Wat is cryptocurrency?

Blockchaintechnologie is onlosmakelijk verbonden met cryptocurrency’s. Een cryptocurrency is een versleutelde digitale codering. Cryptocurrency-techniek is gebaseerd op ingewikkelde algoritmen en er worden bij de ontwikkeling ervan, speciale en geavanceerde computers gebruikt. Het ontwerpen van cryptocurrency vereist dan ook vergevorderde kennis van deze materie. De meeste mensen zullen dat niet zelf kunnen, omdat ze eenvoudigweg niet de vaardigheden en hulpmiddelen in huis hebben om dit te doen. De makkelijkste manier om naar de cryptocurrency techniek te kijken is je portemonnee te voorschijn halen en er een briefje van twintig euro uitpakken. Als we dan naar de achterkant van dat biljet kijken, dan zien we dat daar een serienummer op staat. In dit serienummer is een code verwerkt. In deze code zit onder andere informatie over de herkomst van het biljet verwerkt. Dit fysieke briefje van twintig dat je nu in je handen hebt, heeft dus eigenlijk ook een ingebouwde code. Hierdoor is het mogelijk om de briefjes te kunnen herkennen. Als we nu het briefje wegdoen en weer terugstoppen in je portemonnee en alleen dat serienummer in gedachten houden, dan hebben we in principe de basis van cryptocurency in gedachten.

Cryptocurrency schilderijen.

 

Versleuteld en digitaal

Bij de cryptocurrency technologie is dit “serienummer” versleuteld en helemaal digitaal. Het serienummer is verwerkt in het netwerk. Toepassingen in het netwerk zijn in staat om dat geld te versturen van de ene persoon naar de andere, of van bedrijf naar bedrijf. Eigenlijk is dit de uitleg van cryptocurrency in de meest simpele vorm. De techniek erachter is natuurlijk andere koek, maar dit is wel de basis. Veel mensen vragen zich af, waarom we cryptocurrency nodig hebben. Wat is nu eigenlijk de meerwaarde ervan?

Bitcoin munt, geldvoorraad, cryptocurrency.

Gedecentraliseerde methode

Het is behoorlijk krachtig om een versleutelde digitale codering te hebben, die gemakkelijk gevolgd kan worden en geld (waarde) op een efficiënte, snelle, maar vooral veilige manier kan laten circuleren over onze aardbol, zonder dat er allerlei dure vergoedingen moeten worden betaald, aan derde partijen zoals tussenpersonen. Een volledig gedecentraliseerde methode van betaling. Dat betekent dus dat de noodzaak van bemiddeling door banken, betalingsproviders en verzekeringsagenten helemaal wegvalt. Er zal dan geen autoriteit meer nodig zijn, die het geld voor jou van de ene plek, naar de andere plek verplaatst. Je kunt gewoon zelf bepalen wat je ermee wilt doen.

Ethereum logo

 

Bijzondere techniek

Cryptocurrency is een bijzondere techniek. De wijze waarop deze technologie werkt, kan bij mij echt op heel erg veel sympathie rekenen. Het potentieel is enorm. Denk maar eens aan de hoge vergoedingen die creditcardmaatschappijen vragen, de kosten voor het transporteren van het geld of de tijd die eroverheen gaat om geld over te maken. Cryptocurrency kan hier echt het verschil maken.

Litecoin logo, cryptocurrency

Snel en betrouwbaar

Over niet al te lange tijd zal de manier waarop we geld transporteren op dezelfde wijze gaan, als de wijze waarop wij informatie transporteren. Snel en heel erg betrouwbaar. De stabiliteit van een dergelijk systeem is groot. Het gegeven dat je je geld niet meer op een bank hebt staan, waarbij misschien soms wel 90 tot 95 procent is uitgeleend aan anderen, zal zeker voor veel mensen best wel even wennen zijn. Daarvoor in de plaats zullen we een “account” hebben die helemaal digitaal is en doorregen met cryptocurrency.

 

Ripple logo, cryptocurrency

Cryptocurrency als handelswaar

Om deze technologie te leren kennen is het belangrijk dat mensen hun angst voor het onbekende vervangen door nieuwsgierigheid. Eigenlijk zou je cryptocurrency gewoon als handelswaar moeten zien zoals goud, zilver of koper, katoen of misschien wel koffiebonen. Handelswaar dat gekocht, verkocht en verhandeld kan worden. Je kunt euro’s verhandelen tegen goud en je kunt zilver verhandelen voor Amerikaanse dollars. De Bitcoin, Litecoin en Ether van Ethereum zijn vormen van cryptocurrency. Betalingen door middel van cryptocurrency lijken in die zin dus meer op “cash” betalingen, dan op creditcardbetalingen.

 

Dash logo, cryptocurrency

Goedkopere transacties

Als jij bijvoorbeeld iets koopt op Amazon.com met je creditcard dan moet Amazon maar liefst een percentage van 3 procent betalen aan America Express, Visa Card, Mastercard of welke maatschappij dan ook. Dat is een behoorlijk percentage. Bedrijven als Amazon, Bol.com, Beslist.nl zijn prima te vertrouwen als er iets misgaat met je bestelling. Je hebt die creditmaatschappijen helemaal niet nodig. Als Amazon cryptocurrency zou accepteren als een wettig betaalmiddel dan kan je bestelling dus al minimaal 3 procent goedkoper worden. Als het de duurdere producten betreft, dan gaat het natuurlijk om flinke bedragen. Stel nu dat je geld wilt overmaken naar vrienden in Engeland of welk ander land dan ook. Momenteel betaal je nog steeds een vergoeding voor het feit dat je een internationale transactie uitvoert. Ook deze kosten kunnen soms erg hoog oplopen. Deze manier van geld overmaken is dus echt niet meer van deze tijd.

Monero logo, cryptocurrency

 

Cryptocurrency is vergelijkbaar met cash

Met cryptocurrency kun je dus geld overmaken zonder die absurde vergoedingen. Daarom is cryptocurrency vergelijkbaar met betalingen via “handje contantje”. Bij een cash betaling geef je iemand gewoon geld en de ander stopt het in zijn portemonnee. En dat was dat. Je vraagt dan ook geen vergoeding voor de moeite die je hebt moeten doen om je portemonnee uit je achterzak te halen, het geld eruit te pakken en te overhandigen. Als ik het zo zeg dan klinkt dit voor iedereen logisch, maar als we deze situatie in het groot betrekken, op transacties die worden uitgevoerd door financiële instellingen, dan vinden we het allemaal normaal, dat we voor een transactie moeten betalen. Dat is natuurlijk best wel vreemd als je er goed over nadenkt. In wezen is de handeling in vergelijking met een contante betaling precies hetzelfde.

Zcash logo

 

Geen derde partij meer nodig

Je download een “portemonnee” de zogenaamde wallet op internet, bijvoorbeeld de bitcoin wallet of de Ethereum wallet. Je genereert een publiek adres en een privéadres, dat geheim blijft. Daarna kun je dat publieke adres aan bijvoorbeeld een vriend of familielid geven. Je kunt dan vragen of hij of zij geld zoals de bitcoin of ether wil overmaken naar je publieke adres, je wallet. De cryptocurrency wordt nu verstuurd naar dat publieke adres, zonder de tussenkomst van een derde partij. Het is eigenlijk vrij eenvoudig.

Namecoin logo, cryptocurrency

Gedistribueerd grootboek

De beveiliging van cryptocurrency is gebaseerd op het gegeven dat de meerderheid van de zogenaamde “miners” of “delvers” proberen om het grootboek bij te houden. De miners worden voor hun inspanningen financieel beloond. Als ik bijvoorbeeld een bestand naar iemand verstuur via het internet op traditionele wijze, dan is er geen garantie dat ik een kopie heb bewaard voor mezelf. Als iemand digitaal geld naar iemand anders wil versturen, dan is het belangrijk dat er een garantie is dat die persoon hetzelfde geld, niet twee keer kan uitgeven. Dan hebben we uiteraard een vertrouwde partij nodig die het gedistribueerde grootboek bijhoudt. Een grootboek is dus een lijst van saldi en transacties tussen verschillende “accounts”. Als je geld van iemand ontvangt dan vragen we de vertrouwde partij om het grootboek te updaten, waardoor het saldo van de versturende partij kleiner wordt en die van de ontvangende partij hoger.

Bitshares, cryptocurrency

Nodes

Er werpt zich nu wel een probleem op. Met een cashbetaling geef ik je geld en loop ik weer weg. Er is geen derde partij aan te pas gekomen om de overdracht te faciliteren. Ook is er niemand getuige geweest van de overdracht. Het is niet alleen maar zo dat we geen derde partij willen vanwege de kosten, maar soms willen we geen tussenpersonen omdat we misschien iets kopen of huren, dat nogal privé is. Maar hoe kunnen we een grootboek dan vertrouwen, zonder de aanwezigheid van een betrouwbare derde partij? Net zoals bij een peer-to-peer netwerk, zijn er in een blockchainnetwerk een heleboel “nodes” met elkaar verbonden. Deze nodes voeren eigenlijk een van de belangrijkste taken van tussenpersonen uit, en controleren dus de geldigheid van de transacties.

Dogecoin logo, cryptocurrency

Cryptografisch protocol

Alle nodes zijn even belangrijk en geen enkele node heeft ook maar enige vorm van autoriteit over één van de andere nodes. Op het moment dat ik met iemand een transactie aanga, dan schrijf ik eigenlijk een boodschap – door middel van een cryptografisch protocol – dat ik een bepaald saldo overmaak van adres A naar adres B. Ik publiceer de boodschap op het netwerk, en de boodschap wordt over het netwerk doorgegeven, totdat iedereen de boodschap heeft gezien. Omdat ik de boodschap dus al ondertekend heb met behulp van de cryptografie, kunnen alle nodes in het netwerk garanderen, dat ik als eigenaar van adres A, ook daadwerkelijk bevoegd ben om de transactie uit te voeren.

MaidSafe logo, cryptocurrency

 

Ongeldige transacties

Maar hoe kan er nu achterhaald worden dat ik als eigenaar van adres A ook echt voldoende saldo heb om een transactie uit te voeren, en geld te versturen naar adres B. Het grootboek is publiek en gedistribueerd en geeft exact aan hoeveel saldo welke “accounts” of adressen hebben. Alle transacties die het grootboek binnenkomen, moeten van adressen afkomstig zijn die gepaste saldi hebben. Op het moment dat er ondeugdelijke of ongeldige transacties plaatsvinden binnen het blockchainnetwerk dan zullen de nodes de transactie resoluut afwijzen. Iedere transactie heeft dus een volledig te volgen “spoor” waardoor precies is na te gaan waar de cryptocurrency vandaan komt. Het is dus helemaal te herleiden naar de “plek” waar de cryptocurrency is gecreëerd. Het is dus uitgesloten dat er zomaar door iemand coins kunnen worden gemaakt uit gebakken lucht.

Syscoin logo, cryptocurrency.

Mining

Alle nodes binnen de blockchain moeten consensus bereiken. Dat betekent dat er tussen de nodes overeenstemming moet zijn over “de staat” van het netwerk. Hierbij is het proces van “mining” of “delven” van belang. De bitcoins worden virtueel gedolven. Maar hoe gaat dat minen nu precies in zijn werk? Alle geldige transacties worden verpakt in een “blok”. Alle nodes in het netwerk proberen een ingewikkeld wiskundig probleem op te lossen, door middel van het inzetten van hun computerkracht. Er zijn ook groepen actief binnen het netwerk die gezamenlijk zoeken naar het virtuele geld.

Synereo logo, cryptocurrency.

Mining pools

Deze groepen worden mining pools genoemd. Ook is er mining software beschikbaar op de markt voor het delven. Ik ga hier niet verder in op de alogritmische processen, maar het komt er eenvoudigweg op neer dat miners nieuwe bitcoins vinden, maar ook bestaande transacties controleren. Ze kijken of de transactie klopt en daarvoor worden de miners ook beloond met een bepaalde vergoeding. Omdat de delvers in het netwerk zoeken naar nieuwe cryptocurrency zoals de bitcoin, wordt automatisch en tegelijkertijd het blockchainnetwerk beveiligd.

Bitvavo logo
Een betrouwbaar en veilig Nederlands platform voor cryptocurrency trade is Bitvavo

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).