Geheugen-georiënteerde hashfunctie

Equihash is een geheugen-georiënteerde hashfunctie, die in 2016 werd geïntroduceerd. Deze hashfunctie is speciaal ontworpen om als Proof of Work (PoW) algoritme te functioneren binnen een blockchainnetwerk. In tegenstelling tot veel andere hashfuncties (zoals bijvoorbeeld het bekende SHA-256-algoritme waar het accent vooral op de rekenkracht ligt), ligt de nadruk van Equihash vooral op het geheugengebruik. Hierdoor is Equihash ASIC-bestendig. Onder andere de cryptovaluta Zcash (ZEC), Bitcoin Gold (BTG) en Horizen (ZEN) maken gebruik van deze hashfunctie.

 

Blockchain

 

Hoe werkt Equihash?

Het idee achter Equihash is het creëren van een zogenaamd ‘memory-hard probleem’, wat betekent dat het veel geheugen vereist om de hashwaarde te berekenen. Dit doel wordt bereikt door een gecompliceerde wiskundige puzzel op te stellen, die miners moeten oplossen om nieuwe blokken te produceren, en transacties binnen het blockchainnetwerk te valideren. Equihash maakt gebruik van de zogenaamde ‘verjaardagsparadox’: het vinden van twee sets van gegevens, die een bepaald patroon delen. De miners moeten een ‘botsing’ vinden tussen deze sets binnen de puzzel. Om dit te bereiken, worden er een aantal parameters vastgesteld (zoals de grootte van de gegevenssets en het aantal iteraties (herhalingen) dat nodig is om te puzzel op te lossen).

 

Verjaardagsparadox

Bij de ontwikkeling van veilige en efficiënte hashfuncties speelt de verjaardagsparadox vaak een belangrijke rol. De verjaardagsparadox is een intrigerend wiskundig fenomeen, dat een essentiële rol speelt bij het Equihash-algoritme. Deze paradox draait om het idee dat in een groep van slechts een paar mensen, de kans dat twee mensen op dezelfde dag jarig zijn, eigenlijk verrassend hoog is.

Bijvoorbeeld:

Stel nu dat we een groep van 23 mensen hebben. Dan is de kans op een verjaardagsmatch al meer dan 50%. Bij een groep van 70 mensen stijgt die kans zelfs tot 99,9%. En dat is best opmerkelijk als je bedenkt dat een jaar 365 dagen heeft.

 

 

Twee sets van gegevens

De verjaardagsparadox heeft een diepe connectie met het memory-hard Equihash-algoritme. Equihash creëert een memory-hard probleem dat de miners binnen het netwerk moeten oplossen, om nieuwe blokken te produceren en transacties te verifiëren. Het maakt daarbij gebruik van een reeks complexe berekeningen die gebaseerd zijn op de verjaardagsparadox. In Equihash stelt de paradox miners in staat om twee sets van gegevens te vinden die dezelfde hashwaarde delen. Minders moeten deze ‘hashbotsing’ oplossen om een nieuw blok aan de blockchain te toe te voegen. Door het aantal parameters (zoals de grootte van de gegevenssets) zorgvuldig te kiezen, wordt het voor ASIC-hardware moeilijker om dit memory-hard probleem efficiënt op te lossen, waardoor Equihash ASIC-bestendig wordt.

 

Gedecentraliseerde mijnbouw

Equihash heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van gedecentraliseerde mijnbouw. Door de focus te leggen op geheugenintensieve berekeningen, blijven gewone computergebruikers en GPU’s competitief met gespecialiseerde ASIC-hardware. Door het gebruik van Equishash wordt er dus een eerlijker en meer gedecentraliseerd speelveld gecreëerd. Decentralisatie in een blockchainnetwerk is van cruciaal belang, omdat het zorgt voor veiligheid, veerkrachtig en eerlijkheid. Decentralisatie verdeelt de controle over het netwerk, wat de kans op aanvallen of manipulatie vermindert. Bovendien maakt decentralisatie het netwerk beter bestand tegen storingen, omdat het blijft functioneren, zelfs als sommige knooppunten (nodes) offline gaan.

 

Integriteit van gegevens

Een gedecentraliseerd blockchain-ecosysteem bevordert eerlijkheid en gelijkheid door iedereen de mogelijkheid te geven om aan het netwerk deel te nemen. Tevens elimineert het de behoefte aan een centrale autoriteit en wordt het moeilijker om transacties te censureren. Ook kan de integriteit van gegevens beter worden gewaarborgd, door redundantie op meerder nodes te creëren. Redundantie in een blockchainnetwerk betekent dat dezelfde gegevens op meerdere nodes worden opgeslagen. Doordat dezelfde gegevens op meerdere nodes worden opgeslagen, worden de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk vergroot. De gegevens gaan immers niet verloren wanneer meerdere nodes uitvallen. Redundantie helpt ook bij het bereiken van consensus binnen het netwerk en draagt bij aan de integriteit en eerlijkheid van transacties.

 

Welke cryptocurrency’s maken gebruik van de Equihash-hashfunctie?

Onder meer de volgende crypto-activa maken gebruik van Equihash:

Houd er rekening mee dat de gebruikte technologieën evolueren. Daarom is het belangrijk om de officiële websites van de cryptovaluta te raadplegen, voor de meest actuele en juiste informatie over de gebruikte algoritmen en hashfuncties.

 

Andere hashing-algoritmen

Naast Equihash worden er nog verschillende andere hashing-algoritmen gebruikt binnen blockchain-ecosystemen, waaronder:

 

Conclusie

Equihash heeft het mining-proces getransformeerd door een eerlijker, veilig en gedecentraliseerd speelveld te creëren voor miners van alle achtergronden. Met zijn focus op geheugenintensieve berekeningen, blijven gewone pc-gebruikers en GPU’s concurrerend met gespecialiseerde ASIC-hardware. Dit heeft geleid tot een blockchain-ecosystemen waar niemand een oneerlijk voordeel heeft. De ASIC-resistentie van Equihash speelt dan ook een essentiële rol bij het waarborgen van een eerlijk en gedecentraliseerd mining-proces. Dit maakt het voor meer miners mogelijk om bij te dragen aan de beveiliging van de blockchain. Hierdoor kan er een veel robuuster en veerkrachtiger netwerk worden geboden. Equihash is dan ook een solide basis voor Proof of Work (PoW) consensus-mechanismen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).