Hoeveel blokken zitten er in een blockchainnetwerk?

Transactiedata in de blockchain wordt continu geregistreerd en vastgelegd in bestanden die we blokken noemen. Je kunt de blokken zien als de afzonderlijke pagina’s van een grootboek. De blokken binnen het netwerk zijn op een bepaalde lijnvormige volgorde gerangschikt. Nieuwe transacties worden doorlopend toegevoegd aan het uiteinde van de ketting. De blokken kunnen nooit worden veranderd of verwijderd als ze eenmaal aan de ketting in het blockchainnetwerk zijn toegevoegd.

Nodes, blockchainnetwerk.

Een overzicht van alle recente transacties

Ieder blok bevat onder andere een overzicht van alle recente transacties, maar ook een verwijzing naar het blokje wat direct daarvoor zit. Daarnaast is een blok uitgerust met ‘het antwoord’ op een zeer ingewikkelde algoritmische puzzel. Het antwoord op een dergelijke puzzel is uniek voor ieder individueel blokje. Nieuwe blokjes kunnen niet worden toegevoegd aan de blockchain, als de puzzel niet is opgelost door middel van het juiste antwoord.

Een stapel munten.

Algoritmische puzzel

Het mining-proces is een concurrentiestrijd tussen miners. Iedere miner wil graag de volgende zijn die een puzzel van een blokje oplost, door het geven van het goede ‘antwoord’. Het algoritmische probleem – de wiskundige puzzel – in ieder blok is ontzettend lastig op te lossen. Als er eenmaal een geldige oplossing is gevonden voor de puzzel, dan is het relatief eenvoudig voor de rest van het blockchainnetwerk om te bevestigen dat de aangedragen oplossing correct is. Voor ieder blok zijn er meerdere geldige oplossingen. Er hoeft echter maar één oplossing gevonden te worden voor het blok, om te worden toegevoegd aan de blockchain.

Bitcoin miningCoinbase en bitcoins

Het oplossen van de puzzel op een blokje wordt beloond met nieuwe bitcoins. Daarom bevatten alle blokjes gegevens over welke bitcoin-adressen recht hebben op deze vergoeding. Het vastleggen van de desbetreffende bitcoin-adressen noemen we coinbase en is altijd de eerste transactie die in een blok verschijnt. Het aantal bitcoins dat per blok wordt gegenereerd start met 50 en dit aantal wordt bij iedere 210.000 blokken gehalveerd (dit is ongeveer iedere vier jaar).

Chain

Stimulans om gegevens aan het blok toe te voegen

De bitcoins worden verspreid in het netwerk door de verzender en alle miners die proberen om de algoritmische puzzels op te lossen, verzamelen de transactiegegevens, en voegen die gegevens toe aan het blok waarvan ze zelf de puzzel willen oplossen. De miners worden gestimuleerd om transacties in hun blokken op te nemen, doordat zij daar dan een vergoeding voor ontvangen.

Blockchain

Moeilijkheid

De moeilijkheid van het wiskundige probleem, wordt automatisch door het netwerk aangepast. Hierdoor ontstaat er een doelstelling waarbij het de bedoeling is dat er gemiddeld ongeveer 6 blokken per uur worden opgelost. Iedere 2016 blokken (een aantal dat ongeveer in twee weken tijd wordt opgelost) vergelijken alle bitcoin-clients het werkelijke aantal opgeloste blokjes met de doelstelling (6 blokken per uur oplossen) en passen het verschil in percentage aan.

Slot, digitale beveiliging.

Twee verschillende, geldige oplossingen

Het blockchainnetwerk bereikt op deze manier consensus (overeenstemming tussen alle nodes) en automatisch neemt de moeilijkheid van het genereren van blokjes toe of neemt juist af. Omdat blokken altijd een verwijzing in zich dragen naar het vorige blok, vormen alle blokjes samen dus een ketting. Desalniettemin kan een ketting tijdelijk meerdere afsplitsingen hebben. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als twee miners twee verschillende, geldige oplossingen vinden voor een algoritmisch probleem voor hetzelfde blokje, op hetzelfde moment, zonder dat de miners zich daar bewust van zijn.

Twee richtingen. Hard Fork en blockchaintechnologie. Forken

Het blockchainnetwerk is zo ontworpen dat deze afsplitsingen in een kort tijdsbestek weer worden opgelost, zodat maar één lijn van de ketting in stand blijft. De client accepteert de langste ketting met blokken als geldig. De lengte van de hele blockchain verwijst naar de ketting met de meeste gecombineerde moeilijkheden en niet naar de ketting met de meeste blokken. Dit voorkomt namelijk dat iemand de ketting kan forken en een heleboel blokken zou kunnen creëren, die een lage moeilijkheid hebben. Met als gevolg dat het blockchainnetwerk de ketting accepteert als zijnde ‘de langste’.

Blauwe blokken

 

Hoeveel blokken zitten er in een blockchainnetwerk?

Aan de lengte van de kettingen zit geen maximum. Blokken worden gewoon toegevoegd aan het einde van een ketting. Meestal is dat een blokje om de 10 minuten. De blokken zijn het bewijs van alle bestaande uitgevoerde transacties in het verleden. Blokken zullen gecreëerd blijven worden zolang mensen bitcoins verhandelen.

Cryptomaan hardware wallets collectie
Advertentie

 

Op hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).