keccak-algoritme, dat veel wordt gebruikt door andere crypto-projecten. KangarooTwelve is een hashfunctie die is ontworpen om de veiligheid en efficiëntie van het PoW-protocol te verbeteren. K12 is gebaseerd op het concept van het ‘discrete logaritme probleem’ (DLP), om veilige hashwaarden te produceren.

ASIC-vriendelijk ecosysteem

Het AEON-netwerk is een ASIC-vriendelijk ecosysteem. Dat betekent dat het PoW-algoritme het gebruik van ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) mining-hardware toestaat. ASIC’s zijn specifieke mining-apparatuur die zijn ontworpen voor het minen van bepaalde typen cryptovaluta en zijn veel krachtiger dan op CPU (Central Processing Unit) of GPU (Graphics Processing Unit) gebaseerde mining-hardware. Krachtigere mining-apparatuur kan leiden tot een hogere hash-snelheid en meer efficiëntie bij het mining-proces, waardoor de crypto-miners meer winst kun maken. Een ASIC-vriendelijke blockchain geeft in principe geen voorkeur aan CPU- of GPU-mining.

Centralisatierisico

Echter kan het gebruik van de krachtige (en dure) ASIC-hardware leiden tot meer ‘centralisatie’ van het blockchainnetwerk, omdat de kosten voor het kopen van ASIC-mining-hardware erg hoog kunnen zijn. Dat zorgt ervoor dat deze hardware vaak alleen kan worden aangeschaft door grote mining-bedrijven, die zich deze kosten kunnen veroorloven. Dit kan de ‘decentralisatie’ van het netwerk beperken en de macht van een paar grote mining-bedrijven vergroten. Daarom zijn veel blockchain-ecosystemen ASIC-resistent. Dat betekent dat deze PoW-netwerken het gebruik van ASIC-mining-apparatuur ontmoedigen. Het ontmoedigen van het gebruik van ASIC-hardware gebeurt op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld Memory-hard hashing, RandomX of ProgPOW.

Memory-hard hashing

Bij Memory-hard hashing wordt het mining-algoritme ontworpen om het gebruik van geheugen te vereisen, in plaats van alleen verwerkingskracht. Dit betekent dat het minen van een cryptocurrency meer geheugen vereist en minder afhankelijk is van de verwerkingskracht, waardoor het gebruik van ASIC’s veel minder aantrekkelijk wordt.

RandomX

RandomX is een mining-algoritme dat is ontworpen om het gebruik van gespecialiseerde mining-hardware (zoals ASIC’s) te ontmoedigen, door een reeks willekeurige berekeningen uit te voeren die moeilijk te optimaliseren zijn voor speciale hardware.

ProgPOW

ProgPOW is een mining-algoritme dat is ontworpen om ASIC-mining te ontmoedigen door een combinatie van willekeurige berekeningen en sequentiële toegang tot geheugen te vereisen. Dit maakt het voor ASIC’s moeilijker om efficiënt te minen, omdat ASIC’s meestal ontworpen zijn om alleen verwerkingskracht te optimaliseren.

Lagere kosten en een eerlijkere verdeling van de blokbeloningen

De ontwikkelaars van AEON zijn echter van mening dat ASIC-resistentie uiteindelijk nutteloos is en zorgt voor te hoge niet noodzakelijke kosten voor crypto-miners. Daarom zet het platform in op een ASIC-vriendelijk PoW-consensus-mechanisme. Een ASIC-vriendelijk platform zorgt voor lagere kosten en een eerlijkere verdeling van de mining-beloningen tussen de crypto-miners, omdat iedereen in principe toegang heeft tot dezelfde mining-hardware. Daardoor hebben alle crypto-miners dezelfde kans om nieuwe blokken te valideren en beloningen te verdienen. Bovendien hoeft een ASIC-vriendelijke blockchain niet zo vaak zijn mining-algoritme te upgraden als een ASIC-resistente blockchain, omdat ASIC-mining-hardware over het algemeen minder snel verouderd en dus ook vaak langer meegaat dan CPU’s of GPU’s.

 

Aeon logo

Wat is de bloktijd van AEON?

De bloktijd van AEON is 4 minuten. Dat wil zeggen dat er iedere 4 minuten een nieuw blok aan het blockchainnetwerk wordt toegevoegd. De bloktijd is een belangrijke parameter in het ontwerp van een cryptocurrency, omdat het de snelheid beïnvloed waarmee transacties kunnen worden bevestigd en aan de blockchain kunnen worden toegevoegd. Kortere bloktijden kunnen transacties meestal sneller verwerken, maar leiden meestal tot grotere blockchains en meer recourcevereisten voor de netwerkdeelnemers. Aan de andere kant kunnen langere bloktijden de recourcevereisten verminderen, maar dat betekent dan meestal wel dat het bevestigen van transacties langer duurt.

 

Wat is de maximale voorraad van AEON?

Theoretisch gezien is de maximale voorraad van AEON ongeveer 18,4 miljoen tokens, wat wordt bereikt na ongeveer 50 jaar vanaf het begin van de uitgifte in 2014. Dat komt omdat het AEON-protocol een geleidelijk afnemende  beloningsstructuur heeft voor crypto-miners en het aanbod van nieuwe AEON-coins beperkt. Echter is de werkelijke voorraad van AEON ook afhankelijk van verschillende andere factoren, zoals het tempo van het mining-proces, de adoptie van blockchainplatform, het gebruik van de cryptovaluta en populariteit ervan onder beleggers en handelaren. Op dit moment (april 2023) zijn er ongeveer 15,831,459 AEON-tokens in omloop gebracht.

 

Waarom kan AEON interessant zijn voor investeerders?

Er zijn verschillende redenen waarom AEON interessant kan zijn voor investeerders. AEON biedt een hoge mate van privacy aan zijn gebruikers, door de identiteit van de afzender en de ontvanger te beschermen en de transactiegegevens te anonimiseren. Daarom is AEON met name interessant voor investeerders die veel waarde hechten aan privacy. Bovendien is AEON ontworpen om schaalbaar te zijn, wat betekent dat het blockchainnetwerk in staat is om snel te groeien en een groot aantal transacties te verwerken, zonder de snelheid of de veiligheid van het digitale ecosysteem in gevaar te brengen. Een hogere schaalbaarheid, zorgt ervoor dat het platform zich leent voor betere en snellere toepassingsmogelijkheden.

Potentieel rendement en lage inflatie

AEON heeft een enthousiaste en actieve community van ontwikkelaars en gebruikers, die continu werken aan het verbeteren van het token en het ontwikkelen van nieuwe blockchaintoepassingen. Daarnaast biedt AEON potentieel rendement. Net zoals bij alle andere crypto-activa zijn er ook bij dit platform geen garanties voor succes en toekomstige winsten, maar als de populariteit van AEON blijft groeien kan het een potentieel rendement bieden voor investeerders. AEON heeft een relatief lage inflatie, wat betekent dat er een beperkte hoeveelheid nieuwe coins in omloop wordt gebracht. Dit kan bijdragen aan de stabiliteit en waarde van het AEON-token op de lange termijn.

Flexibel en open source

Het AEON-netwerk heeft een modulair ontwerp, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende toepassingen en gebruikersscenario’s. Dit maakt van AEON een veelzijdige en flexibele cryptocurrency, die kan worden gebruikt voor betalingen, de opslag van waarde en tal van andere doeleinden. Een ander voordeel is dat AEON een open source platform is, wat betekent dat de broncode voor iedereen vrij beschikbaar is om te bekijken, te gebruiken en te wijzigen. Dit bevordert de transparantie en het vertrouwen in het netwerk.

Lage transactiekosten en veiligheid

AEON heeft doorgaans lagere transactiekosten dan sommige andere crypto-projecten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor kleine transacties en micropayments. Een ander voordeel dat kan bijdragen aan de investeringsbereidheid van investeerders, is de veiligheid van het AEON-platform. AEON maakt gebruik van geavanceerde cryptografische technieken om de veiligheid van het netwerk en transacties te waarborgen.

Gebruiksvriendelijk en cross-platform compatibiliteit

Het AEON-platform heeft een eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is voor zowel technisch onderlegde als minder technisch onderlegde gebruikers. Dit kan het netwerk aantrekkelijker maken voor een breed publiek. AEON is beschikbaar op verschillende crypto-handelsbeurzen, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor gebruikers die willen investeren of handelen in het AEON-token. AEON kan worden gebruikt op verschillende besturingssystemen (waaronder Windows, MacOS, Linux en mobiele apparaten met iOS of Android), waardoor het toegankelijk is voor een groot publiek.

 

Wat zijn de risico’s en nadelen van AEON?

Investeren in blockchain-projecten brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Cryptocurrency’s zijn onderhevig aan volatiliteit, regelgevingsrisico’s en beveiligingsrisico’s. AEON is een relatief nieuwe cryptovaluta en het is onzeker hoe de markt zich zal ontwikkelen. Het is mogelijk dat dit blockchain-project niet zo populair of succesvol wordt als sommige andere projecten. Net zoals andere cryptovaluta is ook AEON kwetsbaar voor cyberaanvallen en hacks op crypto-exchanges en andere gerelateerde diensten. Dat betekent dat je investeringen mogelijk in gevaar kunnen komen. Daarom is het belangrijk dat potentiële investeerders hun eigen grondige onderzoek doen en alle mogelijke risico’s en nadelen in kaart brengen, voordat ze in AEON of andere crypto-activa investeren.

Veel concurrentie

Op dit moment (april 2023) zijn er ongeveer 22.932 cryptocurrency’s op de markt, met een totale marktkapitalisatie van ongeveer 1,1 biljoen Amerikaanse dollar. Dat betekent dat AEON veel concurrentie ondervindt van andere coins, wat de adoptie kan belemmeren. AEON is momenteel nog niet beschikbaar op alle crypto-handelsbeurzen, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om AEON-tokens te verhandelen of in te wisselen voor andere valuta’s of activa. Dit heeft een negatieve invloed op de liquiditeit van het netwerk.

Afhankelijkheid van Monero

Een ander nadeel is de afhankelijkheid van Monero. Het AEON-netwerk is gebaseerd op de technologie van Monero en is in feite een afgeleide van het Monero-ecosysteem. Dit betekent dat de ontwikkeling van AEON afhankelijk is van de ontwikkeling van Monero en dat eventuele problemen of beperkingen van het Monero-netwerk ook invloed kunnen hebben op het AEON-netwerk. De ontwikkelaars van AEON werken echter hard aan het onafhankelijker maken van het Monero-project en het ontwikkelen van unieke functies en kenmerken die van AEON een aparte entiteit maken.

Veel potentie

Al met al is AEON een cryptovaluta met veel potentie. Met een toenemende populariteit onder beleggers en handelaren die op zoek zijn naar privacy-gerichte investeringen, heeft AEON het potentieel om een van de meest aantrekkelijke en waardevolle cryptocurrency’s op de markt te worden. Bovendien biedt de groeiende AEON-community volop mogelijkheden voor verdere verbetering en uitbreiding van de functionaliteit van het project. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor investeerders en gebruikers die willen profiteren van de voordelen van deze innovatieve technologie.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).