Welke identificatie toepassingen worden er ontwikkeld voor de blockchain?

met Geen reacties

In onze digitale wereld wordt het beschermen en beheren van onze persoonlijke informatie steeds belangrijker. Blockchaintechnologie maakt dit eenvoudiger. Blockchain leent zich uiteraard niet alleen voor financiële transacties met cryptocurrency’s, maar ook voor toepassingen die te maken hebben met je identiteit. Denk maar aan je paspoort, je rijbewijs, je adresgegevens, je online contactinformatie, je geboorteakte en trouwakte. Het creëren van een identiteit op de blockchain geeft mensen een veel grotere controle, over wie allemaal over hun persoonlijke gegevens beschikken, maar vooral: hoe zij daar toegang tot verkrijgen.

 

Voorlopers op het gebied van online identificatie op de blockchain

Door het combineren van de decentrale gedistribueerde eigenschap van de blockchain met identificatie en verificatie, ontstaat er een solide digitaal paspoort, waarmee je je op een veilige en vertrouwde manier kunt legitimeren bij het uitvoeren van online transacties of het opslaan van digitale eigendommen. Een aantal blockchainbedrijven ontwikkelt momenteel toepassingen voor online identificatie en authenticatie. Hieronder heb ik een aantal voorlopers op het gebied van online identificatie voor je op een rij gezet.

LegitimatieBlockVerify:

Dit blockchainplatform biedt oplossingen die de handel in namaakproducten moeten tegengaan. Het bedrijf ontwikkelt toepassingen voor onder andere de farmaceutische industrie, de supply chain voor luxe goederen, diamanten en elektronica. Met deze applicaties kunnen consumenten zich ervan verzekeren dat ze een authentiek en eerlijk product aanschaffen.

 

CredyCo (Trustatom):

CredyCo levert document-verificatie ‘SaaS’ (software as a service), dat gebruikmaakt van een smart contract en identiteitstechnologie, in een blockchainnetwerk. De geloofwaardigheid en onweerlegbaarheid van documenten, wordt daardoor vergroot.

 

Bitnation:

Het motto van Bitnation is: ‘Word een wereldburger!‘ Dit blockchainplatform heeft als doel, om dezelfde diensten aan te bieden als overheden, maar dan op een decentrale gedistribueerde manier en uiteraard op vrijwillige basis. Deze identificatietoepassing is voor iedereen wereldwijd beschikbaar en biedt oplossingen voor onder andere digitale paspoorten en huwelijksakten.

 

Blockstack:

Dit platform biedt een gedecentraliseerd domain name system (DNS), een decentraal distributiesysteem voor openbare sleutels, een app-register en gebruikersidentiteiten. Persoonlijke API’s gaan hand in hand met de Blockstack applicatie. Blockstack beheert je identiteit en zorgt voor een betrouwbare authenticatie van alle informatie. Ook de opslag van allerhande data gebeurt op een veilige manier. Apps kunnen gebruikers toestemming vragen om “read-and-write” toegang te krijgen tot bepaalde bronnen.

 

Netki:

Deze ontwikkelaar levert open source en open standaard oplossingen voor digitale identificatie. Met deze toepassingen kunnen financiële dienstverleners hun nalevingsvoorschriften integreren, met zowel openbare als private blockchains. De Wallet Name Service (WNS) vertaalt eenvoudig te onthouden namen zoals: “portemonnee.claudia.ik” in cryptocurrency adressen (Ether, Bitcoin, Litecoin. Dash, Lunyr, Zcash, Ripple, Gnosis, Monero, Ethereum Classic enz).

Vrolijke jongen achter laptop.

Evernym:

Dit is een wereldwijd, volledig open source, attribuut-gebaseerd, onafhankelijk identiteits-beheersingsplatform. Evernym is gebouwd op een geavanceerd, toegewijd, privacy-bevorderend, openbaar toegankelijk en decentraal gedistribueerd netwerk. Vandaag de dag is identiteit en privacy kwetsbaarder dan ooit. Die kwetsbaarheid verandert voortdurend door de opkomst van nieuwe technologieën. Soms ten goede, maar soms ook ten kwade. Dit is meestal het geval als er onbekende derde partijen bij betrokken zijn. Een gebrek aan vertrouwen kost de wereldeconomie jaarlijks biljoenen. Blockchaintechnologie kan bijdragen aan het beschermen van identiteitsgegevens, de privacy waarborgen, criminele activiteiten tegengaan en het vertrouwen vergroten.

 

Cambridge Blockchain LLC

Cambridge Blockchain LLC ontwikkelt digitale identiteits-software samen met een aantal grote financiële instellingen. De blockchain-infrastructuur van dit platform biedt een aantal goede oplossingen, voor problemen die te maken hebben met transparantie en privacy. Cambridge Blockchain LLC wil een betrouwbaar platform creëren, waardoor potentiële klanten sneller met een financiële instelling in zee willen gaan. Ook moeten door deze digitale infrastructuur de kosten drastisch omlaag gaan en kunnen de regels beter worden nageleefd.

 

HYPR

Dit biometrische beveiligingsplatform biedt organisaties een volledig interoperabele blockchaintoepassing voor desktop, mobiele gebruikers en systemen voor the internet of things. HYPR levert een veelzijdige gebruikerservaring, omdat men kan kiezen uit verschillende biometrische identificatiemethoden zoals: identiteitscontrole via stemherkenning, gezichtsherkenning, vingerafdrukken en een irisscanner. Deze manieren van identificatie op gedecentraliseerde gedistribueerde authenticatieplatformen, geven bedrijven de mogelijkheid om biometrics toe te passen, zonder zich zorgen te maken over hackers die een biometrische server zouden kunnen aanvallen of een “centraal” wachtwoord kunnen ontvreemden.

 

UniquID

Ook UniquID biedt een veilige identiteitsmanagement, geïntegreerd met vingerafdrukken en andere biometrie op persoonlijke apparaten. UniquID is kant en klaar om te worden uitgevoerd op verschillende soorten hardware, servers, PC’s, smartphones en tablets. UniquID levert een digitale kluis binnen je private blockchain, om je digitale eigendommen optimaal te beschermen. De UniquID Wallet draait ook op apparaten met een laag verbruiksvermogen en batterijen.

 

ShoCard

ShoCard is een digitale identiteit die de privacy van consumenten beschermt. ShoCard is gemakkelijk te begrijpen en bijna net zo simpel als je rijbewijs of paspoort aan iemand tonen, om jezelf te legitimeren. Dit platform is geoptimaliseerd voor mobiel en zo veilig, dat ook banken hierop kunnen vertrouwen. De identiteit van een gebruiker is gecodeerd door middel van cryptografie, gehasht en dan geïntegreerd met de blockchain, waar de persoonlijke gegevens kunnen worden opgevraagd wanneer dat nodig is. In principe verlenen gebruikers tijdelijke toegang aan banken, voor het private gedeelte van de desbetreffende registratie op de blockchain. Als die tijdelijke toegang eenmaal is verleent, dan kan de bank zijn eigen registratie doorvoeren en in de toekomst altijd bepalen of een zekere Anita van der Linden uit Heerhugowaard, ook inderdaad wel Anita van der Linden uit Heerhugowaard is.

 

Civic

Civic biedt een identiteitsmanagement systeem dat gebruikers in de gelegenheid stelt om hun persoonlijke gegevens op de blockchain te registreren en te valideren, om zo identiteitsfraude te voorkomen en criminele activiteiten ten aanzien van hun kredietrapport tegen te gaan. Het tegengaan van cybercrime is de belangrijkste drijfveer van Civic.

 

Guardtime

Hoewel de kwantumcomputer nog niet is gerealiseerd, houdt Guardtime toch al rekening met een eventuele komst van een dergelijke computer. Als die kwantumcomputer inderdaad wordt gerealiseerd dan kan het RSA-cryptosysteem, dat nu al ongeveer veertig jaar lang gebruikt wordt, linea recta de prullenbak in. RSA is dan echt niet meer bestand tegen cyber-aanvallen. “Blockchain Standaard voor Digitale Identiteit”, is een protocol voor authenticatie en digitale handtekeningen. Het is de bedoeling dat dit identificatie-protocol, het RSA-cryptosysteem vervangt. Deze RSA-versleuteling was een van de eerste praktische cryptosystemen, dat gebruikmaakte van “publieke-sleutel cryptotechnologie”. Guardtime’s BLT is gebaseerd op de zogenaamde quantum-secure Keyless Signature Infrastructuur (KSI) technologie, dat alleen gebruikmaakt van hashfunctie cryptografie. Met andere woorden: BLT zou ook een transformatie naar het kwantumtijdperk moeten kunnen doorstaan.

 

uPort

Last but not least: uPort! Dit is een van mijn persoonlijke favoriete initiatieven op het gebied van digitale identificatie. Het is een gebruiksvriendelijk platform, gebouwd op de Ethereum blockchain. De technologie achter uPort bestaat uit drie dingen: smart contracts, bibliotheken voor blockchainontwikkelaars en een mobiele app. De mobiele app bewaart de gebruikerssleutels. Ethereum smart contracts vormen de basis van de identiteit en bevatten logica die gebruikers in staat stelt om hun identiteit te herstellen, op het moment dat zij bijvoorbeeld hun mobiel zijn kwijtgeraakt. Met uPort krijg je het vertrouwen van bedrijven en particulieren. uPort Connect is gebruiksvriendelijk en inloggen, managen van je gegevens en het uitvoeren van transacties is eenvoudig.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter