Wat is een hard fork?

 

Onveranderbaar, permanent en onbetwistbaar

The DAO was een Decentrale Autonome Organisatie. Een investeringsfonds dat draaide op de Ethereum blockchain. Het bijzondere van dergelijke investeringsfondsen, is de eigenschap dat ze niet centraal bestuurd worden. De software binnen het blockchainnetwerk maakt het namelijk mogelijk, dat contracten zichzelf automatisch kunnen uitvoeren. Ze handhaven zichzelf zonder invloed van buitenaf. Een dergelijk systeem zou onveranderbaar, permanent en onbetwistbaar zijn.

 

De DAO-hack

Op vrijdag 17 juni 2016 bleek dat The DAO iets minder veilig was, dan tot op dat moment werd aangenomen. De DAO-hack was een feit. Door een tekortkoming in de programmacode was het een aanvaller gelukt, om veel ether te laten verdwijnen naar zijn eigen zogenaamde ‘child DAO’.

 

Wat is een hard fork?

De Ethereum-community moest nu gaan bepalen wat de beste manier was, om de ether weer terug te vorderen. Ook moest er een beslissing worden genomen, over het wel of niet laten voortbestaan van het DAO-project. Na een paar weken van intensieve discussie, werd toch maar besloten om het project te beëindigen. Hierna werd een zogenaamde hard fork uitgevoerd. Een hard fork is het aanbrengen van een verandering zonder achterwaartse compatibiliteit. Er is dus geen support voor oudere uitvoeringen van bepaalde programmatuur. Bij een zogenaamde soft fork is er wel sprake van achterwaartse compatibiliteit. Ook oudere programma’s kunnen bij een soft fork de nieuwe blokken herkennen en geldig verklaren.

 

Ethereum Classic

De hard fork heeft er dus voor gezorgd dat de hack werd teruggedraaid en dat de DAO-fondsen werden teruggestort. De originele chain (ketting) kreeg de nieuwe naam: Ethereum Classic. Het was de eerste keer dat een vooraanstaand blockchainnetwerk een hard fork uitvoerde om transacties terug te draaien, zonder een geldige digitale handtekening. Een ‘noodzakelijke’ handeling die nodig was, om de investeringen binnen een ‘mislukt’ project veilig te stellen.

 

Hoe keek de financiële wereld naar Ethereum’s hard fork?

De impact van de ‘hard fork’ bij Ethereum in de zomer van 2016 was groot. De ontwikkeling van de blockchaintechnologie staat nog in de kinderschoenen, dus een dergelijke gebeurtenis dient direct als een leerproces. Vertegenwoordigers van vooraanstaande adviesbedrijven kregen veel vragen van organisaties en instellingen, over de beslissing van Ethereum om een zogenaamde ‘hard fork’ uit te voeren in het blockchainnetwerk.

 

Hard Fork

Deloitte en Ernst & Young

Blockchainspecialisten van bedrijven zoals Deloitte en Ernst & Young hebben goed gekeken naar het hele proces. Hoewel een situatie zoals bij Ethereum niet helemaal te betrekken is op private blockchains, vanwege de manier waarop deze blockchains zijn ontworpen, kunnen er ten aanzien van de hard fork wel degelijk belangrijke lessen worden getrokken, door de wereldwijde blockchaincommunity.

 

Nieuwsgierigheid

Veel mensen wilden weten welke gevolgen de hard fork heeft voor lopende projecten, waarbij gebruik gemaakt wordt van DAO en welke invloed de hard fork heeft gehad op het vertrouwen in Ethereum. Ernst & Young heeft laten weten dat klanten meer nieuwsgierig zijn dan bezorgd, over de ontwikkelingen omtrent de DAO-hack. Uiteraard is er een flinke hoeveelheid scepsis onder gebruikers van openbare blockchains, maar noemenswaardige publieke blockchainprojecten dienen nu eenmaal als basis, voor experimenten op het gebied van de blockchaintechnologie. De processen die in de netwerken plaatsvinden, worden voor het overgrote deel met heel veel belangstelling gade geslagen, in plaats van met bezorgdheid.

 

Veel potentie, maar niet overhaasten

Iedereen was het er in principe over eens dat het heengaan van The Dao en de daaropvolgende hard fork om de investeringsfondsen te redden, ons eraan herinnert hoe nieuw de blockchaintechnologie eigenlijk nog voor ons is. We zullen stap voor stap aan deze techniek moeten wennen. Men zal ervoor moeten zorgen dat de veiligheid en de bescherming van consumenten, op de juiste manier wordt aangepakt. De blockchaintechnologie heeft enorm veel potentie, en veel industrieën hebben hun tanden er al ingezet, maar het is niet verstandig om te gaan overhaasten. Innovators die té happig zijn op de blockchaintechnologie, zouden deze nieuwe ontwikkeling meer kwaad dan goed kunnen doen.

 

Vertrouwen

De hard fork heeft ons laten zien dat er nog veel meer onderzoek gedaan moet worden. De risico’s van dergelijke investeringsfondsen moeten heel duidelijk zijn, voordat de meerheid van de mensen de blockchaintechnologie zal omarmen. De Dao-hack heeft ons laten zien dat er gewoonweg nog veel meer instrumenten en mogelijkheden nodig zijn, om dit soort situaties op een effectieve en goede manier het hoofd te bieden. Er zullen deugdelijke procedures moeten zijn na een dergelijke aanval, waarbij de hele situatie kan worden hersteld. Zeker als het gaat om blockchaintoepassingen voor de financiële sector is dat natuurlijk extreem belangrijk. Als er namelijk geen vertrouwen is, dan zal de blockchaintechnologie binnen de financiële wereld, geen lang leven beschoren zijn.

 

Kans

De DAO-hack moet dus worden gezien als een kans. Een gelegenheid voor innovators op het gebied van de blockchaintechnologie, om extra goed na te denken over hoe de blockchain nu eigenlijk gebruikt zou moeten gaan worden. Maar ook moet er goed nagedacht worden over hoe de applicaties die op deze netwerken draaien, zo veilig mogelijk gebouwd kunnen worden. Ethereum is daar nu volop mee bezig.

 

Kleinere schaal

De blockchain is natuurlijk ooit ontwikkeld als achterliggende techniek voor de bitcoin. Inmiddels is duidelijk geworden dat deze decentrale netwerken ook heel erg geschikt zijn voor ingewikkelde contracten en overeenkomsten. Echter moet we ons goed afvragen of het afsluiten van contracten en het uitvoeren van transacties op deze manier, alles ook inderdaad eenvoudiger maakt en niet ingewikkelder. Er gaan momenteel zelfs geluiden op, om blockchain-projecten op een veel kleinere schaal uit te voeren.

 

Opbloeien naar volledig potentieel

De hard fork heeft in ieder geval wel veel waardevolle informatie opgeleverd, waarmee de verschillende blockchaincommunity’s aan de slag kunnen. The DAO was gewoon een heel spannend project met heel veel risico’s. Het had net zoveel kans van slagen als van verliezen. In de toekomst zullen dergelijke ambitieuze projecten en wellicht ook ambitieuze mislukkingen gewoonweg nodig zijn, om de blockchaintechnologie te laten opbloeien naar zijn volledige potentieel.

 

De Charity DAO

Het team dat betrokken was bij de ontwikkeling van The DAO, heeft inmiddels plannen aangekondigd om een nieuwe DAO te gaan ontwikkelen: De Charity DAO. De oprichter van Slock.it Christoph Jentzsch wil een DAO creëren, die zich richt op het transparanter maken van de werving van fondsen, door goede-doelen-organisaties.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchain? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).