Wat is R3 en het consortium van banken?

R3 is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de blockchaintechnologie. Deze organisatie staat aan het roer van een consortium van meer dan zeventig van de grootste financiële instellingen. Het consortium richt zich op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van blockchaintoepassingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om decentrale applicaties die gebruikt kunnen worden in ons financiële systeem.

 

Corda

Het hoofdkwartier van R3 is gevestigd in New York en werd in 2014 opgericht door David Rutter. De gezamenlijke inspanningen van R3 en het consortium hebben geleid tot een open-source blockchainplatform: Corda. Dit blockchainplatform richt zich voornamelijk op de financiële wereld. Dat komt omdat Corda in staat is om meer ingewikkelde transacties uit te voeren. De doelstelling van Corda is het creëren van een platform met gemeenschappelijke diensten. Deze diensten moeten ervoor zorgen dat alle diensten die op de blockchain zijn gebouwd, ook voor de gebruikers onderling verenigbaar zijn.

 

Hyperledger

De code van Corda wordt beschikbaar gesteld aan het Hyperledger project. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven uit verschillende industrieën. Het Hyperledger project werd in 2015 opgericht door Linux, om een op de blockchaintechnologie gebaseerd, gedistribueerd grootboek te ondersteunen. Hyperledger richt zich op blockchains met een focus op wereldwijde zakentransacties, inclusief grote technische financiële bedrijven. Ook bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in bevoorradingsketens worden door Hyperledger ondersteund. Het doel hierbij is het verbeteren van de prestaties en de betrouwbaarheid van bevoorradingsprocessen.

Banken en de blockchain, R3 CEV
De website van R3

Blockchains die van elkaar verschillen

Het Hyperledger project wil alle onafhankelijk inspanningen samenvoegen, voor het creëren van open protocollen en standaarden, door het ontwikkelen van een modulair raamwerk. Een framework dat verschillende componenten, voor verschillende toepassingen ondersteund. Hieronder valt een verscheidenheid aan blockchainmodellen. Blockchains met hun eigen manier van consensus (overeenstemming) bereiken, maar ook zullen ze opslagprocessen welicht anders invullen. Deze blockchains kunnen zelfs van elkaar verschillen in zaken als identiteitsbehandeling, toegangscontrole, maar ook de uitvoering van de smart contracts zal waarschijnlijk niet precies overal hetzelfde zijn.

Consortium van blanken, R3 CEV.
De nieuwspagina op de website van R3CEV

Banken die zich hebben aangesloten bij R3

Een aantal banken waarmee R3 het consortium vormt zijn onder andere: Royal Bank of Schotland, BNP Paribas en Barclays. Ook J.P. Morgan, de Bank of America, Deutsche Bank en Morgan Stanley maken onderdeel uit van het samenwerkingsverband. Er zijn echter ook al banken en andere financiële dienstverleners, die de groep alweer hebben verlaten. Op de nieuwspagina van R3cev vind je informatie over de blockchainparters binnen het consortium en vind je meer informatie over de ontwikkelingen omtrent de Corda Blockchain.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).