Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ethereum?

 

Het verschil tussen Bitcoin en Ethereum

 

Wat zijn Bitcoin en Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerd blockchain platform. Het platform staat momenteel volop in de belangstelling, omdat ook een bedrijf als Microsoft zich er nu op heeft gestort. Ze bieden de blockchain aan als een service voor bedrijven en financiële instellingen. De Amerikaanse financiële afdeling van Microsoft werkt momenteel nauw samen met het Ethereum blockchain. Ze ontwikkelen toepassingen voor verschillende banken en andere financiële instellingen die interesse hebben getoond, in deze nieuwe en veelbelovende technologie. Toepassingen waar in de toekomst veel van wordt verwacht, zijn de slimme contracten of smart contracts. De ontwikkeling van de contracten die zichzelf kunnen handhaven staat nog in de kinderschoenen, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Allerlei soorten transacties, bankproducten en financiële derivaten zoals opties, futures, swaps en forwards kunnen met de blockchain worden uitgevoerd. De programmeertaal voor de smart contracts in het Ethereum blockchainnetwerk is solidity.

Stapel Bitcoins, HODL.

Hoe kan de blockchain worden gebruikt?

Je zou bijvoorbeeld een Ethereum contract kunnen ontwerpen, waarin is vastgelegd dat vanaf een bepaalde datum een toelage of zakgeld naar een van je kinderen wordt overgemaakt. Deze opdracht wordt dan afgedwongen door computers over de hele wereld. Je kind ontvangt dan iedere maand dat desbetreffende bedrag op zijn of haar bankrekening op de overeengekomen tijdstippen. Je hoeft er zelf niet meer aan te denken en het gaat helemaal automatisch. Soortgelijke opdrachten kunnen worden toegepast bij het betalen van de maandelijkse huur of bij het betalen van royalties aan artiesten, muzikanten en schrijvers. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Machines kunnen door de blockchaintechnologie met elkaar communiceren, code voor de toekomst schrijven, met elkaar concurreren, maar ook met elkaar samenwerken.

Satoshi Nakamoto, the inventor of the bitcoin. His or her identity is not known. Uitleg blockchain. Satoshi Nakamoto is de uitvinder van de bitcoin. Zijn of haar identiteit is onbekend.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ethereum?

De bitcoin is een digitale betalingseenheid die op een blockchainnetwerk opereert. Het was de allereerste vorm van cryptocurrency. Ether is de digitale betalingseenheid van Ethereum. Er zijn veel meer mogelijkheden in de Ethereum blockchain dan bij de bitcoin. Dat heeft te maken met de manier waarop de bitcoin is ontworpen. Met de bitcoin kun je bijvoorbeeld vijf euro overmaken naar iemand en binnen die transactie is dan een mogelijkheid, om een klein berichtje te implementeren. Als je die vijf euro stuurt naar iemand die jarig is, dan kun je bijvoorbeeld een felicitatie in die transactie verwerken.

Ethereum

Geen controle door de overheid

De bitcoin is een echte digitale betalingseenheid die niet gecontroleerd wordt, door welke overheid dan ook. Ook kan de bitcoin niet gemanipuleerd worden door oude grijze mannen bij een centrale bank, die de beslissingen nemen achter gesloten deuren. Deze bestuurders zijn meestal niet democratisch gekozen. Mede dankzij de bitcoin heeft deze traditionele manier van bankieren waarschijnlijk echt wel zijn langste tijd gehad.

Nodes

Technologische verschillen

Hoe de toekomst van de bitcoin er precies uitziet is nog niet duidelijk. Ethereum is in vergelijking met de bitcoin toch een fundamenteel andere technologie. Het idee achter Ethereum is ook anders, ook al maken beide gebruik van de blockchain. Het Ethereum blockchain is sneller en meer verfijnd dan de bitcoin. Ethereum laat je niet alleen zien hoeveel Ether of “waarde” je naar een ander persoon hebt gestuurd, maar je kunt ook codes toevoegen in de gepubliceerde transacties. Deze codes worden gekopieerd door alle Ethereum “nodes” die “minen” in het netwerk over de hele wereld.

 

Cryptomaan hardware wallets collectie
Advertentie

Peer-to-peer crowdfunding

Dit proces is natuurlijk wel te vergelijken met de bitcoin, maar bij Ethereum hebben we te maken met “live-code” en hierdoor zijn de mogelijkheden gewoon veel groter. Mogelijkheden zoals het doen van marktvoorspellingen, activiteiten omtrent gokken en peer-to-peer crowfunding. Je kunt bijvoorbeeld een slim contract opstellen dat je in staat stelt om bijdragen van mensen te ontvangen. Er zou dan in een dergelijk contract kunnen worden opgenomen dat iemand deze bijdragen alleen ontvangt, als er een bepaald minimum bedrag is opgehaald, voor een vooraf afgesproken datum.

Chain, ketting.

Aanpassen van codes

Als je je echt goed zou verdiepen in de technische documentatie van Ethereum – als dat je hobby is tenminste – dan kom je er al snel achter dat het relatief eenvoudig is, om een kopie van de bitcoin te maken op het Ethereum blockchain. Het enige dat je dan hoeft te doen, is het aanpassen van een aantal codes. Ethereum stelt je in staat om je eigen digitale betalingseenheden te creëren. Betalingseenheden die wiskundig gezien op dezelfde manier functioneren als dat de bitcoin doet.

Wat is EVM?

Het is misschien toch wel een beetje beangstigend, als je bedenkt hoe krachtig het blockchain platform in de toekomst zou kunnen gaan worden. Ontwikkelaars van Ethereum hebben het over een techniek die ze EVM noemen. EVM staat voor Ethereum Virtual Machine. Dit soort virtuele machines hebben in het verleden nog nooit bestaan en deze technologie is voor de mensheid dan ook echt compleet nieuw. EVM zijn zo ontwikkeld dat ze van nature geen boodschap hebben aan censuur. Ze zijn gedecentraliseerd en gedistribueerd over de hele wereld door middel van een cloud software service, die gebruik maakt van zijn eigen digitale betalingseenheid: Ether.

Slot, digitale beveiliging.

Ether en Ethereum

Het is binnen Ethereum niet mogelijk om ondeugdelijke transacties uit te voeren op het netwerk. De ontwikkelaars van Ethereum hebben er namelijk voor gezorgd dat voorkomen kan worden, dat er verkwistende codes worden geschreven en gepubliceerd in de blockchain. Zo wordt dus voorkomen dat er schadelijke codes in het netwerk verweven raken, die altijd op het netwerk blijven bestaan, en in een oneindige lus kunnen raken. De DAO Hack in juni 2016 toonde aan dat het systeem nog niet helemaal waterdicht is.

Mining hardware

Ether verbranden

De reden dat Ethereum in staat is om deze kwaadaardige codes te voorkomen, komt door de digitale betalingseenheid Ether. Er moet namelijk Ether “verbrand” worden om wiskundige berekeningen te kunnen uitvoeren op het netwerk. Dit is echt een hele slimme en ingenieuze techniek. De reden dat veel mensen nu zo enthousiast zijn over Ethereum, is het gegeven dat de Ethereum blockchain geschikt is voor iedere programmeerbare toepassing. Ethereum doet hetzelfde voor allerlei soorten software en apps zoals bijvoorbeeld de slimme contracten, als wat de bitcoin doet als digitale betalingseenheid. Ethereum aapt de bitcoin dus niet na. Het idee en de visie achter Ethereum voor de toekomst zijn echt wezenlijk anders. Bij Ethereum draait het echt om de vraag: op welke manier kunnen we toepassingen publiceren en op een decentrale manier laten draaien?

Bitcoin, tokens.

Turingvolledigheid

In het hart van het Ethereum blockchain vinden we dus de Ethereum Virtual Machine. De EVM draait op basis van een complex willekeurig algoritme. In computerwetenschappen wordt dan ook wel gesproken van een situatie die “Turingvolledig” is. Deze “Turingvolledigheid” houdt in dat iedere berekening of gegevensbewerking die programmeerbaar is, ook daadwerkelijk in dit netwerk kan worden geprogrammeerd. De EVM is dus eigenlijk de “run-time omgeving” waar de slimme contracten van Ethereum in kunnen draaien.

Bitcoin en Ethereum

Geïsoleerd

De EVM is helemaal geïsoleerd, wat betekent dat de codes die draaien binnen de EVM geen toegang hebben tot het netwerk, bestandssystemen of welke andere processen dan ook. Slimme contracten hebben zelf ook maar beperkte toegang tot andere slimme contracten. Contracten “leven” op het blockchainnetwerk met behulp van EVM bytecode, een specifiek voor Ethereum ontwikkeld binair bestandsformaat. Desalniettemin worden slimme contracten geschreven in een “Ethereum programmeertaal” die wordt geconverteerd naar bytecode, door middel van een EVM vertaalprogramma. Uiteindelijk wordt de bytecode geüpload in de blockchain, gebruikmakend van een Ethereum-client.

Blok tussen handen.

 

Microsoft ziet de mogelijkheden van Ethereum

Als banken massaal overstappen op de blockchain – en dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd – dan zal deze technologie echt een gigantische vlucht gaan nemen. De banken zullen de blockchain gaan gebruiken om hun eigen smart contracts uit te voeren. Ik geloof niet dat Microsoft zich nu mengt in het Ethereum blockchain project omdat ze alleen maar aan liefdadigheid willen doen. Microsoft realiseert zich heel erg goed welke potentie het Ethereum blockchain heeft. Zij zien in de blockchain een mogelijkheid om uiteindelijk heel veel geld te gaan verdienen. Waarschijnlijk zal Microsoft zich de komende jaren eerst nog een tijdje opwerpen als een soort van “adviseur” voor banken en financiële instellingen, die geïnteresseerd zijn geraakt in de blockchaintechnologie. Na deze startfase zou het best weleens zo kunnen zijn, dat Microsoft de “leading role” van de blockchain technologie op zich neemt.

Mastering Bitcoin, Bitcoin boeken.

Ander denkkader

Het is nu wel duidelijk wat de grote verschillen zijn tussen Ethereum en de bitcoin. Ethereum biedt gewoon veel meer mogelijkheden. Het platform kan veel meer dan de bitcoin, omdat de blockchain gewoon anders is opgebouwd. Ethereum komt voort uit een heel ander denkkader. Een digitale betalingseenheid en een gedecentraliseerd netwerk, die helemaal passen in deze moderne tijd. Het voelt ook niet zomaar als een experiment. Het voelt echt als een platform dat belangrijk gaat worden, voor een heleboel problemen in onze steeds ingewikkelder wordende maatschappij. Belangrijk op manieren die we ons nu misschien nog maar moeilijk kunnen voorstellen.

Introducing Ethereum en Solidity.

Gepatenteerd systeem

Niet alleen is het dus mogelijk om de bitcoin te kopiëren op het Ethereum netwerk met een paar veranderingen aan de codes, maar je zou in principe ook de Amerikaanse dollar kunnen kopiëren. Er zou dan bijvoorbeeld een soort van gepatenteerd systeem gecreëerd kunnen worden, die mensen toestemming geeft om dollar transacties na te bootsen. Banken en financiële instellingen hebben de bevoegdheden om dat te doen en kunnen de blockchain gebruiken, om op een hele efficiënte manier dollars, euro’s, ponden of welke betalingseenheden dan ook, over de wereld te laten circuleren. Vele malen efficiënter dan via de traditionele kanalen. Hoe dan ook, de Ethereum blockchain zal zeer zeker een verstorende werking hebben op de financiële sector. Banken zullen in toenemende mate worden aangetrokken tot de mogelijkheden en het enorme potentieel.

Blockchain, Corda blockchain.

 

Populariteit van Ethereum

De codes die draaien op Ethereum kunnen zo soepel of stroef gemaakt worden, als dat de ontwikkelaar zelf wil. Het is een internationaal netwerk en de waarde en de populairiteit van het platform, zal de komende jaren heel snel toenemen. Het Ethereum platform zou wel eens het eerste echte revolutionaire blockchainproduct kunnen worden, sinds de ontwikkeling van de bitcoin. Bij de bitcoin ging de waarde natuurlijk ook ineens van 0 naar 5,6 miljard dollar. En eh…ja, dat is geen kattepis.

Zwarte blokken.

Ethereum wordt groter dan de bitcoin

Ethereum heeft het echter in zich, om nog veel groter te worden dan de bitcoin. Als je namelijk in de toekomst een toepassing of software wilt laten draaien, dan wil je natuurlijk niet dat er een mogelijkheid bestaat om aangevallen te worden door hackers, een “foute” regering of misschien wel een activistische groepering die probeert om je censuur op te leggen. Ook wil je niet dat het mogelijk is dat één van je concurrenten jou kan “uitschakelen” door middel van een DoS-aanval. Ethereum is dan een zeer kosteneffectieve en slimme manier om je toepassingen op een veilige manier te laten draaien.

Bitcoin ATM. Bitcoins omzetten in cash.

 

BTC Relay

BTC Relay is een platform dat fungeert als een brug tussen de Bitoin en Ethereum. Dit platform maakt een wisselwerking tussen de Bitcoin en Ethereum mogelijk, zonder de tussenkomst van een derde partij. Ook is het mogelijk om met bitcoins te betalen voor Ethereum-diensten (diensten zoals bijvoorbeeld smart contracts).

 

Veilige hardware wallets

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie, EVM en smart contracts? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).