Wat is hashrate?

De hashrate meet hoe krachtig de computer van de Bitcoin miner is. Het meet exact het aantal keren dat een ‘hash-functie’ berekend kan worden binnen 1 seconde. De verwachte hoeveelheid aan beloning voor de miner is gelijk aan de hashrate.

Cryptcurrency's

SHA-256

Een hash-functie neemt eerst een ‘input’ van een willekeurige lengte en produceert daarna een ‘output’ van een gespecificeerde lengte. In het geval van de Bitcoin wordt de hash-functie SHA-256 gebruikt. Hash-functies zijn deterministisch, dat wil zeggen dat dezelfde input altijd dezelfde output produceert.

 

Veilige hardware wallets

 

Gebroken hash-functie

Hash-functies zijn zo ontworpen dat ze onvoorspelbaar zijn. Als je bijvoorbeeld een input zou willen vinden die naar een specifieke output ‘hasht’, dan moet je heel veel willekeurige inputs proberen totdat er één werkt. Als er een efficiëntere methode wordt gevonden, dan wordt de hash-functie als beschadigd beschouwd en moet dan vervangen worden.

Moeilijkheidsgraad

Om Bitcoins te kunnen minen, moeten miners een input vinden. Een input die een volledige lijst bevat van alle recente transacties. Transacties die geverifieerd moeten worden en waarvan de hash kleiner is dan de gespecificeerde waarde. Deze waarde wordt periodiek aangepast om de moeilijkheidsgraad te veranderen.

Mining apparatuur. Blokken van de blockchain.Beloning voor computerkracht

Als een miner eenmaal een dergelijke waarde gevonden heeft, dan zend hij of zij die waarde uit. Het aantal ingesloten transacties is nu geverifieerd en het zijn ook deze transacties die het volgende blok vormen in het blockchainnetwerk. De miner ontvangt nu zijn of haar beloning, als dank voor het leveren van computerkracht ten behoeve van het Bitcoin protocol.

Nodes, blockchainnetwerk.

Biljoen berekeningen per seconden

Omdat het alleen mogelijk is om Bitcoins te minen en de beloning op te strijken door middel van hele sterke computerkracht, wordt er steeds snellere hardware ontwikkeld om de SHA-256 hash-functie vlug te kunnen berekenen. De hashrate is dus het aantal malen dat de SHA-256 hash-functie kan worden berekend per seconde. Er zijn op dit moment zelfs computers die in staat zijn om een biljoen –ja je leest het goed – berekeningen per seconde uit te voeren.

 

Mining hardware

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).