Als de herkomst van luxe producten niet goed te bepalen is, dan is dat een ultieme gelegenheid voor fraude. Als het om luxe goederen gaat dan is een juiste herkomstbepaling onmisbaar. Het probleem van vandaag de dag is dat herkomstbepalingen zijn opgeslagen op papier en overal en nergens zijn opgeslagen op het internet. Het is dus enorm lastig om van alle goederen exact te verifiëren waar een object is, waar het vandaan komt, maar ook waar het naartoe gaat.
Banken en verzekeringsmaatschappijen
Tijdens de route van producten van A naar B gaat ontzettend veel mis. Dat kost verzekeringsmaatschappijen jaarlijks zo’n 50 miljard dollar. Het is ook mede daarom dat premies voor onze verzekeringen steeds hoger worden. Het verminderen van risico’s voor banken en verzekeringsmaatschappijen is dan ook een van de voornaamste doelstellingen van het blockchainplatform Everledger.
Waardevolle objecten en luxe goederen
Everledger is een startup die zich heeft toegespitst op de blockchaintechnologie, smart contracts en computervision. De gedachte achter Everledger is het beperken en voorkomen van risico’s en frauduleuze handelingen, onder andere binnen de financiële wereld, de verzekeringsbranche en de vrije markt. Dit platform is een digitaal en wereldwijd netwerk dat het mogelijk maakt om waardevolle objecten en luxe goederen, zoals bijvoorbeeld diamanten, te volgen en te beschermen.
Leanne Kemp
Everledger werd in April 2015 opgericht door Leanne Kemp, een Australische entrepreneur. Ze is één van de voortrekkers op het gebied van de blockchain en heeft het creëren van meer transparantie en een betere herkomstbepaling van producten en materialen, tot haar voornaamste doel gesteld. Het gaat dan niet alleen om edelstenen, maar bijvoorbeeld ook om schone kunsten, goud, horloges van hoge kwaliteit en merkkleding.
The internet of things
Het internet en de manier waarop we internet gebruiken, heeft ervoor gezorgd dat miljarden mensen op de wereld met elkaar verbonden zijn. Anno 2017 hebben we met zijn allen zo rond de 4 miljard apparaten in ons bezit. The internet of things wordt ongetwijfeld hét economische instrument van de nabije toekomst. Door de blockchaintechnologie ontstaan nieuwe businessmodellen en andere vormen van handel drijven. De behoefte aan een ander economisch systeem wordt door steeds meer mensen gedeeld. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren in combinatie met nieuwe technieken, hebben een en ander in een stroomversnelling gebracht.
Een bak ellende
Ik heb het dan natuurlijk over de laatste economische crisis en de nasleep daarvan. De gevolgen van die crisis zijn op dit moment nog overal voelbaar. Een bak ellende die in de Verenigde Staten begon, het verenigd koninkrijk in de misère meetrok en vervolgens nog een paar harde klappen uitdeelde in Azië. Iedereen en alles op onze planeet werd erbij betrokken. Het vertrouwen dat mensen hebben in financiële instituten is tot op het dieptepunt gedaald. Vertrouwen is de belangrijkste pijler van de economie, dus welke invloed heeft dat aangetaste vertrouwen op ons?
Vertrouwen
Hoe zou het zijn als er een technologie bestond, waardoor het vertrouwen in de economie weer volledig zou kunnen worden hersteld? Een technologie waarbij ook het internet op een geheel nieuwe manier wordt vormgegeven? De blockchain heeft het in zich om daarvoor te gaan zorgen. Een techniek waarbij het vertrouwen is ingebouwd in het systeem. Het wereldwijde web zoals wij dat nu al zo’n jaar of twintig kennen, gaat plaatsmaken voor het wereldwijde gedistribueerde grootboek.
Data-opslag op één plek
Gedistribueerde grootboeken gaan niet alleen de manier waarop wij met elkaar handel drijven veranderen, maar ook de manier waarop wij denken. Met het huidige internet is al onze data – ook onze privacygevoelige info – verspreid over het web. We hebben geen enkele controle over deze data en al helemaal niet wat anderen met deze informatie uitspoken. Hoe zou het zijn als we al die data nu eens allemaal bij elkaar pakken en registreren op één plek binnen een gedistribueerd netwerk? Een plek waar jijzelf en alleen jijzelf exact bepaalt wat er met die data gebeurt. Een locatie voor data-opslag, waarvan alleen jij de sleutel hebt.
Beperken van datamisbruik
Jij bepaalt zelf welke informatie noodzakelijkerwijs moet worden gedeeld met een bank, een verzekeringsmaatschappij of overheid zodat je er te allen tijde zelf de controle over blijft houden en misbruik van data tot een minimum kan worden beperkt. Een bedrijf zoals Facebook heeft natuurlijk een bepaalde opvatting over het delen van informatie. Het lastige is echter dat ze helemaal niet willen prijsgeven wat ze allemaal met die data doen. De transparantie is bij dergelijke data “monsters” uiteraard erg ver te zoeken. Facebook heeft op dit gebied een bepaalde filosofie en daar zullen wij ons gewoon naar moeten schikken.
Diamantindustrie
Er zijn al een aantal miljardenindustrieën die de blockchain hebben omarmd. Een van die industrieën is de diamantindustrie. Diamanten zijn prachtig en spreken tot de verbeelding van vele mensen. Deze edelstenen zijn vaak een symbool van liefde, verbondenheid en vertrouwen.
Everledger en de strijd tegen bloeddiamanten
Echter is de wereld achter de fonkelende diamant heel wat minder mooi. Fraude en namaak-diamanten zijn binnen deze branche aan de orde van de dag. Ook worden diamanten vaak gebruikt voor het financieren van terroristische activiteiten en het uitbetalen van groeperingen met minder goede bedoelingen. De strijd tegen de hardnekkige handel in bloeddiamanten is erg lastig. Everledger wil een eind maken aan deze misdadige praktijken, waar meestal vrouwen en kinderen het slachtoffer van zijn.
Transparantie
De met bloeddiamanten gefinancierde wreedheden tegen mensen, hebben natuurlijk weinig meer te maken met het schitterende juweel dat je om je vinger draagt. Met Everledger kunnen diamanten worden geregistreerd en gevolgd vanaf de winning in de mijnen, tot aan de verkoper waar je de edelstenen aanschaft. Iedere beweging die de diamanten of luxe goederen maken binnen de keten is transparant. Als er binnen de keten iets gebeurd wat niet in lijn is met de van tevoren vastgelegde regels en voorwaarden, dan wordt dit in ‘real-time’ direct duidelijk.
Blauwdruk
Everledger maakt een digitale blauwdruk van de edelstenen. Kenmerken zoals de vorm, de manier waarop de diamant geslepen is, de maten, het gewicht, de kleur, de datum van winning en de helderheid worden allemaal geregistreerd. Everledger verwerkt al deze informatie in de blockchain, op een hele veilige en betrouwbare manier.
Bevoorradingsketens
Met Everledger weet je waar je eigendommen zijn gemaakt, wie ze heeft geproduceerd en door welke ‘handen’ de eigendommen precies zijn gegaan. Nu zijn bevoorradingsketens vaak ondoorzichtig en moeten we er maar op vertrouwen dat ‘het wel goed zit’, maar we weten niet zeker onder welke omstandigheden producten zijn gefabriceerd en hoeveel leed hieraan vooraf is gegaan. Everledger gaat dit veranderen.
Kunstroof
In de Tweede Wereldoorlog kregen de nazi’s het voor elkaar om maar liefst 20 procent van alle kunst in Europa te roven. Hele groepen mensen werden op de welbekende gruwelijke manier ontdaan van alles wat ze lief was. Ze werden ontdaan van eigendommen, familieleden en hun identiteit. Een vernietigingskamp was vaak hun lot. Vandaag de dag zijn er nog steeds zo ongeveer honderdduizend kunstobjecten niet geretourneerd naar de rechtmatige eigenaren. Stel je nu eens voor dat de blockchaintechnologie al bestond in de Tweede Wereldoorlog.
Honderd procent zekerheid over het eigendom
Als de blockchain 80 jaar geleden al gebruikt had kunnen worden, dan waren al die bezittingen binnen het gedistribueerde netwerk geregistreerd geweest en was het nu ook exact duidelijk, wie precies recht heeft op wat dan ook. Er worden nu nog steeds veel rechtszaken gevoerd over gestolen kunstwerken. Als musea echter met absolute zekerheid konden vaststellen dat bepaalde objecten eigendom zijn van bepaalde partijen, dan zouden zij veel eenvoudiger kunnen overgaan tot de teruggave ervan. Everledger heeft hiervoor de oplossing.
Onomstotelijk bewijs
Uiteraard bestaat zulk onomstotelijk bewijs van eigendom van geroofde kunst nu niet. Hoe kunnen de rechtmatige eigenaren – in veel gevallen de nabestaanden van omgebrachte joden – nu aantonen dat de objecten aan hen toebehoren? De abrubte wegvoering van mensen tijdens de oorlog ging zo snel, dat voor registratie van eigendommen natuurlijk geen enkele gelegenheid meer was. Als alle bezittingen toen op een blockchain zoals Everledger hadden gestaan, dan was nu precies duidelijk geweest waar welke kunst naartoe moet.
Codering
Ik geef hier nu het voorbeeld van hoe de blockchain zou kunnen worden ingezet in het kader van kunstroof, maar de mogelijkheden voor gedistribueerde platformen zijn echt legio. Het is zeker zo dat de blockchain een ingewikkelde techniek is. Ikzelf heb van de codering ook nog niet zo heel veel kaas gegeten, hooguit één blokje. Echter zijn de mogelijkheden achter die techniek nog vele malen interessanter. Er zijn heel veel problemen waar supply chains mee kampen. Problemen die door Everlegder op een hele efficiënte manier kunnen worden opgelost.
Win-win
Veel mensen denken dat de blockchain het economische instrument van de komende decennia wordt en dat schept natuurlijk verwachtingen. Everledger registreert luxe goederen en brengt transparantie naar de diamantbranche, waardoor veel minder mensen het slachtoffer worden van dubieuze en mensonterende praktijken. Je kunt er met zekerheid van uitgaan dat de sieraden om je nek of de kleren die je draagt, geproduceerd zijn op een menswaardige manier. En dat is natuurlijk een win-win-situatie.
Nieuwe dimensie
Everledger voorkomt het knoeien met documenten en certificaten en laat ons heel anders aankijken tegen traditionele businessprocessen. Door middel van gedistribueerde data en gezamenlijke overeenstemming (consenus) tussen gebruikers van Everlegder, krijgt de bevoorradingsketen zoals wij die nu kennen een geheel nieuwe dimensie.
IBM en blockchain
Everledger werkt samen met IBM omdat zij de veiligheid van transacties en andere digitale processen begrijpen als geen ander. IBM is een belangrijke speler op het gebied van de blockchaintechnolgie en participeert in het Hyperledger project. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende blockchainspecialisten om de techniek nog meer te verfijnen. Bij deze samenwerking zijn grote banken betrokken, ontwikkelaars van decentrale slimme apparaten, maar ook ontwerpers van toepassingen voor de supply chain en productieprocessen.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter