Toepassingen voor het bedrijfsleven

R3 is een blockchain-technologiebedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van toepassingen voor bedrijven en instellingen. R3 – dat zijn hoofdkwartier in New York heeft – werd in 2015 opgericht door de Amerikaanse financiële dienstverlener David Rutter. Het bedrijf van Rutter was onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling, van het open source blockchain-platform Corda. Deze blockchain stelt bedrijven in staat om beveiligde transacties tussen verschillende partijen, rechtstreeks te beheren.

Blockchainnetwerk, cryptografische versleuteling

Consortium van banken

Technologiebedrijf R3 (ook wel bekend als R3CEV) begon als een consortium, waarin verschillende grote banken samenwerkten. Het netwerk van bankbetalingen en de afwikkeling van banktransacties zijn verouderd en daarom wilde het collectief van banken onderzoeken, hoe deze netwerken het beste konden worden gemoderniseerd. De voornaamste doelstelling van het consortium was onderzoeken hoe blockchaintechnologie, de inefficiënties en kwetsbaarheden binnen het verouderde netwerk kon aanpakken. De aandeelhouders van R3 zijn onder andere Barclays, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland (RBS), Royal Bank of Canada (RBC), de Commonwealth Bank of Australia (CBA) en het Nederlandse ING.

 

Corda

R3 ziet tal van nieuwe mogelijkheden voor blockchaintoepassingen binnen de bancaire sector. De toepassingen op het Corda-platform richtten zich op de ontwikkeling van decentrale applicaties (dapps), die gebruikt kunnen gaan worden binnen het financiële systeem en het bedrijfsleven. Daarbij moeten de applicaties onderling verenigbaar zijn en ingewikkelde transacties op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd. Bij de uitvoering van de transacties kan gebruik worden gemaakt van smart-contract-functionaliteit. De decentrale applicaties van Corda worden ‘CorDapps’ genoemd. R3 richt zich met Corda ook op de ontwikkeling en toepassing van zogenaamde CBDC’s. Dit zijn digitale valtuta die door centrale banken worden uitgegeven. Ze hebben weliswaar veel van dezelfde eigenschappen als cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum, maar het grote verschil is dat de CBDC’s worden uitgegeven door de staat. En dat betekent dat deze coins de officiële status van wettig betaalmiddel hebben, waardoor de transacties veel beter kunnen worden gereguleerd.

 

R3 en digitaal vertrouwen

R3 verenigt banken, regelgevers, softwareleveranciers, systeemintegrators en technologiebedrijven, om samen een efficiënt en veelbelovend blockchain-ecosysteem te realiseren. Daarbij wordt digitaal vertrouwen en een veilige efficiënte uitwisseling van transacties als uitgangspunt genomen. Vertrouwenstechnologie heeft het potentieel om de toekomst van het bedrijfsleven en gereguleerde markten te transformeren, door technische vertrouwensgaranties tussen partijen te leveren en te verspreiden. Deze blockchain-aanpak is wezenlijk anders dan de traditionele methoden.

 

 

Voordelen van Corda

Met het Corda-platform van R3 kan de zogenaamde ‘time-to-value’ worden versneld, door fricties, inefficiënties en onnodige kosten in de bedrijfsvoering te automatiseren en weg te nemen. Time-to-value is vergelijkbaar met Return on Investment (ROI), maar in plaats van het financiële succes van een investering te realiseren, impliceert het het bereiken van effectiviteit van een investering. De blockchain-oplossing van R3 maakt het mogelijk om gegevensfouten te elimineren en de risico’s van datalekken te beperken, door middel van ‘tokenisatie’ en andere vormen van gedigitaliseerde activa. Blockchaintechnologie behoud één enkele bron van waarheid binnen het Corda-platform. Gegevens van de betrokken partijen worden in de blockchain geregistreerd, beheerd en gesynchroniseerd, waardoor fouten kunnen worden geëlimineerd en consistentie kan worden gegarandeerd. Doordat vertrouwelijke gegevens veilig kunnen worden gedeeld, kan fraude beter worden tegengegaan. Daarnaast kunnen nieuwe vormen van fraude sneller worden ontdekt.

 

Conclave

Daarbij maakt R3 gebruik van ‘Conclave’ een vertrouwelijk computerplatform, dat gevoelige bedrijfsinformatie beveiligt terwijl het wordt gebruikt. Conclave stelt bedrijven in staat om hun datasets veilig samen te voegen, om gedeelde zakelijke problemen voor hun klanten en markten op te lossen, zonder de feitelijke gegevens aan iemand te onthullen. Conclave maakt de weg vrij voor een nieuwe generatie vertrouwde services die fraude kunnen detecteren, kosten kunnen verlagen en hoogwaardige analyses door meerdere partijen kunnen realiseren. Daarbij bepalen de eigenaren van die data hoe de gegevens precies worden verwerkt. Met behulp van Conclave wordt het ook eenvoudiger om de compliance van alle bedrijfsprocessen up-to-date te houden. Daarnaast kunnen er complexe veerkrachtige workflows worden georganiseerd met meerdere partijen, waardoor er meer efficiëntie en transparantie tussen bedrijven mogelijk wordt gemaakt.

 

LedgerEdge

In 2020 lanceerde R3’s David Rutter het platform ‘LedgerEdge’, een geavanceerde digitale markt. Dit bedrijf gebruikt blockchaintechnologie om de handel in bedrijfsobligaties te digitaliseren. LedgerEdge maakt gebuikt van kunstmatige intelligentie en veilige zogenaamde ‘enclave-computing’, om gebruikers in staat te stellen liquiditeit in markten te lokaliseren en te bevorderen. Enclave computing is gebaseerd op het idee van diepgaande verdediging, waarbij organisaties verschillende niveaus van netwerk-, data- en infrastructuurscheiding toepassen. Door interne ‘enclaves’ voor productie- en gegevensverwerkingssystemen te creëren, kunnen bedrijven en instellingen hun essentiële activa beter beveiligen tegen bestaande bedreigingen, dan dat mogelijk is met traditionele beveiligingsimplementaties. Het platform van LedgerEdge biedt een fundamenteel beter digitaal ecosysteem voor het uitvoeren van transacties, dataopslag en -beheer.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).