CorDapps

Corda is een open source blockchain-project dat speciaal is ontworpen voor bedrijven. Op dit platform kunnen interoperabele blockchain-netwerken worden gebouwd, voor de uitvoering van private transacties. Voor de uitvoering van de transacties kan gebruik worden gemaakt van smart contracts. Deze ‘slimme‘ digitale contracten kunnen worden geschreven in Java en andere JVM-talen. Daarnaast maakt Corda de ontwikkeling en implementatie mogelijk van andere decentrale applicaties: de zogenaamde ‘CorDapps’, Deze applicaties zijn geschreven in de programmeertaal Kotlin.

 

Corda en R3

Corda blockchain is een initiatief van R3, een Amerikaans softwarebedrijf voor ondernemingen, dat ooit werd opgericht als een consortium van een aantal grote banken. R3 deed intensief onderzoek naar hoe blockchaintechnologie inefficiënties in het verouderde netwerk van bankbetalingen en afwikkelingen kon moderniseren. Corda biedt een schaalbaar en geautoriseerd P2P grootboek, waarmee toekomstbestendige applicaties kunnen worden gebouwd, die het digitale vertrouwen tussen partijen in gereguleerde markten bevorderen. Modulaire API’s stellen ontwikkelaars in staat om snel toepassingen te bouwen. Daarvoor biedt Corda een ‘core suite’ met standaardtoolkits, die tal van mogelijkheden bieden voor transacties met digitale activa, zoals bijvoorbeeld cryptocurrency’s. Deze opties zijn eenvoudig aan te sluiten op meer functies naarmate een bedrijf groeit. Zakelijke processen waarbij meerdere partijen betrokken zijn en bedrijfslogica, kunnen eenvoudig in kaart worden gebracht door smart contract-functionaliteit, binnen een veerkrachtig workflow-framework.

Blockchain data

CBDC’s

Met Corda kunnen transacties met digitale activa en overeenkomsten tussen niet-vertrouwde partijen, toch veilig plaatsvinden. Corda is zo ontworpen dat er alleen transactie-informatie wordt gedeeld met de handelende partijen. Het communicatie-protocol is onzichtbaar voor de andere gebruikers binnen het netwerk. De digitale valuta’s van de centrale banken – de CBDC’s – zijn geïnspireerd op Bitcoin en andere cryptocurrency’s, en kunnen de manier waarop liquiditeit wordt beheerd veranderen. Daarnaast kunnen deze virtuele valuta sneller grensoverschrijdende betalingen mogelijk maken en realtime persoonlijke waardetransacties uitvoeren, die per direct worden afgewikkeld. Het grote verschil tussen CBDC’s en andere cryptocurrency’s is echter, dat de eerstgenoemde digitale valuta worden uitgegeven door de overheid en daardoor de officiële status van wettig betaalmiddel hebben. Daardoor kunnen centrale banken en monetaire autoriteiten efficiëntie en transparantie stimuleren, terwijl ze het monetair beleid en de financiële stabiliteit in hun regio handhaven.

 

 

Expertises

Voor de ontwikkeling van Corda heeft R3 tal van expertises bij elkaar gebracht, waaronder verschillende financiële instellingen, regelgevers, systeemintegrators, softwareleveranciers en technologiebedrijven. Samen implementeren, onderhouden en beheren ze de geautoriseerde zakelijke blockchain-ecosystemen en vertrouwelijke computeroplossingen. Hierdoor kunnen gebruikers en partners profiteren van bestaande consortia, operationele modellen, bestuursmodellen en netwerkondersteuning. Daarnaast beschikt Corda over specialisten die precies weten hoe ze bedrijfsnetwerken moeten testen, besturen, schalen en beheren, om ze snel en veilig operabel te maken.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).