Wat is NEO Smart Economy?

met Geen reacties

Ook de Chinezen zitten niet stil op het gebied van de blockchain. Een opvallend platform is Wanchain, een gedistribueerd netwerk dat de ambitie heeft om belastingen te gaan innen via dergelijke systemen. Een andere interessante ontwikkeling is NEO Smart Economy (voormalig Antshares) dat zich richt op de wereldwijde handel. Dit platform wordt door sommigen zelfs al gekenmerkt als “het Ethereum van China”.

Shanghai skyline, NEO smart economy.

Prehistorische ruilhandel

NEO Smart Economy is een blockchainplatform dat de digitale wereldwijde handel naar een hoger plan tilt. Sinds het ontstaan van economieën zijn er altijd basisregels geweest ten aanzien van de handel. In de prehistorie leefden mensen in kleine stammen binnen kleine nederzettingen. In deze periode ontstonden de eerste vormen van ruilhandel. De economie in die tijd was vooral gebaseerd op hetgeen men daadwerkelijk nodig had. Gereedschap van botten en stenen, werd bijvoorbeeld geruild tegen vlees.

Prehistorisch gereedschap

Regels en voorschriften werden complexer

De handel tussen verschillende stammen en dorpen breidde zich in de eeuwen daarna uit naar steden en er ontstond handel tussen verschillende landen. Er moesten daarom meer regels komen en het toepassen van die regels en voorschriften werd een stuk complexer. Conflicten tussen landen gaan vaak over handelsverdragen, en handelsembargo’s worden regelmatig als pressiemiddel gebruikt om bepaalde doelen te bereiken. Embargo’s worden dan gebruikt als politieke bestraffing voor allerlei zaken. Soms lopen de spanningen tussen landen dan zo hoog op, dat dit zelfs leidt tot serieus geweld op grote schaal.

Prehistorisch dorp

Online handel

De handel en de economische regels werden in de loop der tijd bepaald door overheden en banken. Hierdoor werd meer vertrouwen gecreëerd, want op het moment dat iemand de regels aan zijn laars lapte, dan kwamen deze “centrale instituten” in actie om benadeelden te beschermen en de overtreders te straffen met boetes of – in ernstige gevallen – met gevangenisstraf. Vandaag de dag leven we in een digitale wereld. Sinds de opkomst van internet is de online handel een belangrijk onderdeel geworden van onze economie. De regels en voorschriften voor online handelen worden meestal bepaald op binnenlands niveau en iedereen die zich niet aan die regels houdt, krijgt te maken met de wetgeving in het desbetreffende land.

Economische cyclus

Smart contracts uitgevoerd volgens de regels van de handelsovereenkomst

Het grote probleem van online en internationaal handel drijven, is dat de handelende partijen elkaar vaak niet kennen. Het is lastig, zo niet onmogelijk, om iemand die je niet kent te vertrouwen. Ook is het vaak niet duidelijk welke wetgeving (in welk land) superieur is. Dat geeft al gauw problemen als er conflicten ontstaan tussen handelaren, als een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt. De onduidelijkheid is dan groot. Maar hoe kun je dan toch precies bepalen wie de oorzaak is van het handelsconflict? Smart contracts zouden hier een hele belangrijke rol kunnen gaan spelen. Alle handelsvoorwaarden kunnen dan worden verweven in de programmeercode binnen deze digitale overeenkomsten. Het smart contract wordt vastgelegd binnen een gedecentraliseerd onveranderbaar blockchainnetwerk en exact uitgevoerd volgens de regels van de handelsovereenkomst.

What has trusted computing to do with trust?

Managen van vertrouwen

Een smart contract wordt altijd uitgevoerd volgens plan en het wordt direct duidelijk als partijen zich niet aan de handelsovereenkomst houden. De techniek maakt het mogelijk om handel te drijven zonder dat je de andere partijen per se hoeft te vertrouwen. Het smart contract gaat dat vertrouwen nu als het ware zelf “managen”. Ook met NEO Smart Economy kunnen fysieke objecten in onze echte wereld gedigitaliseerd worden, door middel van smart contracts in een gedecentraliseerde infrastructuur. NEO Smart Economy hanteert een technologie waarbij digitale identiteit op een zeer geavanceerde manier wordt toegepast. Particulieren en bedrijven kunnen allemaal een digitale identiteit creëren en handelaren kunnen beslissen om alleen handel te drijven, met partijen die beschikken over een geverifieerde digitale identiteit.

China en NEO smart economy

Verschil tussen NEO Smart Economy en Ethereum

Het netwerk van NEO is te vergelijken met het Ethereum platform, maar heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte Ethereum. Ook is de doelstelling van NEO Smart Economy een tikkeltje anders. In de eerste plaats maakt NEO gebruik van verschillende geavanceerde talen voor zijn compiler, waaronder Go en Python. Een ander belangrijk verschil is dat NEO-contracten, die worden uitgevoerd door de NEO virtual machine, meerdere programmeertalen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld Java en C#. Dat maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om met NEO Smart Economy aan de slag te gaan, zonder eerst een hele nieuwe programmeertaal onder de knie te krijgen.

Chinese draak

China zet blockchaintechnologie goed op de kaart

Met NEO ontstaat er een nieuwe slimme economie, waarbij digitale eigendommen, smart contracts en digitaal identiteitsbeheer kunnen worden verbonden aan toepassingen en objecten in de fysieke wereld. De Chinezen hebben de blockchaintechnologie met dit platform goed op de kaart gezet. Kan NEO de grootste digitale betalingseenheid ter wereld worden? Dat zou inderdaad zomaar kunnen gebeuren, want investeerders zoeken op dit moment naar blockchainplatformen die niet alleen financieel interessant zijn, maar ook een uitgebreide ondersteuning bieden.

Chinees gebouw

Veelzijdigheid

NEO is uniek in vergelijking met andere cryptocurrency’s vanwege de veelzijdigheid van het netwerk waar de cryptomunt op draait. Deze veelzijdigheid creëert veel meer mogelijkheden voor de ontwikkeling van allerlei soorten programma’s en dapps en zet de deur open voor hele nieuwe en innovatieve vormen van samenwerking tussen ontwikkelaars en gebruikers. NEO cryptocurrency’s worden niet “gemined”. In plaats van de zogenaamde proof of work, wordt er proof of stake toegepast en functioneert het netwerk aan de hand van een “ether-GAS mechanisme”, vergelijkbaar met Ethereum.

Chinese muur

NEO Smart Economy is minder radicaal dan Ethereum

Daarnaast is NEO Smart Economy minder radicaal dan Ethereum. Waar Ethereum de ambitie heeft om “centrale” autoriteiten, instellingen en systemen volledig in de ban te doen, is NEO ontworpen om een wisselwerking aan te gaan met bestaande “centrale” overheden en systemen en tegelijkertijd toch de vrijheid en autonomie aan gebruikers te leveren, die bij blockchaintechnologie hoort. Dit is natuurlijk een veel realistischer aanpak, dan de aanpak waarbij een retoriek wordt gebruikt tégen centrale autoriteiten. We weten met centrale autoriteiten in ieder geval wat we hebben – en het is zeker geen feilloze situatie – maar we weten ook niet precies wat het voor onze wereld zou gaan betekenen als alles gedecentraliseerd wordt.

Confidence level, mate van vertrouwen.

Rooskleurige toekomst

De toekomst van dit blockchainplatform ziet er rooskleurig uit en het marktaandeel van NEO zal de komende tijd waarschijnlijk snel toenemen. Als bedrijven, instellingen, investeerders, programmeurs en particulieren zich eenmaal realiseren hoe veelzijdig het netwerk is, dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat NEO Smart Economy uitgroeit tot de grootste digitale betalingseenheid van de wereld!

NEO logo, NEO dapp, Smart economy.

Welke NEO dapps worden er ontwikkeld?

Op dit moment worden er allerlei verschillende dapps ontwikkeld die kunnen worden uitgevoerd op de NEO blockchain. Het gaat dan onder andere om decentrale applicaties die zich richten op cryptocurrency trade, toepassingen voor de deeleconomie, de wereld van marketing en advertising, eigendomsrechten, IoT, de muziekindustrie, koeriersdiensten, contentmanagement, identificatietoepassingen, decentrale distributie van AI-algoritmes, arbeidsbemiddeling binnen de bouwsector, ICO’s, marktvoorspellingen en loterijen. Hieronder heb ik een aantal interessante NEO dapps voor je op een rij gezet.

 

Senno

Sentiment analyse tools op de blockchain.

 

Aphelion

Open-source gedecentraliseerde asset applicatie.

 

Alphacat

Investeringsplatform op de NEO blockchain.

 

Imusify

Blockchain en de muziekindustrie.

 

Effect.AI

Gedecentraliseerde ecosystemen voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

 

Narrative

Storytelling op de blockchain.

 

Thor

Blockchain, contractors en bouwbedrijven.

 

Zeepin

Copyright op de blockchain.

 

Red Pulse

Event-driven research op de Chinese kapitaalmarkten.

 

Chain Line

Proof of concept voor koeriersdiensten op de blockchain.

 

Bridge

NEO en blockchainapplicatie-tools voor bedrijven.

 

AdEx

De NEO dapp voor blockchain advertising.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter