Wat zijn mining pools?

Door de vele concurrentie onder de bitcoin-miners werd het steeds lastiger, om individueel blokken te vinden in het blockchainnetwerk. Beloningen werden minder en het mining-proces begon steeds meer op gokken te lijken. Om toch inkomen voort te brengen, werden er samenwerkingsverbanden tussen miners opgericht. De zogenaamde mining pools.

 

Opdelen van de beloning

Bitcoin minen door middel van mining pools, is een aanpak waarbij meerdere clients bijdragen aan het genereren van blokken. De beloningen worden als het ware opgedeeld en uitgegeven aan de hand van de bijdragen in computerkracht. Computercapaciteit die nodig is om de ingewikkelde algoritmische puzzels van de blokjes op te lossen.

Bitcoin, mining pools

Een kleiner deel, op regelmatige basis

Door de toenemende moeilijkheidsgraad kan het minen met minder krachtige computers erg lang duren. Om minder presterende miners op een soepele manier te stimuleren om blokken te genereren, zijn er dus mining pools gecreëerd. In een mining pool dragen veel verschillende mensen bij aan het genereren van blokken. De beloningen komen terecht bij diegene, die daar ook recht op hebben. De hoeveelheid aan computerkracht die door een bepaalde miner is geleverd, is daarvoor de leidraad. Deze manier van minen heeft als grote voordeel, dat je niet maanden hoeft te wachten om 30btc in een blok te genereren. Een miner krijgt op deze wijze een kleiner deel van een bitcoin, maar hij of zij krijgt dat deel dan wel op een regelmatige basis.

Bitcoin miner

Proof of work

Een aandeel wordt toegekend aan de clients die een geldige ‘proof of work’ afleveren, die vergelijkbaar is met de proof of work die gebruikt wordt om blokken te creëren. Deze blokken hebben echter wel een lagere moeilijkheidsgraad, zodat er gemiddeld genomen minder tijd nodig is om ze te genereren.

 

Het voorkomen van fraude

Het probleem met mining pools is dat er te allen tijde stappen ondernomen moeten worden, om te voorkomen dat er fraude gepleegd wordt door de clients en de server. Op dit moment zijn er een aantal verschillende manieren om dit probleem het hoofd te bieden, maar het reikt te ver om die methoden hier nu uit te leggen.

 

Op zoek naar boeken over Bitcoins en cryptocurrency-technologie met heldere uitleg?

Bitcoin boeken

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).