Blockchain in een notendop

met Geen reacties

Bitcoin is de meest bekende cryptocurrency. Wellicht dat u zelf al redelijk bekend bent met deze digitale betalingseenheid of hebt u ze zelfs al in bezit. Misschien heeft u zelfs wel een bepaalde aversie tegen de bitcoin en ziet u het zeker niet zitten om te investeren in een dergelijke vluchtige markt. Of de bitcoin nu een blijvertje is of niet, de technologie achter de bitcoin zal zich de komende jaren alleen nog maar verder ontwikkelen. De blockchain is een technologie die het hele internet zoals wij dat nu kennen weleens drastisch zou kunnen veranderen.

Rode blokken op een wit vlak. De blockchain.

 

Wat is de blockchaintechnologie precies?

De blockchain is eigenlijk een database. Je zou de blockchain kunnen visualiseren als een netwerk met daarin allemaal blokken die met kettingen aan elkaar verbonden zijn. Het netwerk functioneert als een openbaar grootboek. Iedere tien minuten worden alle transacties overgeschreven naar een nieuw blok. Het nieuwe blok wordt daarna weer verbonden met het oude blok. De blockchain is gedistribueerd, en dat wil dus zeggen dat het netwerk gevormd wordt door meerder servers en apparaten, die verspreid zijn over de hele wereld. Iedere transactie die plaatsvindt binnen het blockchainnetwerk wordt gekopieerd. Het is dus erg lastig om een blokje te wijzigen. Het is nagenoeg onmogelijk om ook maar iets aan het blokje te veranderen. Van iedere transactie wordt de tijd en datum geregistreerd en gecontroleerd door ander gebruikers van de blockchain. Mede daarom is het een behoorlijk veilig systeem.

 

Vastleggen van contracten

Op het ogenblik zijn de meeste transacties nog van financiële aard. De blockchaintechnologie biedt echter nog veel meer mogelijkheden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om om berichten en muziek, maar de blockchain kan ook gebruikt worden voor het vastleggen van contracten. Eigenlijk is iedere vorm van data die gedigitaliseerd kan worden geschikt voor de blockchaintechnologie.

 

Wat is er zo bijzonder aan blockchaintechnologie?

Hetgeen de blockchain zo bijzonder maakt is het gegeven dat het verifiëren van data op een onafhankelijke manier gebeurt. Het systeem is onafhankelijk, omdat er geen overheid of financiële instelling zoals een bank aan te pas komt. Het potentieel voor de ontwikkeling van allerlei blockchaintoepassingen is ontzettend groot. Juist omdat de blockchaintechnologie veel verschillende soorten digitale informatie kan vastleggen is het netwerk prima geschikt voor digitale betalingseenheden, huurcontracten, auteursrechten, hypotheekakten, muziekrechten, samenlevingscontracten, kadastrale gegevens en zelfs verzekeringspolissen.

Twee heren geven elkaar een handDecentrale eigenschap

Banken waren eerst wat huiverig voor de blockchaintechnologie, omdat ze de decentrale eigenschap ervan toch wel een beetje als bedreigend ervoeren. Echter hebben banken nu ook in de gaten dat de blockchaintechnologie nog maar in de kinderschoenen staat en de komende jaren verder ontwikkeld zal gaan worden. Banken onderzoeken dus nu ook hoe ze zelf wellicht hun eigen blockchainnetwerken zouden kunnen creëren.

 

Dapps

Een van de grootste blockchainnetwerken, na de bitcoin is de Ethereum blockchain. Het Ethereum platform biedt veel mogelijkheden voor het bouwen van de zogenaamd dapps. Dit zijn decentrale applicaties die kunnen draaien binnen de Ethereum Virtual Machine. Ook Microsoft houdt zich nu bezig met de ontwikkeling van het Ethereum blockchain en werkt onder andere samen met ConsenSys.

 

Wie controleren de transacties binnen de blockchain?

Dat doen de zogenaamde ‘miners’. Dit zijn gebruikers die door middel van bepaalde software en cryptocurrency transacties creëren of controleren. De miners worden uitgedaagd om wiskundige puzzels op te lossen. Het oplossen van een dergelijke puzzel wordt beloond.

 

Blockchaintechologie en marketing

Naarmate de hoeveelheid ontwikkelde applicaties voor de blockchaintechnologie toeneemt, zullen deze netwerken over niet al te lange tijd alom vertegenwoordigd zijn. Ook marketeers krijgen dat zachtjes aan in de gaten. We zullen in de nabije toekomst steeds meer producten en diensten via de blockchain gaan verkopen. De blockchaintechnologie zou zich zomaar kunnen gaan ontwikkelen tot het belangrijkste platform voor marketingactiviteiten.

Apps versus Dapps

Blockchaintechnologie en privacy

De huidige ontwikkelingen in onze maatschappij maken ons duidelijk dat privacy heel erg onder druk staat. De vele aanslagen en dreigingen waar we mee te kampen hebben, maken het ‘noodzakelijk’ om een deel van onze privacy op te geven. We worden min of meer gedwongen om een keuze te maken tussen privacy en veiligheid. Toch is privacy een zeer belangrijke factor voor een vrij en onbespied leven. De kracht van de blockchaintechnologie zit hem in het decentrale karakter ervan. De bijzondere mogelijkheid om anoniem en veilig transacties te kunnen uitvoeren. Veilig en betrouwbaar transacties uitvoeren met mensen die je helemaal niet kent. Dat klinkt natuurlijk vreemd, maar toch is dat nu juist hetgeen de blockchaintechnologie zo boeiend maakt.

Ketting
Wat is een consensus algoritme?

Alle feiten van de blockchain nog eens op een rijtje:

 

De bitcoin en Ethereum zijn dus min of meer familie van elkaar. Beiden zijn gebaseerd op dezelfde 5 onderliggende technieken:

 

Een datastructuur die blockchain genoemd wordt en dient als back-end database

  • De blockchain is een tijdvaste, onbetwistbare database die alle transacties binnen het systeem heeft vastgelegd van het begin af aan.
  • Iedere transactie binnen het blockchainnetwerk bezit een eigen lokale kopie van de hele database en omdat de nodes door middel van algoritmen consensus bereiken, blijven alle kopieën synchroon.

 

Ethereum maakt net als het bitcoinnetwerk gebruik van een cryptocurrency

  • Dit zogenaamde ‘token’ heet bij de bitcoin BTC en bij Ethereum ETH.
  • De bitcoin dient als een cryptografisch beveiligde eenheid van waarde, valuta en munteenheid. Het bitcoin protocol noemen we de cryptocurrency.
  • ETH dient als een cryptografisch beveiligde eenheid van waarde, valuta en brandstof voor het Ethereum protocol.

 

Een peer-to-peer netwerk voor communicatie

  • Het blockchainnetwerk verandert een traditionele client-server constructie in een netwerk waarin de nodes zowel client als server zijn. Hierdoor wordt het hele netwerk gedecentraliseerd.
  • Een ander bijkomend voordeel is dat er geen sprake meer kan zijn van een ‘singel point of failure’. Het systeem kan door het decentrale karakter dus niet meer zomaar crashen. De kwetsbaarheid van het blockchainnetwerk is dus minimaal.

Blockchain nodes

Consensus en algoritmen

  • Bij de bitcoin moeten de zogenaamde ‘miners’ consensus bereiken over wat er zojuist binnen het netwerk is gebeurd. Er moet dus overeenstemming zijn over de transacties die hebben plaatsgevonden. Dit gebeurt ongeveer om de tien minuten. Er is dan dus een meerderheid nodig van eerlijke en oprechte processoren.
  • Ook in Ethereum komen alle miners tot consensus over wat er heeft plaatsgevonden. Consensus over de overdracht en opslag van ether, maar ook over alle processen die in alle gedeelde programma’s binnen de Ethereum Wereld Computer hebben plaatsgehad. Dit gebeurt ongeveer om de 15 seconden. Ook hier is dus een meerderheid nodig van eerlijke en oprechte processoren.

 

Ethereum Virtual Machine

  • Dan is er nog een machine nodig die het mogelijk maakt dat decentrale applicaties binnen de blockchain kunnen draaien. In het geval van Ethereum is dat de Ethereum Virtual Machine. Dit is een relatief eenvoudige, maar krachtige virtuele machine die helemaal turing-compleet is. Dat betekent dus dat iedere berekening of gegevensbewerking die geprogrammeerd kán worden, ook in deze machine geprogrammeerd kan worden.
  • De Ethereum Virtual Machine is in staat om EVM byte code uit te voeren. Deze Ethereum Virtual Machine is een onderdeel van het Ethereumprotocol en speelt een zeer belangrijke rol in het consensusmodel van de Ethereum blockchain.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter