Wat is Hyperledger?

Het hyperledger project is een open-source samenwerkingsverband om de blockchaintechnologie verder te ontwikkelen. Het is een wereldwijde samenwerking waarbij managers uit verschillende industrieën en branches betrokken zijn. Onder andere de ontwikkelaar van blockchainsoftware ConsenSys en R3, het consortium van banken, hadden zich al vroeg bij Hyperledger aangesloten. Niet alleen mensen uit de financiële wereld hebben zich aangesloten bij Hyperledger, maar ook specialisten op het gebied van het Internet of Things, processen ten aanzien van bevoorradingsketens, productie, fabricage en technologie.

 

Onder de vleugels van Linux

Hyperledger is een project onder de vleugels van Linux. Sinds het ontstaan van internet is er eigenlijk geen techniek geweest, waarvan het potentieel zo groot was. De blockchaintechnologie is een decentraal, gedistribueerd grootboek. Het is een peer-to-peer-netwerk dat wordt voortgedreven aan de hand van consensus. Dat wil zeggen dat alle computers (nodes) binnen het netwerk met elkaar overeenstemming moeten bereiken, over hetgeen er in het netwerk aan de hand is. Ze controleren dus de staat van systeem.

 

 

Vertrouwen, verantwoordelijkheid en transparantie

Iedere transactie binnen het netwerk waarover consensus is bereikt, wordt toegevoegd aan het netwerk. Een voorbeeld van dergelijke transacties zijn de smart contracts. Hyperledger werkt aan een blockchain waarop een nieuwe generatie van decentrale applicaties kan draaien. Een netwerk dat de basis vormt voor vertrouwen, verantwoordelijkheid en transparantie. Het voornaamste doel van Hyperledger is het bouwen aan een platform, waarbij zakelijke processen worden geoptimaliseerd en wettelijke beperkingen worden getackeld.

 

Decentrale toepassingen

Hyperledger en de blockchaintechnologie openen nieuwe deuren voor de consumentenmarkt, business-to-business-markt, gezondheidszorg, farmaceutische industrie en kapitaalmarkten. Ook zullen er toepassingen ontwikkeld worden voor bijvoorbeeld de verzekeringsbranche. Andere toepassingen van de blockchain zullen we tegenkomen in bevoorradingsketens, maar ook ten aanzien van de entertainment- en muziekindustrie zullen er heel veel nieuwe decentrale toepassingen ontwikkeld worden.

 

Breed publiek

Een open-source project zoals Hyperledger, waarbij verschillende software-ontwikkelaars intensief met elkaar samenwerken, kan rekenen op veel belangstelling. Hyperledger wil de blockchain dichter bij een breder publiek brengen, door het helder communiceren van de voordelen van deze techniek. Pluspunten zoals meer transparantie, een lange levensduur en interoperabiliteit. De mogelijkheden zullen enorm zijn.

 

Lees ook:

Wat is Hyperledger Fabric.

De verschillen tussen Hyperledger Fabric, Ethereum en de Corda blockchain.

Hyperledger Sawtooth and PoET: blockchain en consensus.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).