Zero-Knowledge Proof of Work

Firo (FIRO) is een privacy-coin die in 2016 werd geïntroduceerd onder de oude naam ‘Zcoin’. Het voornaamste doel van Firo is om gebruikers volledige privacy te bieden, bij het uitvoeren van transacties op de blockchain. Deze cryptovaluta maakt gebruik van een innovatief privacy-protocol dat bekend staat als Zero-Knowledge Proof of Work (ZKP) om de privacy van gebruikers optimaal te beschermen. Het ZKP-protocol van Firo werkt door transacties op de blockchain volledig onherleidbaar en anoniem te maken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin (waar de transacties openbaar zijn en zichtbaar voor iedereen op de blockchain), kunnen Firo-transacties alleen worden gezien door de afzender en de ontvanger. Zelfs de grootte van de transactie wordt voor iedereen verborgen gehouden (behalve dan voor de afzender en de ontvanger).

 

Welk algoritme gebruikt Firo?

Wat is de bloktijd van Firo?

Welke programmeertalen gebruikt Firo?

Wat is de maximale voorraad van Firo?

Waarom kan Firo interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de risico’s en nadelen van Firo?

 

Firo logo

 

Welk algoritme gebruikt Firo?

Firo is gebaseerd op de Bitcoin-code en maakt gebruik van een Proof of Work (PoW) consensus-protocol. Het voornaamste verschil tussen Firo en Bitcoin is dat Firo gebruikmaakt van het zogenaamde Merkle Tree Proof-algoritme (MTP), terwijl Bitcoin het SHA-256-algoritme hanteert. Hierdoor kan de coin efficiënter worden gemined met behulp van graphics processing units (GPU’s) in plaats van met application-specific integrated circuits (ASIC’s). Het MTP-algoritme wordt daarom ook wel ‘ASIC-resistent’ genoemd. Het MTP-algoritme werd begin 2021 geïmplementeerd en verving het vorige algoritme Lyra2z.

Een efficiënter en milieuvriendelijker alternatief

MTP is een Proof of Work-algoritme dat speciaal is ontworpen om een efficiënter en milieuvriendelijker alternatief te bieden, voor bestaande (energieslurpende) PoW-algoritmen. Het MTP-algoritme werkt door gebruik te maken van zogenaamde ‘merkle trees’, een soort boomstructuur die wordt gebruikt om gegevens in de blockchain op te slaan en te organiseren. Bij het minen van Firo worden de crypto-miners gestimuleerd om bewijs (proof) te leveren van het werk dat ze binnen het digitale ecosysteem hebben verricht, door het vinden van een ‘hash’ die voldoet aan de moeilijkheidsgraad van het algoritme. Dit bewijs wordt vervolgens geverifieerd door het netwerk. Als het blok wordt geaccepteerd wordt de crypto-miner beloond met een bepaalde hoeveelheid Firo-coins.

Memory-hardness

Een belangrijk voordeel van het MTP-algoritme is dat het gebruikmaakt van zogenaamde ‘memory-hardness’, wat betekent dat het minen van de coin niet kan worden versneld, door gebruik te maken van gespecialiseerde hardware zoals de eerdergenoemde ASIC’s. Dit maakt het hele mining-proces meer gedecentraliseerd en zorgt ervoor dat meer mensen kunnen deelnemen aan het blockchainnetwerk. Een ander voordeel van het MTP-algoritme is dat het energieverbruik relatief laag is in vergelijking met andere PoW-algoritmen, waardoor transacties met Firo veel minder belastend zijn voor het milieu en dus veel duurzamer.

Voorkomen van 51%-aanvallen

In principe kunnen ASIC’s niet effectief worden gebruikt voor het minen van Firo, omdat ze niet zijn ontworpen om geheugen-intensieve taken uit te voeren. In theorie is het wel mogelijk om ASIC’s te ontwerpen die specifiek zijn aangepast voor het MTP-algoritme, maar dit zou een zeer kostbare aangelegenheid worden en erg inefficiënt zijn. De hoge kosten voor het ontwikkelen van dergelijke ASIC’s, wegen niet op tegen de eventuele winst die er mee kan worden behaald. Doordat het MTP-algoritme van Firo ASIC-bestendig is, is het netwerk toegankelijker voor crypto-miners die niet over speciale, geavanceerde en dure hardware beschikken. Hierdoor kunnen veel meer mensen minen, iets wat de decentralisatie van de blockchain en de beveiliging vergroot. Bovendien kunnen 51%-aanvallen beter worden voorkomen.

Sigma

Een belangrijk kenmerk van Firo is de mogelijkheid om coins te ‘vernieuwen’. Dit betekent dat Firo-gebruikers hun cryptovaluta kunnen ‘mixen’ met andere coins, om zo hun privacy te vergroten. Deze vernieuwing maakt gebruik van het eerdergenoemde ZKP-protocol en zorgt ervoor dat de oorspronkelijke coin niet langer traceerbaar is naar de oorspronkelijke transactie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een ‘coin-mixer’ genaamd: Sigma. Daarnaast heeft Firo een mogelijkheid om zogenaamde ‘getokeniseerde assets’ te creëren op de Firo-blockchain. Dit biedt een mogelijkheid om digitale activa te ontwerpen, die op de blockchain kunnen worden verhandeld.

 

 

Wat is de bloktijd van Firo?

De bloktijd van Firo is ongeveer 2,5 minuten. Dit betekent dat elke 2,5 minuten een nieuw blok aan het blockchainnetwerk wordt toegevoegd. Deze relatief snelle bloktijd zorgt ervoor dat transacties snel worden bevestigd en het netwerk efficiënt kan worden gebruikt. Desondanks kan een korte bloktijd echter ook leiden tot een grotere kans op zogenaamde ‘fork-events’ en ‘verweesde blokken’.

Wat is een fork-event?

Een fork-event verwijst naar het moment waarop een blockchain zich splitst in twee of meer afzonderlijke blokketens. Dit kan gebeuren als er onenigheid ontstaat over de geldigheid van een blok (bijvoorbeeld wanneer twee crypto-miners tegelijkertijd een nieuw blok ontdekken en allebei proberen het blok te minen. Als dit gebeurt worden de nodes in het blockchainnetwerk als het ware gedwongen om te kiezen welke blokketen ze zullen volgen.

Wat wordt er bedoeld met ‘verweesde blokken’?

Als de meerderheid van de nodes een bepaalde keten kiest en de andere keten afwijst, dan wordt de afgekeurde keten als ‘verweesd’ beschouwd en verdwijnt deze uiteindelijk uit het digitale ecosysteem.

De bloktijd van Firo kan variëren

Houd er rekening mee dat de werkelijke bloktijd van Firo kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de hash-snelheid van het netwerk en de aanwezigheid van transacties in de ‘mempool’. Een mempool (memory pool) is een tijdelijke opslagplaats voor transacties, die nog niet in de blockchain zijn opgenomen. Wanneer iemand een Firo-transactie initieert, dan wordt deze transactie in eerste instantie verstuurd naar de mempool van het netwerk. Vanuit de mempool worden de transacties vervolgens opgehaald door de crypto-miners of nodes, die verantwoordelijk zijn voor het valideren en verwerken van de transacties. De crypto-miners en nodes kiezen de transactie met de hoogste prioriteit op basis van de transactiekosten en andere factoren, en voegen deze toe aan het volgend blok in de blockchain.

Te weinig crypto-miners of te lage transactiekosten

Het kan gebeuren dat transacties een tijdje in de mempool blijven hangen (als er bijvoorbeeld niet genoeg crypto-miners zijn om ze te verwerken of als de transactiekosten te laag zijn om als prioriteit te worden beschouwd). Deze situatie kan leiden tot vertragingen in de verwerkingstijd van transacties en hogere transactiekosten om prioriteit te krijgen.

 

Welke programmeertalen gebruikt Firo?

Firo maakt onder meer gebruik van de programmeertalen C++, Python, JavaScript en Go. De programmeertaal C++ wordt gebruikt voor de kernfunctionaliteit van Firo, zoals de creatie en validatie van blokken en transacties, de implementatie van privacy-protocollen (zoals het Zero-Knowledge Proof-protocol) en de implementatie van het PoW-consensus-algoritme. Python wordt vooral gebruikt voor de ontwikkeling van de Firo-wallet, die wordt gebruikt om de Firo-coin te verzenden, te ontvangen en op te slaan. Python is een populaire programmeertaal voor het bouwen van desktopapplicaties en webtoepassingen, vanwege de grote beschikbaarheid van bibliotheken en frameworks. Naast de programmeertalen C++, Python, JavaScript en Go, wordt Firo ook ontwikkeld met behulp van andere tools en technologieën.

 

Wat is de maximale voorraad van Firo?

De maximale voorraad van Firo is 21,4 miljoen coins, waarvan er op dit moment (april 2023) ruim 12,4 miljoen in omloop zijn. Dat houdt in dat inmiddels ongeveer bijna 60% van de maximale Firo-voorraad in circulatie is gebracht. Het aanbod van Firo groeit niet lineair. In plaats daarvan gebruikt Firo een halveringsmechanisme, vergelijkbaar met Bitcoin (waarbij de blokbeloning iedere vier jaar wordt gehalveerd). Dat betekent dat de inflatie van het Firo-aanbod ook geleidelijk aan afneemt, naarmate de tijd verstrijkt. De halvering van Firo vond voor het eerst plaats in het najaar van 2020, toen de blokbeloning werd verlaagd van 25 coins naar 12,5 coins. De volgende halvering wordt verwacht in 2024, wanneer de blokbeloning wordt verlaagd van 12,5 coins naar 6,25 coins per blok.

 

Waarom kan Firo interessant zijn voor investeerders?

Firo is een interessante cryptovaluta met unieke privacy-functies die het aantrekkelijk kunnen maken voor investeerders, die veel waarde hechten aan privacy bij het uitvoeren van transacties op de blockchain. De Firo-blockchain maakt het mogelijk om transacties volledig anoniem te verzenden en te ontvangen. Bovendien is Firo ontworpen met schaalbaarheid in gedachten en hanteert het netwerk relatief lage transactiekosten. Dit kan leiden tot een bredere adoptie van deze cryptovaluta en meer toepassingsmogelijkheden. De coin kan worden gebruikt voor een breed scala aan producten en diensten, van online aankopen tot donaties aan goede doelen. De vele toepassingsmogelijkheden kunnen bijdragen aan een waardestijging van de coin in de toekomst. Ook het eerdergenoemde halveringsmechanisme kan op termijn bijdragen, aan een beperkte inflatie en mogelijke waardestijging.

Diversifiëring van de crypto-portefeuille

De Firo-coin heeft een goede reputatie binnen de crypto-community en wordt door veel mensen beschouwd als een betrouwbare en solide cryptocurrency. Firo heeft een actief ontwikkelingsteam dat voortdurend werkt aan het verbeteren van de cryptovaluta en het toevoegen van nieuwe functies en mogelijkheden. Ook dit kan sterk bijdragen aan het toekomstige succes van Firo. Daarnaast is Firo interessant voor investeerders die hun crypto-portefeuille willen diversifiëren, zodat ze de risico’s beter kunnen spreiden en potentieel hogere rendementen kunnen behalen.

 

Wat zijn de risico’s en nadelen van Firo?

Net zoals bij andere crypto-activa kleven er ook een aantal flinke risico’s en nadelen aan Firo. Iedere investering in deze en andere cryptovaluta brengt risico’s met zich mee. De investeringen bieden geen enkele garantie voor rendement. De prijsvolatiliteit van crypto-coins kan ervoor zorgen dat je in één klap al je belegde geld verliest. Daarom is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen voordat je in Firo of andere coins gaat investeren. Weeg de risico’s en nadelen dan ook zorgvuldig af. Daarnaast is het verstandig om je beleggingsbeslissingen te baseren op je eigen beleggingsdoelen en risicotolerantie.

Concurrentie met andere privacy-coins

Firo opereert in een zeer competitieve cryptomarkt met veel andere privacy-coins, zoals bijvoorbeeld Monero (XMR), Zcash (ZEC) en Dash (DASH). Dat betekent dat Firo een aanzienlijke concurrentie ondervindt bij het winnen van marktaandeel. Een andere uitdaging ten aanzien van Firo (en crypto-munten in het algemeen) is de regulatoire onzekerheid. Beleggers moeten zich dan ook bewust zijn van de risico’s op het gebied van wet- en regelgeving, die gepaard gaan met crypto-investeringen.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).