Gebaseerd op de technologie van Komodo

Pirate Chain (ARRR) is een privacy-gericht crypto-project dat zich focust op het bieden van anonieme en veilige transacties. Daarom is Pirate Chain vooral interessant voor mensen die zich zorgen maken over hun privacy en de veiligheid van hun financiële gegevens. Het platform werd geïntroduceerd in 2018 en is gebaseerd op de technologie van de cryptocurrency Komodo (KMD). Pirate Chain maakt gebruikt van de cryptocurrency ARRR.

 

Zk-SNARks

Z-adressen

TOR (The Union Router)

AtomicDEX

Welk algoritme gebruikt Pirate Chain?

Wat is de bloktijd van Pirate Chain?

Welke programmeertalen gebruikt Pirate Chain?

Wat is de maximale voorraad van Pirate Chain?

Welke wallets biedt Pirate Chain?

Waarom kan Pirate Chain interessant zijn voor investeerders?

Wat zijn de risico’s en nadelen van Pirate Chain?

 

Pirate Chain logo

 

Zk-SNARks

Pirate Chain maakt gebruik van zogenaamde ‘zk-SNARKs, dat staat voor ‘Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge’. Zk-SNARKs is een technologie om anonieme transacties op een blockchainnetwerk te garanderen. Dit betekent dat de ARRR-transacties volledig worden afgeschermd en niet kunnen worden gevolgd door derden. Met zk-SNARKs kunnen gebruikers bewijzen dat ze de juiste autorisatie hebben voor transacties, zonder dat ze extra informatie over de autorisatie hoeven te delen.

Extra privacy-laag

Zk-SNARKs gebruiken een cryptografisch protocol om een bewijs te genereren dat kan worden geverifieerd, zonder interactie tussen de betrokken partijen. Het bewijs (proof) bestaat uit een aantal wiskundige berekeningen die worden uitgevoerd op de transactiegegevens en een openbare sleutel. Als het bewijs klopt, kan worden vastgesteld dat de transactie is geautoriseerd door de eigenaar van de sleutel, zonder dat de sleuteleigenaar zijn identiteit hoeft prijs te geven. Dit biedt het Pirate Chain-netwerk een extra privacy-laag.

 

Z-adressen

De ARRR-adressen zijn standaard afgeschermde ‘z-adressen’. Z-adressen zijn privéadressen op de Pirate Chain die zijn afgeleid van de bovengenoemde zk-SNARK-technologie. In tegenstelling tot openbare adressen die beginnen met ‘ARRR’, beginnen z-adressen op de Pirate Chain met ‘z’. Wanneer een gebruiker een transactie uitvoert vanuit een z-adres, wordt deze volledig afgeschermd voor iedereen behalve de afzender en de ontvanger. Het gebruik van z-adressen maakt het voor gebruikers mogelijk om te profiteren van volledige privacy en anonimiteit tijdens het uitvoeren van ARRR-transacties.

 

 

TOR (The Union Router)

Naast zk-SNARKs maakt Pirate Chain ook gebruik van TOR (The Union Router) om IP-adressen te verbergen en de anonimiteit van gebruikers verder te vergroten. TOR is een open source softwareprogramma dat specifiek is ontworpen om internetverkeer anoniem te maken en te beschermen tegen surveillance en censuur. Het TOR-netwerk werkt door het doorsturen van internetverkeer via een reeks van servers (nodes), die wereldwijd verspreid zijn. Elke keer dat het verkeer een node passeert, wordt de oorspronkelijke afzender verborgen en vervangen door een willekeurig IP-adres dat is toegewezen aan de node.

Extra beveiligingslaag

Dit proces wordt herhaald totdat het verkeer de laatste node bereikt (de zogenaamde ‘exit node’), waarna het verkeer naar de bestemming wordt gestuurd. Dit zorgt ervoor dat de oorspronkelijke locatie van de gebruikers niet kan worden getraceerd. Het TOR-netwerk biedt ook een extra beveiligingslaag door het internet verkeer te versleutelen voordat het wordt doorgestuurd. Dat betekent dat zelfs als een hacker of een overheidsinstantie het verkeer onderschept, ze de informatie niet kunnen lezen zonder de sleutel voor de versleuteling.

 

 

AtomicDEX

Pirate Chain is gebaseerd op de Komodo-blockchain (KMD) en maakt gebruik van Komodo’s AtomicDEX-technologie om snel en efficiënt transacties uit te voeren. AtomicDEX is een gedecentraliseerde handelsbeurs, waarop verschillende cryptovaluta kunnen worden verhandeld, zonder de tussenkomst van derde partijen (atomic swaps). Atomic swaps worden mogelijk gemaakt door smart contracts op de blockchain, die de transacties automatisch verifiëren en uitvoeren zodra aan de voorwaarden uit de contracten is voldaan.

Vermijden van de risico’s en nadelen van gedecentraliseerde exchanges

AtomicDEX is ontworpen om de risico’s en nadelen van gedecentraliseerde exchanges te vermijden, zoals bijvoorbeeld aanvallen door hackers, netwerkvertragingen en hoge transactiekosten. AtomicDEX biedt gebruikers volledige controle over hun crypto-activa en biedt een hoge mate van privacy en anonimiteit, omdat er geen persoonlijke informatie hoeft te worden verstrekt om deel te nemen aan de gedecentraliseerde handelsbeurs.

 

Welk algoritme gebruikt Pirate Chain?

Pirate Chain maakt gebruik van een hybride consensus-mechanisme van Proof of Work (PoW) en delayed Proof of Work (dPoW). Het dPoW-algoritme is afgeleid van PoW, maar biedt verschillende voordelen ten opzichte van het oorspronkelijke PoW-systeem. dPoW kent een lager energieverbruik, lagere transactiekosten, een hogere transactiesnelheid en betere schaalbaarheid. Daarnaast biedt het dPoW-algoritme een hogere mate van beveiliging en bescherming tegen 51%-aanvallen en dubbele uitgaven. Bovendien biedt dit algoritme meer decentralisatie, omdat er gebruik wordt gemaakt van een open verkiezingssysteem, dat kan worden beïnvloed door alle ARRR-token-houders.

Gedelegeerde nodes

Het dPoW-mechanisme van Pirate Chain maakt gebruik van een gelaagde beveiligingsarchitectuur, waarbij de kern-blockchain wordt beveiligd door een zogenaamde ‘companion blockchain’ met een PoW-algoritme zoals Bitcoin. De companion blockchain wordt vervolgens beveiligd door een groep van ‘gedelegeerde’ nodes die dPoW gebruiken. De gedelegeerde nodes worden verkozen door middel van een stemproces, waarbij de stemkracht afhankelijk is van de hoeveelheid dPoW-tokens die een gebruiker bezit. De gedelegeerde nodes hebben als taak om transacties te valideren en toe te voegen aan de companion blockchain. De nodes voeren ook periodieke ‘Proof of Proof’ (PoP) transacties uit, om de geldigheid van de companion blockchain te bewijzen. De dPoW-nodes werken samen om dubbele uitgaven en andere aanvallen te voorkomen.

Proof of Proof (PoP)

Proof of Proof (PoP) betekent: ‘bewijs van bewijs’. Het is een consensus-protocol dat blockchain-ecosystemen in staat stelt om gebruik te maken van de Proof of Work (PoW) beveiliging van andere blockchains. Hierdoor ontstaat er een netwerk waarin de beveiliging deels afkomstig is van andere stabiele en betrouwbare blockchains. Het PoP-mechanisme introduceert een nieuw soort crypto-miner die periodieke ‘publicaties’ uitvoert van de actuele status van het ene blockchainnetwerk naar het andere. Naar deze publicaties wordt verwezen in geval van een mogelijke ‘reorganisatie’ van de blockchain. Proof of Proof vereist echter wel dat een blockchainnetwerk een mining-proces heeft om blokken te genereren (zoals bijvoorbeeld Proof of Work (PoW) of Proof of Stake (PoS).

 

Geen pre-mining

Bij Pirate Chain heeft geen ‘pre-mining’ plaatsgevonden. Pre-mining is het proces waarbij de oprichters of ontwikkelaars van een crypocurrency een bepaald aantal tokens creëren, nog voordat de cryptomunt officieel wordt gelanceerd en beschikbaar gesteld voor gebruikers om te minen of te verhandelen. Bij Pre-mining is er meestal al een bepaalde hoeveelheid coins in handen van de oprichters, voordat het publiek er toegang toe krijgt.

 

Wat is de bloktijd van Pirate Chain?

De bloktijd van Pirate Chain is ongeveer 60 seconden. Dat betekent dat er iedere minuut een nieuw blok aan het blockchainnetwerk wordt toegevoegd. De snelle bloktijd van ARRR maakt het mogelijk om transacties snel te verwerken, waardoor het een efficiënte manier is om waarde over te dragen tussen verschillende partijen. Een snelle bloktijd is belangrijk bij privacy-coins, omdat het de tijd dat transactiegegevens op de blockchain worden opgeslagen minimaliseert. Dit verkleint de kans op het lekken van gevoelige informatie.

Invloed op de beloningsstructuur

De bloktijd van Pirate Chain kan ook invloed hebben op de beloningsstructuur voor crypto-miners. Met een snelle bloktijd krijgen de miners meer kansen om blokken te vinden en beloningen te verdienen voor hun werk. Aan de andere kant kan een te snelle bloktijd ook leiden tot een hogere volatiliteit van het ARRR-token en meer risico’s voor het netwerk. Pirate Chain heeft echter een relatief stabiele bloktijd van 60 seconden, wat op zich een goede balans biedt tussen snelheid en veiligheid.

Halving

Het beloningssysteem van Pirate Chain is ontworpen om te zorgen voor een eerlijke en evenwichtige verdeling van de coins tussen miners. Zoals eerder gezegd maakt Pirate Chain gebruik van Komodo’s delayed Proof of Work-algoritme (dPoW), een consensus-protocol waarbij de miners werken aan het oplossen van complexe wiskundige problemen, om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. In ruil daarvoor ontvangen de miners een beloning in de vorm van ARRR-tokens. De beloning voor het minen van een blok wordt na iedere 388.885 blokken gehalveerd (halving) of rond iedere 270 dagen.

 

Welke programmeertalen gebruikt Pirate Chain?

Pirate Chain maakt gebruik van verschillende programmeertalen om de verschillende componenten van het netwerk te ontwikkelen en te onderhouden. De belangrijkste scripttalen die worden gebruikt zijn:

  • C++
    De Pirate Chain-core is geschreven in C++ en vormt het hart van het blockchainnetwerk. De core is verantwoordelijk voor het beheer van de blockchain, de transacties en de communicatie met andere nodes op het netwerk.
  • Python
    Python wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het bouwen van tools voor het beheer van nodes en het analyseren van gegevens op de blockchain.
  • JavaScript
    JavaScript wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de Pirate Chain Wallet, die beschikbaar is als een desktopapplicatie en als een browserextensie.
  • Solidity
    Solidity is een programmeertaal die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van smart contracts op de Ethereum-blockchain. Pirate Chain maakt ook gebruik van het Ethereum-netwerk en daarom wordt Solidity gebruikt voor de ontwikkeling van de ERC-20-token (de Ethereum-tokenstandaard) van Pirate Chain.
  • Rust
    Rust wordt gebruikt voor het ontwikkelen van de zk-SNARKs-implementatie op het Pirate Chain-netwerk. Rust is een programmeertaal die bekend staat om zijn veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid.
  • Go
    Go wordt gebruikt voor het ontwikkelen van verschillende tools voor het beheer van nodes en het analyseren van gegevens op de blockchain. Go is een programmeertaal die bekend staat om zijn eenvoud en efficiëntie.

 

Naast bovenstaande programmeertalen maakt Pirate Chain ook gebruik van andere talen en technologieën, zoals HTML/CSS, React, Node.js.

  • React
    React is een populaire JavaScript-bibliotheek voor het ontwikkelen van gebruikersinterfaces en wordt door Pirate Chain gebruikt voor het ontwikkelen van de Pirate Chain Wallet. Met behulp van React kan de Private Chain Wallet een intuïtieve en gebruiksvriendelijke gebruikersinterface bieden die snel en responsief is.
  • HTML/CSS
    HTML (HypterText Markup Language) en CSS (Cascading Style Sheets) zijn twee talen die vaak samen worden gebruikt bij het ontwikkelen van webpagina’s. Pirate Chain gebruikt HTML/CSS onder meer voor de blockchain-explorer, waarmee gebruikers transacties kunnen bekijken. Daarnaast wordt HTML/CSS ook gebruikt voor het bepalen van de lay-out en visuele presentatie van de Pirate Chain Wallet.
  • Node.js
    Node.js is een open source runtime-omgeving die is gebouwd op de V8 JavaScript-engine van Google. Node.js maakt het mogelijk om JavaScript-code uit te voeren op de server-side, in tegenstelling tot de meeste andere toepassingen van JavaScript, die worden uitgevoerd op de client-side in een webbrowser. Pirate Chain gebruikt Node.js voor verschillende toepassingen waaronder een API-server, Node-gebaseerde tools en Masternodes.

API-server

Pirate Chain heeft een API-server die is ontwikkeld met Node.js. De API-server stelt ontwikkelaars in staat om toegang te krijgen tot verschillende functies en gegevens van het Pirate Chain-netwerk, zoals transacties, blokken en adressen.

Node-gebaseerde tools

Pirate Chain biedt verschillende tools die zijn gebouwd met behulp van Node.js, zoals de Pirate Chain Wallet. Deze tools maken het mogelijk om ARRR-tokens veilig te verzenden, te ontvangen, te beheren en bieden gebruikers een snelle en responsieve ervaring.

Masternodes

Het Pirate Chain-netwerk maakt gebruik van Masternodes om het netwerk te beveiligen en transacties te verifiëren. Masternodes zijn gebaseerd op Node.js en bieden een infrastructuur voor het verwerken van transacties en het delen van informatie binnen het netwerk.

 

Wat is de maximale voorraad van Pirate Chain?

De maximale voorraad van Pirate Chain is iets minder dan 200 miljoen ARRR-tokens. De ontwikkelaars van Pirate Chain hebben ervoor gekozen om een vast aanbod in te stellen, wat betekent dat er in principe nooit meer dan 200 miljoen coins in omloop zullen zijn. Het vaste aanbod van 200 miljoen ARRR-tokens is verdeeld over een periode van 21 jaar. In het eerste jaar na de lancering van het netwerk werden er ongeveer 35 miljoen coins uitgegeven, gevolgd door een geleidelijke afname van het jaarlijkse aanbod, tot het volledige aanbod (de maximale voorraad) in het 21ste jaar is bereikt.

Minder inflatie en een stabiele prijs

Deze beperkte voorraad van ARRR heeft verschillende voordelen voor de houders van de coin, zoals bijvoorbeeld het verminderen van inflatie en het waarborgen van een stabiele prijs. Het beperkte aanbod zorgt ook voor schaarsheid van het token, wat de vraag naar de cryptovaluta kan verhogen als het Pirate Chain-netwerk populairder wordt. Dit kan gunstig zijn voor investeerders die ARRR als een langetermijninvestering beschouwen. Op dit moment (april 2023) zijn er ongeveer 196,137,110 ARRR-tokens in omloop.

 

Welke wallets biedt Pirate Chain?

Wallet zijn een belangrijk onderdeel van het Pirate Chain-ecosysteem, omdat ze gebruikers in staat stellen om ARRR-tokens veilig te beheren en transacties uit te voeren. De Pirate Chain biedt verschillende soorten wallets voor het opslaan, verzenden en ontvangen van ARRR, waaronder:

  • Treasure Chest
    Treasure Chest is een full node desktop-wallet. Deze gebruiksvriendelijke wallet biedt verschillende beveiligingsfuncties, zoals encryptie van de privésleutels en de mogelijkheid om een wachtwoord te gebruiken om de wallet te openen. Treasure Chest is compatible met Windows, macOS, Linux en Linux ARM. Treasure Chest maakt onder meer gebruik van ‘sweep to adress’ een nieuwe functie waarmee meerdere adressen in één kunnen worden geconsolideerd, waardoor de wallet lichter en sneller wordt.
  • Skull Island
    Skull Island is een mobiele wallet voor Android en iOS.
  • Pirate Wallet Lite
    Pirate Wallet Lite is een snelle wallet voor Windows, macOS High Sierra, macOS Big Sur, Linux en Linux Debian.
  • Paper wallet
    Met een paper wallet kunnen ARRR-tokens offline worden opgeslagen, door de privésleutels op papier af te drukken. Pirate Chain heeft daarvoor een ‘paper-wallet-generator’ beschikbaar op hun website. Het idee achter een paper wallet is dat de privésleutels niet worden blootgesteld aan het internet, waardoor het risico van hacken of diefstal wordt verkleind.

 

Waarom kan Pirate Chain interessant zijn voor investeerders?

Er zijn verschillende redenen waarom Pirate Chain interessant kan zijn voor investeerders. ARRR is vooral aantrekkelijk voor beleggers die veel belang hechten aan privacy bij het uitvoeren van transacties. De geavanceerde technologieën zoals zk-SNARKs waarborgen de anonimiteit van gebruikers. Daarnaast biedt Pirate Chain een veilig blockchain-ecosysteem dat moeilijk te hacken is. Het hoge veiligheidsniveau kan het vertrouwen van investeerders vergroten.

Schaarste

Omdat er een beperkte maximale voorraad van ARRR-tokens is kan er op een bepaald moment schaarste ontstaan. Deze schaarste kan leiden tot waardevermeerdering, vooral wanneer er veel vraag is naar de coins.

Toepassingsmogelijkheden

Pirate Chain heeft samenwerkingsverbanden met andere projecten en bedrijven die actief zijn in de blockchain-industrie. Dit kan leiden tot nieuwe mogelijkheden en innovatie van gedecentraliseerde toepassingen (dApps). Ook dit draagt bij aan de groei van het platform en waardevermeerdering van ARRR.

Lage transactiekosten en snelheid

Het netwerk heeft lagere transactiekosten dan veel andere cryptovaluta, waardoor het aantrekkelijk is voor gebruikers die goedkope transacties willen uitvoeren. Daarnaast kent Pirate Chain een hoge transactiesnelheid, wat het aantrekkelijk maakt voor gebruikers die snel willen handelen.

Schaalbaarheid

Omdat Pirate Chain gebruikmaakt van het Komodo-platform is Pirate Chain in staat om schaalbaarheid te bieden voor grote transactievolumes en toekomstige groei.

Compatibiliteit met andere cryptovaluta

Pirate Chain is compatibel met andere tokens en crypto-exchanges, waardoor het gemakkelijk is om ze te gebruiken voor verschillende doeleinden en transacties. Dat betekent dat gebruikers kunnen handelen op crypto-handelsbeurzen en Pirate Chain kunnen gebruiken om betalingen te doen en te ontvangen.

Ambitieuze roadmap

Pirate Chain heeft een sterke, betrokken, actieve en enthousiaste community van ontwikkelaars, gebruikers en supporters. Dit betekent dat er een actieve uitwisseling van ideeën en ontwikkeling van nieuwe functies en toepassingen plaatsvindt. Het team achter het crypto-project heeft een ambitieuze roadmap opgesteld, om de ontwikkeling van het digitale ecosysteem uit te breiden met nieuwe functies en toepassingsmogelijkheden. Een van de belangrijkste doelstellingen van Pirate Chain is het verbeteren van de schaalbaarheid. Daarom werkt het team aan de implementatie van sideschains om de transactiesnelheid te verhogen en de efficiëntie van het blockchainnetwerk te vergroten.

Doodshoofd

Wat zijn de risico’s en nadelen van Pirate Chain?

Cryptocurrency’s zijn volatiel en onderhevig aan flinke prijsschommelingen. Dit geldt ook voor ARRR. De prijs van crypto-activa wordt onder meer bepaald door vraag en aanbod op de crypto-markt en kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder nieuwsberichten, regelgeving, aankondigingen van bedrijven en institutionele investeringen. Daarom is het belangrijk om de markt goed te onderzoeken en alle mogelijke risico’s in kaart te brengen. Investeer alleen geld wat je je kunt veroorloven om te verliezen. Zorg bovendien voor veilige opslagmethoden en neem de nodige voorzorgsmaatregelen, om het risico van verliezen te minimaliseren.

Minder liquiditeit

Pirate Chain is nog niet zo bekend als sommige andere privacy-coins, zoals bijvoorbeeld Monero (XMR), Zcash (ZEC) of Dash (DASH). Hierdoor heeft ARRR nog geen groot handelsvolume. Dit kan resulteren in minder liquiditeit, wat de mogelijkheid beperkt om ARRR-tokens snel te kopen of te verkopen.

Beperkte acceptatie

Omdat ARRR vooral gericht is op privacy is het niet zo breed geaccepteerd als andere crypto-activa, zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Dit kan betekenen dat het moeilijker is om Pirate Chain te gebruiken om goederen en diensten aan te schaffen.

Complexiteit

Het netwerk van Pirate Chain gebruikt geavanceerde cryptografie en privacytechnologieën, waardoor het complexer kan zijn om te begrijpen en te gebruiken, dan sommige andere crypto-platformen.

Regulatoire onzekerheid

Er is nog steeds onzekerheid over hoe regelgevers cryptovaluta zoals ARRR in de toekomst zullen behandelen. Dit kan leiden tot beperkingen of verboden op het gebruik van de coin in sommige landen of regio’s.

Mogelijke negatieve perceptie

Omdat Pirate Chain wordt geassocieerd met privacy en anonimiteit, kan het door sommige mensen worden gezien als een platform voor illegale activiteiten. Dit kan een negatieve perceptie creëren rond ARRR-tokens, wat de acceptatie ervan kan beperken.

Ontwikkeling en adoptie

Het is echter belangrijk om op te merken dat bovenstaande nadelen niet per se van toepassing zijn op elke situatie en dat sommige van deze problemen kunnen worden opgelost, door verdere ontwikkeling en adoptie van Pirate Chain. Daarom is het altijd belangrijk om zelf een grondige analyse te maken van de voor- en nadelen, voordat je in ARRR of een andere cryptovaluta gaat investeren. Ondanks deze uitdagingen heeft Pirate Chain de potentie om een belangrijke speler te worden in de wereld van op privacy-gerichte cryptovaluta.

Pirate Chain logo

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).