Wat is GameFi?

met Geen reacties


Binnen de online gaming-industrie worden de zogenaamde ‘Play-to-Earn’-modellen steeds populairder. De term GameFi is een samentrekking van ‘game’ en ‘finance’ en verwijst naar op blockchaintechnologie gebaseerde spellen, waarin spelers worden gestimuleerd om te spelen door middel van economische prikkels (incentives). Wanneer spelers tegen anderen spelen, bepaalde taken voltooien of verschillende spelniveaus doorlopen, dan kunnen zij voor hun inspanningen worden beloond met cryptocurrrency’s of Non Fungible Tokens (NFT’s). In tegenstelling tot reguliere online videospellen maken de gamers bij het spelen gebruik van virtuele game-items (skins) die ze kunnen verhandelen op speciale NFT-markplaatsen. Deze skins komen meestal in de vorm van avatars, virtueel land, virtuele gebouwen, virtuele kostuums, virtuele wapens, virtueel gereedschap en virtuele superkrachten.

Joystick, gaming, GameFi

Verhuren van skins

GameFi projecten hanteren allerlei verschillende spelmodellen en hebben ook verschillende game-economieën. De cryptocurrency en NFT’s die als beloning aan de spelers worden toegekend, zijn doorgaans afhankelijk van het blockchain-platform waarop de games zijn gebouwd. Bij sommige spellen kunnen spelers ook extra inkomen genereren door hun skins te ‘verhuren’ aan andere spelers. De virtuele items die worden gebruikt bij de reguliere online games blijven in principe eigendom van het gaming-platform, waardoor de spelers de items nooit echt helemaal in bezit hebben. Bij GameFi daarentegen worden alle in-game activa (zoals virtuele objecten en tokens) volledig eigendom van de spelers, waardoor de gamers ook daadwerkelijk met de items kunnen handelen. Door het verhandelen van de skins kunnen er door de spelers extra inkomstenbronnen worden gegeneerd.

 

Bestuurderstokens

Een groot verschil tussen traditionele online games en gedecentraliseerde videogames, is dat bij de traditionele spellen de game-ontwikkelaars meestal volledig verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de upgrades en het onderhoud. Bij GameFi projecten wordt geprobeerd om ook de gamers zelf hierbij te betrekken. Er kan dan een ‘stemprocedure’ op de blockchain worden georganiseerd (zoals bijvoorbeeld een DAO), waarbinnen de gamers kunnen stemmen over bepaalde beslissingen die ten aanzien van het spel moeten worden genomen. De spelers kunnen stemmen door middel van zogenaamde ‘bestuurderstokens’. De hoeveelheid bestuurderstokens die een speler heeft, bepaalt dan in principe de zwaarte van de stem. Hoe meer tokens, hoe meer invloed op besluitvormingsprocessen.

 

 

GameFi projecten

Op blockchaintechnologie gebaseerde videogames vereisen geen geavanceerde dure hardware, waardoor het voor spelers laagdrempeliger wordt om aan de spellen deel te nemen. Hierdoor kan de schaalbaarheid aanzienlijk worden vergroot. Daarnaast kunnen ook de transparantie en beveiliging van de games worden verbeterd. Een groot aantal GameFi projecten zijn gerangschikt op het platform ‘DappRadar’, een app store voor gedecentraliseerde applicaties. Deze dapps maken gebruik van verschillende blockchain-ecosystemen waaronder:

 

 

 

Een aantal populaire GameFi projecten zijn:

  • Axie Infinity
  • MOBOX
  • The Sandbox
  • Step App
  • Decentraland
  • CryptoBlades
  • STEPN
  • Illuvium
  • Gala Games
  • Splinterlands
  • Xchange Monster
  • Alien Worlds
  • DeFi Kingdoms
  • Aavegotchi
  • Genopets
  • Upland

 

Disruptie

GameFi brengt disruptie naar de gaming-markt. De gaming-industrie is een miljarden markt en dagelijks spelen honderden miljoenen mensen hun favoriete spellen. Deze markt wordt nu nog vooral gedomineerd door grote bedrijven zoals Sony, Microsoft, Nintendo, Ubisoft, Tencent, Electronic Arts, Activision Blizzard, Take-Two Interactive, Epic Games, Bandai Namco en NetEase. Echter wint GameFi stilaan aan populariteit onder gamers, waardoor de gedecentraliseerde spellen over enkele jaren wellicht een aanzienlijk deel van de wereldwijde gaming-industrie voor hun rekening nemen. Vooral het feit dat spelers nieuwe inkomstenbronnen kunnen aanboren en zelf kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en spelcreativeit, maakt dat gamers tot GameFi worden aangetrokken. Doordat de in-game activa binnen het metaversum nu ook echte waarde en gebruikerstoepassingen hebben in de fysieke buitenwereld, zal de populariteit alleen nog maar toenemen. Naarmate de schaalbaarheid van blockchaintoepassingen toeneemt, zullen ook steeds meer bedrijven de komende jaren bereid zijn om te gaan investeren in gedecentraliseerde videogames.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter