Wat is Hyperledger Fabric?

met Geen reacties

Hyperledger is een overkoepelend project waarbij verschillende open source blockchains worden ontwikkeld. Hyperledger is in 2015 gestart onder de vleugels van de Linux Foundation om bij te dragen aan de verfijning van gedistribueerde netwerken. Het project richt zich vooral op decentrale toepassingen voor de financiële wereld, de gezondheidszorg en bevoorradingsketens. Een open source blockchain die momenteel veel aandacht krijgt is Hyperledger Fabric. Dit platform wordt gebruikt als basis voor IBM’s “Blockchain as a Service”.

IBM logo

Hyperledger Fabric en container technologie

Hyperledger Fabric is een blockchainplatform dat dient als infrastructuur voor allerlei soorten gebruiksvriendelijke toepassingen. De smart contracts (chaincode) worden ondersteund door middel van container technologie. Deze containers kun je zien als een virtualisatie van het besturingssysteem. Omdat de toepassingen zijn losgekoppeld van het besturingssysteem, is het eenvoudig om de containers snel te verplaatsen en te gebruiken, waardoor nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan.

Cryptocurrency beveiliging

Wat is het verschil tussen een permissioned blockchain en een permissionless blockchain?

Hyperledger Fabric maakt gebruik van een permissioned blockchainnetwerk, net als veel andere blockchains. Er zijn echter ook permissionless blockchains. Er is eigenlijk niet eens zoveel verschil tussen deze twee modellen, maar het verschil dat er is, is wel belangrijk. De manier waarop binnen het systeem consensus (overeenstemming over de staat van het netwerk) wordt bereikt, verloopt namelijk een tikkeltje anders. Bij een permissioned blockchain wordt er een extra toegangslaag geïmplementeerd binnen de verschillende computernodes. Een permissioned netwerk kan een aantal gebruikers aanwijzen, die bevoegd zijn om transacties binnen het netwerk geldig te verklaren. Deze gebruikers vormen dan een onderdeel van de consensus. Daarnaast kan bij een permissioned versie door gebruikers worden bepaald, wie precies smart contract en dapps mogen ontwerpen en uitvoeren en wie niet. Dit toegangsmechanisme ontbreekt bij permissionless blockchains.

Logistiek, supply chain, Hyperledger Fabric.

Schaalbaarheid en vertrouwelijke contracten

Bij permissioned blockchains moeten alle transacties worden uitgevoerd op iedere node, om het gedistribueerde netwerk te onderhouden en consensus te bereiken. Hierdoor kunnen permissioned blockchains niet goed opschalen en geen private transacties en vertrouwelijke contracten uitvoeren. Daarom is Hyperledger Fabric ontworpen! Met Hyperledger Fabric ontstaat een schaalbare en veilige blockchain, waarop applicaties kunnen draaien voor allerlei branches en industrieën. Hyperledger Fabric heeft de computernodes als het ware opgesplitst in twee aparte doorlooptijden, met ieder weer drie aparte functies die voor de informatie-overdracht zorgen.

Machine

Speciale prijs voor een specifieke partij

Een blockchainnetwerk verbindt verschillende markten, boeren, producenten, banken en logistieke bedrijven. Als je je product tegen een speciale lage prijs wilt verkopen aan een specifieke partij, maar je wilt ook dat alle andere klanten je product blijven kopen tegen de reguliere prijs, dan wil je niet dat de andere partijen de details uit het smart contract met de lage verkoopprijs ook kennen. Als handelende partijen geen onderdeel uitmaken van de deal, dan verschijnt het smart contract ook niet in hun grootboek.

Industrie, blockchain, netwerk, Hyperledger Fabric.

Genereren van een bepaalde uitkomst

Hyperledger Fabric maakt dit mogelijk. Met een app kun je de identiteit van de partijen waarmee je handelt verifiëren en de transactie verzenden, naar alleen die bevoegde partijen. De nodes van de handelspartners voeren een berekening uit en genereren een bepaalde uitkomst. Bij een overeenkomst waarbij twee partijen betrokken zijn, moet de uitkomst bij alle twee de partijen exact hetzelfde zijn. Bij een contract tussen meerdere partijen kunnen andere regels gelden. De ontvangende partij stuurt het geldig verklaarde smart contract weer terug naar naar de app. De app stuurt het contract op zijn beurt weer naar een zogenaamde ‘consensus cloud’ om de order in gang te zetten en de overeenkomst wordt weer teruggestuurd naar beide partijen en vastgelegd in de blockchain.

Industie 4.0

Stroomlijnen van informatie

Dit klinkt relatief eenvoudig, maar bij grootschalige handel zijn altijd veel meer partijen betrokken. Als iemand bijvoorbeeld fietsen importeert uit China, dan moeten sommige partijen op de hoogte worden gebracht van de logistiek en precies weten waar en wanneer de container met fietsen op het schip is geladen, en hebben zij de vrachtbrieven of cognossementen nodig. Andere partijen zijn belast met de douanecontrole, de financiering of verzekeringstechnische zaken. Deze partijen moeten wel worden voorzien van al die noodzakelijke informatie, maar zij hoeven in principe niets te weten van de afspraken in het smart contract en de speciale lage prijs die je hanteert, bij een specifieke klant. Hyperlegder Fabric stroomlijnt al deze processen en zorgt ervoor dat precies de juiste informatie daar terechtkomt, waar het terecht moet komen binnen de hele bevoorradingsketen.

 

 

Efficiënte en veilige distributie zonder een centrale partij

Hyperledger Fabric kan worden geïntegreerd in iedere supply chain waar vertrouwelijke informatie op een efficiënte en veilige manier moet worden gedistribueerd, zonder dat al die informatie langs één centrale partij gaat!

Hands-on Blockchain Development with Hyperledger

Building decentralized applications with Hyperledger Fabric and Composer

Nitin Gaur, Anthony O’Dowd en Luc Desrosiers van IBM leggen in Hands-On Blockchain with Hyperledger: Building decentralized applications with Hyperledger Fabric and Composer, eenvoudig uit hoe je zelf aan de slag kan met het schrijven van smart contract-code met de programmeertaal Go, op de hyperledger blockchain. Dit boek is een aanrader voor iedereen die wil leren hoe je je eigen dapps kunt bouwen en uitvoeren. Daarnaast leer je wat de ware potentie van de blockchain is en op welke manier blockchaintoepassingen kunnen worden gebruikt, voor geheel nieuwe businessmodellen. Wat bedoelen ze met blockchain governance? Wat zijn de logische componenten van een blockchain? En waarin verschilt Hyperledger Fabric nu precies van andere blockchainplatformen? Hands-On Blockchain With Hyperledger geeft een helder antwoord op deze en vele andere vragen.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter