SIA (siacoin) gedecentraliseerde dataopslag

met Geen reacties

Bitcoin en Ethereum zijn ongetwijfeld de meest bekende cryptocurrency’s, maar iedere maand komen er weer nieuwe bij. Het is dan ook lastig om door de bomen het digitale bos te blijven zien. Uitlegblockchain.nl wil je graag op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen op een begrijpelijke manier. Een blikvanger in de blockchainwereld op dit moment is ‘SIA’, één van de meest waardevolle digitale betalingseenheden op de cryptomarkt. De digitale betalingseenheid van SIA is Siacoin en gaat momenteel als een speer. De reden daarvoor is de manier waarop het bedrijf zich profileert als platform voor het opslaan van allerlei soorten data. Het platform heeft de ambitie om een decentraal en gedistribueerd alternatief te zijn, voor grote ‘centrale’ opslagdiensten zoals Dropbox en Amazon.

Cloud, data opslag, SIA

Wat is SIA (Siacoin)?

Om grote en populaire opslagdiensten zoals Dropbox en Amazon van de troon te stoten, moet je van goeden huize komen. Dan zul je echt een dienst moeten kunnen aanbieden die beter is en dat lijkt me een lastige klus, zo niet onmogelijk! Desalniettemin geldt dat ook voor Ethereum, dat een alternatief wil bieden voor ons traditionele internet. Dat leek ook onmogelijk en toch zien we nu dat Ethereum hard op weg is om die ambitie te realiseren, omdat meer en meer organisaties zich bezighouden met het ontwikkelen van decentrale applicaties (dapps) en andere blockchainconcepten.

 

Gedecentraliseerde hosting

Ook SIA heeft de ambitie om alles wat we nu ‘centraal’ opslaan te verplaatsen naar gedecentraliseerde opslagmethoden. Omdat toepassingen op de blockchain open-source kunnen worden aangeboden, kunnen bedrijven in principe hun eigen ‘gedecentraliseerde cloud’ beheren, en tegelijkertijd die diensten ook zelf aanbieden aan andere klanten. Hierdoor kunnen de kosten van hosting en opslag enorm omlaag! In plaats van dat SIA zelf betalingen ontvangt van gebruikers, stelt het platform juist anderen in staat om opslagruimte te verhuren. Deze nieuwe vorm van gedecentraliseerde hosting van data-opslag, is echt een ander kopje thee. In de toekomst zal deze manier van hosting steeds gebruikelijker worden. De afhankelijkheid van ‘centrale’ servers zal daarom steeds verder afnemen. SIA levert een nieuwe generatie data-opslag op de blockchain!

 

 

Wat zijn de voordelen van SIA?

 

Eigen beheer van alle data-opslag
SIA splitst alle data, versleutelt deze cryptografisch en verspreidt deze over de blockchain. Je beheert zelf je private sleutels en daarmee dus ook je eigen data. Derde partijen hebben geen toegang tot je gegevens, zoals dat bij diensten als Dropbox en Amazon wel het geval is.

 

Flinke kostenbesparing
Door de gedecentraliseerde opzet is SIA veel goedkoper dan de huidige ‘centrale’ cloud-opslagdiensten”. Dit kan oplopen tot een kostenbesparing van 90%.

 

Geen singel point of failure meer
De opslag gaat via een heleboel computers binnen de blockchain over de hele wereld. Hierdoor is er geen sprake meer van een ‘single point of failure’. Wat er ook gebeurt, je kunt altijd bij je bestanden.

 

Open-source
Het platform van SIA is helemaal open-source. Iedereen kan bijdragen aan de software en SIA heeft actieve gebruikers die zich richten op de ontwikkeling van innovatieve gedistribueerde toepassingen.

 

Veilige opslag van data
SIA biedt een totaaloplossing voor veilige data-opslag op de blockchain en huurders van data-opslag kunnen betalen met Siacoin. De cryptomunt kan uiteraard ook worden “gemind” en verhandeld.

 

Meer weten?

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter